måndag 30 januari 2017

H&M - Vad blir morgondagens utfall och hur ser framtiden ut?

Hennes & Mauritz (HM) har det länge och ofta pratas bra om, även jag har köpt deras fina historik, H&M är grymt! H&M är H&M! I dagsläget delar de ut över 4%, jättebra! De delar också ut nästan 90% av vinsten, boom! Utdelningstillväxten är brutal och utdelningen har höjts 2,6% de senaste 5 åren. En utdelningsgigant utan dess like med andra ord. Eftersom man höjt utdelningen så aggressivt så har man ju självklart varit tvungen att höja utdelningsandelen. Snart slår utdelningsandelen i taket och då kanske vi äntligen når lite nya höjder?


H&M driver sin expansion genom att öppna nya butiker, massa butiker, överallt! De har även satsat lite mer på sin "e-butik" precis som konkurenterna gjorde, för ett tag sen. Jag var inne en snabbis på deras hemsida och jag vet inte riktigt vad de har lagt pengarna på men sen såg jag ju:

- Hemsidan finns där, likaså potentialen

- Man håller svensk profil genom att inte sticka ut åt något håll

- Mobilsidan är skönt avslappnad och man behöver inte känna sig stressad, lite urban chill sådär

Jag gjorde som sagt bara en snabbkoll, men jämför gärna själv med Sportamore, Junkyard, mfl. Jag kan själv tycka att dessa sidor är lite för rakt på och att man nästan kan känna sig lurad efter att man råkat köpa något bara sådär. H&M har en lite mer laidback aura över sig. Påminner nästan lite om Zoovillage under tiden det begav sig.

En intressant genomgång av H&M från Hurricane Capital


Vad tror ni, om H&M, om morgondagen, om utdelningen, om framtiden?

4 kommentarer:

 1. HM har välbesökta butiker, både de var varit i och i Asien t.ex. Shenzhen, Hong Kong och Shanghai. Det finns appar för android och iphone, samt en trevlig webbsida. Och enligt Fru Snålgris tycker hon att kläderna håller bra kvalitet oftast och det finns många kampanjer att ta del av. Känns som om de borde kunna hålla sig kvar, och kanske rentav stärka sin position. Är mer skeptisk till Kappahl och MQ faktiskt. Hoppas på en liten höjning snart, det lyser riktigt rött i vår portfölj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här inlägget var lite ironiskt vilket jag hoppas framkom ;).

   Trots det då tycker jag ändå att jag kan stå för rätt mycket av det jag skrev. HM kom med en rapport som gillades av matknaden idag så det var ju bra :). Jag har tyvärr inte kollat in apparna, de kanske är grymma och jag har missat något. Jag kan dock tycka att har man appar så borde hemsidan innan dess vara grym, det jag syftar på är att deras mobilsida iaf för mig laddar långsammare än vissa konkurrenter.

   Något annat jag har svårt för är att de driver försäljningen genom nyöppnong av butiker, dvs öka omsättningen. Detta tror inte jag är hållbart i längden. De verkar ju enligt rapporten ha ändrat det tänket vilket är bra. Att de inte höjer utdelningen var ganska väntat men självklart en besvikelse för ett såpass moget bolag.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Har skrivit en kommentar på dina frågor här ;)

  http://slimis20.blogspot.se/2017/01/harlig-rapport-av-hennes-mauritz.html

  Med vänlig hälsning Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta inlägg skrevs ju igår, så var lite mer tänkt som tankarna innan rapporten men självklart även mycket om HM i allmänhet :).

   HM levererade ju bra enligt marknaden, själv har jag lite svårt att förstå vargör de köptes upp hela 5% men jag missar säkert nåt :). Jag hoppas de tänker göra så som de säger men det känns som rapportwn i huvudsak mest bestod av fina ord inför framtiden. Det jag tycker är svårt är att man inte kan läsa ut alla siffror man vill se, tex vinsttillväxt i befintliga butiker osv. eller missade jag det?

   Jag har inte kollat rapporten helt så har säkert missat vissa saker, kom gärna med inflikar.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera