måndag 28 september 2020

Flera jobb samtidigt - Stora fördelar- & nackdelar

I dagens blogginlägg tänkte jag gå igenom det här med att ha flera jobb samtidigt. Vilka för- och nackdelar finns det med det och är det smart att ha det? Att ha flera arbeten på samma gång har enligt mig vissa solklara fördelar, men samtidigt är det några dåliga saker med det.

Fördelen med flera jobb samtidigt är att vi blir mindre beroende av en enskild arbetsgivare eller kund. Vi kan därför bestämma mer själva över vår tid och både ha möjlighet att säga nej- och ja till mer jobb om vi vill. Nackdelen är såklart att vi sprider oss tunnare i kunskap och fokus, vilket kan ge en sämre ersättning per arbetad timme.

Varför ska man ha flera jobb samtidigt?


Enligt mig kan det finns flera anledningar att gå från det vanliga 9-5 med fast anställning till att ha ett, eller flera deltidsjobb. Förutom de jag nämnde ovanför så tycker jag nog att det är extra fördelaktigt när om du har planer på livet utanför ekorrhjulet och vill bli ekonomiskt fri.

Efter åren jag skrivit här har jag fått väldigt många mail och kommentarer från personer som vill sluta sitt arbete, men de vågar inte eftersom de måste säga upp sig och därför förlora hela sin inkomst. Om du har flera arbetsplatser så kan du helt enkelt kräva att få gå ner i tid eller bara säga upp dig på en av dom.

Möjlighet att jobba många timmar genom att flera arbeten


En annan fördel även om jag inte rekommenderar den är att det är betydligt enklare att komma upp i många timmar om du vill köra några "hundår" och tjäna mycket pengar genom att jobb mycket övertid. Jag har inte läst så noga men lagen gör det svårt att jobba extrem övertid på en och samma arbetsplats.

Att ha flera inkomstkällor gör det alltså lättare att styra sin tid eftersom du blir betydligt mindre beroende av din arbetsgivare. Säg att du har 3 olika arbetsgivare, då kan du troligtvis styra om du vill jobba mer övertid eller om du vill gå ner på deltid lättare än om du är heltidsanställd.

Starta eget med flera olika kunder


Det jag själv gjorde för att att lösa möjligheten att gå ner i arbetstid var att jag startade eget. Att starta eget kan innebära både ännu mer inlåsning och jobb eller mer frihet, helt beroende på bransch-, hur många kunder du har-, dina ambitioner etc.

Jag var inte ute efter pengarna och då såg jag den stora möjligheten i att ha flera kunder, jag hade när jag jobbade 20 timmar i veckan runt 10-15 fasta kunder. Med 10-15 kunder motsvarade varje kund bara 7,5-10% av totalen, att förlora en kund hade alltså ingen betydelse för min ekonomi.

Hitta en nisch som inte kräver jobb utöver jobbet


Mitt andra fokus var att starta eget inom något där jag inte behövde jaga kunder eller lägga massa jobb för att få jobb. Jag ville alltså ha fasta kunder, inte behöva jaga nya eller lägga tid på offerter, mail eller telefonsamtal så fort jag gjort färdigt ett jobb.

Det gjorde att jag inte startade eget inom det jag jobbat med tidigare under 8 år, utan något helt nytt. Lönen var självklart inte lika bra som jag kunde fått om jag kört på det jag tidigare jobbat med, men det var inte målet.

Mitt mål var frihet, inte pengar. Jag ville kunna jobba deltid och inte behöva svara på telefon eller mail. Jag ville få betalt för de jobb jag utförde och inte lägga någon tid på något utanför det. Tack vare det blev timlönen bra, eftersom den var effektiv.

Om du vill ha en ledtråd på hur du hittar enkla jobb som ger mycket tid. Leta bland jobben ingen annan vill ha, starta något "osexigt och tråkigt", där är konkurrensen lägre.


Den stora fördelen med att inte ha en enda arbetsgivare


Ok, nu kommer vi till det bästa. Jag sa det tidigare men om du vill sluta jobba så är det extremt mycket svårare att ta steget ut i friheten om man har en fast anställning och en enda inkomst. Det är typ omöjligt att testa på lite och ofta är det att säga upp säg från jobbet som gäller, eller att inte ta steget alls.

Risken är alltså väldigt stor att dina planer på att leva på aktier aldrig blir av och att du kommer att drabbas av "one more year syndrome" som sedan blir "one more decade syndrome". Det eftersom du aldrig får en chans att "testa" livet i friheten på riktigt.

Alternativ - Tjänstledigt och sabbatsår


Det finns såklart alternativ för att få känna på livet som ekonomiskt oberoende utan att behöva säga upp sig. Du kan t.ex. ta tjänstledigt eller ta ett sabbatsår från jobbet. Har du möjligheten och känner att du är rätt i livet så rekommenderar jag verkligen att göra det.

Jag hade själv inte möjligheten att ta tjänstledigt men jag sa istället upp mig och tog ett sabbatsår mitt i livet. Det blev en ögonöppnare och då- den bästa tiden i mitt liv. Det var grymt och frihetskänslan var total.

Den perioden ledde mig in på eget företagande, som blev deltid, som blev mindre deltid, som blev frihet. Jag tror aldrig jag hade vågat ta steget så lätt utan de här stegen på vägen hit.

Faran med en fast anställning och heltid


Min slutsats kommer på något sätt tillbaka till att en fast anställning kan vara lite farligt om du siktar på ett liv utanför ekorrhjulet. Däremot tror jag det är lugnt, men du måste börja förbereda dig långt innan du tar steget.

Problemet med heltidsanställning är att det är så ifrån frihet man kan komma på ett sätt. Man spenderar stor tid på jobbet vilket gör att mycket av det social och de saker man gör om dagarna gör man där. Att förlora det, hur skulle det kännas?

Är du tillräckligt kreativ för att leva utan chef?


En annan sak som jag själv märkte var att jag fick bättre kreativitet och förmåga att "skapa möjligheter" när jag sa upp mig från jobbet. Jag ser saker jag inte såg tidigare, för jag vet att jag har tid att göra- och ta till vara på sakerna.

Jag tror inte jag hade varit redo på samma sätt mentalt direkt från en anställning. Jag är inte orolig för att kunna skapa en inkomst om det skulle behövas idag, jag har gjort det tidigare och vet att jag kan.

Att inte ha någon som säger åt dig vad du ska göra, att inte ha tider att passa. Det ställer krav på dig själv att skapa rutiner.. eller att du trivs att leva utan dom.



Nackdelar med flera jobb samtidigt


Ok, jag är färgad. Självklart gillar jag företagande och flera inkomstkällor, jag har tagit den vägen själv. Men, jag fattar ju att det finns- och har även sett nackdelarna. 

De största nackdelarna enligt mig själv är att man faktiskt ger upp lite genom att inte lägga 100% fokus på en sak, vi ger upp karriären och platsar inte längre in i mallen och förväntningarna som de flesta har på oss.

Kan bli svårare att komma in i hjulet igen


Kanske kan det bli svårt att få det jobb vi tidigare haft, många kanske ser dig som mindre ambitiös som sprider din tid på flera saker istället för att "bli bäst" inom dit område? Det här gör att vi med stor sannolikhet kommer att ha en lägre lön framöver.

Det här är saker du måste väga mot varann såklart, frihet eller pengar? Grejen är att det lär aldrig ändras, för samhället och hjulet är det bäst med människor som rullar smidigt i det.

För egen del struntar jag dock helt i det, jag offrar gladeligen hög lön för frihet, om och om igen. Jag skulle inte gå tillbaka till en heltidsanställning även om jag fick 100.000kr i månaden, jag är verkligen ärlig med det. Men vi är alla olika.

Har du flera jobb? Skulle du kunna tänka dig det- och hur hade du lagt upp det i så fall?

9 kommentarer:

  1. Hej!
    Intressant ämne. Jag testar lite olika små grejer hela tiden.
    Just nu är jag "god man", landat ett extraknäck som ger mig ett par timmars arbete en kväll i veckan.

    Sedan fortsätter jag i omgångar med paneler och cashback.
    Vart fjärde år är jag röstmottagare också.

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
  2. Tja PB,

    Du kör på rätt bra med olika grejer, kul att se! :) Mvh / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
  3. Tog likt dig ett sabbatsår pga sååå trött på att arbeta för mycket + stress. Det räckte aldig med heltid för att hinna klart.
    Fantastiskt med ledigt år!
    Arbetar nu 75% som anställd + har lite side hustle via enskild firma + är kontaktperson till 2 personer genom kommunen + ska testa arbeta på högskoleprovet i höst.
    Tror det är som du skriver att det är naturligt att först gå ner på deltid och kombinera det med andra extra arbeten - man liksom känner sig för vad som funkar för en.
    Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Anna,

      Grymt, sabbatsår är riktigt nice! :) Du verkar hittat ett bra sätt att trappa ner och jag håller med om att det är en bra väg att gå :).

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  4. Peppande inlägg som vanligt!

    Jobb där det finns deltidstjänster och timanställningar är bra om man funderar på att trappa ner. Jag jobbar inom omsorgen och har tidigare jobbat 75%. Idag den 1 oktober går jag över på timanställning och väljer när jag vill tacka ja eller nej till jobb.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Investeringsundersköterskan,

      Tack! :) Så härligt att höra, det är nu du kör alltså!? :)

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  5. Jag tycker det är svårt att hitta deltidsjobb. Jag har också en timanställning i vården men eftersom jag inte har några fasta timmar så måste jag vara inskriven på arbetsförmedlingen och få aktivitetsstöd de dagar jag inte jobbar. Jag hade egentligen klarat mig på 75 procent men eftersom jag inte kan vara säker på att jag får dom procenten varje måndad så måste jag säkra upp med aktivitetsstöd. Hade varit så skönt att slippa arbetsförmedlingen men det kanske går i framtiden när pengamaskinen är tillräckligt stor :)
    /Ninni

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Ninni,

      Förstår känslan om det är osäkert med timmar. Bara bygga upp pengamaskinen så ökar tryggheten för varje dag :).

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera