lördag 21 januari 2017

Drömmer mig bort - Flytta till Åre?

Jag har börjat fundera ganska mycket den senaste tiden på hur man vill bo i framtiden, när man är ekonomiskt fri. Så länge som jag och min flickvän har samma syn på hur vi vill leva och vår livssituation inte har förändrats på något större sätt, så funderar jag på om livet i en storstad är det rätta. Vi båda älskar att åka skidor, vandra i fjäll, resa, vara på stranden i varma länder, samtidigt gillar vi att ta cykeln in till stan ibland.


Drömmen skulle ju vara att flytta utomlands, kanske till alperna, samtidigt har ju Spanien och Portugal lockat. Problemet jag ser där är att kostnaderna skulle öka då det är så mycket man vet så lite om, i Sverige kan vi allt. Vi vet hur vi ska spara in på saker och att köpa eller hyra boende är mycket enklare, iaf till en början. I och med att de här tankarna börjar dyka upp så försöker jag på något sätt hitta en kompromiss som skulle kunna fungera.

Jag tänkte helt spontant rada upp vad jag tror är viktigt för mig då jag slutar jobba:
 • Livskvalitet
 • Skidåkning
 • Resor
 • Stränder
 • Familj
 • Ekonomisk trygghet
 • Frihet
 • Ekonomisk frihet
 • Vänner

Jag inser att det kanske är bättre att flytta till ett ställe där det finns större möjlighet att åka skidor eller till ett varmt land med fina stränder och natur istället för att lägga en massa pengar på resor. Samtidigt inser jag att jag inte kan få allt på samma ställe och då ändå kommer att bli tvungen att lägga pengar på att resa. En kompromiss känns nödvändig, att familjen finns hyffsat nära känns också viktigt.


Att flytta utomlands känns i dagsläget som ett stort steg och det kanske är något man kan göra senare i livet, jag menar det att om man flyttar till en ny plats, så innebär ju inte det att man inte kan flytta igen.

Nackdelarna jag spontant ser med att flytta utomlands är:
 • Språket, allt blir krångligare
 • Systemet, ett nytt land att lära sig
 • Risk, att köpa tex lägenhet utomlands känns som en mycket större risk
 • Kostnader, jag har en känsla att mycket nya kostnader dyker upp

Det enklaste skulle kanske vara att flytta till en billig 1:a ungefär där vi bor idag och med hjälp av låga kostnader kunna åka på resor ofta, samtidigt som vi då fortfarande bor i storstan, eller helt enkelt bo kvar där vi bor nu. Fördelen med att bo kvar är att ingen reavinstskatt, mäklararvode etc. behöver betalas. Vi är även inkörda på stället och har en rutin i en billig och effektivt liv.

Fördelen att flytta till mindre boende är såklart om man kommer undan med en billigare månadskostnad i slutändan. Jag är tveksam till om det är värt det dock. Att spara någon tusenlapp på att bo på halva ytan vet jag inte om det är värt, om man ändå bor kvar i samma område.

Med alla dessa tankar i huvudet har jag självklart börjat kolla på alternativ. Utan att ha gjort någon djupare undersökning så dyker Åre upp på kartan av potentiella ställen att flytta till. Vad jag har förstått så är Åre en av få svenska fjällsorter som även "lever" lite på sommaren. Då åre har ett riktigt stort alpint område ser jag det som en grym ort att bo på vintern. Fatta vad grymt att köpa ett säsongskort och kunna åka skidor när du känner för det, från december-april!


Sommaren i Åre verkar även den vara härlig. Jag gillar att bara gå ute i naturen, och att knalla i berg älskar jag. Jag ser framför mig att man skulle kunna börja cykla, paddla kajak osv. Då är i princip hela året täckt av såna aktiviteter som vi idag åker på semester för att göra. Mina spontana tankar om vad som skulle vara positivt med att flytta till Åre är:
 • Grym skidåkning på vintern, varje dag om man vill
 • Fin natur, nära
 • Säsong året runt
 • Kunna ta en löprunda på berget istället för på asfalten
 • Sommaraktiviteter som paddling, mountainbike mm.


Självklart finns det nackdelar, det gör det alltid. Jag kan tänka mig att vädret är mer ostabilt och kallare på sommaren, iaf den erfarenheten jag har av våra svenska fjäll. En liten ort har säkert sina uppenbare nackdelar, tyvärr har jag ingen erfarenhet där. Avståndet till vänner och familj blir betydligt längre, men det finns ju tåg osv.  Boende i Åre är faktiskt ganska dyrt och jag ser en ekonomisk risk i att köpa. Kanske kan man hyra för vettigt pris? Jag vill inte binda upp kapital som jag inte kan få tillgängliga via försäljning hyffsat snabbt.

Alternativ lösning, mina spontana tankar - om man lägger upp ett hypotetiskt liv i Åre bara för att drömma sig bort och se om det skulle kunna vara lockande. Säg att man köper en lägenhet med ski in-/out i ett bra läge. Vi köper säsongskort för liftarna. Lägenheten bör vara minst 30m2. Det skulle innebära att vi skulle få minimalisera vår livsstil men det är också ett långsikt mål, att ha mindre prylar. De flesta av dessa lägenheter verkar vara anpassade för en aktiv livsstil så skidförråd etc. frigör yta inne i lägenheten och gör logistiken kring aktiviteter enklare.

Man vaknar på morgonen, äter frukost, gör en lunchmacka, tar på sig skidstället, går utanför dörren, tar sina skidor ur förrådet och beger sig ut i backen. Man kommer hem vid 15-tiden, duschar, sover nån timme, sen promenerar man bort/cyklar till affären och köper mat till middagen. Äter middag, sover, sen har vi en ny dag.

Mellansäsongen vid vår och höst verkar beskrivas som den bästa av de som bor på stället. Jag kan tänka mig att det är skönt med lite lugn efter en vinter på en "turistort" som Åre.

Sommaren är nog den tid som skulle kännas jobbigast att klara av. Troligtvis kommer man börja med nya aktiviteter som paddling, cykling osv. men det är ju inget man kan räkna med. Saknaden av en strand, en kall öl inne stan osv. kanske kommer krypandes, det är något man kanske borde räkna med.


Ekonomin i att flytta till Åre - Det är väl den här punkten som får mig att verkligen tänka till. Om det är så att vi skulle kunna tänka oss att flytta till en lägenhet runt 30m2, så kan det bli riktigt stora förändringar. Efter en snabbkoll kan jag se att en lägenhet runt 30m2 ligger på 1,1-1,2 miljoner i Åre. Skulle jag sälja min lägenhet så skulle jag troligtvis kunna casha en sådan lägenhet i Åre efter att mäklararvode, skatt och banklån är betalda. Jag skulle troligtvis få några hundratusen över också. Den totala boendekostnaden skulle alltså med stor sannolikhet krypa ner till runt 2000 kronor i månaden. Lite avkastning på pengarna som blir över så pratar vi riktigt låga boendekostnader.


Att sänka boendekostnaderna så mycket skulle ju självklart göra att det skulle finnas lite mer spelrum för utomlandsresor och resor på framförallt somrarna. Sen kan säkert ett alternativ vara att hyra ut lägenheten, speciellt på vintrarna om det skulle vara så att man är på semester någon månad eller så.

Jag känner att efter ha skrivit det här inlägget så vill jag kolla upp mer angående Åre. Jag vill göra en seriös budget och se hur möjligheterna ser ut. Att bo på en skidort skulle vara grymt, men det kanske ser det bättre ut i drömmen än i verkligheten? Hur som helst det kommer definitivt en uppföljare till detta inlägg.

Vad tror ni om att bo i Åre, finns det andra alternativ som jag borde kolla upp?

8 kommentarer:

 1. Låter som en härlig idé. Livet är för kort för att vänta. /Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst gör det! ..och du har rät i att livet är för kort för att vänta.

   Tack för kommentaren!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Låter riktigt underbart! Har samma tankar dom du/ni! Men jag bor redan där jag vill bli gammal. Nära till naturen(ute på landet), vill jag ha mer natur så tar bilen 20 min. Behöver jag(vi) handla? Ca 7 min med bil. Skulle kunna gå att cykla om så var nödvändigt! Visserligen ingen strand i sikte. Men dit åker jag i så fall charter? Längtar redan till att få lämna arbetslivets stressande! ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja i text låter det bra iaf! :) Jag får undersöka mer och se hur möjligheterna ser ut.

   Det låter perfekt att du redan bor där du vill, grattis!

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. vad tror du om onecoins framtid, värd en chansning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har tyvärr ingen koll på onecoin. Men jag lägger inte mina pengar i sånt iaf. Fast med tanke på att jag inte har nån koll på det så skulle jag inte lyssna på vad jag säger ;)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Södra Spanien då, med Sierra Nevada som skidort?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Har faktiskt funderat på det och kollat upp det. Det ser otroligt fint ut, hart tyvärr aldrig varit där men är sugen på att åka dit och kolla :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera