torsdag 19 december 2019

Pengarna jobbar för dig - Portföljen över 2,3 miljoner kronorBoom! Lagom till julen så tog sig portföljen över 2,3 miljoner kronor! Det var inte längesen den plockade både 2,1 och 2,2 miljoner så det har gått snabbt den senaste tiden. Det här är ett bevis på att pengarna jobbar för oss när vi själva gör något annat.

Faktum är att portföljutvecklingen närmar sig 600.000kr för året, så det har varit ett riktigt snällt år för portföljutvecklingen. Det gör att jag inte blir överraskad om vi skulle få se en liten dipp snart, det känns ganska logiskt om det skulle komma.

Men oavsett så är börsen en vinnande väg på lång sikt och jag ska förklara mina tankar och erfarenheter i det här inlägget...

Pengarna jobbar för dig när du sover


Även om det här året har varit extremt när det gäller portföljutvecklingen så har jag ändå insett att jag nu har kommit till en gräns där pengarna jobbar för mig och inte tvärtom. 

Mitt egna sparande i år ligger faktiskt bara på 18.500kr, så det står för 3% av portföljens värdeökning i år. Som sagt så är det ett ovanligt bra år men även om portföljen skulle gått upp 10% som är ganska normalt så står nysparandet bara för 8% av värdeökningen.

Det har blivit så tydligt att effekten av nysparandet avtar succesivt efter att vi blivit miljonärer. När vi väl har tagit oss dit så jobbar snöbollseffekten brutalt bra och det är nästan omöjligt att inte öka vårat kapital efter det, även om vi skulle sluta att spara helt.

Just därför är jag så glad- och tycker att det är så enormt viktigt att börja sitt sparande så tidigt det går. Det spelar ingen roll om det bara är några hundralappar, det viktiga är att putta snöbollen ner för backen...

Mina bästa arbetare på spelplanen


Ok, jag har inte tagit mig hit själv och jag tar absolut inte på mig äran för det. Vi är ett team som har jobbat tillsammans och om jag ska vara ärlig så har jag inte gjort speciellt mycket i år för att uppnå det här målet.

Det finns några av mina krigare jag vill tacka, men ett speciellt tack vill jag ge till Castellum, Investor och Svolder. Ni har varit grymma, men det är inte första året ni levererar. År efter år kämpar ni på bara för att jag ska få gratis pengar, jag har svårt att tänka mig några mer lojala och bättre arbetare än er, tack!

Att äga aktier är som ett lifehack för att slippa jobba! :)


Mitt mål är att inom 1-2 år leva helt på aktieutdelningar och avkastning från aktier. Om du också vill kunna leva på utdelningar så rekommenderar jag att börja med att öppna ett ISK/aktiekonto. Det gör du hos t.ex. Avanza gratis på 3 minuter genom att klicka här. *(affiliatelänk)
* Läs mer om affiliatelänkar här.

Våga låt dina pengar jobba


Det som varit den mest bidragande anledningen till att jag lyckats spara ihop det kapital jag har idag är att jag har vågat investera mina pengar. Det har gjort att jag har lyckats trots en låg lön. Det är inte att jag lyckats få en hög avkastning pengarna, utan för att jag har vågat vara fullinvesterad i börsen.

Enligt många äger jag säkert tråkiga aktier och aktier med en begränsad tillväxtpotential, men jag vågar i alla fall investera mina pengar. Att lyckas plocka en aktie som dubblas på ett år betyder inte så mycket om man bara vågar investera 1% av sitt kapital i den.

Att sitta på mycket likvider kräver att den del som är investerad avkastar mer för att kompensera för alla pengar som ligger utanför marknaden. Om jag räknar med 10% i årlig avkastning så måste jag lyckas få 20% om jag har halva mitt kapital utanför marknaden.

Jag säger inte att något är rätt eller fel, men i mitt eget fall känner jag mig betydligt tryggare med att vara fullinvesterad. Om ja bara investerar halva mitt kapital måste jag dubbla min avkastning på det jag investerar för att få samma totalavkastning. Det blir en större risk i mina ögon.

Förstå hur- och varför pengarna kan jobba utan att du själv gör något


Det är en till viktig sak jag vill ta upp som jag har insett under min resa. Det är att vi måste förstå hur- och varför vi kan få pengar utan att göra något. Jag hör många säga att de ska "satsa" på aktier och att de har "tjänat" pengar på sina aktier idag.

Visst, köper du en aktie, ser kursen gå upp 5% och säljer aktien.. ja då har du tjänat pengar. Tyvärr är det extremt svårt att lyckas med det och själv ser jag det som omöjligt. Jag har precis som många andra försökt det i början och det funkar bra... tills det inte funkar längre. Problemet är också att vi inte heller vet varför det fungerat eller inte

Istället tycker jag det är viktigt att se det bakomliggande till att en aktie kan dela ut pengar, varför aktiekursen stiger och hur vi på riktigt tjänar pengar på aktier.

Utan den förståelsen skulle jag aldrig ha vågat ligga all in, jag hade aldrig ens vågat tro att det går att leva på aktier. Men när vi förstår det får vi ett helt annat synsätt på aktier, det är en av de viktigaste insikterna enligt mig.
Aktier handlar om psykologi


En ytterligare insikt jag har fått är hur stor del psykologi aktieinvesteringar handlar om. Nu kanske det låter som något relaterat till trading eller poker men det är inte alls det jag tänker på.

Det jag menar är att när du väl förstått hur allting fungerar, när du förstår att du faktiskt köper delar i företag och inte bara "aktier" då blir det lättare att se vart pengarna kommer ifrån. Det gör det också lättare att hantera dippar och saker utanför vår egen kontroll.

Jag säger inte att jag är någon expert eller ens att jag kan speciellt mycket om aktier, men jag förstår hur företagen skapar pengar, pengar som sedan kommer till mig, till mitt konto, passiva pengar...

Undvik förhoppningsbolagen och köp vinster och kassaflöde


Ok, jag vet att inte alla håller med mig här och det är lugnt. Själv försöker jag dock att undvika förhoppningsbolag och bolag som går med förlust. Det är helt enkelt för att jag är för dålig på att avgöra när- och hur ett sådant bolag ska börja göra vinst.

Det räcker med att en tillräckligt stor andel av vår portfölj består av vinstgivande företag för att totalen ska bli bra. Anledningen att jag hellre investerar i bolag som redan nu visar en vinst och ett bra kassaflöde är för att jag känner mig tryggare med att jag får min förväntade avkastning.

Det i sin tur gör att jag vågar investera de pengar jag har och får avkastning på hela mitt kapital. Det gör att jag inte fegar ur och slipper sitta på en kassa. En kassa som gör att jag tvingas ta mer risk för att kompensera för den avkastning likviderna kostar...

När kommer kraschen?


Nu kommer vi till frågan, när kraschar börsen? Som vi alla vet finns det risker med aktier och som vi alla vet så är det risken som ger oss möjlighet till avkastning, så det är tur att risken finns.

Samtidigt så kan det ju vara bra att ha lite kassa den dagen börsen kraschar. Själv kommer jag inte ha någon kassa alls då eftersom jag är all in. Det kan ju tyckas vara bättre att tajma börsen än att alltid vara investerad?

Det är självklart den bästa taktiken men problemet är att jag har ingen aning om när varken toppen- eller botten kommer. Det är alltså helkorkat för mig att försöka mig på en sån strategi.

Istället fokuserar jag på att få en långsiktig avkastning på 8-10% och investerar de pengar jag har utan att försöka tajma börsen.

Rätt eller fel? Jag har ingen aning men det lär vi få se framöver. Skulle det krascha lär jag få höra det av många som legat utanför. Samtidigt lär jag inte få höra om avkastningen de hade under alla åren innan kraschen. 

Det kommer att finnas vinnare bland de som tajmar börsen men jag tror att förlorarna är fler. I mitt eget fall har jag tjänat som mest när jag inte försökt tajma alls och förlorat som mest de få gånger jag försökt vara smart och tajma marknaden.

Som avslutning kör vi det uttjatade citatet av Peter Lynch: " -Far more money has been lost by investors preparing for corrections than has been lost in corrections themselves".

Hur gör ni, är ni all in eller har ni en hög likvider som väntar på kraschen?


Se alla mina mål här!

Se min aktieportfölj här!

19 kommentarer:

 1. Ungefär 10-15% likvid, vet dock inte om det är bra strategi, men det gör mig lite tryggare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Två Månadslöner,

   Jag tror en trygg strategi är en bra strategi! :)

   Mvh /Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Svar
  1. Tja Annelie,

   Haha,ja men det är ju bra med en liten buffert psykologiskt. Då kan vi köpa ett par Investor vid en eventuell dipp på börsen ;).

   Hoppas att det går enligt plani övrigt! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Håller med om det mesta du skriver. Är 135% investerad inkl belåning, dvs belånad med 26%. Det är lite högt och jag ska ner till ungefär 125% inom något år. Utanför detta ligger en ganska lågt belånad lägenhet (drygt 40% av värdet).

  Jag ska absolut analysera min portföljutveckling, men väntar tills nyår så får jag med hela året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Utdelningssmålänningen,

   Härligt, måste kännas som ett bra beslut med den belåningen under det senaste året! :)

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Svar
  1. Tja Utlandsutdelaren,

   Tack och detsamma! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Hej Frihetsmaskinen!
  Fantastisk härligt att portföljen trummar på uppåt.

  Jag har också haft ett bra år procentuellt. Men eftersom det är en liten portfölj blir det inga stora summor.

  Men jag jobbar på och sparar en slant varje månad. En vacker dag blir detta något stort.

  Tack för inspirationen!

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
 6. 100% investerad, varje år, månad och dag. Börskrasch? Portföljen kanske halveras men so what. Vi har sluppit misär och lever i en tid med mest välstånd någonsin. Jag tar en börskrasch -90% av portföljen varje dag än att ligga i en skyttegrav under andra världskriget. Det handlar även om perspektiv.

  SvaraRadera
 7. Detta är ett jätteintressant inlägg. Redan vid 500 000 står ju utveckling för en rätt väsentlig del sv tillväxten om man tex sparar 5000kr per månad :)

  En lärdom av detta är att över en viss nivå blir varje ynka procent viktigare än varje nysparad krona.

  Tex har du 2 miljoner och du lyckas knipa 3 procent mer i avkastning ett år. Då har du 60 000kr extra.

  SvaraRadera
 8. Har ytterst sällan likvider utan månadssparar regelbundet och pengarna används nästan omgående.

  Och måste säga att din resa är sjukt imponerande! Följt bloggen i snart två år och det är häftigt och se snöbollen växa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Danne,

   Härligt, har ju varit ett bra beslut de senaste åren! :)

   Tack, kul att höra och vet att du varit med ett tag vilket är grymt kul! :)

   God jul på dig! :) Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Fullt investerad för min del! Imponerande utveckling för dig. Kul att se pengarna jobbar på!

  God fortsättning och tack för en bra blogg.

  Mvh Dennis

  SvaraRadera
 10. Tror du är väl optimistisk. Ditt kapital är för litet, det behöver växa några år mer än du förväntar. För att kunna leva på kapitalet behöver du ca 10x vad du har idag.
  Men det kan göra livet betydligt lättare. Sverige har dock fördelen att man får sjukvård och annat ungefär gratis, så jämfört med andra platser krävs mindre. Men priserna är högre och skatten likaså. Kämpa, men tro inte att det kommer vara enkelt.

  SvaraRadera
 11. Hej frihetsmaskinen!
  Oj vad du ångar på, det är knappt man tror att det är sant. Vilken jäkla utveckling och vilka enorma summor det börjar handla om. Vanligt folk tycker 3000 i sparande per månad är helt ok. Hej å hå vad det går!

  Jag vill önska dig god fortsättning och hoppas på lika bra 2020 eller bättre!

  SvaraRadera