lördag 7 december 2019

Sidoinkomster och Extrainkomsten under november


Jag tänkte skriva lite om sidoinkomster idag och hur en ökning av sidoinkomsterna man har kan öka vår ekonomiska frihet. Även om jag ser utdelningarna som min viktigaste inkomstkälla för att kunna sluta jobba så kan en kombination av digitala inkomster snabba på vägen dit.

Bland sidoinkomster för att få in extra pengar finns ju allt från konsultjobb både fysiskt och över nätet, olika tjänster vi kan ta betalt för men även mindre uppenbara saker som att utnyttja cashback eller aktiearbitrage.

Det finns sidoinkomster överallt och det gäller bara att se möjligheterna när de dyker upp, jag ska försöka förklara min syn på det i det här inlägget och samtidigt gå igenom hur det gick med Projekt Extrainkomsten i November.

Tips på sidoinkomster som ger passiva inkomster


Det finns ju flera typer av sidoinkomster men det mest eftertraktade är ju såklart de inkomster som är passiva. Något som jag har lärt mig är att alla typer av passiva sidoinkomster kräver hårt jobb- eller investeringar innan de tar fart.

I min värld är den mest passiva inkomsten att investera i aktier. Genom att köpa aktier blir vi passiva företagsägare och får ta del av företagens vinster utan att behöva göra någonting förutom att köpa aktier eller fonder.

Haken med att köpa aktier är att det krävs kapital, vi måste därför jobba ihop och investera ett större kapital innan vi ser större passiva inkomster trilla in. Det tar alltså ganska lång tid, även om det lätt är värt det!

Förslag på saker där det krävs mindre kapital för att få passiva sidoinkomster


Om vi istället försöker hitta saker som kan ge lite sidoinkomster hyfsat passivt utan investeringar så blir det faktiskt svårare. Jag har i alla fall svårt att hitta dom. Det jag första kommer att tänka på är att utveckla en produkt eller starta någon form av hemsida som erbjuder något riktigt bra.

Om du kan skapa en produkt som säljer sig själv så kan du om du lyckas när allt rullar på håva in hyffsat passiva inkomster. Det kommer dock att krävas ganska hårt arbete innan du är där. 

Detsamma skulle du kunna göra med en hemsida eller tjänst på nätet. Om du kommer på något som löser problemen för dina besökare eller kunder som är så bra att den säljer sig själv. Det här kan vara allt från en sida som prisjakt till en enklare hemsida.

Tjäna extra pengar vid sidan av jobbet


Något gemensamt för just sidoinkomster är att det är något vi gör vid sidan om vårat vanliga jobb. fast grejen är att just en liten sidoinkomst kan ju växa och bli vår huvudsakliga inkomst med tiden.

Sen tror i alla fall jag att vi inte ska fastna vid att det just måste vara en enskild grej som gör oss ekonomiskt fria. Jag tror att en kombination av flera inkomster och smarta "hacks" kan vara lösningen för att komma dit i många fall.

Jag tänker på mitt eget fall. Jag började inte spara från början med tanken att jag skulle sluta jobba inom några år. Inte heller har något av alla de små projekt jag startat varit med en tanke att det skulle göra mig ekonomiskt fri, men med tiden har det ändrat mitt mindset.

Kombinationen av flera sidoinkomster gör stor effekt


När sparandet växte insåg jag att investeringarna faktiskt levererade ganska bra passiva inkomster. Jag började leka med tanken att aldrig behöva jobba igen och började kapa mina kostnader. Helt plötsligt var 2000kr i passiva inkomster väldigt mycket pengar.

Under en lång period fokuserade jag endast på att öka mina utdelningar på aktierna och att sänka mina kostnader. Även om det fortfarande är prio ett så tittar jag på ännu fler saker nu. Kanske har det att göra med att jag fått mer tid.

Grejen jag vill komma fram till är att ju lägre kostnader vi har ju mer betydelse får varje lite sidoinkomst. En extra inkomst på 500kr täcker mycket större del av våra månadskostnader om vi bara behöver 5000kr i månaden än om vi behöver 20.000kr i månaden. Det gör att de blir mer värdefulla.

Exempel: Mina levnadskostnader i dagsläget utan nöjen och resor är 6.250kr i månaden. I snitt har Jag fått in 800kr i månaden från Cashback, det täcker alltså 12% av mina levnadskostnader.
Pengar som kommit in från Extrainkomsten i november


Ok, dags att gå igenom Extrainkomstens resultat för november. Extrainkomsten är ett projekt jag startade i början av året just för att pusha min kreativitet lite att skapa små inkomster vid sidan om.

Även om många skulle säga att det är struntsummor så är jag själv nöjd med resultatet och under november drog Extrainkomsten in 960kr. Som sagt, för många är det här småpengar men för mig täcker det nästan 65% av matkostnaden för en månad.

Här nedanför är de pengar som kommit in under månaden:

 • Cashback 837kr
 • Paneler 97kr
 • 5% från fonderna 38kr
 • Hemsida -12kr 
Totalt 960kr

Jag rekommenderar verkligen att köra igång med cashback då det ger ganska bra och enkla extrapengar. Genom att använda mina bonuslänkar får du 50kr på Refunder och 50kr på MyBonus!

Värde på Extrainkomstens portfölj


Värdet har ju ökat ganska bra och i dagsläget är Extrainkomstens portfölj värd 9402kr. Det är alltså efter 11 månader vilket innebär att projektet har dragit in 855kr i månaden i snitt.

Jag är nöjd med det här och i början satte jag målet till nyår skulle vara värd kring 7000kr men höjde det till 10.000kr för någon månad sen. Portföljen måste alltså öka med 600kr innan nyår vilket känns ganska rimligt att den skulle kunna klara av.

Vad har jag för olika inkomster i Projektet?


Jag är rätt ny inom att skapa inkomster från just nätet så jag har inte kommit så långt här än mer ser stora möjligheter att öka det här. I dagsläget har jag inkomster från Cashback, paneler och casinobonusar.

Tidigare har jag utnyttjat aktiearbitrage en del men tyvärr är det färre möjligheter till det nu än tidigare i de aktier jag äger.

Jag har även startat en hemsida ganska nyligen som jag ser som ett långsiktigt projekt. I dagsläget ger den en förlust på 12kr per månad för webbhotellet men självklart hoppas jag att den kan ge en liten inkomst i framtiden.

Jag ser hela den här grejen som ett roligt sätt att lära sig nya saker på samtidigt som det faktiskt ger lite extra pengar. Jag är övertygad om att nästa år kommer att bli ännu bättre även om jag inte riktigt vet hur än. jag tror att så länge man försöker lära sig och jobbar mot ett mål så kommer det positiva resultat ur det.
Skatt på sidoinkomster


En fråga jag ofta får är hur jag skattar på de sidoinkomster jag gör i Projekt Extrainkomsten så jag tänkte gå igenom det. Svaret på frågan för min egen del blir ganska kort och tråkigt. 

Jag har en enskild firma sedan tidigare och gör det därför väldigt enkelt för mig och tar helt enkelt in de inkomsterna i firman som inkomst av tjänst och skattar där. Det finns dock ett väldigt enkelt sätt att lösa det här på även om du inte har eget företag.

Inkomst av hobbyverksamhet


Om du inte har företag tar du helt enkelt upp inkomsten i Blankett T2   (SKV 2051, Inkomst av hobby, internetinkomster m.m.)

Där skriver du helt enkelt in vad du har tjänat efter kostnader och kommer då att beskattas på din vanliga deklaration för de inkomster du haft.

"Till hobby är även andra inkomster om verksamheten saknar vinstsyfte eller är av mindre omfattning och därför inte är näringsverksamhet. Det kan till exempel vara internetinkomster som du får som influencer, bloggare eller från e-sport eller liknande." - Skatteverket

Som du kan läsa så är en hobbyverksamhet en hobbyverksamhet så länge den inte har ett vinstsyfte. Så fort du har som mål- eller löpande kommer att få inkomster från din verksamhet är det inte längre en hobby. 

För att lösa det är det enklaste sättet att starta en enskild firma eller skaffa  FA- skatt om du är anställd. Det går att läsa om allt det här på skatteverkets hemsida.

Sammanfattning av månaden och sidoinkomsterna


Ok, som avslutning tänkte jag sammanfatta månaden och framtiden för mina extrainkomster. Jag är riktigt nöjd med både månaden och året och det känns som att förutsättningarna ser bra ut att få ännu bättre resultat nästa år.

Det jag har lärt mig så här långt är att inte vara rädd för att testa saker eftersom det mesta ändå är gratis och att hela tiden fortsätta lära mig så länge jag tycker det är roligt.

En annan sak jag har lärt mig är att det inte är enkelt att göra snabba (stora) pengar på nätet, det krävs hårt jobb, tålamod och målmedvetenhet. Om man är ute efter pengar i första hand så är det enklare att ta ett vanligt jobb.

För mig är det här lugnt, mitt mål är inte pengarna i sig utan friheten. ett vanligt jobb är låst på ett helt annat sätt och eftersom jag egentligen inte är beroende av pengarna så blir det mer som en rolig grej. Sidoinkomster passar därför bra som just en sidoinkomst till ett vanligt arbete eller om man har inkomster från annat håll.

Har ni några inkomster vid sidan av er vanliga anställning?


Läs mer om Projekt Extrainkomsten här!

14 kommentarer:

 1. Intressant inlägg! Jag kör cashback, två olika typer av mysteryshopping, kattpassning samt har en timanställning utöver min vanliga tjänst Jag får även två olika typer av efterlevandepension varje månad efter en nära anhörig som gått bort.

  Ska verkligen bli spännande att se hur hemsidan utvecklar sig, håller tummarna att den ger bra utdelning framöver!

  Vänligen Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Annelie,

   Grymt bra jobbat! Vad för typ av timanställning är det du har? :)

   Ja, det är långsiktigt tänk där men kommer uppdatera hur det går! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Det är som personlig assistent =)

   Radera
 2. Cashback när en bokar hotell/hyrbil/flyg i jobbet har givit väldigt mycket tillbaka. Ofta kan du få en 5-6% på hotell vilket vid några nätter kan ge 300-400kr skattefri cashback

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Utdelningsbagaren,

   Ja precis, är just vid resor vi utnyttjar cashback mest också. Riktigt bra bonus på hotell etc. :)

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Hej Frihetsmaskinen!

  Jag har precis öppnat ett ISK konto hos Avanza och börjat smått genom att köpa Avanza Zero, Avanza Global och Spiltan. Jag går igenom dina (superbra) inlägg om hur man kan tänka när man börjar köpa aktier och fonder för första gången.

  Jag undrar dock om det "räcker" att vara kund hos Avanza eller om det finns en fördel i att också köpa i aktier/fonder som kund hos tex Nordnet?
  Finns det indexfonder man kan köpa om man vill sprida ut dem så att dem följer tex asiatiska marknaden och inte bara stockholmsbörsen? Har lite svårt att navigera kring vad jag ska köpa för att ha så stor spridning som möjligt.

  Jag såg ditt inlägg med screenshots över dina aktier/fonder och förstår inte riktig vad som menas med att du har "tre portföljer" - är det att du har köpt från olika konton dvs är kund hos både Avanza och Nordnet? (Eftersom samma fond kunde vara med på flera olika screenshots).

  Förlåt för ett par dumma frågor från en nybörjare men jag vet inte riktigt i vilken ände av repet jag ska börja i (:

  Hälsningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Nybörjaren,

   Grymt att du kommit igång och tack för de fina orden :).

   Jag skulle lätt testa lite på Nordnet också, själv har jag deras Superfonden Sverige också som är bredare än Avanza zero.

   Att köpa in sig på asiatiska marknaden är smart och något jag varit dålig på de senaste åren. ska nog själv titta efter någon bra fond där igen.

   Kolla på Avanzas fondinspiration där du kan sortera efter avgift, land, etc. Där borde du hitta något bra. Jag gillar din tanke med attt ha en Sverigefnd, en globalfond, Spiltan AI och en Asienfond för bra spridning. Själv har jag lite i Avanza Emerging markets också och tänkte öka där.

   Angående mina 3 portföljer så är det för att jag har flera olika ISK konton hos Avanza. Jag startade olika konton med olika mål i början. Alltså, ett skulle täcka matkostnaden i utdelningar, sen startade jag ett nytt som skulle täck mobilkostnaden etc. Hoppas du förstår bättre nu? :)

   Ingen fara, fråga gärna om du har fler frågor. Det är alltid kul att få frågor och det gör att man själv tänker till lite extra som med asienfonderna t.ex. Jag ägde Asienfonder tidigare men borde ta in lite igen. Det skadar inte att ha lite av varje ;).

   Tack för en grym kommentar! :) Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Hej,

   Tack för ditt utförliga svar! Nu förstår jag hur du menar med de olika ISK-kontona och jag ska kika in länken och se om jag kan hitta någon asien-fond som passar (:

   Gillar att jag hittade hit, läsningen av dina inlägg fick mig äntligen att få tummen ur! Tack för din blogg :D

   Radera
 4. Trevligt inlägg. Tänker precis som du, just hur "små inkomster" kan ge stor effekt när man har låga kostnader.

  12kr från hemsidan låter dock galet lågt! Hur många besökare har du per månad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Frihetsgud,

   Ja, det gör stor skillnad efter ett tag! :)

   Jaha, nej det står - (minus) 12 kr. Det är alltså från mitt lilla projekt jag startat i Projekt extrainkomsten där jag håller på med en hemsida vid sidan om. Den är ju ganska ny så går fortfarande med förlust än så länge :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Aha okej! Ja jag antar att du får in mer än så på denna bloggen? Det är du värd iallafall :-D

   Radera
 5. Hej Frihetsmaskinen!
  Bra jobbat!

  Ska verkligen bli kul att se hur det tar sig med din hemsida. Hoppas du kan berätta mer om den framöver.

  Mitt projekt GratisPengen har nu gett mig en portfölj värd 13 500kr.

  Målet för mig är att spendera dessa på en resa med familjen. Känns som att det börjar bli nära nu. Så taggad.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja PB.

   Tack! Ja vi får se hur det utvecklar sig, förhoppningsvis kan jag komma med lite nyheter om någon månad eller två när det gått lite mer tid :).

   Det är ju grymt jobbat med Gratispengen, grattis! :) Vart tror du det bär av? :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Hej!
   Ska bli spännande att höra.

   Tack. Min far har köpt ett hus i Thailand så det är inte omöjligt att det blir en resa dit nästa vinter. Har jag tur kanske GratisPengen då kan betala hela resan. Hoppas det iaf.

   Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

   Radera