lördag 22 december 2018

Varför vill jag leva på passiva inkomster?

Nu är ledigheten här och jag ser fram emot tre veckor med god mat, mys framför eld och skidåkning. Jag är riktigt tacksam för den här ledigheten och det jag ser fram emot mest är miljöombytet och bara ta det lugnt, och tystnaden, och naturen. Jag tänkte i det här inlägget besvara en fråga jag ofta får, varför vill jag leva på passiva inkomster?
Tråkigt att leva på passiva inkomster?


Ok, jag får inte den direkta frågan utan mer hur det kommer sig att jag inte vill jobba, vad det är som gör att jag så gärna vill vara ledig eller fri. Men egentligen känns det som jag blir ifrågasatt för att jag vill leva på passiva inkomster. Innan jag svarar på den frågan så tänkte jag att jag ställer en motfråga till de som frågar så. hur kommer det sig att du vill jobba så mycket? Kanske finns mitt svar i det svaret jag skulle på den frågan?

Anledningen till att jag vill vara fri är för att det är roligt, stressfritt och så som jag tycker att livet borde se ut. Det är inte jobbet i sig jag inte gillar utan att jag helt enkelt vill ha makten att bestämma över min tid och mina dagar. Sedan jag började investerade i aktier så insåg jag att det även är möjligt, så varför ska jag inte ta till vara på den chansen? Jag vill alltså uppnå en dröm och ett drömliv, möjligheten finns så jag tänker göra det, Svårare än så är det inte.


Att jobba eller inte jobba eller att få gratis pengar?


Egentligen tycker jag inte att frågan handlar om att jobba eller inte utan friheten att välja, friheten att göra vad man vill. Om jag kan välja att få gratis pengar så väljer jag ju det, finns det någon som skulle säga nej till det? Om jag då har kommit på ett lifehack för att uppnå det, ska jag då säga nej till den möjligheten? Om jag får passiva inkomster som täcker hela eller delar av mina kostnader så innebär det ju indirekt att jag får möjligheten att bestämma över min tid. Jag får möjligheten att leva livet som jag vill. Det har inget med om jag vill jobba eller inte, jag gillar bara inte att vara låst.
Nu ska jag ha semester, jag kommer inte att jobba en sekund på de här tre veckorna, jag känner helt enkelt för att göra andra saker. Däremot kommer det att trilla in lite utdelningar på kontot. Passiva inkomster som hjälper mig att bygga mitt kapital. Inkomster som snart kommer att betala mina räkningar. Det är möjligt att jag kommer att vilja jobba någon jul framöver även om det känns väldigt tveksamt men då kan jag välja det för att jag själv vill det, inte för att jag måste betala räkningarna. God Jul på er! :)

Några fler som älskar passiva inkomster, speciellt när man har semester? :)

10 kommentarer:

 1. God Jul!
  Gillar passiva inkomster året runt, men speciellt under semestern, och inom en framtid inte så långt bort är det kanske semester varje dag!?:)
  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja C,

   Detsamma! :) Ja precis, det får vi hoppas på. Jag hoppas på bra priser inför vårutdelningarna så kanske det går lite snabbare :).

   Ha ett trevligt nyår nu! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Svar
  1. Tja KMI,

   Tack! Ha en fortsatt trevlig jul och gott nytt år!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. God jul Frihetsmaskinen!
  Njut av ledigheten. Det gör vi. Idag har vi bytt plats och nu är det Ko Chang som gäller i 10 dagar.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja PB,

   Tack, detsamma! :) Det låter som ni har det bra, fortsätt så! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Det känns bra, de ligger på ca 4500 nu månaden, sen rasar det ju lite här varje dag. Vet inte hur mkt vi gått back men är säkert 90 000 sen årsskiftet eller nåt. Svårt o veta om vi nått botten eller inte, tror vi ska ned en bit till. Ser det väl som enda chansen att jobba mindre. Klart man kan köpa aktier el fonder, sälja av med, men detta känns lite tryggare?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Härligt, 4500 är en skön passiv inkomst! Ja kan ju kännas jobbigt med nedgången men så länge bolagen presterar så köper vi billigare aktier.

   Ha en fortsatt trevlig jul och gott nytt år! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. " Innan jag svarar på den frågan så tänkte jag att jag ställer en motfråga till de som frågar så. hur kommer det sig att du vill jobba så mycket?

  Det tycker jag är en jättebra motfråga. I mitt fall: oroar mig för ekonomin och pensionen, har ingen tjänstepension jadajada, känns som man behöver bunkra på här med tanke på sjukdommar och annat som INTE lär bli bättre med åren (är realistisk, alla andra får leva i sin dröm och förträngningsvärld), tror därför jag fixar 6 år av hyfsat hårt jobb till även om jag inte sliter så mkt som många andra. Sen vill jag min familj (2) ska ha möjlighet till mer ledighet. Inte en chans jag vill jobba till 75 om man går med krokig rygg, artros, etc. Det ska finnas en valfrihet i det. Nån av oss kanske får cancer, eller nanan superjobbig sjukdom, kommer kosta pengar för sjukdommar kostar pengar, speciellt för all alternativ vård man behöver pengar till t ex ekologisk nyttig mat, etc. Många operationer utomlands finansierar man själv, inte alls säkert man får tillbaka av försäkringskassan. Har en sjukdom som ev platsar in för op utomlands då vården för den i Sverige suger. De är 10 år bakåt minst. Fast inte så sjuk än men vem vet..
  Jaha, vad mer, är jäkligt skönt o jobba o slippa tänka på alla sina prolem, det tror jag fler känner. Man förtränger saker helt enkelt som dödsångest, meningen med livet, vad gör vi här och vad vill jag, jadajada.. perfekt mot depressioner, olyckliga äktenskap, o s v..
  Sen i brist på annat. Har man inga direkta hobbies kan ändå jobbet i brist på annat bli en hobby. Såå illa är det inte tänker man. Ibland är det ju också kul. Inget är svart eller vitt. Tror också vi kommer få hårdare o hårdare samhälle. Vi i Sverige har levt i en bubbla så länge av att bli omhändertagna. Tänker det är bra att ha pengar till det också. Speciellt så man kan fly sen när allt brakar samman på riktigt...

  Var lite mina tankar varför jag viger mitt liv mestadels för jobb nu. Lika bra o kämpa på medans man orkar o bunkra..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Bra tankar och synpunkter. Jag tror man aldrig kommer att förstå alla helt. Alltså jag har nog svårt att förstå varför man väljer att jobba hela livet eftersom jag tänker så annorlunda.

   Att vara medveten om sjukdomar och annat jobbigt tror jag är lika viktigt som att inte låta det styra för mycket. Någon form av bland där.

   Tack för en bra kommentar! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera