torsdag 15 juni 2017

Utdelning från Johnson & Johnson (JNJ) och H&M backar

I morse plingade telefonen till och jag fick ett meddelande om att Johnson & Johnson (JNJ) delat ut 655kr till mig. Självklart blir man ju på rätt bra humör med en sån start på morgonen, speciellt eftersom jag haft väldigt lite likvider att köpa aktier för den senaste veckan.


Johnson & Johnson är ett råstabilt amerikanskt bolag som verkar inom bla. läkemedel, -konsument och -sjukvårdsprodukter. Utdelningen har de höjt i 55 år i rad och är en av ganska få så kallade "dividend kings". Direktavkastningen ligger för tillfället på låga 2,53% men oavsett om man tycker det är dyrt så kommer man troligtvis ha en betydligt högre yoc om 10 år om man köper idag. Själv har jag köpt regelbundet sedan hösten 2015 och har idag en yoc på 3,33% och 90st aktier. jag gillar JNJ för den tråkstabila utvecklingen man kan förvänta sig. Läs hur mina tankar var förra året i inlägget Ett år med Johnson & Johnson (JNJ) samt Påfyllning i utdelningsaristokraten Johnson & Johnson (JNJ)

Jag försöker alltid undvika att gå på ren magkänsla och försöker hålla i mina aktier och tänka köp när det är billigt. Enligt det tankesättet borde man inte köpa JNJ nu, man borde heller inte ha gjort det när jag skrev mitt tidigare inlägg ovan utan kanske hellre köpt H&M? tidigare i år gjorde jag en uppföljning på H&M vs JNJ - Uppföljning och tankar. Det var absolut inte för att bevisa att jag hade rätt (då borde jag ju ha sålt alla H&M) det var mer för att ha som en påminnelse att billigt behöver inte alltid vara bäst. Sen kan och kommer säkert det här att ändras, tanken är mer att påminna mig själv om att inte sitta för tung i en aktie jag inte innerst inne tror på. Kanske bör man inte sitta tung i någon aktie överhuvudtaget? Hur HM går framöver är omöjligt att veta, jag hoppas att det går bra då jag har 6% av porfäljen där. Om vi kollar tillbaka så är det ju lätt att säga att man borde droppat H&M tidigare, men det är lätt att säga nu.H&M tappade återigen idag och jag är glad att jag gjort mig av med en del av innehavet. Inte för att aktien droppat mycket den senaste tiden utan för att jag innerst inne har svårt att tro att de vänder det här på ett bra sätt. Jag ser fortfarande andra möjligheter som bättre än H&M just nu.


Tankade ni mer H&M idag eller börjar ni tvivla?4 kommentarer:

 1. Jag tankade mig helt full idag på H&M, ser väldigt lovande ut när alla vet att de inom 10år kommer tillbaks på 350kr nivån, det är ett företag som överlever allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att tanka på rea med den känslan! Själv lägger jag pengarna i annat just nu då jaginte är lika övertygad :). Hursom så hoppas jag att HM får ordning på allt, lycka till! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. När det gäller aktier som J&J och Kopparbergs har jag lärt mig den dyrköpta läxan att man ibland ska svälja stoltheten och köpa lite när en nedgång väl kommer trots att den inte blir så djup som man vill.

  Ångrar att jag inte köpte när J&J handlades till 2,7-2,9 procent YOC. Tar nog ett tag till nästa tillfälle kommer. I Kopparberg vågade jag köpa på YOC 2,9 procent.

  Men har i alla fall en ynka J&J-aktie som jag köpte på courtagefri kampanj så 7 kronor regnade in på mitt konto också i morse! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är alltid lätt att vara efterklok men svårt när man står där. Jag tror man får accewotera att det kan ta ett oar år att få en ok Yoc på vissa bolag och bara se till att gå in.

   Jag tror nog att vi kan få se JNJ på 2,7 hyffsat snart iaf :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera