söndag 10 september 2017

Jobba deltid - Så här gör du!

Jag tänkte att det var dags för ett till inlägg om att jobba deltid och varför man enligt mig kan fundera över deltid som en väg till "semifrihet". Jag har tidigare skrivit om varför jag jobbar halvtid här.


Inlägget innehåller affiliatelänkar.

Själv jobbar jag som jag skrivit om tidigare deltid sedan 6 år tillbaka och jag har under dessa år fått känna på både för- och nackdelarna med ett deltidsarbete. Den absolut största fördelen är friheten! Eftersom man jobbar så mycket mindre och därmed får massa tid över så får man mycket mer energi och frihet till att göra saker.

Visst blir man kanske lite bekväm av sig, så att räkna med att man kommer spendera varje ledig timme på ett effektivt sätt kanske man inte ska göra. Det tycker jag heller inte att man behöver göra. Det stora i att inte behöva gå upp klockan sex på morgonen är att man nästan varje dag får en bra start och härlig frukost och det härliga med att sluta tidigt kan vara att man hinner vila upp sig eller träna innan man träffar vänner på kvällen som ett exempel. Att jobba deltid är att leva i ett helt annat tempo kan man säga.

Läs mer om du kan gå ner i arbetstid genom att bygga en pengamaskin hos Avanza!

Vad symbolerar klockan på handleden egentligen?

En annan stor sak jag har tänkt på är att planeringen av tiden sker på ett annat sätt. Nuförtiden är det mer dagar, morgon, förmiddag, eftermiddag och kväll som gäller. Det är väldigt sällan jag planerar in klockslag i mina dagar. Det är inget fel i att "ha många bollar i luften" men för egen del har de hellre i en låda och plockar fram de när jag vill.

Deltidsjobb kan ju egentligen vara allt ifrån 80 procents tjänst till 10 procents arbete, det kan vara 12-timmarsdagar eller att jobba en timme. Det sköna är när du lyckas hitta ett läge där du bestämmer själv hur många timmar du jobbar och hur dessa fördelas. I de flesta branscher är det väldigt svårt då kunderna styr, men hey! "-Ingenting är omöjligt" som Gunde brukar säga. Det stämmer verkligen, vill du något så går det, bara du vill det tillräckligt mycket.

Du kanske får starta ett eget företag, byta nisch eller kanske byta bransch. Om man tror att det ska räcka med att kolla på den tjänst man har nu är lite trångsynt, om man inte är beredd att jobba för det så är risken stor att det inte kommer att förverkligas. Däremot tror jag att det är lättare än många tror.


Många som vill gå ner på deltid fokuserar enligt mig på fel saker. Många mår dåligt över jobbsituationen men är inte beredda att offra något för att få det bättre, det är nog få förunnat att lyckas med det. Istället för att leta efter ett jobb som ger samma eller högre lön för förre arbetade timmar på en roligare arbetsplats som ställer mindre krav, kan man tänka helt annorlunda.  Här mina tips för att öppna upp boxen lite:

 • Kolla igenom ditt nuvarande sparande - Börja spara och bli rik! Hur mycket har du på dina sparkonton, har du aktier och fonder? Kanske har du redan idag ett kapital som bidrar med passiva inkomster? 
 • Börja spara! - Om du inte redan sparar en del av lönen så kom igång med ditt sparande redan idag! Om du kombinerar det med att sänka dina kostnader kommer du att bli förvånad över hur mycket pengar du har om redan ett år.
 • Extrainkomster - Det kanske finns små extrajobb du kan ta under tiden du startar upp eget företag eller så kanske du kan tjäna lite pengar på nätet. Med flera små inkomster kan det kännas tryggare att lämna en heltidsanställning, oavsett om du kan jobba hemifrån eller har ett extrajobb på en bestämd plats.

Ovanstående tips har alltså inget med ditt nuvarande jobb att göra men det är tre enkla saker som kan göra att många skulle kunna gå ner i arbetstid redan inom 1-5 år utan problem. Helt ärligt, om du verkligen känner att du skulle vilja testa på livet som "semifri" under en period eller kanske resan av livet så börja med att spara! Har du ett kapital idag så kan du kanske täcka upp en stor del av dina passiva inkomster, läs mer i inlägget Sluta jobba vid 40 eller Leva på utdelningar.

Om du inte har något sparande idag skulle jag säga att bygg upp en buffert på 6-12 månadslöner och börja nu! Idag! Vänta inte! Du kommer inte att ångra dig, du kan alltid välja att jobba vidare som du gör, men då har du valmöjligheten att välja själv. Ett sista argument för att jobb deltid är att man får betydligt mindre skatt per tjänad krona eftersom man helt enkelt har en lägre inkomst.

Läs mer om hur du kommer igång med ditt sparande i Avanzas sparskola!


Har du någon gång i ditt liv jobbat deltid, hur upplevde du då den extra friheten? Är det en känsla du gillade?

17 kommentarer:

 1. Hej! Tack för en bra blogg! Det här är en personlig inbjudan till att vara med och utforma en digital checklista för investeringar. Genom att ha en checklista för investeringar är tanken att man ska minimera sina risker för förluster. När man analysera ett bolag på ett strukturerat sett med hjälp av en checklista blir beslutsprocessen lättare och överskådligare för att fatta ett beslut om att investerar i ett företag. Tanken med detta event är att alla som vill kan vara med att lägga till punkter samt rösta med like knappen om vilka punkter de tycker ska vara med på checklistan. Så i första skedet är jag ute efter att med gruppens hjälp ta fram en checklista för investeringar. Jag är övertygad om att vi både kommer ha kul och tycka det är lärorikt. Genom att sammanföra flera personer (bjud gärna in aktieintresserade vänner) med unik bakgrund men med det gemensamma att de brinner för investeringar tror jag alla gynnas i gruppen. Det här är en decentraliserad grupp där alla i ett första skede kan bidra med och ranka punkter samt föreslå egna alternativ på checklistan så att den växer fram organiskt.

  Som det ser ut nu så har jag delat in Checklistan i sex olika kategorier så försök gärna lägga in punkterna under den kategorin du tycker passar bäst alternativet skapa en ny kategori.

  Ledning/storägare

  Intäkter/skulder

  Konkurrenter/Marknadsposition

  Kvartalsrapporter/Historik

  Framtiden

  Övrigt

  Senast den 24/9 kommer jag att sammanställa checklistan och skicka ut till alla som har varit med och röstat och get förslag.

  Min tanke är att efter checklistan är klar skapa en Mastermind grupp som ses en gång varje eller varannan månad där man bestämmer på föregående möte vad som görs till nästa möte. Tidsåtgången är svår att säga men just de fysiska mötena skulle jag säga tar ca 2-3 timmar. Sen är det upp till dig att bestämma hur mycket tid du lägger ner på analysen. Gå in på https://www.facebook.com/events/928690980620961/
  Eller lägg till mig (Erik Schenkel) som vän på facebook så bjuder jag in dig till eventet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul initiativ! Kollar in det senare när jag har lite tid över!

   Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

   Radera
  2. Absolut gör det :) just nu är det 20 personer som har deltagit. Men omröstningen håller på i två veckor till.

   Radera
 2. Jag jobbar deltid sedan december förra året, 80% och går hem tidigare varje dag. Älskar det! Jag och barnen är hemma ungefär samtidigt, ingen stress hem från jobbet, slipper sitta i bilköer, jag hinner vila på soffan. Laga mat i tid till barnen. Och precis som du är inne på blir dagarna mer uppdelade och man får en eftermiddag. Jag är inte "effektiv" med min tid, jag laddar mina batterier så jag orkar kvällen. Jag hoppas att jag aldrig mer behöver jobba 100%...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Känner igen mig i allt du skriver! Jag är inte heller effektiv med min tid då det inte behövs på samma sätt som när man jobbar mycket :).

   Tack för kommentaren och kul att höra att de är fler som valt frihet framför karriär och pengar.

   Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

   Radera
 3. Kul att du aktivt valt att jobba deltid. Vet inte hur din familjesituation ser ut om det är barn med i bilden?

  Själv har jag väl en önskan om att jobba 50% vilket vore fantastiskt lagom. Då har man en hyfsat stabil inkomst samt att man kan fylla ut resten med investeringarna.

  Den negativa sidan är att man då stannar av hela karriären. Vet då ingen som jobbar deltid och samtidigt byter upp sig jobbmässigt. Så det känns som ett aktivt val att välja bort att utvecklas på jobbet.
  Hur tänker du om det?

  SvaraRadera
 4. Hej Pengabloggen!

  Inga barn med i bilden, bara sambo. jag förstår hur du tänker med karriären, själv tog jag det beslutet för 6 år sedan när jag sa upp mig från ett jobb jag haft i 8 år. Då var det ett tufft beslut, men det är något jag aldrig ångrat. Idag är jag glad och stolt över att jag kan säga att jag lagt karriären på hyllan till förmån för livet, inte alla som kan det! ;)

  Jag förstår att det är skitsvårt för andra, för egen del har det blivit lättare efter jobbiga saker som hänt i livet vilket fått en att omvärdera saker och inse vad som egentligen är viktigt. Har man inte upplevt såna saker är det säkert svårare att ge upp pengar och status för att spendera mer tid med familj och göra det man verkligen brinner för. Man tar ju trots allt en risk, men jag tycker den är värd det. För varje år man inte vågar göra det man egentligen vill, blir det ännu svårare att ta steget. jag säger inte att alla ska jobba halvtid, men om det är det man innerst inne vill så ska man jobba mot det målet tycker jag.

  Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 5. Bara gör det!
  Ingen kommer tacka mig på min dödsbädd att jag jobbade så mycket. Ingen kommer tacka mig om jag blir utbränd.

  Jag tror inte jag på min dödsbädd kommer ångra att jag tillbringade tid med familjen istället för att jobba...

  Självklart blir pensionen lägre, men det får jag lösa själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt du säger stämmer så sjukt bra, det är verkligen så. Tyvärr inser majoriteten det först när det är för sent. Lycka till med dina planer nu!

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Det intressanta är att inför varje valår så finns det partier som har slogans "rätt till heltid". Ja, jag vet att det finns vissa yrken där det är standard att inte ha några fast anställda och att hela personalmassan går på timanställning och springvik (typ hemtjänst mm). Och jag förstår mycket väl att dessa personer gärna vill ha mer ordning och struktur (och lön).

  Men sen finns det alltså den andra ytterligheten - de som vill kunna jobba deltid men inte får. Vilket parti tänker satsa på dem?
  Skulle jag gå ner på deltid (50-80%) så skulle jag inte få färre arbetsuppgifter, utan vara tvungen att lösa allt på kortare tid och med lägre lön. Jag skulle troligtvis inte få välja färre men längre dagar, utan bara färre timmar/dag. Det gör att pendlingstiden inte minskar alls! (minst en timmes resa enkel väg är inte ovanligt i de större städerna). Så de där som tjatar om "6 timmars arbetsdag", ja det får stå för dem som har gångavstånd till jobbet, vi andra kanske hellre jobbar 10 timmar men färre dagar.

  Så hur mycket jag än vill minska tiden på kontoret så gör jag inte det. Det är helt enkelt inte värt det.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att det finns folk som vill ha mer tid, jag har själv varit i den situationen tidigare i livet under en kortare period, men man kan alltid hitta lösningar.

   Jag känner igen problemet du beskriver och har hört det från många andra. Det jag måste säga dock är just det jag skrev att man får helt enkelt kolla efter lösningar. Att arbetsgivaren erbjuder färre timmar bara sådär är ett lyckokast som de flesta inte kommer få vara med om. Då är alternativet att starta eget, kolla nya jobb, kolla jobb närmre hemmet osv. Sen får man avgöra om det är värt det.

   Tack för kommentaren!

   Radera
 7. Bra inlägg! Snart semifri här oxå :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Härligt, grattis! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Deltid låter härligt. Jag har pluggat och jobbat mer än heltid nu i över fyra års tid och känner mig ibland lite trött på det. Det skulle faktiskt vara skönt att "gå ner" till "bara" heltid efter examen. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra då har du något att se fram emot! ..eller kanske köra ett sabbatsår innan du går på heltidsjobbet? :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Riktigt bra inlägg och själv är man snart där då man kan vara fri på heltid.

  SvaraRadera