lördag 9 september 2017

Högre skatt på ISK och kapitalförsäkring nästa år, 2018

Från och med nästa år blir det en skattehöjning på ISK konto och kapitalförsäkring enligt besked från vänsterpartiet. Skatten blir alltså kapitalunderlaget multiplicerat med statslåneräntan plus en procentenhet, i jämförelse med plus 0,75 procentenheter tidigare.


Ta från de som sparar och ge till de som spenderar?

Om jag har förstått det rätt så innebär det alltså att har man ett kapital på en miljon kronor med en utdelning på 40.000 kronor kommer man att i ett normalt ränteläge att få betala 750kr mer per år i skatt. Det motsvarar en skattehöjning av utdelningarna med 1,875 procentenheter. Jag kommer inte gå in närmre på det här än att jag självklart tycker att det är kass, vi som sparar bestraffas som vanligt för det. Troligtvis för att de vill att vi ska bränna våra pengar istället så de tillslut hamnar i statskassan. Sparare är väl statens värsta mardröm? Läs artikeln på DN här.

Vad är er spontana åsikt?Läs även:

22 kommentarer:

 1. Ett tråkigt beslut för oss långsiktiga sparare. Först betalar man skatt på sin arbetsinkomst och sen ska pengarna man har sparat ihop beskattas igen. Eftersom jag inte har några lån uttnytjar jag heller inga avdragsmöjligheter. Jag tycker det är en ganska rejäl höjning. Eftersom förluster inte får dras av på ett ISK tycker jag gott de kunde låtit skatten varit som den är i dagsläget. Sen är ju frågan hur skatten kommer bli kommande år. Fortsätter den upp? Om räntan skulle gå upp rejält framöver skulle jag kunna tänka mig någon alternativ investering till börsen. Börsen är trots allt en risk och jag tycker inte man ska behöva betala allt för mycket skatt för att ta denna risk.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med om att det är just tråkigt. Det känns som de borde motivera sparande och inte tvärtom. Vi som låginkomsttagare har inte alldeles för många möjligheter att bygga upp ett kapital och om de fortsätter höja skatten på isk så blir det ännu mer kämpigt. De flesta av oss vill ju bygga upp en pension, vill de hellre att vi ska leva på bidrag?

   Tack för kommentaren Slimis!

   Radera
 2. Ja ett märkligt beslut som sagt.
  Nu när så många börjat spara i ISK så ska man gå in och rucka på förutsättningarna... VP kommer tappa många röster på att de driver en sådan här fråga då det är "Vanligt folk" som sparar i ISK/KF (1,8 miljoner är ju inte bara "höginkomsttagare"...).

  I ISK och KF går det ju inte att kvitta en kapitalvinst mot en kapitalförlust medan det går det att göra i en vanlig värdedepå. För oss utdelningssparare finns ju ingen inlåsningseffekt på samma sätt som i en VP-depå. Jag kommer för egen del att börja räkna på när det blir lönsamt att flytta tillbaka aktier till VP-konto igen och sedan jobba med belåning för att på så vis kunna kvitta bort beskattningen helt av utdelningarna med lånens räntekostnad.
  Mkt mer enkelt att slippa att hålla på så då ju ISK/KF var tänkt just vara smidigare. Men börjar man ta bort fördelarna tror jag att folk kommer börja tänka som jag och börja 'skatteplanera' (lagligt såklart).
  Då kommer Vänsterpartiet få in mindre i skatt än vad de får via ISK idag... Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, jag håller med! Det är ett kortsiktigt tänk och man börjar ju fundera om det är ekonomisk kris då det känns lite desperat att få in pengar i kassan. Vi som har isk är småsparare, lärare, läkare, lågavlönade och alla andra. Risken finns som du säger att folk börjar planera ännu mer och majoriteten lär inte vara småspararna.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Det stora flödet av kulturberikarna, börjar nu synas i våra plånböcker.

  SvaraRadera
 4. VP kommer så klart inte att tappa en enda väljare på det här förslaget - deras väljare har inga ISK / KF i alla fall. Bra om övrig opposition stoppar det. Sedan vore det bra om någon form av skatteväxling kom till där skatten på arbete sänks och skatten på kapitalinkomster höjs. Just nu är skillnaden utmanande och behöver jämnas ut för att någon ska vilja jobba - tänker bl a på alla 40-åringar som ska äga sin tid efter att de spart ihop några miljoner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår hur du tänker och kan hålla med i den tanken, även om jag inte vill ;). Vi som ska äga vår tid vid 40 har jobba hårt, betalat skatt för våra intjänade miljoner och har lärt oss att klara oss själva väldigt bra. Ska vi bestraffas för det? Jag har viss förståelse men inte helt.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. I don't get it! Schblonbeskattningen kommer kontinuerligt, och för människor som skrapat ihop till sin första miljon har alltså redan blivit beskattade under hela resan dit! Enligt sedvanligt socialistiskt maner häller man pengar på uppstådda samhällsproblem. Det rör sig alltså om fördelningspolitik när den är som bäst. Älskar Thatchers citat: “The problem with socialism is that you eventually run out of other people's money.”

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det känns lite fel, många av oss som har kapital på isk har jobbat hårt i lågavlönade yrken hela vårat liv för att säkra en trygg framtid. Jag själv är lågavlönad och har alltid varit det, ska jag straffas för att jag valt att jobba 270h/månad när många inte ens tar vissa jobb. Jag gör det för att säkra min framtid, vilket jag tror de flesta gör.

   Tack för kommentaren!

   Radera
 6. Längtan att flytta från landet blir ju inte direkt mindre när man får sådana här nyheter.. Än så länge så funkar det ju att ha ett sparkapital i detta landet men den dag då räntorna börjar stiga så stiger ju också kostnaden för ISK/Kapitalförsäkringarna. Då om inte tidigare så är det dax att lämna landet känner jag.
  Tycker att politiken som förs i detta landet är väldigt destruktiv för landet på sikt. Den attraherar människor som vill leva på bidrag/inte bidra tills samhället samtidigt som den skrämmer bort människor som har utbildning, är driftiga och/eller har kapital. Arma land, detta kommer inte sluta bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tyvärr, att jobba hårt blir mindre och mindre fördelaktigt. Att spara och investera likaså, det gynnar nog ingen i längden tyvärr.

   Tack för kommentaren!

   Radera
 7. Stämmer det verkligen med 2500 kr? Blir väl snarare 0,25 * 0,3 * 1000000 = 750? Kasst med höjning oavsett.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes , du har rätt! Var trött och sent igår så drog skatten på hela kapitalet. 750kr ska det vara, rättat nu! :) Tack för att du sa till!

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Ja på en miljon innestånde så blir det med skatten ca 4500kr (0,45%) ist för tidigare 3750kr (0,375%) om jag räknat rätt, vilket jag ber om ursäkt för om jag har det..?
  Kasst att ge sig på småsparare, men skatten känns fortfarande förmånlig... /Adam

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes det låter rimligt, räknade fel, är rättat nu! :)

   Ja självklart förmånligt, men det borde det också vara. Jag förstår iofs om de hellre vill att vi ska spendera pengarna, då får de ju in mer skatter. Sparande är ju inte bra för statskassan.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Jag har inga lån i dagsläget men funderar på att skaffa (typ nordnet knockoutlån) och få hävstång och avdragsmöjlighet. Kan nån vänlig själ som vet mer hur man ska tänka kring avdragsmöjligheterna och hur man ska optimera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur tänker du? Själv skulle jag isfl satsat på "säkra" aktier eller stabila preffar. Har du bostadslån i dagsläget?


   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Jag tänker om man får kvitta räntekostnad mot schablomintäkten. Är dock inte inläst men jag tänker att man belånar aktieportföljen och köper utdelande aktier som täcker räntekostanden sen gör man avdrag för den i deklarationen mot isk-skatten. Är inte alls insatt i det här därför jag undrar om inte någon har mer info eller om du kan skriva ett inlägg om detta 😀 superbra blogg för övrigt!

   Radera
  3. Ok jag fattar! :) Ja allt beror ju egentligen på hur mycket lån mam har totalt ocn inkomst va tjänst, kapital mm. Men generellt får man ju kvitta inkomst mot lån. Bra idé! Jag kommer skriva ett inlägg inom kort hur jag ser på det och belåning av portföljen men hänsyn till att kvitta det mot schablonbeskattningen.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 10. Storm i ett vattenglas? Vi som har ISK/KF som sparform har förmodligen inte jobbat hårdare än de som spar på VP-konto, vanligt lönekonto eller stoppar pengarna i madrassen. Inte heller lär vi, som sparar, gå från jobb till socialen pga. lite höjd skatt. Håller med om snedvriden signalpolitik men det finns många betydligt viktigare områden att diskutera, likt skola, vård, polis etc.

  Mvh. Marty

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig, helt klart viktigare mef vård etc. Därempt känns det fel att kicka ut Nordea tex så vi förlorar så mke pengar att vi måste hugga av småspararna bla. Vad blir nästa steg? Och om de stora företagen och pengarna drar då måste hitta ännu fler lösningar. Tro mig jag är inte för att dra ner på vård, stänga gränserna helt osv. Jag tycker bara det är dumt att höja isk skatten eller på sikt ta bort? Då jag tror att isk motiverar många att spara. Många är rädda för aktier, om du dessutom får betala 30% på alla vinst är det många som unviker det.

   Tyvärr förstår jag ju också att sparande inte ses som optimalt på något sätt ur statens ögon, det är ju bättre att vi köper och spenderar. Varje gång pengarna byter ägare så beskattas dom ju på ett eller annat sätt, så tillslut är allt pengar tillbaka i systemet igen.

   Riktigt bra synpunkt dock, man får inte glömma att det finns viktigare saker.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 11. Vi erbjuder alla typer av lån till en reducerad ränta på 3%. Vårt låneprogram är väldigt direkt och flexibelt, eftersom ditt nöjda och ekonomiska framgångar är vårt mål. Om intresserad, för mer info kontakta oss nu via Email: (happyloanlink@outlook.com)

  SvaraRadera