tisdag 23 januari 2018

Investor höjer utdelningen - Utdelning 2018

Idag föreslår Investor att man höjer utdelningen med en krona precis som man gjort de senaste åren. Den nya utdelningen blir alltså 9% högre och 12kr per aktie. Man föreslår också att utdelningen ska delas upp på två delar. 8kr som ska delas ut i maj och resterande 4kr i november. Motiveringen är att flera av Investors portföljbolag delar ut spritt över året och det skulle då fungera bättre med kassaflödet.Investor visade en totalavkastning på -7% i det fjärde kvartalet men ett i princip oförändrat substansvärde på de noterade innehaven. Räknar man in de onoterade innehaven så är substansrabatten kring 25%. Investor har haft ett starkt kassaflöde för försatta investeringar och även bättrat på balansräkningen samt att nettoskuldsättningsgraden minskat från motsvarande period föregående år.

Jag har inte hunnit kolla rapporten noggrannare än men jag gillar som bekant Investor och hade som jag nämnt tidigare varit nöjd med en utdelning på 11,50kr. Nu delas den iofs upp (vilket kan tolkas som en delvis sänkning om man vill det) men jag själv har inga problem med det. I nuläget ser jag inte det som självklart att börsen kommer att vara dyrare i höst än i dagsläget så jag tar gärna lite utdelningar då och sprider mina återinvesteringar. I övrigt är jag glad att mina 375 stycken Investoraktier kommer att ge mig 375kr mer varje år i utdelningar, det är en ny aktie i Investor varje år!

Läs mer om Investor hos Avanza *affiliatelänk

Ovanstående länk är en affiliatelänk, läs mer här.


Har ni Investor i portföljen? Vad säger ni om Investors utdelningshöjning? Läs även:

14 kommentarer:

 1. Äger Investor och är mycket nöjd med utdelningshöjningen. Om de fortsätter öka med 1kr blir dock den procentuella ökningen lägre och lägre. Hur tänker du kring det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja UtdelningsStudent,

   Kul att du är nöjd! Själv räknade jag som sagt med 50 öre höjning då de förra året flaggade för lägre höjningar framöver.

   Så länge de fortsätter att höja minst 4-5% och totalavkastar över 10% så är jag nöjd. Modet i te gör det framöver så får jag tänka om.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Bra inlägg! Jag äger Investor i flera portföljer och gillar dem verkligen! Är dock inte helt nöjd med att de delar på utdelningen. Dela upp den är ju helt okej men nu minskar de utdelningen i vår och delar ut den delen först i höst. De 'lånar' min utdelning i 6 månader ;).

   Radera
  3. Tja Aktiepappa,

   Jag håller med om att "de lånar" utdelningen, men förhoppningsvis gör de något bra med pengarna och då spelar det inte lika stor roll för min del. Det hade varit värre om det berodde på att de inte hade råd :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Deras metod med +1 kr per år tycker jag sitter fint än så länge, 9% är en riktigt bra höjning. Hade gärna skippat uppdelningen men det är som det är, 4 kr per aktie kommer sitta fint i höstmörkret där det är lite glesare med utdelningar annars.

  Om inte annat så gjorde det kampen mellan april och maj som bästa utdelningsmånad mycket mer spännande. 5 660 kr mot 5 651 kr i nuläget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Brandtalet,

   Ja självklart hade det varit fint med allt i maj, men mig spelar det inte heller så stor roll.

   Fina utdelningar du har! Som du säger är det på något sätt roligare att få utdelningar oftare :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. När man läser sammanställningen av innehaven i rapporten är det lätt att missa hur stora de onoterade innehaven är i relation till angivna andelstal som utgår från bokfört värde. Mölnlycke är näst största innehav efter Atlas Copco, och efter delningen av Atlas kanske den går förbi? Just nu är Mölnlycke ca 14,5% av substansvärdet att jämföra med Atlas på ca 19,5%. På samma sätt är EQT större än SOBI även efter SOBI-rallyt senaste dagarna, och lilla Permobil är ett större innehav än Husqvarna.

  Varför är dock rabatten så hög på nästan 25%? Gissningsvis hänger det ihop med att de som styr Investor faktiskt inte har så starka incitament att bry sig om aktiekursen. Ägandet ligger i stiftelser och är inriktad på makt snarare än köp och sälj. Det finns ingen aktiv huvudägare som Fredrik Lundberg som kan köpa aktier när rabatten blir för stor. De som sitter i styrelsen får mer direkta incitament genom arvoden och intresset att bolagen ska utvecklas bra.

  Personligen skulle jag gärna se att Investor sålde något av de mindre innehaven och återköpte aktier. För varje 75 kr får man 100 kr till i substans. Alternativt kunde man dela ut något innehav, kanske det avknoppade Atlasbolaget? Nej, det kommer nog inte att hända mycket under 2018 heller skulle jag tro. Men det finns en viss trygghet i det också.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mattias,

   Riktigt bra kommentar som vanligt från dig. Bra att du nämner Mölnlycke och de onoterade innehaven. Som du säger så glömmer man ofta bort att kolla på dom, vilket är en stor del av investeringen.

   Intressant teori, jag tycker också att rabatten är hög, vilket iofs inte gör mig något. Bra tanke med återköp till dagens rabatt, vilket innehav skulle du vilja att de sålde i så fall?

   Det ska bli intressant att se vad som händer under året. Substansrabatten känns som en liten krockkudde iaf om det skulle storma.

   Har du kvar alla aktier i Diös förresten eller tom ökat?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Jag har kvar Diös men inte ökat efter de gick över 47-48 kr. Jag har dock sålt av lite i andra fastighetsinnehav som Castellum, Klövern, Fabege, Platzer, Wihlborgs, Kungsleden och NP3 senaste veckan.

   Jag är fortsatt positiv till alla dessa bolag, men det blev lite för mycket fastigheter totalt i min portfölj (har även Hemfosa som stort innehav) efter att de gått upp en hel del. Hur jag gör med Hemfosa efter ev uppdelning får jag se, men Diös ser jag som ett väldigt långsiktigt innehav.

   Mvh Mattias

   Radera
 4. Tycker Investors sammanställning känns bra överlag. Ska bli intressant att fortsätta följa bolaget.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Slimis,

   Ja det känns lite stabilt och tråkigt ;) Jag tycker också att det ska bli ett intressant år framöver.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Äger Investor och köpte en slatt till nu. Ett stabilt innehav som kommer att behållas i evigheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja snålgrisen,

   Snyggt, det blir nog bra på sikt. Samma här så länge de inte gör några konstigheter eller läget försämras :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera