lördag 27 juni 2020

Avanza Superlånet - Villkor, återbetalning och förmåner

Jag skrev om att belåna aktieportföljen igår så jag tänkte att jag kompletterar med ett inlägg om Avanza superlånet idag. Avanzas Superlån är riktigt förmånligt om man utnyttjar det på rätt sätt och du kan låna pengar helt gratis upp till 50.000kr.

Det är dock viktigt att känna till villkoren för det här lånet och därför tänkte jag gå igenom vad som gäller. Vilken ränta är det? Måste man amortera på lånet? Är det andra avgifter kopplade till det? Jag ska försöka gå igenom det mesta kopplat till den här krediten och se vilka för- och nackdelar det har.

Innehåller affiliatelänkar

Vad är Avanza Superlånet? Hur fungerar det?


Superlånet hos Avanza är helt enkelt ett lån eller värdepapperskredit som du som kund hos Avanza kan få för att låna pengar till att köpa aktier. Du använder dina befintliga aktieinnehav som säkerhet för lånet och får en hävstång på dina investeringar. Det här ökar både möjligheterna- och riskerna så det är viktigt att vara insatt i vad du gör. Läs mer om hur aktiekrediter fungerar här.





Vilken ränta har Avanza Superlånet?


Räntan du får på din värdepapperskredit beror på flera saker och den börjar på 0%. Det som avgör vilken ränta du får är bland annat vilken förmånsnivå du har, dina innehav och hur mycket du lånar. Det är viktigt att ha koll på gränserna eftersom belåningsgraden ökar om dina innehav tappar i värde t.ex.

Om du vill låna pengar gratis så gäller max 10% belåningsgrad av din portfölj. Det betyder att du t.ex. kan låna 10.000kr till köp av aktier eller fonder. Dock måste dina befintliga innehav och de du köper vara godkända för superlånet.

Det är viktigt att ha marginal här eftersom om du ligger på precis 10% belåning och börsen faller så innebär det att du kommer att bli överbelånad. Jag skulle själv vilja ha en marginal för ett börsfall på kanske 50% för att vara säker så i det här fallet hade jag inte lånat mer än 5% av portföljens värde.




Vilka aktier är godkända för Avanza Superlånet-/superränta?


En hake med det här lånet är att inte alla aktier, ETF:r och fonder är godkända som säkerhet för själva lånet. Det kan vara bra att tänka på när du avgör hur mycket lån du tar. Här kan du se alla aktier och fonder som är godkända som säkerhet för lånet.

Om du har tänkt att använda belåning i dina investeringar kan det vara bra att ha koll på vilka aktier som är godkända för lånet och vilket belåningsvärde de har. Då kan du både öka marginalerna och den totala belåningen, samt risken att bli överbelånad.

Varför ska man använda kredit och belåna portföljen?


Att låna pengar till aktier kan ge dig en grym hävstång när värdet på dina innehav går upp. Det innebär att du får en större avkastning eftersom du har ett större kapital investerat genom även lånade pengar. Det här ger dig möjlighet att få en bättre totalavkastning och i goda tider kan den procentuella avkastningen bli riktigt bra.

Exempel: (Utan hänsyn till räntor och skatt)

  • Om du t.ex. investerar 100.000kr och din portfölj går upp med 10% så har du fått en avkastning på 10.000kr eller 10% av ditt kapital.
  • Om du dessutom hade belånat din portfölj med 20.000kr och investerat så hade du fått ytterligare 2000kr i avkastning (totalt 12.000kr) eller 12% avkastning på ditt kapital.

Att använda belåning kan alltså skapa en högre avkastning och ge dig snabbare resultat. Under en lång tid kan det här bli väldigt stora pengar, det är en stor anledning att många rika personer har använt (och använder) belåning i sina investeringar.

Vad är riskerna med att belåna sin portfölj?


Risken med att använda belåning via Avanzas Superlån är samma som möjligheterna men tvärtom. Eftersom du använder en hävstång när du köper aktier och fonder så kommer du att förlora mer pengar om du gör en förlust på dina investeringar.

Om du köper aktier för lånade pengar så ska du fortfarande betala tillbaka det du lånat trots att du har mindre pengar kvar av det du lånade. Om du säljer med 10% förlust och du har lånat 20.000kr så kommer du alltså att ha förlorat 2000kr på att du lånade till köpet utöver de övriga pengar du investerat.

Undvik överbelåning


Ena annan risk är som jag nämnt tidigare att du kan bli överbelånad. Om dina innehav minskar i värde så riskerar du att få en högre ränta eller i värsta fall att dina aktier tvångsförsäljs för att täcka lånet. Det gör att det blir dyrt, inte bara genom att du förlorar pengar på investeringen utan även genom dyra räntor.

Återbetalning & amortering?


Så länge du inte blir överbelånad så behöver du inte betala av på lånet i dagsläget. Det är alltid bra att ha en liten buffert utanför börsen då skulle du kunna betala av i ett läge om du riskerar blir överbelånad för att undvika högre ränta eller tvångsförsäljning av aktier.

Vad ska man tänka på när det gäller Superlånet?


Det viktiga när du använder lån för att investera är att du förstår vad du gör och vilka risker du tar. Jag skulle aldrig använda belåning om jag inte hade en stabil inkomst och jag skulle aldrig låna utan marginaler. D.v.s. ha marginal för att börsen kan gå ner kraftigt och var långsiktig.

  • Läs på innan
  • Ha koll på brytpunkter och regler
  • Ha marginal för börsras
  • Ha stabil inkomst
  • Var långsiktig

Hoppas att jag fick med lite av de saker som kan vara bra att tänka på när det gäller Superlånet och vad som kan vara bra att tänka på. Jag använder inte själv lån i min portfölj eftersom jag inte har så hög inkomst nu när lever livet som ekonomisk oberoende.

Om jag hade varit yngre, haft stabil och hög inkomst och varit mer i början av min sparkarriär hade jag troligtvis haft det, men med god marginal. Om du funderat på det här lånet men känner dig osäker så rekommenderar jag dig att först läsa på kring aktier i bland annat Avanzas Sparskola, sen kan du gå vidare därifrån.

Har du Avanzas Superlån eller något annat gratis lån?

6 kommentarer:

  1. Kör ca 10% belåning. Ligger i ränteklass 2%. Investerar man de pengarna i superräntabolag så är det ”lugnt” enligt mig. Skulle man låna och pynta in i exempelvis Investor eller liknande, vara långsiktig (på riktigt) och ha sin övriga ekonomi på det torra så är det fin överavkasning.

    Men som sagt... psyket måste vara med en.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja,

      Absolut, håller med dig och som du säger så är psyket och det mentala viktigt när man lånar till investeringar.

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  2. Bra inlägg har själv ca 10% belåning, vilket man kände när det rasade i Mars. Med hävstång går det i raketfart nedåt, och den där bufferten man tänkte ha när börsen faller för att "köpa dippen" blir istället förvandlad till ett lån med hög ränta. Vår belåning gick från ca 5% till över 25% när portföljen dök med ca en mille. Då var man inte så kaxig. Hade i ärlighetens namn inte räknat med BÅDE oljekris och pandemi,. vilket var förödande för vår portfölj rent värdemässigt.

    Sen, kanske man skulle skriva " Här kan du se alla aktier och fonder som FÖR NÄRVARANDE är godkända som säkerhet för lånet." Avanza ändrar sina villkor två gånger om året, och för oss har de de senaste tre åren plockat bort ett antal stora innehav som t.ex. Swedbank, Ocean Yield och Klövern Pref från superlånslistan, bara lite sådär, utan någon vettig anledning mer än att det antagligen blev för olönsamt för dem när antalet swedbankägare fördubblades efter UG-avsnittet. Belåning är lurigt, speciellt hos Avanza...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Snålgrisen,

      Tack! :) Oj, förstår dig, måste ha känts. Bra att du sa till om det, som du säger så ändrar ju dom ibland och det kanske gör att man borde ha ännu större marginal? Bra att du sa till, har ju inte lån själv så tänkte inte på att skriva det men vet att det varit snack om det tidigare :).

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  3. Hej Frihetsmaskinen!
    Bra resonemang och som jag skrev i ditt förra inlägg så är det absolut vettigt med lite belåning i portföljen. Men som du skriver gäller det att ha marginal.

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja PB,

      Yes, viktigt med marginal. Men gör man rätt kan belåning bli en bra affär! :)

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera