onsdag 3 april 2019

Hur blir man ekonomiskt fri?

Idag trillade det in ytterligare 4659kr på kontot, helt utan att jag behövt göra något för de pengarna. Pengarna kommer från aktieutdelningar från bolag jag investerat i. Många frågar sig, hur blir man ekonomiskt fri? För min egen del har det blivit tydligt att för oss vanliga arbetare så är aktieinvesteringar definitivt en realistisk väg att gå för att nå friheten.
Hur blir man ekonomiskt fri?


Jag har alltid mer eller mindre drömt om att bli ekonomiskt fri. Enda sedan jag var liten fantiserade jag om att köpa hus att hyra ut och när man uppnådde ett visst antal så skulle det betyda att man själv aldrig behövde jobba mer. Men som vi alla vet så kommer livet emellan och allt går inte alltid som man tänkt sig. Jag kan inte säga att jag haft optimala förutsättningar för att lyckas i skolan och med en största önskan under större delen av tonåren att bara flytta hemifrån så låg prioriteringarna på annat håll.


Jag har alltid mer eller mindre sparat men det var inte förrän jag började investera i aktier och förstod hur allting fungerade som jag på riktigt såg möjligheten i att leva på aktier och uppnå ekonomisk frihet.


Tidigare i livet var jag inställd på att behöva otroligt mycket mer i kapital för att kunna leva på det. men efter en uppsägning kom kreativiteten igång, kostnaderna kapades och helt nya möjligheter uppstod. Jag vet att jag kommer att kunna leva helt på mina utdelningar inom 3-4 år och i motsats till vad många tror så handlar det inte om några orimliga summor i kapital. Jag räknar med att ha 2,5-3 miljoner i kapital när jag slutar att jobba och det kommer att räcka livet ut. I det här inlägget om lifehacks för ekonomisk frihet förklarar jag lite mer hur jag ser på hela grejen.

Att sänka dina kostnader med 3000kr i månaden ger lika stor effekt som nästan 1 miljon kronor i sparat kapital om du vill bli ekonomiskt fri. Att sänka sina kostnader är alltså ett mycket enklare och snabbare sätt att uppnå ekonomisk frihet för de flesta.

Här kan du läsa om hur du sänker dina kostnader och på så sätt uppnår ekonomisk frihet snabbare!
Passiva inkomster ger ekonomisk frihet


I min värld innebär ekonomisk frihet att jag kan göra vad jag vill, när jag vill. För egen del så har jag inga stora ekonomiska krav för att uppnå det här utan det handlar mer om tid. Så länge jag har råd att bo, äta och leva som jag vill så räcker det för att jag ska vara lycklig. I mitt fall innebär det att jag behöver 9.200kr i månaden från någon form av passiv och hyffsat säker inkomst. 


Den absolut enklaste passiva inkomsten i mina ögon är att investera i aktier och jag har valt utdelningsaktier. Förra månaden fick jag 10.845kr i passiva inkomster, varav 10.295kr var från aktieutdelningar. Trots att det bara gått tre dagar in i april så har jag redan hunnit få 6063kr i utdelningar och totalen kommer landa en bra bit över det.

I dagsläget jobbar jag bara 10h/v och målet med mina investeringar är att inom kort kunna leva helt på utdelningar från aktier. Om du också vill kunna leva på utdelningar så rekommenderar jag att börja med att öppna ett ISK/aktiekonto. Det gör du hos t.ex. Avanza gratis på 3 minuter genom att klicka här. *(affiliatelänk)


Vart börjar jag?


Ok, att bli ekonomiskt fri kommer inte utan jobb. Om det inte krävdes ansträngning så skulle alla vara det men det är faktiskt inte så svårt som många tror. Anledningen till att inte fler är ekonomiskt fri eller anser sig kunna bli det är vanligtvis för att de har för höga kostnader och inte är beredda att vara tillräckligt långsiktiga för att uppnå friheten. Om du bara är beredd på att göra det som krävs så är möjligheterna stora att lyckas.

 • Sänk dina kostnader -  Börja med att sänka dina kostnader. Det ger både större utrymme att spara pengar och det gör att ditt kapitalbehov för att uppnå ekonomisk frihet minskar. Har du kostnader på 20.000kr/mån så behöver du 6 miljoner för att hyffsat säkert kunna leva på ditt kapital. Har du istället kostnader på 10.000kr/mån så behöver du bara 3 miljoner. Om samma personer tjänar 30.000kr/mån netto så tar det personen med 20k i kostnader 20 år att bli fri medan personen med 10k i kostnader blir ekonomiskt fri på drygt 8 år.
 • Sätt pengarna i arbete - Jag väljer att investera i aktier som ger utdelning. När utdelningarna väl täcker mina kostnader checkar jag ut och är ekonomiskt fri. Det är självklart en ekonomisk risk men jag anser att det är betydligt större risk att inte investera sina pengar eftersom då vet vi garanterat att de minskar i värde p.g.a. inflation etc. Historiskt har det varit bra att investera i aktier så jag går på det.
 • Gör en plan och håll den - Ingenting fungerar utan en plan. Sätt en tydlig plan och håll den så är det säkert 95% chans att du kommer att lyckas. Jag satte upp en plan för min ekonomiska frihet och har hållit den varje år, allt pekar på att det kommer att fungera. Utan en plan hade det aldrig gått.Ett klassiskt uttryck är att när du har ett kapital på motsvarande 25ggr ditt totala årsbehov så kan du sluta jobba och leva på avkastning/utdelningar. Det är beräknat på att kapitalet delar ut 4%, säkrat mot inflation. Här nedan kan du se hur lång tid det tar att bli ekonomiskt fri beroende på hur många procent av din lön du sparar:
 • 10% - 44år 
 • 20% - 33år
 • 30% - 26år
 • 40% - 20år
 • 50% - 16år
 • 60% - 12år
 • 70% - 8,5år
 • 80% - 5,5år
 • 90% - drygt 2år

Min erfarenhet baserat på mitt egna sparande är dock att det går lite fortare än så. Tänk också på att om du sparar 30% idag så kan du troligtvis få det till 50% genom att kapa lite kostnader.

Så sluta fråga dig själv hur man blir ekonomiskt fri och skriv ner din plan för hur du blir ekonomiskt fri. Allt handlar i slutändan om matematik och siffror. Kan du pussla ihop en plan där de passiva inkomsterna är högre än dina kostnader så är chansen väldigt stor att du lyckas. allt du behöver göra är att hålla planen tills du är framme.

Hur ser din plan ut?

16 kommentarer:

 1. Grymt bra inlägg som vanligt. Hur ser du på amortering av bolån? Jag tycker det är en viktig aspekt som inte bör glömmas bort, har man inga lån blir det mindre kostnader att täcka och dessutom säkrare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Money cowboy,

   Tack! :) När det gäller amortering så tycker jag det är bra om man har höga lån, framförallt för tryggheten men själv kan jag tycka att det är lite onödigt att amortera mycket om man har låga lån om man är ute efter bästa tillväxt på kapitalet.

   Själv har jag bara kring 40% belåning på bostaden och det gör som du säger det billigt att bo, kombinerat med andra låga kostnader. Jag amorterar 800kr i månaden mest för att jag satte upp en sån avbetalningsplan på en del av lånet långt innan jag sa upp mig, men om 2,5 år är den lilla delen avbetalad och då kommer jag inte att amortera mer :). Det innebär indirekt att jag kommer ha 800kr mindre i utgifter varje månad vilket på ett sätt är skönt.

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Vi har cirka 200k i bolån i dagsläget, ursprungligen 495k. Vårt radhus är dock värt runt 800k i dagsläget. Vi köpte innan uppgången 2011. Vi har amorterat aggressivt och har idag en portfölj på runt 400k och utdelning på 20k per år. Vi sparar mellan 50-65% varje månad men saknar ingenting. Vi åker utomlands en gång per år, köper inga onödiga saker. Vi blir mattematiskt fria runt 180k per år i utdelning. På sin höjd. Men vi kommer ha 0 i lån, samt en kassa på runt 150-200k när det är dags att gå. Det är planen. Men långt kvar dit. Jag är 30+ men närmare 30 än 40. Inspirerande inlägg som vanligt :)

  //R

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja R,

   Vad kul att höra era planer och grymt bra sparande ni har! :) Det känns som att erat upplägg är som gjort för att lyckas och det ska nog mycket till att det skiter sig när ni väl tar steget. Att vara obelånad är ju optimalt när man väljer friheten.

   Kul att vi verkar vara i liknande ålder, har ni någon plan att sluta jobba vid ett visst datum? :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Till 90% stämmer det säkert att det är just sparande som ger ekonomisk frihet men jag vill slå ett slag för entreprenörskap. Det behöver inte vara att själv grunda ett företag men kanske mer ett sätt att tänka. Jag blev inte ekonomiskt fri genom att spara och definitivt inte genom att fokusera på att maximera lönen. Det som gjorde mig ekonomiskt fri var att våga ta ett jobb på ett extremt attraktivt ställe trots att praktikantlönen var mkt låg för att jag visste att det skulle leva till möjligheter. Många av mina universitetskompisar skulle aldrig ha gått med på den lönen. Sen våga välja ett jobb där det centrala var att få en mindre men ändå viktig ägarandel, den fasta lönen inte lika viktig. Och detta i kombination med tidigt aktieintresse lade grunden för ekonomiskt oberoende. Har aldrig i mina 50+ år haft koll på någon sparkvot, även om jag nog alltid haft en sparsamhet i blodet via uppväxten. Kanske är min väg lite mer riskfylld, men också väldigt lönsam. Jag upplever att jag tänker väldigt annorlunda än mina vänner som kör på med sina förvärvsarbeten och har gjort så sedan barnsben. Frihetslängtan den viktigaste drivkraften. Ingen annan ska ha möjlighet att styra min vardag. Ja, förutom barn och familj så klart:-)

  SvaraRadera
 4. Verkligen häftigt att du är så nära ditt mål och att det rullar på fint även om insättningarna inte är så stora!

  Har väl själv inget uttalat mål om ekonomisk frihet utan har just nu en horisont på 10 år (8 år kvar) då viss del av portföljen ska användas.

  Men likväl blir man sporrad av att se hur det går med långsiktighet och planering när sådana som ni delar med er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Daniel,

   Ja det är kul! :) Kul, 8 år går snabbt! Hur är tanken att portföljen ska användas då? :)

   Kul att sporra, blir själv taggad av att du kommenterar, tack! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Hej jag har två frågor.

  1. Hur gammal var du när du började med ditt mål?
  2. Hade du en stor summa som du la in i portföljen från start? isf ungefär hur mycket?

  Tack för inspirationen!

  SvaraRadera
 6. Mrs Doubtfire9 april 2019 10:03

  Just nu 2315000! Woopwoop! Nåt skumt med när man kommenterar så hoppar allt till o text försvinner

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,,

   Ojoj, stort grattis! :) Ja tyvärr är jag riktigt dålig på det tekniska så får se hur jag ska lösa det, hoppas du fortsätter läsa ändå tills vidare och står ut med det! ;)

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Nu är du mycket nära ditt mål, grymt bra jobbat! Mina mål är ganska lika. Nu är min närmaste plan att jag ska våga lita på att jag är ”klar” och våga säga upp mig inom kort. Att läsa dina inlägg peppar mig till att våga testa!/C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja C,

   Tack! :) Ja, det är roligt att vi har klika mål och ligger ganska lika. Hur ser närmaste planerna ut nu? Du hade väl eventuellt efter sommaren/årsskiftet som en form av plan om jag inte missminner mig?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Hej! Ja det stämmer. Min plan nu är att inte jobba efter sommaren. Så behöver isåfall säga upp mig ganska snart om jag ska lyckas följa det. /C

   Radera
 8. Jag har inte alls kört så mycket utdelningsaktier, men försöker sakta att bygga upp det nu. Blir extra peppad av att se hur bra det går för dig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Ekonomenstips,

   Härligt, lycka till och kör hårt! Kul att man kan peppa och tack för kommentaren! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Väldigt bra inlägg! Jag började själv spara för att bli ekonomiskt fri för tre år sedan och har bara 2 år kvar som det ser ut. /j

  SvaraRadera