onsdag 31 januari 2018

Min exit-plan inför dagen jag kommer att sluta jobba

Om 3-6 år kommer jag inte att jobba längre, det är dags att börja planera min exit från arbetslivet. Jag vill ju självklart göra det på bästa sätt efter mina förutsättningar, så vilka är mina förutsättningar? Hur ser läget ut idag? Vilka möjligheter har jag att sluta jobba?Jag har ju en ganska tydlig plan som senast gick att läsa i inlägget Om 3 år behöver jag aldrig mer jobba! men det är ändå bra att tänka igenom hur jag kan anpassa min plan för att kanske kunna gå tidigare eller om jag skulle halka efter. Förutsättningarna nu ser ut så här:
 • Jobbar halvtid i eget företag, har låg inkomst. 
 • Kan tänka mig att jobba efter exit om det går att uppnå genom periodvis jobb, exempelvis jobba 50 - (max) 200 timmar per år. Bara det inte stör livet på något sätt och går att göra helt valfritt till tider etc.
 • Kan tänka mig att flytta om det skulle innebära att jag och sambon kan leva på portfölj och det kapital som frisätts från bostaden i samband med en ev. flytt. 
 • Är öppen för att bo lite mindre beroende på hur förutsättningarna ser ut just då (Bor på 57m2 nu). 
 • Är som det känns nu beredd att ta risken att pengarna kan ta slut och jag "hamnar i skiten".

Jag är alltså beredd att ta ganska stor risk för att nå friheten snabbare. I min värld känns risken större att jobba för länge och inte hinna med allt jag vill göra, jag ser framför mig friheten i olika stadier. En fas kan vara att resa under något eller ett par år, en fas kan vara att bara ta till vara på dagarna och göra aktiviteter, en fas kan vara att flytta till fjällen t.ex under något år.

Det vettiga i dags läget känns som det är att bo kvar där jag bor, fortsätta jobba halvtid och njuta av dagarna och semester och bryta helt inom 5 år. Det troliga då känns som en flytt eller iaf att testa på en flytt, kanske hyra ut lägenheten eller sälja? Det är mycket att tänka på så jag kommer med ett nytt inlägg och följer upp mina tankar längre fram.

11 kommentarer:

 1. Med tanken på all analys och förarbetet över åratal ser det rimligt ut. Att bara agera på när något har 0% upplevd risk är inget för mig i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Brandtalet,

   Tack för input, jag tycker det också. Nej 0% risk är inget för mig heller.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Hur ser dina ekonomiska förhållanden ut när du pensionerar dig? Vad har du & vad kan du leva på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Micke,

   Det beror ju lite på när jag väljer att gå. Antingen går jag när mina utdelningar täcker mina fasta kostnader, vilket borde vara inom 2-3 år. Eller när samtliga levnadskostnader täckst som resor etc.

   Så i siffror: 2-3 miljoner investerat och 1-2 miljoner som ligger låst i lägenhet. Jag har fasta kostnader på 6500/mån och totala på 9100/mån.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Har din sambo samma planer? Dvs sluta jobba helt samtidigt med dig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Jag har sparat betydligt längre då hon började bara för 1,5 år sedan (snart 100k dock). Hon trivs väldigt bra på jobbet just nu men efter att ha insett ränta på ränta och att man faktiskt kan leva på utdelningar så vill hon inte heller jobba till 60 utan kan tänka sig att gå innan 40.

   Hon är yngre än mig så det är möjligt att jag går ett par år innan, hon är iaf sugen på att ta tidig pension :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Kommer gå åt helvete för kärringen kommer vilja ha barn och då kan du glömma din frihet och dina cash

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,
   Varken jag eller min sambo vill ha barn som det ser ut nu, men självklart kan det ändras.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Jag valde cashen och friheten, kärringen drog hon ville ha barn det vill dom alla till slut. Svårt beslut men man lever bara en gång, springa runt i mörkret i sverige med en barnvagn eller stranden i pattaya hela vintern, valet blev lätt för mig i alla fall:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kallar man den man lever ihop med för kärringen så förstår jag att hon drog.

   Barnlös Kvinna

   Radera
  2. Käften femnist fitta

   Radera