onsdag 7 december 2016

Arbitrage - Handelsbanken A eller B?

Arbitrage är ett sätt att utnyttja obalansen mellan aktier, för att på så sätt göra en "riskfri" vinst. Bland våra svenska aktier uppstår såna möjligheter ibland mellan Handelsbanken A (SHB A) och Handelsbanken B (SHB) samt SEB A och SEB C. Just nu finns det en fin diff på ca: 3% då SHB A kostar  131,50kr och SHB B kostar 127,30kr.


Innehåller affiliatelänkar


Läs mer om Handelsbanken A och kolla aktuell aktiekurs här!

Läs mer om Handelsbanken B och kolla aktuell aktiekurs här!

"Arbitrage (från lat. Arbitratus, fritt val) är en term som beskriver utnyttjandet av obalanser mellan två eller fler marknader, en kombination av matchande handelsmöjligheter används för att utnyttja obalansen mellan marknaderna, som består av skillnader i marknadspriser."
- Källa: Wikipedia

Det finns alltså ett ypperligt tillfälle att få 3% fler (- courtagekostnad) aktier i Handelsbanken om du i dagsläget äger A-aktien. Genom att byta till B-aktien får du fler aktier som ger rätt till samma utdelning.

Äga Handelsbanken A- eller B?

Det man bör tänka på är att SHB A ger tyngre rösträtt och är mer likvid om det är viktigt. För det flesta spelar det ingen som helst roll. Du får i dagsläget alltså högre direktavkastning genom att köpa SHB B.

Anledningen till att jag tar upp det här idag då det tagits upp flera gånger förut är att jag återigen gjorde ett byte från SHB A till SHB B i en av mina isk. Jag har inte så mycket kapital där så har glömt bort den lite, men det är enligt mig ett mycket bra sätt att få några gratisaktier på.

De två aktier som detta verkar fungera på är Handelsbanken och SEB. Det händer att både A- och B-aktien kan vara dyrast vilket gör att man kan byta fram och tillbaka så länge vinsten täcker courtagekostnaden.

Jag skrev senast om när jag utnyttjade arbitraget i inlägget: Depån över 1,1 miljoner

Finns det fler aktier där vi kan göra såhär?


Läs även:
Om 4 år behöver jag aldrig jobba mer!
Få pengar utan att jobba?
Leva på 7000 i månaden

13 kommentarer:

 1. Jag har lyckats bytt mellan A och B aktien 3 gånger de sista 2 åren. Det är perfekt när man har aktierna i en ISK depå då man inte behöver skatta något på vinsten. Har man ett gammalt konto där man måste betala 30% skatt på vinsten blir det inte samma fina vinst. Därav bör man inte byta om man är tvungen att skatta bort stora delar av vinsten. Jag ägde faktist SKF A och lyckades även där byta till B aktien. Jag valde dock att sälja av SKF med en mindre vinst. SKF är lite för högt belånat för min smak och jag är inte alldeles förtjust i cykliska bolag med hög skuldsättning. Jag tror även Investor kan vara en aktie man kan utnyttja detta i vid vissa tillfällen. Även jag är intresserad att höra flera fina bolag man kan göra detta i :) Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis, isk eller kapitalförsäkring känns som en förutsättning.

   Intressant med skf, man får kolla upp framöver om det kan dyka upp möjligheter, kanske i Investor som du säger.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Mycket bra förklarat tycker jag! :) Kommer dock aldrig komma ihåg det där namnet. Får tänka på Albatross eller något i den stilen ^^

  Gjorde också ett byte från handelsbanken A till B. Blev en vinst på ca en aktie tror jag. Många bäckar som blir en stor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, vad ordet heter känns mindre viktigt ;)

   Snyggt, ja det känns som ett bra sätt att säkra fler kronor i utdelning.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Funkar väl också på: Ericsson, Electrolux, SKF, Holmen, Tele2, Investor, Klövern, Kinnevik, MTG, Stora Enso, Volvo, Midson, Svolder Industrivärden och ngn mer med låg direktavkastning eller har jag missat gt ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Midsona och något skall det vara

   Radera
  2. Hej Magnus,

   Lite sent svar kanske, har missat att du skrivit här :). Det funkar på alla aktier som ligger tillräckligt nära för att "korsa" varandra i pris. Vissa A-ktier r alltid dyrare än B-aktierna t.ex. medan vissa andra varierar mellan vilken som är dyrast och då är det perfekt för arbitrage.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Hej,

  Ifall man inte har så många aktier och ska byta mellan A-B eller tvärtom, kommer inte courtageavgifterna bli för dyra och ej lönsamt för mitt fall då? T.ex 1 kr per sälj/köp eller mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Assetsa,

   Antalet aktier du har spelar ingen roll så länge bytet täcker courtagekostnaden. Säga att du byter 5 st aktier, då kostar det totalt 2kr i courtage. Skiljer det 1kr per aktie så "tjänar du" 3kr efter courtage.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Hej Frihetsmaskinen,

   Tack för detta nyttiga och snabba svar. Då vet jag det, och ska tillämpa ditt tips så fort det blir en skillnad mellan A och B i framtiden. Tack tack!

   Vänliga hälsningar

   Assetsa

   Radera
  3. Tja Assetsa,

   Härligt och lycka till med arbitrageaffärerna! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Apropå A och B aktier varför är Handelsbanken B tio kronor dyrare än A-aktien idag? Någon som vet?

  SvaraRadera
 6. Har idag bytt shb b mot shb a, drygt 20kr i diff

  SvaraRadera