torsdag 6 december 2018

Utdelningar i november

Vi är nu inne på årets sista månad och jag kan sammanställa alla utdelningar i november. November är en halvbra utdelningsmånad men en bra månad om vi plockar bort de stora vårmånaderna. Börsen är skakig nu och det är skönt att se att portföljen ändå levererar bra i jämförelse med index. Det enda tråkiga är att december är riktigt torr när det gäller utdelningarna.Utdelningarna som trillat in i november


Mina stora utdelare i november är Svolder och Investor. Investors utdelningshistorik är grym och man gör två utdelningar per år, varav den i november är på 4kr per aktie och i maj delar man ut 8kr per aktie. Det är på sätt och vis lite roligt att fler bolag delar upp utdelningen så att man även kan återinvestera lite under hösten och vintern. Tidigare delade de flesta svenska bolag ut enbart på våren. Här nedanför kan ni se utdelningarna jag fick från mina bolag förra månaden.
Totalt fick jag 5551kr i utdelningar och även om det inte räcker för att upp nå något utdelningsmål så skulle jag nog kunna överleva en månad på det om jag gjorde lite justeringar i ekonomin. Det är de här månaderna som man ligger på gränsen till att kunna leva på utdelningarna som man verkligen inser vilken betydelse det har att kunna klara sig på lite pengar. Om man höjer sina kostnader med 1000kr i månaden så krävs det ett ytterligare kapital på 300 000kr för att kunna täcka det med utdelningar (4% direktavkastning). Om man ökar sina kostnader med 3000kr i månaden så krävs det nästan en miljon ytterligare i kapital för att kunna leva på utdelningarna. Att ha låga kostnader är nyckeln till ekonomisk frihet för de flesta.


Hur återinvesteras utdelningarna just nu?


Den senaste tiden har jag återinvesterat utdelningarna främst i Resurs holding och i preferensaktier. Det här beror lite på att jag vill ha ett bra kassaflöde i en eventuell nedgång och då väljer jag gärna aktier med en högre direktavkastning. Den främsta anledningen är egentligen för att det underlättar psykologiskt att ha ett bra kassaflöde i nedgångar. Även om man inte har pengar att trycka in i portföljen så får man ändå löpande utdelningar som kan investeras.

Jag har gjort så här tidigare och det har fungerat bra för mig och även gett bra resultat. Jag kan välja själv vad jag investerar utdelningen i och preferensaktier har en tendens att falla mindre än de vanliga stamaktierna. Som sagt är det så här jag väljer att göra och mitt främsta argument är för att det känns bra psykologiskt om vi får en nedgång. Att kunna hålla sig till strategin är det viktigaste långsiktigt och det största hotet mot min långsiktiga avkastning är jag själv. Om jag skulle börja vackla och sälja och köpa hejvilt så är risken stor att jag förlorar mycket pengar. Jag håller mig till planen och återinvesterar och gör som jag gjort tidigare och vet fungerar.

Hur såg era utdelningar ut i november?

9 kommentarer:

 1. Jag fastnade för det här: "Om man höjer sina kostnader med 1000kr i månaden så krävs det ett ytterligare kapital på 300 000kr för att kunna täcka det med utdelningar (4% direktavkastning). Om man ökar sina kostnader med 3000kr i månaden så krävs det nästan en miljon ytterligare i kapital för att kunna leva på utdelningarna. Att ha låga kostnader är nyckeln till ekonomisk frihet för de flesta."

  Väldigt kloka ord och bra presenterat!

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Procetpanik,

   Tack! :) Jag tror vi är ganska många som tagit den vägen mot mer frihet.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Vet inte just nu, inte lika engagerad som innan o väntar mer på raset..
  Idag sålde vi alla Beijer Alma och köpte mer Boston Pizza ist...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Ok, har du tappat motivationen? Det är alltid nojjigt när det svajar så bra idé att titta över sina innehav så att man är trygg med dom. Hur känner du dig med portföljen, trygg som den är?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Jag investerar ju tillsammans med en av mina bästa vänner&kanske en av de bästa eller iaf bättre aktiekillarna i landet så vi bygger min&min partners portfölj tillsammans..
   Är alltså i samröre med honom vi tar det lugnt just nu, men sålde som sagt lite igår o köpte mer Boston Pizza..

   Nej, jag vill köra på men inser det kanske är dumt o håva in de där 800-900 000 nu när vi precis är i en dipp... är frustrerad ;)

   Min filosofi är att jag inte är speciellt jätteduktig på nåt, men jag är bra på o underhålla och vara kompis med de som är rejält duktiga på sånt jag inte är.

   En slags strategi :D

   Samlar på smarta människor..

   Radera
  3. Tja,

   Intressant! :) ville strategi kör han på?

   Det låter som en fungerande strategi, att nätverka och ha bra kontakter kan vara underskattat! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Tjena Frihetsmaskinen

  Fick utdelningar från 9 bolag så det gick ingen nöd på mig inte :). Gillar det du skriver. Angående resurs holding. Vad ser du i bolaget som motiverar köp? Jag är inte insatt i det men gillar dina innehav!

  Med vänlig hälsning
  myntaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja myntaren,

   Bra jobbat! :) Jag får kanske försöka skriva ett kort inlägg omdet längre fram. Kan inte lova något när det blir av dock men ska försöka :).

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Hej Var och en, mitt namn är fru Rebecca Moses ,, jag bor i USA och livet är värd att bo bekvämt för mig och min familj nu och jag har verkligen aldrig sett godhet visad för mig så mycket i mitt liv som jag är en kämpande mamma med tre barn och jag har gått igenom ett allvarligt problem när min man stött på en hemsk olycka förra veckan och doktorerna säger att han måste genomgå en delikat operation för att han ska kunna gå igen och jag inte kunde ha råd med räkningarna för hans operation så gick jag till banken för ett lån och de slår mig ner med att jag inte har något kreditkort, därifrån kör jag till min far och han kunde inte hjälpa, då när jag bläddrade igenom yahoo svar och jag kom över en lånegivare MR Stephen Wilson, som ger lån till en överkomlig ränta och jag har hört talas om så många bedrägerier på internet men vid denna desperata situation hade jag inget annat val än att ge det ett försök och förvånansvärt var det allt som en dröm fick jag ett lån på $ 70,0 00 USD och jag betalade för min man operation och tack GUD idag han är okej och kan gå och jobbar och belastningen är längre så mycket på mig längre och vi kan mata bra och min familj är lycklig idag och jag sa till mig själv att jag skriker högt till världens underverk av GUD till mig genom denna GUDs fruktansvärda långivare, MR Stephen Wilson, och jag kommer att ge råd till någon i genuint och allvarligt behov av lån för att kontakta den här GUDs fruktiga mannen via ..consumerloanfirm@gmail.com, och jag vill att alla ska be för den här mannen för mig för att han har gjort mycket i min familj och jag ber att gud fortsätter att välsigna dig för det goda du har gjort för min familj. TACKER Rebecca Moses

  SvaraRadera