tisdag 12 mars 2019

Vad är ekonomisk frihet?

Det här är nog en vanlig fråga i mångas huvuden. För mig har inte ekonomisk frihet och ekonomiskt oberoende så mycket med varandra att göra egentligen, men samtidigt innebär de samma sak. Det här är något jag känt de senaste tre veckorna och kanske en anledning till varför det inte blivit något blogginlägg under den tiden. Jag har helt varit inne i det jag gör och därför prioriterat bort allt annat.
Vad är ekonomisk frihet?


I mina ögon är ekonomisk frihet så enkelt men så svårt att uppnå på riktigt. För mig handlar det om att klara att betala sina fasta kostnader varje månad utan att behöva jobba. Alltså att bolån, elräkningarna, maten etc. egentligen inte är något jag behöver tänka på, det sköter sig själv. Jag lever, äter och andas gratis. Där är jag redan nu och jag känner verkligen hur det påverkar livet jag lever. Under såna här perioder som de senaste veckorna slår det på fullt ut och jag kan fokusera 100% på livet vilket jag älskar. Nu har jag båda åkt skidor, vandrat i skogen och åkt mtb så kroppen är så där skönt trött.


För mig är det här vad ekonomisk frihet handlar om. Det här är exakt vad jag vill göra just nu och jag har råd att göra det utan att behöva jobba. Sinnesron det ger går inte att köpa för pengar, det är en underbar känsla. Däremot jobbar jag fortfarande 12h/v för att få in de extra pengarna som behövs för att köpa skidor, åka utomlands, åka till fjällen etc. Även om de här pengarna behövs så känns det inte som något krav eftersom jag kan släppa allt om jag vill och ändå fortsätta att göra mycket av det jag gör. Jag funderar inte på att få upp länen eller hur jag ska få in mer jobb i företaget, snarare tvärt om.
Hur blir man ekonomisk fri?


Det här är precis som frågan om vad ekonomisk frihet är en fråga som kan få olika svar beroende på vem du frågar. Om du frågar mig så kör jag på den enligt mig enklaste vägen mot ekonomisk frihet, samtidigt som jag kan utnyttja den på vägen. Jag vill både äta kakan och ha den kvar och hittills har det fungerat bra.

Det är nu drygt 6 år sedan jag sa upp mig från mitt heltidsjobb. Efter det var jag ledig drygt ett år och startade eget på halvtid. Målet var att jobba så lite som möjligt och sedan dess har jag minskat ner min arbetstid till 12h/v. Det här är min väg att gå, jag är nästan 75% mer fri varje månad än om jag jobbat enligt den vanliga normen men mitt kapital fortsätter att öka och ta mig närmre friheten.

Det finns två viktiga orsaker till det här och den ena är att vara sparsam och den andra är att spara och investera. Enligt mig går det betydligt snabbare att bli ekonomiskt fri genom att göra smarta ekonomiska val ön att jobba hårt för en högre lön. Det är exakt det som gjort att jag kan jobba 12/h istället för heltid. Även utan mitt sparande så skulle jag kunna leva ett normalt liv på den lönen jag har idag, dock skulle jag inte kunna bygga upp kapitalet för att bli helt fri. De två viktigaste punkterna enligt mig för att så enkelt som möjligt närma sig ekonomisk frihet är:


 • Boosta ditt sparande - Det här är min nyckel till att jag kunnat förändra mitt liv, sparandet. Se till att kunna spara pengar som sedan investeras, det absolut enklaste är att kapa bort onödiga kostnader. Läs hela inlägget om hur du gör här.
 • Lifehacks för ekonomisk frihet - Mitt mål i livet är att ha kul och att umgås med de jag älskar och de som på riktigt betyder något för mig. Jag hatar inte att jobba men jag älskar livet, det riktiga livet finns utanför jobbet i min värld. Läs mitt inlägg om lifehacks för ekonomisk frihet.Varför ska man bli ekonomiskt fri?


Ja, varför ska man inte bli ekonomiskt fri. Det enda som egentligen säger emot att man ska uppnå ekonomisk frihet är väl att det tar tid. Jag ser det däremot som att om man ändå har tänkt att leva i väldigt många år till så kan man ju lika göra leva den större delen av livet i frihet? Dessutom så tar det inte så lång tid som många tror. De flesta kommer att jobba heltid i hela sina liv och på en vanlig heltidslön går det att spara väldigt mycket pengar. Det gäller bara att inte ha så onödigt höga kostnader. När jag tjänade som mest och fick ut kring 25k/mån så sparade jag mellan 10-15/k i månaden och bodde både bra, åt ute och reste.


Enligt mig så ska man bli fri för att bli fri. Vi som vill sluta jobba gör det inte för att vi inte vill jobba. Vi gör det för allt det där andra som man aldrig har en möjlighet att göra om man har ett heltidsjobb. Vad det är för något är det bara du som vet men det är enligt mig det livet handlar om, inte att göra saker som andra vill att du ska göra. Ekonomisk frihet för mig är frihet, hur jag uppnår det har mindre betydelse eftersom jag mår bra när jag är fri, jag är en bättre person när jag är fri och jag uppskattar livet till 100% när jag är fri. 

Vad är ekonomisk frihet för dig?


Förresten! Idag blir det poddpremiär för mig, lite nervöst men kul! :) Berättar mer under eftermiddagen!

18 kommentarer:

 1. 12 h/vecka är ju en arbetsdos de flesta bara kunnat drömma om, starkt jobbat. Och inspirerande skrivet!

  Ser mycket fram emot poddpremiären, är det här på bloggen du ska uppdatera kring vad det gäller eller ska det kvittras om det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Tioårsplanen,

   Yes, men absolut möjligt för de flesta! Jag kommer att skriva ett inlägg efter att jag lyssnat på podden men du kan höra den här!

   https://sverigesradio.se/avsnitt/1264729

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Mitt namn är Lilian N. Detta är en mycket glad dag i mitt liv på grund av den hjälp som Dr.saguru har givit mig genom att hjälpa mig att få min ex-man tillbaka med sin magiska och kärleksspell. Jag var gift i 6 år och det var så hemskt eftersom min man verkligen fuskade på mig och letade efter skilsmässa men när jag kom över Drsaguru email på internet om hur han har hjälpt så många människor att få sina ex tillbaka och hjälpa till att åtgärda relationen. och få människor att vara lyckliga i sitt förhållande. Jag förklarade min situation för honom och sökte sedan hans hjälp men till min största överraskning berättade han för mig att han hjälper mig med mitt fall och här firar jag nu eftersom min man har förändrats helt för gott. Han vill alltid vara hos mig och kan inte göra någonting utan min dag. Jag njuter verkligen av mitt äktenskap, vilken stor fest. Jag kommer att fortsätta att vittna på internet eftersom Dr.saguru verkligen är en riktig stavning. BEHÖVER DU HJÄLP KONTAKT LÄKARE SAGURU NU VIA E-POST: drsagurusolutions@gmail.com eller WhatsApp +2349037545183 Han är det enda svaret på ditt problem och får dig att känna dig lycklig i din relation.och hans också perfekt i
   1 LOVE SPELL
   2 WIN EX BACK
   3 FRUKTER AV WOMBEN
   4 PROMOTION SPELL
   5 SKYDDSPEL
   6 BUSINESS SPELL
   7 bra jobbspel
   8 LOTTERY SPELL och CASE CASE SPELL.

   Radera
  3. Hej, jag är Theresa Williams. Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han slöt mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavskärare som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollstavarna, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började bo tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett relationsproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Älska trollformler
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Bindande trollformler
   6) Uppdelningar
   7) Dödsförtroll
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Mrs Doubtfire12 mars 2019 11:09

  Låter spännande med poddpremiär:) Hoppas du uppdaterar med var. Du är saknad:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Känns bra att vara saknad :). Här kan du höra podden!

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Mrs Doubtfire12 mars 2019 18:38

   Var det inte din röst? :) Var bra annars, intressant din tjej inget vet. Måste ju betyda hon också har rätt låga kostnader eller är väldigt ekonomisk? Tänker det blir lite knepigt annars med allt man inte kan hitta på?!
   Som att hon måste ha tänket ändå?

   Radera
 3. Grymt skrivet.. Ibland måste man bli påmind varför man gör de här och varför man inte super o festar som alla andra i ens skara.. Härligt med podden tycker jag.. Det kommer du göra dunder med 👌

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Kul att du gillar det! Ja, att leva annorlunda är inte dåligt. Podden kan du lyssna på här.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. För mig är ekonomisk frihet att kunna leva en dräglig tillvaro utan att behöva ta en anställning. Ska jag jobba ska det vara frivilligt.

  Finns nog flera olika definitioner eller grader av "frihet" kan jag tänka mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Snålgrisen,

   Håller med dig där och det finns nog många grader av frihet som du säger!

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. För mig handlar det om att få tid tillsammans med barnen nu när de är små. Om 10 år när de klarar sig på egen hand kan jag jobba mer om jag har lust. Idag jobbar jag så mycket jag behöver för att dra in cash enligt vår sparplan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Vardagsekonomen,

   Det låter riktigt sunt och bra för både dig och barnen! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. I år 2019 har jag varit så lycklig mot mig, för Gud har gett mig en anledning att leva lyckligt igen efter att ha blivit hjärtat i 3 månader när min man försummade mig och gick tillbaka till sin älskling. Jag led och gick igenom alla typer av emotionella torturer, för jag kunde inte få någon hjälp för att få min man tillbaka, förrän jag var refererad till Dr Rich av min medarbetare som gav mig henne full försiktighet om honom att han kan vara till hjälp till mig. Jag kom i kontakt med Dr Wealthy och jag lyssnade till hans ord och följde de instruktioner som jag gav honom. Kan du tro att min man kom hem inom 12 till 16 timmar som sagt av honom och idag är mitt äktenskap återställt och jag är så tacksam, uppskattande och tacksam för Gud för att använda Dr Rich att få min man tillbaka efter 3 månader av brutit äktenskap. Finns det någon där ute som behöver komma tillbaka till han eller hennes älskare tillbaka eller behöver någon hjälp av något slag? Då föreslår jag att du kommer i kontakt med Dr Rich nu via hans Email ID: wealthylovespell@gmail.com ELLER du kan WhatsApp honom också på +2348105150446 för mer information. Gud välsigne dig herrn

  SvaraRadera

 7. HUR JAG FÅR MIN EX HUSBANDSBACK MED HJÄLP AV DR Ilekhojie ....... Mitt namn är Lucia Mancini, från Kanada, jag vill snabbt berätta för världen att det finns en riktig och effektiv online stavningskastare som är kraftfull och äkta, hans namn är Dr Ilekhojie, han hjälpte mig att nyligen återskapa mitt förhållande till min man som lämnade mig. När jag kontaktade Dr Ilekhojie kastade han en kärleksspell för mig och min man som sa att han inte har något att göra med mig, ringde mig och började be mig om att komma tillbaka. Han är tillbaka nu med så mycket kärlek och omsorg. Idag är jag glad att låta er alla veta att den här stavningskastern har befogenheter att återställa brutna förhållanden och ta tillbaka dem. för jag är nu väldigt glad med min man. För alla som läser den här artikeln och behöver sin hjälp, kan Dr Ilekhojie också erbjuda någon form av hjälp som att lösa skilsmässa fall, domstolsfall, dödsstavning, andligt skydd. Tack! Ilekhojies kontakta gethelp05@gmail.com eller ring +2348147400259

  SvaraRadera
 8. Hur jag fick min ex-man tillbaka ........... Jag är Vargas med namn. Hälsningar till alla som läser detta vittnesbörd. Jag har blivit avvisad av min man efter tre (3) års äktenskap bara för att en annan kvinna hade en stavning på honom och han lämnade mig och barnet lidit. en dag när jag läste via webben såg jag ett inlägg om hur denna stavningskista på denna adress gethelp05@gmail.com, hjälpte en kvinna att återvända till sin man och jag gav honom ett svar på sin adress och han berättade för mig att en kvinna hade en stavning på min man och han berättade för mig att han kommer att hjälpa mig och efter 2 dagar att jag ska få min man tillbaka. Jag trodde på honom och idag är jag glad att låta er alla veta att denna stavningskastern har makt att få älskare tillbaka. för jag är nu nöjd med min man. Tack för Dr Ilekhojie. Tack! Ilekhojies kontakta gethelp05@gmail.com eller ring +2348147400259

  SvaraRadera
 9. Kärlek är vacker när du har någon att dela med. Ek Dr Ekpen ogiogun är en mycket äkta spellcaster och en man med mycket unik och kraftfull visdom. Jag kunde inte bli gravid eftersom jag hade fertilitetsproblem. Min man skilde sig på grund av det. Jag var så orolig och grät alltid och jag tänkte ens att döda mig själv, men en vän av mig introducerade mig till en stor man som heter Dr Ekpen ogiogun som också hjälpt henne med sitt problem. Hon gav mig hennes email och jag kontaktade henne och förklarade allt. Han försäkrade mig om att han hjälper mig och att jag inte borde oroa mig. Dr Ekpen ogiogun återvände glädjen till mitt liv och min familj igen genom att föra min man med sina andliga krafter, genom att bli gravid, genom att bota min systers cancer sjukdom, genom att också bota min kusin hiv-virus. Hans speciella krafter, och gjorde också min styvbror vinna en lotteri på 2 miljoner dollar. Dr Ekpen ogiogu är verkligen en begåvad, fantastisk och väldigt bra man som verkligen vet hur man gör sitt jobb bättre och, om inte för honom, vad ska mitt liv handla om? Dr Ekpen ogiogun, tack så mycket och jag kommer aldrig sluta prata om dina stora gärningar. Ord kan inte uttrycka hur mycket bra han har gjort för mig och min familj, och jag tror att inte ens tusen ord kommer att räcka för att beskriva hans goda verk. Om du behöver andlig hjälp, varför rinner du inte till Dr Ekpen ogiogun? bara kontakta Dr. Ekpen ogiogun på hans email: (ekpenogoigunspellcaster@gmail.com) Och han hjälper dig. Dr Ekpen ogiogun är oskyldig, säker och pålitlig, så kontakta honom nu och få hans lösning. Tack, Dr Ekpen ogiogun (ekpenogoigunspellcaster@gmail.com)

  SvaraRadera
 10. Love Spells - Hur jag fick min man tillbaka. Läs mer om Dr Ilekhojie hans kontaktinformation se nedan: gethelp05@gmail.com

  WhatsApp honom nu +2348147400259 Du kan också besöka hans webbplats https://ilekhojie-solutions.webnode.com

  Min man som lämnade mig för 2 år sedan började ringa mig och ville att vi skulle få tillbaka Dr. Ilekhojie kärleksförtrollning fick min man att förena med mig. När han kom tillbaka var han helt på mig och kysste och gnuglade på mig och berättade för mig hur mycket han saknade mig och älskar mig. Dr Ilekhojie är spektakulär när det gäller att reparera förhållandet! Hans arbete är underbart, jag är glad att låta er alla veta att den här stavskärmaren har kraften att föra älskare tillbaka. Eftersom jag nu är nöjd med min man. Jag rekommenderar starkt den här tjänsten för de som upplever svårigheter att försöka återställa relationen. han är den verkliga affären. Du kan nå Dr. Ilekhojie med hans kontaktinformation se nedan: gethelp05@gmail.com

  WhatsApp honom nu +2348147400259

  Du kan också besöka hans webbplats https://ilekhojie-solutions.webnode.com

  SvaraRadera