onsdag 15 maj 2019

Xact Högutdelande utdelning 2019

Jag har under den senaste tiden stuvat om lite smått i portföljen och bland annat sålt av mitt lilla innehav om 100st ABB aktier. Det tillsammans med en hel del återinvesterade utdelningar kommer göra att jag ändå får ett helt ok belopp i utdelning från Xact Högutdelande nu i slutet av maj. Här nedanför ser vi fondens 20 största innehav.
Xact Högutdelande utdelning 2019


Man meddelade nyligen att man höjer utdelningen 2019 från 5kr till 5,6kr, det motsvarar en höjning på 12%. Man har som mål att dela ut 4% av andelens värde. I år valde man att dela ut 4,51% av andelsvärdet.

"Utdelningsbeloppet i XACT Högutdelande har fastställts till 5.60 SEK per andel. Utdelningsbeloppet motsvarar 4,51 % av fondens andelsvärde vid stängning per 2019-04-30."

Om man räknar på dagens kurs vilken är 122kr i skrivande stund och räknar bort utdelningen som betalas ut den 29:e maj så ligger direktavkastningen på drygt 4,8% vilket är helt ok. Jag gillar spridningen i fonden och fortsätter att fylla på.
Mitt innehav i Xact Högutdelande


Jag har nu 470 stycken andelar i den börshandlade fonden och det utgör i dagsläget 2,9% av min totala portfölj. Jag kan lätt tänka mig att öka innehavet till 5% och kommer troligtvis att fylla på den kommande tiden. Jag gillar att det är en börshandlad fond vilket gör att det snabbt går att sälja av om man vill det, samtidigt som diversifieringen är bra.

Fonden består av 45 stycken bolag som delar ut pengar i kombination med en låg volatilitet. Det här passar som en grundsten i mitt frihetsbygge och gör att jag kan koppla bort engagemanget ännu mer och fokusera på "att vara fri".


Sista dagen att handla Xact Högutdelande för att få utdelning


Om man vill ta del av utdelningen som delas ut i år så måste man äga "aktien"/andelen vid stängning den 22:a maj. Den 23:e maj handlas den utan rätt till utdelning och den 29:e maj skiftas pengar ut till kontot.

Mina 470 stycken aktier kommer att ge mig 2632kr. Om jag skulle återinvestera dom till dagens kurs (- utdelning) så skulle det ge mig ytterligare 22,6 stycken aktier. Det skulle höja mina årliga utdelningar men 127kr per år, helt utan nya insättningar. Ränta-på-ränta är grymt! :)


15 kommentarer:

 1. Varför bara 5% av portföljen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anders,

   Kan egentligen tänka mig mer men det är första steget och sen vill jag ha en viss andel av annat just nu :). Jag brukar kunna ändra mig vart efter så det kan säkert bli både 10 och 15% längre fram men just nu känns 5% bra ;).

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Själv har jag 30% av kapitalet i denna fond.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Unknown,

   Det låter vettigt med tanke på spridningen i fonden.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Jag tycker XACT Högutdelande känns som en bra utdelande fond. Hade avgiften vart i nivå med några av våra svenska investmentbolag hade den vart given i min portfölj. Men jag tror säkert den presterar bra över tid till en rimlig kostnad :)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Slimis,

   Ja det är ju en liten avgift men jag tror det blir bra i längden, gillar spridningen på innehaven och upplägget.

   Kul att du tittar in och kommenterar! :) Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Hej!

  Kul att du skriver om mitt största innehav i min portfölj :)

  Jag själv tycker att det är en fantastisk produkt och jag har i dagsläget 819x aktier i denna.

  Jag älskar enkelheten och effektiviteten i denna och det är ett givet månadsspar i min portfölj.

  Med utdelningen så kommer jag kunna köpa ytterligare 37x stycken vilket är välkommet :)

  Mvh
  Fröken Investera

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Fröken Investera,

   Kul! Riktigt fin klump du har! Blir fina utdelningar nu om en vecka då! :)

   Ja, jag har ökat rätt mycket den senaste tiden och som du säger är det enkelt med en fond istället för enskilda aktier.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Hej Frihetsmaskinen
  Bra köp! Jag slog med till på XACT Högutdelande och Investor.

  Trevlig kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Dennis,

   Härligt, snart utdelning! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Hur tänker du kring att investera i samma bolag som redan är i xact ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Ja det fungerar ju såklart men blir ju lite jobba och courtagekostnad om man vill hålla jämna steg. Oas slipper man avgiften.

   Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

   Radera
 7. Vad är fördelen med att det sker utdelning istället för att det återinvesteras automatiskt? Jag hade hellre sett att det återinvesteras och jag säljer om jag vill få ut kontanter. Då hade jag ju i alla fall kunnat vänja om jag ville undvika courtage om jag tänkt återinvestera utdelningen.

  SvaraRadera
 8. Köper delar av den här varje månad och längtar tills det blir utdelning! För utd kommer jag köpa fler och fler Amerikanska månadsutdelare!
  Den är perfekt!

  SvaraRadera