söndag 28 januari 2018

Downshifting

Jag har läst runt lite på nätet om downshifting. Alltså att jobba mindre för att ha mer tid för allt annat man vill göra. Det låter lite som jag lever nu fast jag har aldrig riktigt satt mig in i begreppet innan.

Jag får känslan av att det var lite vanligare förr att t.ex. mammor passade på att "downshifta" genom att vara hemma med barnen lite mer för att det senaste decenniet blivit lite mer jobb-/ karriärshets och att det nu verkar gå tillbaka till att både män och kvinnor vill jobba lite mindre igen. Fast jag vet inte, jag kanske är helt ute och cyklar där.
Jag är som sagt inte jätte insatt i vad downshifting innebär exakt men jag tänkte beskriva lite hur jag ser på saken. Jag har valt att gå ner i arbetstid och jobbar ungefär 15 timmar i veckan. Detta har jag gjort enbart för att frigöra mer tid till saker jag vill göra. Det här gjordes möjligt tack vare att jag började med aktier som nu ger passiva inkomster.

I början gjorde jag helt enkelt mycket mer av det jag tycker är kul och ofta spenderar jag 8-12 timmar ute i skogen eller vid havet beroende på vad jag gör för dagen, det är något som skulle vara omöjligt med ett vanligt jobb. Det känns som livet blir så mycket mer effektivt när man inte avbryts av det som ett arbete innebär.

En annan sak jag upptäckt är att mer ekonomisk frihet ger mig tid och möjlighet att utveckla nya hobbys och intressen. Eftersom det finns så mycket mer tid utanför arbetets dörrar så lever man livet på en helt annan nivå och om jag jobbar häften så mycket som jag annars skulle gjort genom hela livet kommer jag rimligtvis att ha upplevt dubbelt så mycket saker under livets gång, om vi bortser det som händer på jobbet.

Det här känner jag att jag börjar uppleva lite nu, jag hinner göra vissa saker så mycket att jag drivs till att testa nya saker. Om det beror på att jag tröttnar vet jag inte och tidigare skulle jag kanske sett det som ett nederlag, att jag ger upp något jag är bra på.

Nu har jag äntligen insett att jag kan se det från en annan syn, nämligen att jag är färdig med en sak som varit en stor del för att ge mig in i nya äventyr. Livet ska upplevas och då behöver man tid. Visst är det kul att vara bäst på något men om man känner för att prova nya saker ska man inte vara rädd för att bli nybörjare igen.. och igen.


Vad skulle ni göra mer av om ni hade mera tid? Är det något du skjutit undan på grund av tidsbrist?


Läs också:
Så här startade jag mitt företag - Tips och idéer
Varför jag bara jobbar halvtid
Jobba deltid - Så här gör du!
Så här kan du leva på utdelningar
Bo billigt

15 kommentarer:

 1. Hade jag inte arbetat så mycket hade jag:
  -Tränat mer och skaffat en fysik i världsklass.
  -Jag hade rest mer runt jorden och träffat fler vänner.
  -Jag hade läst mer böcker.
  -Jag hade försökt bli riktigt vass inom något kreativt, måla, skriva böcker, förelästa etc.
  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja konsultinsikter,

   Det låter som en bra plan! Planerar du att arbeta mindre framöver?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Hej!

   Jag är väldigt ung i min "karriär" men tack vare bloggare som dig har jag tidigt i livet kommit till insikt om vad som är viktigt. Jag kommer arbeta heltid och investera lönen så mycket det bara går då jag pga av min "junioritet" inte har så mycket andra alternativ för tillfället :)

   mvh

   mvh

   Radera
  3. Tja,

   Sorry för ett jättesent svar ;). Ok, trevligt! Kul att man på något sätt kan hjälpa till! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Låter som ett härligt liv. Egentid för mig, bortom arbete och yrkesliv är ett högt prio för mig. Såpass högt att jag väljer att inte ha ett fastjobb.
  - Hade jag haft mer tid och pengarna hade jag absolut rest mer och möjligtvis startat upp något litet hotell i något varmt tropiskt land. Jag hade tränat mycket och börjat lära mig mer om matlagning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Utdelningssoftaren,

   Ja , helt ok! :) Det låter som riktigt härliga planer du har, är det något du planerar att göra framöver? :)


   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Tränat mer och umgåtts mer med familj och vänner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Aktieoutsidern,
   Låter ju helt optimalt faktiskt! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Trevligt inlägg! Det är som att du har gått in i mina tankar och tryckt på "copy-paste". Jag själv har planer på att bygga upp en utdelningsportfölj för att sedan kunna frilansa fritt, alltså inte helt sluta jobba.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja frilansportföljen,'

   Haha, vad kul att vi tänker så lika! :) Dina planer låter riktigt bra ju, lycka till framöver och kör hårt! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Om jag hade mer tid skulle jag:
  Träffa personer jag VILL umgås med och inte bara de jag måste träffa (men jobbar på det)
  Lägga mer tid på olika fritidsintressen som just nu ligger i träda (familjelivet går före)
  Starta ett företag i en viss inriktning, inte för att tjäna pengar utan för min egen tillfredsställelse

  Förutom det så känns det ofta som att du sätter ord på mina tankar om vad som är viktigt och nödvändigt. Både portföljen och min egen tid ökar, snart kan jag även öka mina egna fritidsintressen.

  Hälsningar Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Spargrisen,

   Det låter som sunda och bra tankar. Lycka till med dina mål, det kommer att bli grymt! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Hej vad gör du i skogen varje dag? Jag upplever att det inte finns så mkt att göra i sverige om jag är ledig? Här kan man bara jobba känns det som? I spanien kan man gå till stranden mm men vad göra här? Kallt också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad gör du på stranden som inte går att göra i skogen?

   Radera
  2. Tja Anonym,

   Det finns massor av roligt att göra i Sverige! :) Åka skidor, mtb, vandra, se nya platser tec. Det utesluter dock inte att åka utomlands under en period vilket vi faktiskt funderar på att göra framöver. Försöker dock att ha kul där jag är medan jag är där :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera