torsdag 1 juni 2017

Saker man ofta hör från hamsterlöpare

Hamsterlöpare, karriärsnarkomaner, more-is-more:are.. alla har de ofta väldigt bra förklaringar och argument för sina handlingar. Ett staket blir alltid bättre byggt med två skruvdragare än en. Självklart ska man ha det bästa (dyraste) märket och när personalen på systembolaget frågar vad man är ute efter för vin så svarar man "-Något för 3-400 kronor".
Här nedan är bara ett axplock på saker man kan höra från hamsterlöpare:

 • Du förresten, vi har flyttat kontoret till fett schyssta lokaler. Precis vid kanalen i city, man kan köra aw direkt utanför dörren! (-Grymt! karriärskuvös deluxe alltså?)
 • Jag funderar på att byta min bil, jag har ju bara gratis service i 2 år och sen blir det jobbigt.. (-Smart, det lär du ju tjäna pengar på tom!)
 • Vi funderar på att bygga ett förråd på tomten. Då måste jag ju köpa massa verktyg och då behöver jag ett förråd. (-Klockrent! Köp massa verktyg och bygg ett förråd så du har någonstans att förvara dom).
 • Vi bokade en resa till Thailand, ska bli sjukt skönt! Vi körde super-trippel-multi-deluxerum när det ändå var så dyrt. (-Helt rätt! Varför snåla när man kan spendera det dubbla!)
 • Fan att man måste hålla på och jobba såhär varje dag, samtidigt kan man ju inte bara byta jobb för jag har ju jobbat på samma jobb i 10 år snart. (-Ja och om 10 år har du jobbat där i 20 år!)
 • Jag ska skruva upp en hylla i nya lägenheten, ska man köpa en Bosch eller Dewalt? (-Köp en Hilti på en gång såklart! Tänk om du får för dig att starta en byggfirma, bara det bästa duger!)
 • Jag drack ett sjukt gott vin i helgen, du vet riktigt jävla gott! Inte nåt 50-kronors utan sånt som kostar typ 300 på bolaget! (-Jaa.. men då vet jag vilket du menar!)
 • Alltså, jag är sjukt miljömedveten.. det är bara i jobbet jag kör 5000mil per år och flyger varje vecka. (-Jag fattar precis! Det kan ju inte du hjälpa).
 • Fler borde tänka på miljön, det är även ekonomiskt. Sedan vi satte in solpaneler på villan och skrotade Skodan mot en elbil sa har vi sparat massa pengar. Om man räknar från när barnen flyttade ut förra året så sparar vi nästan 70k om året. (-Jag ska fundera på att flytta från tvåan till en stor villa så jag kan skaffa solpaneler).
 • Det är helt sjukt! Jag satt 2 timmar i bilkö bara för att komma till jobbet, helt värdelöst! (-Samma som förra veckan alltså?)
 • Nu ska jag börja träna på riktigt, Jag ska bara köpa ett gymkort först. (-Armhävningar?)

Jag har själv tidigare i livet varit en hamsterlöpare på ganska hög nivå. När man jobbar mycket och har lite fritid blir det lätt att man hittar saker som får fungera som någon sorts kompensation för förlorad tid. Om man ska träna så duger inte en simtur i sjön eller en runda till utegymmet, ett medlemskap på det dyraste gymmet måste ju vara bättre? Att åka runt i en begagnad Skoda känns inte logiskt när man bränner mer än halva bilens värde varje år i bilkostnad. Man snurrar liksom runt i ett hamsterhjul som går fortare ju mer tyngd man langar in i det i form av prylar, medlemskap, dyra viner och måsten. Att hoppa av hjulet är väldigt svårt då majoriteten av folket runt omkring oss säger att mer, större och dyrare är bättre. När man väl står där vid sidlinjen och tittar på alla som vadar i gyttjan känns det ganska bra ändå. Det känns bra att man har insett att man tar sig mycket längre på stigen utanför hjulet. Om man någon gång vänder tillbaka blicken så kommer troligtvis väldigt många fortfarande kämpa på i det lönlösa hjulet, skillnaden är bara att tempot med all sannolikhet har ökat.

Vad brukar ni höra från hamsterlöpare?6 kommentarer:

 1. Roligt det där med vinerna. Nu är jag absolut ingen vinkännare men hos många vinodlare i Frankrike kan man köpa fullgott vin från 5 Euro flaskan av kvalitet som inte nämnvärt skiljer sig från de fiiinare märkena. Man måste inte köpa Châteuneuf du Pape och liknande, bra men väldigt överreklamerat.

  Jag är också svag för Kir - vitt blaskvin för 2-3 Euro blandat med Cassis de Dijon-likör. En flaska kostar cirka 5-10 Euro utomlands och räcker till många glas Kir. Går att blanda med mousserande vin eller fläder istället om man vill lyxa till det ytterligare men blir då lite dyrare.

  För träning har jag ett par enkla hantlar och en enkel matta. Det kostar mindre än ett årskort på gymmet och har betalat av sig redan efter ett år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej utlandsutdelaren!

   Ja, jag är inte heller någon vinkännare men är ganska glad över att jag kan uppskatta en kanna husets för 3 euro på en restaurang i Grekland, eller en flaska från supermarket för 2 euro, det gör livet så mycket enklare :). Sen kan andra få dricka Peuf de neuf för 400kr så mycket dom vill ;). ..och som du säger så är viner utomlands löjligt billigt i jämförelse, för egen del är upplevelsen av att dricka vinet i en viss miljö mer än själva vinet och då menar jag inte en dyr restaurang, utan snarare kanske ett lokalhak i Albanien eller en klippa ovanför havet i Kroatien.

   Haha Kir har jag inte druckit sen skolåldern, får ta och testa det igen.

   Jag tränar ungefär på samma sätt som dig, sen så är mina största intressen väldigt fysiska och även jobbet så jag får in det mesta där.

   Tack för kommentaren!

   Radera
 2. Väldigt bra inlägg, jag tror att det är det här som gör att många inte kommer loss att spara, de vill ha det här livet på något sätt nu, och med medelinkomster så blir det inte mycket över om man ska leva så.
  Vad det gäller bilen, lever vi också så, ingen är intresserad av att meka, vi har en 10 år gammal bil som andrabil som vi bara håller tummarna för varje besiktning... när den inte går igenom.... ja, då vet i katten. Då får en cykla helt enkelt. men förstabilen, den byts med ganska täta mellanrum enligt halva devisen från hamsterhjulet (behåller den 4-5 år iaf)...
  Vad det gäller träningskort så har jag valt att engagera mig i friskis (sekreterare i styrelsen), och som tack för det (det är ändå en del jobb, men roligt), så får jag träna gratis... Så kan man ju också göra för att komma undan en del kostnader. Eller, jo, det kostar ju lite av min tid, men jag ser det också lite som en merit att sitta i styrelsen för en förening som ändå omsätter en hel del pengar (som ett mindre bolag).
  Vi umgås nog inte med så många hamsterlöpare, men ser ändå att många till viss del lever enligt ditt inlägg (men skryter itne om det liksom....).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym och tack för kommentaren!

   Att ha en någorlunda fräsch bil behöver inte vara negativt och inte heller ett gymmedlemsskap. Det jag syftar på är när man har det bara för att, man byter bilen egentligen för att det kommit en ny modernare och gymmet är man inte ens på eller knappt. Man gör saker utanatt egentligen veta varför och hur mycket det påverkar hela ens livsstil.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Vad har ni för bilmärken egentligen som måste bytas efter 4 år?
  Själv är jag beroende av bil då jag bor på landet.
  Köpte en bättre beg bmw x3 för 200.000 år 2008.
  Bilen är av årsmodell 2004.
  Har alltså ägt bilen i 9 år nu.
  Värdet på den idag är ca 80.000
  Värdeminskningen är således ca 13000 kr per år.
  Slår vilket billigt bilmärke somhelst.
  Dessutom har rep-kostnaden varit lika med noll då bilen bara har tuffat på.
  Planerar och åka minst 5 år till i bilen.
  Kanon bil som drar 0.9 liter milen.
  Samtidigt som du kan plöja fram i snön:)

  Lärdom av detta.
  "Köpa dyrt är lika med billigt i längden"

  Det roligaste är när bekanta med sina relativt nya "billiga" bilar blir avundsjuka för man åker bmw.
  När man förklarar aTT min bil är 13 år gammal så tappar dom hakan :)
  Tänk vad lite svamp och tvättmedel kan göra:)

  Varför köpa en ny skoda,Renault,hunday för 200.000 när du kan få en 3 års beg bmw,mercedes för samma pris?


  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej TWWI!

   Härligt med bilen! Själv har jag aldrig lyckats ha en bil utan reparationer så länge faktiskt. Det kan ofta läna sig att köpa dyrt, men ofta kommer dyra kostnader med dyra saker också men inte alltid som du säger. En fördel med en billig bil är att mna kan skippa mycket av försäkringarna tex.

   Ska dock erkänna att jag inte är någon expert alls när det gäller bilar.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera