tisdag 9 januari 2018

Gratis eller billiga aktiviteter

Något som man ofta får höra när man pratar eller skriver om en tidig pension/liv i frihet är att man kommer få ett tråkigt liv eftersom man kommer att ha så lite pengar. Många verkar anse att man måste bränna minst 15-20.000kr per person i månaden för att kunna leva ett bra liv, gärna mer. Dyra aktiviteter verkar vara ett likhetstecken med ett bra liv och billiga eller gratis aktiviteter ett mindre bra liv. Jag bryr mig egentligen inte, men jag tycker det är tråkigt om dessa uttalanden påverkar personer att tro att det måste vara så.
Bilden ovanför är från igår, en vanlig måndag. Jag är alltid ledig på måndagar och fredagar så jag vet ju i alla fall hur det känns att vara fri de dagarna. Jag har många olika intressen, främst utomhusaktiviteter och ett av många är att vistas i skogen. Igår tog jag cykeln till ett naturreservat, gick en bit in i skogen och satte mig sen högt upp på en klippa och åt lunch med utsikt över vattnet. Det var rätt varmt i solen så jag satt kvar ett par timmar, läste och drack lite kaffe. På vägen hem handlade jag på ICA, fixade disken och sen kom sambon hem. Vi åt middag, pratade lite och chillade framför tv:n.

Det var alltså inget speciellt jag gjorde, ingen finmiddag eller någon Londonresa men behöver det vara så. Det kunde lika gärna ha varit en dag i skidbacken eller något annat kul. Om jag skulle vara ledig på heltid så är det mycket möjligt att jag skulle spendera flera månader utomlands, eller köra några spontana tågluffar men jag skulle inte behöva göra det dyrt för att det skulle vara fantastiskt. Jag är väldigt glad att jag insett det här, vilket inte alls var likadant när jag var 25 då man ofta brände lite extra i hopp om att det skulle ge något extra.

Självklart behövs det pengar för att leva och ha kul men jag tycker att det går att leva ganska bra på rätt lite. Något som jag själv insett är att det är mer effektivt att lägga mer pengar på det man verkligen gör och mindre på det man inte gör så ofta. Alltså om man gillar att cykla och gör det varje dag är det logiskt att köpa en dyr och bra cykel medan man kanske inte behöver köpa en värsting tv om man aldrig kollar på den. Vi har en begränsad tid till vårat förfogande då är det logiskt att inte bränna pengar på saker som vi inte hinner använda, -göra- eller -utnyttja.

Har ni några bra tips på gratis eller billiga aktiviteter?Läs även:
Två sätt att tjäna gratis pengar
Kommer H&M att köpas ut från börsen?
5 tips på budgetresor i Europa
Jobba mindre - Lev mer!
Säga upp sig från jobbet

17 kommentarer:

 1. Jag orienterar, en mycket givande, billig och fostrande aktivitet. Om du bor nära ett Hitta ut-område kan du få ännu trevligare promenader eller löpturer i skogen. Gratis. https://www.orientering.se/provapaaktiviteter/hittaut/

  Brukar starta på vårkanten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Marcus,

   Tack för tipset! Verkar skitkul ju, ska kolla upp det!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i relation till Anderson i åratal, bröt han upp med mig, gjorde jag allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en stavningskrock som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom, men jag är den typ som aldrig trodde att jag stavat, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade stavningskanalen och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade stavningen och förvånansvärt den andra dagen, det var runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet som har ett förhållande problem, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att referera honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavningskastern som hjälpt mig med mitt eget problem. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) bindande stavning
   6) Breakup Spells
   7) Förvisa en tidigare älskare
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor / Lotteri stavning
   9) vill tillfredsställa din älskare
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Det låter härligt i mina öron, jag tycker precis samma sak, att bland annat naturen ger tillfällen till billiga aktiviteter, och jag blir en smula avundsjuk. Men en vacker dag... Mvh Div500

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Dividend500,

   Ja naturen är nice! En till positiv sak ned naturen om man har den nära är att det inte behöver vara så tidskrävande. Man kan få in en promenad eller ta med mat så har man middagen avklarad osv.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Helt klart enklare att hitta på gratis aktiviteter under sommaren än vintern (dvs +2 grader, dimma, regn, mörkt) här i södra sverige. Snö har vi bara fått en dag hittills, resten har varit kallt, blött, dimmigt etc. Inomhus får man förkovra sig i jobb, börskoll, läsa bloggar etc. Sommaren kan vi hitta på hur mycket som helst att göra som inte kostar knappt en krona, men på "vintern", då är det svårt...

  Tar gärna emot tips på billiga aktiviteter man kan göra på vintern som inte innefattar elektronik av någon form.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Snålgrisen,

   Förstår att det blir tyngre utan snö, jag känner samma sak. Det jag kommer på nu är att vandra utomhus i skogen, grilla, cykla..

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Hejsan Snålgrisen,

   För oss sörlänningar som inte kan leka Gunde eller Stenmark så tycker jag att biblioteket är klockrent. Bortglömt av många och helt gratis :)
   Låna böcker, läsa tidskrifter eller om man vill ha lite elektronik med så kan man låna e-böcker med Biblio-appen som man sen lyssnar på när man går omkring i ett innecentrum och tittar på de andra hjärtattackerna när de sliter i REA-korgarna ;)
   En del bibliotek har rätt bra utbud av CD-skivor om man orkar med sånna gamla grejer.

   Annars är badhuset inte fel. Där jag bor kostar ett årskort 800:- Typ ingenting :)

   /Guldfirren

   Radera
 4. Nu bor jag bara i lägenhet men hoppas bo i hus på landet som pensionär.

  På vintern med mycket dötid tänker jag mig tillbaka till det gamla bondesamhället där man höll på med hantverk (trä, textil och metall) för att komma förberedd med t ex kläder och verktyg när våren kommer.

  Översatt till dagens förhållanden kan man fixa med huset inomhus, sticka/sy/virka, snickra/snida etc. För att det ska bli billigt också menar jag enklare saker där arbetstid är den främsta insatsfaktorn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Utdelningsmålänningen,

   Samma här, också lägenhet. Men jag tycker ä då att det är bra tips, det finns ofta mycket att fixa och pilla med. Annars kanske man kan tälja, sy eller måla som är inne på? :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Bra tips :)

   Ska nog tälja mig en limpa ;)
   Och när tapet fått för mycket röda fläckar och prickar kan jag tapetsera om.

   Skämt och sido så är det ett bra tips (tummen upp).


   /Guldfirren

   Radera
  3. Tja Guldfirren,

   Ja kreativa saker är underskattade :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Bra Skrivet! Naturen ger lugn i kroppen tyvärr är man där för sällan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Yes Jag håller med och Jag är också där för sällan, mot vad jag vill :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Frisbeegolf. Ett par discar får man gör några hundra och de flesta banor är gratis att spela.

  SvaraRadera
 7. Hey are you crying that your wife has left you and the kids for another man, you don't have to cry anymore because i was in the same position till i heard about Dr ABO how he has help so many people in their relationship today i can boldly recommend Dr,ABO to anyone who need help. He did not fail me i also believe he can not fail you too. he is indeed a miracle worker.I have tried so many spell casters and psychic after my lover left me. Dr ABO was the only spell caster who could help me..For sure this is really a prosperity temple where you can get back your ex lover. Dr ABO cast a love spell and my wife changed for good, he made her a better woman and distanced all her secret lovers. I am happy to have a united family, it couldn't be possible without the effort of Dr ABO . My wife is back with full of love and sincerity. Make contact with Dr ABO for relationship help Email him at; Abospelltemple@gmail.com or call/text him on +1(662)967-1783. and share a wonderful testimony just like me.

  SvaraRadera