onsdag 14 juni 2017

Bostaden, en fet tillgång - Det är bara ett problem!

Vii bor på knappt 60m2, det är bra med yta. Vi skulle lätt kunna bo 10m2 mindre, kanske 20m2 mindre tom. Men det är där problemet uppstår, om vi säljer och köper nytt så åker vi på massa käppar i hjulet.

Vi har bott ett tag i vår lägenhet och den har ökat 80-100% i värde, det gör att om vi säljer så blir det reavinstbeskattning på 22% av vinsten. I princip kan man säga att 10% av värdet skattas bort, sen har vi mäklaravgifter, ev flyttkostnader och brygglån, dubbla avgifter mm. Om mam räknar lite lätt så försvinner nog 12-13% iaf. Det är alltså pengar som försvinner helt, pengar som kunde jobbat i aktier eller använts istället för lån.
Skillnaden om vi skulle flytta till en identisk lägenhet i samma hus men 10m2 mindre skulle ekononiskt sett inte bli stor alls, på sin höjd ett par 100-lappar i månaden. Däremot skulle vi få lägga en del jobb på flytt, ev köpa lite nya möbler och bli av med en parkeringsplats som det skulle ta 4-5 år att få en ny. Om vi skulle ha extrem otur så skulle flytten tom kunna innebära ett dyrare boende. Risken och förutsättningarna känns alltså inte värda det. Det är förmånligt att bo i sin egen bostad men inte att sälja den eller att flytta.

Den enda logiska anledningen till att sälja som jag ser det är om man måste pga. tillökning eller liknande, om man flyttar till billigare eller säljer och flyttar till hyresrätt.

Jag har ju tidigare grubblat på iden att sälja lägenheten och flytta till en mindre lägenhet-/stad för att på så sätt frigöra kapital från lägenheten. Den tanken skulle ju absolut fungera och är inte död. en annan tanke är om man flyttar utomlands och hyr eller köper boende, det skulle ju också funka även om det blir krångligt med att man måste skriva ut sig ur landet i värsta fall. Bostaden är alltså en tillgång fast med ett stort problem.


Hur ser ni på er bostad, ett hem ni kommer att leva i föralltid eller en tillgång som kommer att utnyttjas i framtiden?

14 kommentarer:

 1. Jag bor i alldeles för stor lgh, 5-rum, men har samma problem dvs mindre lgh kostar mer i pengar mot vad jag får!
  Och lägger jag på detta på hyran i nya lgh, så är det billigare att bo kvar, märkligt nog

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är lite irriterande, flyttar man betydligt mindre/billigare verkar det löna sig dock.

   Tack för kommentaren!

   Radera
 2. Sälj lägenheten via blocket helt privat så slipper du kostnad för mäklare osv. Så gjorde jag 2005. Gick hur bra som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt, kul att det gick bra! Vet dock inte om det lönar sig? Vet att mäklaren här har många intressenter som väntar på lediga objekt, min tro är att den kan får upp priset minst 100k mot att om jag säljer själv.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Du kan ställa krav att få en hyresrätt i utbyte. Såg en sådan lägenhet som såldes så i veckan.

  Det är dock omgärdat av flera regler och krångel, inte minst att hyresvärden måste godkänna samt att priset kan ifrågasättas. Normalt ska du dock kunna sälja till marknadspris (säljer du lägre kan du tvärtom råka illa ut...) men kan inte räkna med högre pris då den som "byter" vill ha viss premie för att släppa sitt kontrakt.

  Har en väninna som gjorde så - det innebar i praktiken hela vinsten rakt ned i fickan efter skatt och lån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en ide! Dock har jag redan flera år i bostadskö och skulle kunna få en lägenhet i helt ok läge som det är nu. Problemet som jag ser det är att hyresrätter är alldeles för dyra jämfört med hur jag bor nu.

   Sen skulle det kunna bli problem med att jag har för låg inkomst eller senare knappt någon inkomst förutom från kapital.

   Tack för tipset! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Belåna lägenheten - kostar 1-2 % som kan investeras till 6-8%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. det är en bra tanke. För egen del blir det svårt dock då min inkomst inte tillåter mer lån än vad jag har då jag bara jobbar 40% ungefär.

   Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

   Radera
 5. en mycket dum fråga (kanske)
  Vad händer om ni flyttar utomlands och säljer sedan lägenheten i Sverige? är det fortfarande 22% skatt vi försäljning även om man är folkbokförd i ett annat land?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga skulle jag säga! Spontant känns det ju inte som man kan slippas skatten så enkelt men jag ska ändå kolla vad som gäller :).

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

   Radera
  2. Köper man en dyrare bostad kan man få uppskov med skatten. Detta gäller även inom EU. Har man fast egendom och liknande är det mycket svårt att inte vara full skatteskyldig i sverige så enkelt är det inte som Anonym ovanför frågar.

   Vidare så är ju alla omkostnader för försäljningen av lägenheten avdragsgilla. Så man kan säga att staten bjuder på mäklarkostnaden osv. Eftersom man drar av den. Vidare dras den ju av från försäljningspriset så förstår inte varför alla ska räkna med mäklaren. Staten bjuder som sagt på det.

   /Inte skattejurist men fastighetsjurist

   Radera
  3. Tack för klargörandet Anonym!

   Jag vet inte om jag förstod rätt men staten bjuder väl inte riktigt på mäklarkostnaden? Visst man får ju dra av det men det är ju bara 22% av kostnaden för mäklaren så man står ju ända kvar med 78% av kostnaden för mäklaren. Förstod jag fel?

   Tack för kommentaren!

   Radera
 6. Just där har du anledningen till att många pensionärer bor kvar i sina alldeles för stora villor. Vem vill betala mer för ett mycket mindre boende om man är änka som jobbat deltid en stor del av livet (och därför har låg pension)?

  /Spargrisen

  SvaraRadera
 7. Sant! Det verkar dessutom vara väldigt vanligt.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera