fredag 10 februari 2017

Utdelningstillväxt vs Direktavkastning - Jag har gjort en kalkyl

Jag har under morgonen suttit och byggt upp ett Excel dokument som kommer att bli grymt användbart framöver. Man ställer sig ofta frågan om man ska satsa på utdelningstillväxt eller hög direktavkastning. Själv har jag kommit fram till att mitt långsiktiga mål är 5% direktavkastning, 5% utdelningstillväxt och 10% totalavkastning (5-5-10). Jag är helt kass på Excel men tanken med dokumentet är att:

  • Simulera utdelningsprognoser och se absoluta tal och konsekvenser
  • Simulera valutaförändringar för att vara förberedd vid tex. en kraftig försvagning av dollarn
  • Dokumentet visar YOC, utdelningstillväxt, totalavkastning och förväntad utdelning (12 mån)
  • Jag kan med ett klick se hur enskilda köp påverkar YOC, utdelningstillväxt, totalavkastning och totala utdelningar



För att sammanfatta hur jag ligger till:

  • Totala förväntade utdelningar (12 mån) uppgår till 53.392kr.
  • Uppfyllt 2 viktiga delmål  >> över 50.000kr i utdelningar (12 mån) samt >> 6 kr i timmen dygnet runt, varje dag, varje vecka, året runt. Läs om mina mål här >>
  • YOC på portföljen är 4,42%
  • Utdelningstillväxt 4,8%
  • Totalavkastning 9,2%
    • 15st bolag har ännu inte lämnat uppgift om årets utdelning, de står för nästan 10.000kr av utdelningen.
    • Inget bolag har sänkt utdelningen. H&M och Fortum är de enda bolagen som inte höjt.
    • Jag är nästan hemma på målet att portföljen ska leverera en total utdelningstillväxt på 5%.
    • Mina svenska staminnehav har hittills presterat en utdelningstillväxt på 8,54%.
    • Om jag räknar med att återstående 15 bolag höjer med 3% i snitt så kommer den totala utdelningstillväxten för året att hamna på 5,39%.
    • H&M och Fortum sänker utdelningstillväxten rätt kraftigt då de är de enda bolag som inte höjt utdelningen hittills i år. Om jag leker med tanken att jag hade investerat det kapitalet i samma viktning som jag har nu i alla andra innehav (inklusive preferensaktier) så skulle den totala utdelningstillväxten stiga från 4,8% till 5,45%. Detta gäller speciellt kapitalet i HM (10% av portföljen).
    • Jag simulerade en försvagning av dollarn med 20% för att se hur ett sådant scenario skulle påverka utdelningarna. Svaret blev att en 20 procentig sänkning av dollarn sänker mina totala utdelningar med 3,8%. Kännbart men inte katastrof.
    • Jag behöver utdelningshöjningar på 102,5kr till för att nå målet som är 5% utdelningstillväxt i snitt på alla värdepapper.

    En karta - Jag tänker att det här dokumentet ska fungera som en karta mot mina mål, om jag börjar spåra ur så får jag kolla på kartan och ändra riktning innan jag hamnat fel Jag har tidigare haft lite tankar som jag tycker bekräftas efter att kollat i kalkylen.


    Reflektioner
    • H&M - Utgör fortfarande för stor andel av portföljen och påverkar portföljen mer än vad jag vill. Jag fortsätter att vikta ner genom att köpa andra bolag och ev. säljer jag av några H&M framöver.
    • Fortum - Visste redan från början att Fortum inte skulle leverera någon utdelningstillväxt. Kanske är det dags att sälja av i portioner och växla över mot tillväxt?
    • Tele2 - Har flaggat för sänkt utdelning nästa år. Portföljandelen är låg, men funderar på om det är dags att sälja.
    • Rensat - Har börjat sälja av småslattar, senast var det Hexagon. Kommer fortsätta att ta bort för små innehav.

    För att sammanfatta så tror jag att det här dokumentet kommer hjälpa mig enormt och bespara mig mycket huvudräkning. Jag har många idéer på hur jag kan utveckla dokumentet men måste bara lära mig Excel lite bättre först.


    Hur gör ni när ni räknar på era Aktier, satsar ni på utdelningstillväxt eller hög direktavkastning?

    15 kommentarer:

    1. Herr Snålgris räknar enbart på direktavkastning. Uppdaterar excel-arket med kurser för att se vad som är prisvärt i nuläget både för befintlig portfölj och "bevakningar".

      SvaraRadera
      Svar
      1. Intressant, själv slår jag ihop direktavkastningen och förväntad tillväxt (ofta lite mer deffensiv prognos) för att få fram förväntad totalavkastning. Sen får man ju se till om utdelningen känns säker så kan det vara motiverat med låg tillväxt tez.

        Tack för bra kommentar.

        Mvh / Frihetsmaskinen

        Radera
    2. Fin och avancerat sammanställning, jag tror i det långa loppet är det väl utdelningstillväxt som gäller. Jag för min del tar den höga direktavkastningen, har för mig att Marcus Hernhag visade in en av sina böcker att det tar ganska många år innan utdelningen från aktien med utdelningstillväxt är ikapp en med hög direktavkastning men utan tillväxt. Mvh Dividend500

      SvaraRadera
      Svar
      1. Tack divifem!

        Ja, jag tror också att tillväxten belönar den tålmodiga, men ibland kanske priserna är lite väl höga på förväntningar.

        Jag har hört flera nämna herngags exempel, var det mellan Fortum och JNJ? Jag tänkte jämföra de båda och skriva ett inlägg om det ikväll eller imorgon och posta på bloggen.

        Tack för en bra kommentar!

        Radera
      2. Det stämmer att det var Fortum vs Jnj ;) Problemet är att avgöra om Fortums höga direktavkastning håller i sig. Samma med utdelningstillväxten i Jnj. Så känns inte som man kan jämföra så heller. I slutändan är det ju företagets framtida vinster som kommer avgöra utvecklingen. Värderingen man köper ett bolag spelar också stor roll. Mvh Slimis

        Radera
      3. Ok! :)

        Ja det är alltid svårt men man kan göra en prognos. Jag håller med om att det är nädtan lika svårt att avgöra framtid tillväxt som att ett företag kan behålla en hög utdelning.

        Tack för kommentaren! :)

        Radera
    3. Bara att träna så blir man bättre på Excel. 9 decimaler känns lite överkurs 😃

      Jag gör som Snålgrisen. Har ett ark med alla innehav som uppdateras med webblänkar. I arket anger jag utdelningen för varje aktie och kan då urskilja vilken aktie som kan vara aktuell för köp.

      Jag föredrar hög direktavkastning (den är känd) framför utdelningstillväxt (förhoppning).

      SvaraRadera
      Svar
      1. Ja jag är kass. Men står för det! ;) Vadå, med 9 decimaler blir det väl mer exakt? ;)

        Intressant ni verkar duktiga på det där! Ja många föredrar hög direktavkastning, jag har också många innehav med hög da. Jag tänkte jämföra ett bolag med hög da mot ett bolag med tillväxt, hoppas kunna skriva ett inlägg om det ikväll eller imorn.

        Mvh / Frihetsmaskinen

        Radera
    4. Har läst Marcus Hernhags bok, det tar många år (20-30) innan det är mer lönsamt med utdelningstillväxt om man jämför med hög direktavkastning.

      SvaraRadera
      Svar
      1. Intressant, flera har nämnt just det. Tänkte därför tänkte jag kolla på det och posta ett inlägg.

        Är det utdelningen eller totalavkastningen han kollar på?

        Tack för kommentaren!

        Radera
    5. Själv har jag en liknande kalkyl men mitt mått på utdelningstillväxt är snittet av de senaste fem årens organiska utdelningstillväxt, jag tycker man får ett mer rättvisande värde då och det säger mer om uthållig utdelningstillväxt. Själv försöker jag hitta en mellanväg mellan hög direktavkastning och utdelningstillväxt. Det man ska komma ihåg med hög direktavkastning vilket även gäller exemplet i Hernhags bok är att den extremt sällan är uthållig över tid. Vi vet t.ex. att J&J har haft en utdelningstillväxt om mer än 5 % per år de senaste 30 åren, finns det någon aktie (inte preffar som ju inte är inflationsskyddade och därför olämpliga i sammanhanget) som har haft en direktavkastning om 8 % per år i 30 år? I min värld tar jag hellre en bra business med bevisat god utdelningstillväxt över tid än t.ex. Fortum som enbart kan hålla hög utdelning till följd av en enorm kassa och inte till följd av en affärsmodell som är hållbar över tid...

      SvaraRadera
      Svar
      1. Hej, tack för en bea kommentar!

        Jag går också efter ett snitt nör jag köper in aktierna, denna kalkyl är meat för att följa upp, dvs. tillväxtresultatet i jämförelse med året innan.

        Jag har lite samma strategi med en blandning av hög utdelning och tillväxt.

        Du har rätt när det gäller Fortum och jag håller precis på att skriva ett inlägg om det.

        Mvh / Frihetsmaskinen

        Radera
      2. bra ^^ (skriver från mobilen ;)

        Radera
    6. Gediget arbete som du kommer ha mycket nytta av. Blir spännande att följa!

      Har tänkt om lite om H&M och kommer nog på sikt minska portföljandelen något. Att utdelningstillväxten är hög tycker jag inte är så viktigt men däremot är det viktigt att den på lång sikt är åtminstone lika hög som inflationen. Fortsätter de leverera 4 procent netto efter inflation år efter år är jag egentligen ganska nöjd med det. Sedan kan andra aktier bidra med högre absolut utdelning eller utdelningstillväxt.

      SvaraRadera
    7. Tack! Ja jag hoppas det, det känns redan som jag fått nytta av det.

      Ja lite så jag tänker. När jag gick in i H&M räknade jag på en utdelningstillväxt på iaf 2-4% minst, men jag börjar tveka på det och då finns det nog bättre alternativ. Jag behåller men kanske minskar.

      Tack för kommentaren!

      SvaraRadera