söndag 7 januari 2018

De billigaste indexfonderna 2018 - Sverige

Jag har en del av mitt kapital investerat i billiga indexfonder med Svenska bolag och en stor del i gratisfonden Avanza Zero samt en del i gratisfonden Nordnet Superfonden Sverige.

Om man ändå har tänkt att placera i samma index i en passivt förvaltat fond så finns det absolut ingen anledning till att inte välja den billigaste, eller i de här två fallen gratis!

I detta inlägg har jag valt att ta med Nordnet Superfonden Sverige då den till större del består av svenska aktier även om den inte följer samma index. Man bör dock vara medveten om att den skiljer sig jämfört med de andra och kommer att ha en annan avkastning.

Även övriga innehav kan ha en skillnad, jag tycker oavsett att om man väljer mellan dessa så bör man välja den billigaste eftersom man ändå inte vet vilken som kommer att prestera bäst på sikt.
De billigaste indexfonderna 2018


När det gäller indexfonderna så är de billigaste fonderna utan tvekan Avanza Zero och Nordnet Superfonden. Båda har en avgift på 0% och är alltså gratis. Jag listar nedan övriga billiga indexfonder som innehåller Svenska bolag, jag tar endast med de med en avgift under 0,30%.

Gratis indexfonder:
 • Avanza Zero - 0% (Billigast) 
 • Nordnet Superfonden Sverige - 0% (Billigast) 
Ovanstående länkar är en affiliatelänkar, läs mer här.


Billiga indexfonder:
 • Handelsbanken Sverige OMXSB Index - 0,20% 
 • Länsförsäkringar Sverige Indexnära - 0,22% 
 • SPP Aktiefond Sverige - 0,22% 
 • Swedbank Robur Access Sverige - 0,25% 
 • Skandia Sverige Exponering - 0,26%


Billiga fonder är bra men det finns undantag


Det är stor risk att jag missat någon fond så kommentera gärna om du vet någon Sverige indexfond som har en avgift lägre än 0,30% så lägger jag till den.

Jag tycker det är viktigt att inte betala mer än nödvändigt för sitt sparande då det gör skillnad på totalavkastningen så om du har en dyr indexfond skulle jag fundera på att byta ut den redan idag. Det kostar inget och brukar ta ett par dagar med köp och sälj.

Därmed inte sagt att en högre avgift alltid är dåligt. det finns indexfonder som har presterat riktigt bra trots höga avgifter men det blir svårare att få en bra totalavkastningen med högre avgift i längden.


Har ni någon gratisfond i portföljen?


Läs även:
De billigaste globalfonderna 2018 - Indexfonder
Bo billigt
Så här startade jag mitt företag - Tips och idèer
Jobba deltid - Så här gör du!
5 tips på budgetresor i Europa
När är man skuldfri?

8 kommentarer:

 1. Har Avanza Zero i min PPM och Avtalspension portföljer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Vill Ha Allt,

   Snyggt, samma här! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag 0,27%

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Leva Drömmen,

   Spiltan AI är grym!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Hej.

  Jag har under 6 år sparat i fonder hos Nordea som är den bank jag haft under den perioden. Jag sparar i nuläget 4000kr/mån i fonder och har nyligen bytt bank till Handelsbanken. Min isk är kvar hos Nordea (450k) och sedan har jag en isk på Avanza (120k).

  Min tanke är att flytta allt till Avanza men då måste man sälja av hela innehavet då det ej går att flytta isk från vissa banker.

  I samband med flytten till Avanza tänkte jag gå över till nästan uteslutande indexfonder då jag i nuläget sitter på fonder med 1,50% i förvaltningsavgifter på nästan alla. Kommer behålla några fonder som gått som tåget, exempelvis Swedbank Robur Ny teknik.

  Sedna kommer jag köpa för hela beloppet (450k) på en gång istället för att köpa vid flera tidpunkter då det statistiskt sett lönar sig runt 68% av gångerna.

  Kommer självklart sprida indexfonderna men tänkte bara kolla om du som verkar ha koll på läget tycker detta är en bra idé :)

  Mvh JJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker att Avanza har bästa site:n för handel och så. Nordnet har deras superfonder vilket är indexfond i Finland, Norge och Danmark. Det är inget fel med att ha en aktiv förvaltad fond, men då måste den gå väldigt bra för att avgiften ska vara skälig. Jag väljer indexfonder för att det är en dator som köper oberoende hur marknaden ser ut. Det finns inga känslomässiga människor som fattar besluten.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Jag måste erkänna att här i Sverige är det väldigt svårt att få en kraftfull stavkista som kan återställa brutna äktenskap eller relationer. Men med hjälp av internet kunde jag komma i kontakt med den här kraftfulla stavningskanalen Dr .Adodo efter att ha läst mycket bra recensioner om honom på internet så jag kontaktar honom genom dessa detaljer via e-post: Adodospelltemple@gmail.com Och efter att jag berättade om min relativ stress så berättade Dr.Adodo att jag skulle lugna ner att min älskare kommer tillbaka till ursäkter för att lämna mig, jag lärde mig aldrig att detta skulle bli möjligt. Bara inom 48 timmar som jag kontaktade Dr.Adodo min älskare skickade mig och ett textmeddelande som säger att jag skulle förlåta honom och innan jag visste det han var redan på min plats och bad mig att acceptera honom tillbaka. Du kan kontakta Dr.Adodo på hans e-postadress Adodospelltemple@gmail.com

  SvaraRadera