fredag 9 juni 2017

Varför har jag flera innehav i samma bolag?

I mitt senaste inlägg frågade både Pengaregnet och Snålgrisen varför jag har flera innehav i samma bolag. Som man kan se i sammanställningen från Avanza får jag tex. 3 utdelningar från Skanska, Investor osv. Jag förstår att det ser lite konstigt och rörigt ut när man bara ser sammanställningen av utdelningar så jag tänkte förklara varför det är så och min tanke bakom det.
Min portfölj består egentligen av 3st portföljer, det är dessa som jag ser som min frihetsmaskin och den som ska göra mig helt fri från att arbeta. Alla 3 portföljer har sitt syfte och här nedan tänkte jag förklara lite hur det är tänkt att fungera.

Stora portföljen - Här ingår även de fonder ni kan se på portföljsidan. Den här portföljen består alltså av svenska utdelningsaktier och en liten del fonder som jag tänkt att använda 4%-regeln för. Målet och syftet med den stora portföljen är att den ska klara av att betala alla mina fasta kostnader, alltså boendet och kopplade kostnader, mat, mobiltelefon och ev. bil. Det är alltså upp till mig att se till att portföljen levererar när det är dags för avhopp. Den stora portföljen är den som ska se till att jag aldrig behöver jobba mer om 4 år.

Preferensportföljen - Preferensportföljen påbörjade jag för ca: 1,5 år sedan genom utspridda köp av en startsumma på 100.000kr. Tanken var- och är att jag för utdelningarna succesivt återinvesterar så att portföljen med tiden klarar en tillväxt på minst 2%. Det gör jag genom att delvis investera i aktier som höjer utdelningen utöver preferensaktier. När jag väl drar mig tillbaka så ska den här portföljen ge mig pengar att göra roliga saker tex. att åka skidor i fjällen. Det är alltså min fritidsportfölj kan man säga, den som ger mig roliga saker varje gång Akelius eller Klövern säger till.

Kapitalförsäkringen - Den skulle väl också kunna kallas reseförsäkringen. Portföljen består av bra och stabila utdelare främst från USA. Det är utsatt för dollarrisk (chans) och på det sättet gamblar jag lite med mina framtida resor. Portföljen skall skicka mig ut i världen när jag slutat jobba och beroende på dollarkursen kanske jag hamnar i Slovakien eller Marocko. Detta ser jag dock som lite spännande och jag besöker väldigt gärna billigare resmål om det skulle bli så.


Har ni en eller flera portföljer och hur är tanken bakom dom?

5 kommentarer:

 1. Hej, jag har ett något liknande upplägg, har en portfölj där jag kör bara fonder, ungefär som din stora portfölj. Den ska "ätas" upp under tiden när jag trappar ner men inte får några pensionspengar än. Den andra portföljen påminner om dina två och tre, här ingår preferensaktierna och utdelande ETFer. Den enda riktiga skillnaden är alltså portföljvärdet ;) Mvh Dividend500

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt, kul att vi kör på liknande strategi :). Fortsatt lycka till och kör hårt! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Tack för förklaringen!

  SvaraRadera
 3. Jag har en stor portfölj med bra utdelare, och håller på att bygga upp en liten portfölj med aktier som inte behöver ha bra utdelning. Får se vem som vinner i %

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inttessant! Ska bli kul att följa hur det går :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera