torsdag 2 maj 2019

Passiva inkomster i april

Äntligen dags att summera månaden! Det har inte varit högtryck med blogginläggen direkt men desto bättre ser det ut med mina passiva inkomster i april. April är för de flesta en väldigt bra utdelningsmånad och för min del är det årets bästa. Jag har utöver utdelningarna fått in lite pengar från Refunder.
Utdelningar i april


Som vanligt står utdelningarna för den absolut största delen av mina passiva inkomster. April är som sagt en grym utdelningsmånad och även om vissa bolag delat upp utdelningen så har totalen blivit väldigt bra. Totalt har jag fått 18.662kr i utdelningar under månaden, det är riktigt grymt tycker jag, speciellt med tanke på att de är helt passiva. De bolag som delat ut pengar till mig är:


 •  SEB - 1404kr
 •  ALM Equity Pref - 336kr
 •  Klövern Pref - 30kr
 •  Handelsbanken - 3569kr
 •  Corem Property Group Pref - 745kr
 •  JM - 84kr
 •  Skanska 480kr
 •  Swedbank - 3805kr
 •  Lundbergföretagen - 6kr
 •  Nordea - 3126kr
 •  Creades - 84kr
 •  Realty Income (O) - 208kr
 •  Holmen - 1032kr
 •  ICA Gruppen 69kr
 •  Industrivärden - 1558kr
 •  Diös - 2143kr

Totalt: 18.662kr


Det blev utdelningsrekord!


Jag har aldrig tidigare fått så här mycket utdelningar under samma månad så det här är rekord hittills i utdelningar! :) Det känns smått magiskt att få så här stora summor pengar utan att behöva göra något för att få dom. 

Om jag kollar på vad de här utdelningarna räcker till så blir jag riktigt glad faktiskt. 18.662kr täcker precis mina totala levnadskostnader för två månader. Alltså både mat, räkningar, bil, telefon , nöjen och resor. Den här månadens utdelningar ger mig alltså två månaders ekonomisk frihet. Om jag skippar resor och nöjen så täcker pengarna nästan 3,5 månaders levnadskostnader.Jag tröttnar aldrig på att räkna på sånt här och om jag investerar månadens utdelningar till 5% direktavkastning i aprilutdelare betyder det att jag kommer att få 933kr mer i utdelningar nästa år. Om vi på det räknar med en utdelningstillväxt på 7% skulle det innebära att jag får 20.967kr nästa år i utdelningar i april. Helt utan att skjuta in pengar eller göra något, ränta på ränta jobbar själv! :)


Månadens pengar från Cashback


Jag använder Refunder och får då och då pengar därifrån. Januaris inlägg om mina passiva inkomster skrev jag att jag plockade ut 650kr och förra månaden plockade jag ut 550kr. Den här månaden blev det 350kr som jag plockade ut från Refunder. Det här är riktigt sköna pengar som trillar in då och då. Om du vill veta mer och få en startbonus på 50kr så kan du läsa mitt inlägg om att tjäna pengar på cashback.


Jag fortsätter att jobba från alla håll i min ekonomi för att snart bli helt ekonomiskt fri. Att ha låga fasta kostnader är egentligen grunden i hela min frihet. Jag jobbar i dagsläget 10h i veckan men planen är ju självklart att det ska bli mindre. Inom 2-4 år kommer jag inte att behöva jobba alls men det känns som att jag kommer att trappa ner tiden succesivt vilket jag gjort de senaste 7 åren. 

Jag har efter mitt sabbatsår för 7 år sedan gått från 20h/v till 10h/v. Jag skulle kunna tänka mig att jobba mig ner mot den mytomspunna "4 hour work week" och testa läget där ett tag också ;).
Månadens totala passiva inkomster


Den här månaden slår verkligen på stortrumman när det gäller passiva inkomster. Jag har utdelningarna och Cashback från Refunder som fyllt på kontot med pengar, summeringen ser ut så här:

 •  Utdelningar - 18.662kr
 •  Cashback - 350kr
Totalt: 19.012kr / 207% av fasta kostnader


För att sammanfatta månaden är jag brutalt nöjd med resultatet. Känslan med hela grejen som jag håller på med och kämpar mot ekonomisk frihet är att det på riktigt fungerar! Jag vet att det gör det och ser resultaten varje dag. Man möter ibland motstånd med personer som försöker lägga fram svårigheter och risker med det man gör men motivationen vinner ganska lätt, speciellt såna här månader :).


Låt ingen trycka ner dina drömmar, i slutändan är det bara vi själva som sätter begränsningarna. Min stora plan är att bli ekonomiskt fri, det bästa med det är att jag vet att det kommer att fungera! 


Målet med mina investeringar är att inom kort kunna leva på utdelningar. Om du också vill kunna leva på utdelningar så rekommenderar jag att börja med att öppna ett ISK/aktiekonto. Det gör du hos t.ex. Avanza gratis på 3 minuter genom att klicka här. *(affiliatelänk) 

14 kommentarer:

 1. Wow måste verkligen säga grattis till din bedrift! Det är en fantastisk resa du har gjort och fortfarande gör! Du har kommit dit du är helt själv och det är väldigt inspirerande att se att det är möjligt :) Du pratade om i podden att inte ens din flickvän vet om att du jobbar mot att bli ekonomiskt fri, hur reagerar din omgivning på att du helt plötsligt går ned i arbetstid och slutar jobba?

  MVH Thoke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Thoke,

   Tack, uppskattar de peppande orden! 🙏☺️

   Ja, alltså det där är lite svårt. Jag kommer nog ta upp det snart, tjejen vet att jag vill bli fri, mne har inte gått in på hur långt jag kommit exakt typ. När det gäller andra personer ser jag inte så mycket svårigheter. De flesta vet att jag jobbar betydligt mindre och att det är självvalt, sen tar jag inte upp investeringarna och det utan håller det för mig själv.

   Det blir intressant när jag slutar helt. Vet inte om jag kommer säga att jag jobbar hemifrpneller liknande kanske för att slippa prata om det. Vi får se! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Jo det är känsligt det där, har börjat snacka lite aktier och investeringar privat men fått sluta med det för vänner och bekanta har börjat utnyttja mig till viss del, låter mig betala och "glömmer" sen att swisha tex.. Det är nog ganska bra att hålla en låg profil trots allt tror jag då ämnet ekonomi är väldigt känsligt för många, man vill ju bli fri i någon form och inte försörja andra haha. Det är nog smart som du säger att man jobbar hemifrån, kanske med IT eller något liknande :-). Fortsatt lycka till med investeringarna!

   Radera
  3. Ja jobbigt om de börjar förutsätta att man är "rik" bara för att man är fri. Det är ju att man valt att prioritera men många förstår nog inte sånt.

   Ja, jag tänkte samma, jobba med något luddigt via nätet typ så har man en täckmantel ;).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Svar
  1. Tja Kampen mot index,

   Ja, de sitter bra! ;)

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Du har många bankaktier i din portfölj hur tänker du om de på långsiktigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Yes det stämmer, har ca 11% av portföljen i bank för tillfället + det som ligger indirekt i investmentbolag/fonder. Det kommer automatiskt att bli mindre då jag inte ökar för tillfället och återinvesterar i annat :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Riktigt bra jobbat! Och roligt att det dyker upp lite inlägg på bloggen;)

  Varför ens jobba när du ändå jobbar så lite? Är det inte goare att ta ett vik eller konsulting när man känner för det istället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Daniel,

   Tack, kul att höra, det är roligt att komma igång igen! :)

   Haha, det är en bra fråga. Det är nog flera anledningar. Jag behöver ändå inkomsten för att kunna göra allt jag vill och sen jobbar min flickvän. Det känns bra som det är nu men vi får se vad som händer framöver :). Jag är väldigt fri nu när jag kör eget och är nog rädd att jag skulle tappa det om jag tog tillfälliga jobb, att man blir mer beroende då? Vad tror du?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Grymt!
  Härliga utdelningar.
  Fortsätt kämpa, inte långt kvar nu antar jag :)

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja PB,

   Tack, ja det närmar sig. Snart vilken dag som helst borde jag täcka alla fasta kostnader iaf. och sen är det bara nöjeskontot som ska fyllas på :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Hej Frihetsmaskinen,

  Undrar om du skulle vara intresserad på ett samarbete med oss, Sveriges mest generösa cashbacksida?

  Vi har en provisionsmodell som gör att man skapa en passiv inkomst.

  PB vet mer. :)

  Mvh
  Adam

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Adam,

   Har du lust att maila mig med mer info som jag kan kolla på och se vad det är? :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera