torsdag 19 juli 2018

Att inte ha något sparande och skörda frukten i förtid?

Jag har under det senaste halvåret i stort sätt inte haft något nysparande till portföljen. Det är en kombination av att jag inte kunnat jobba lika mycket på grund av olycka och operation men även ett medvetet och frivilligt beslut där jag tagit på mig mindre jobb och dragit ner på arbetstiden ytterligare.

Efter att ha jobbat halvtid i eget företag de senaste 6 åren har jag insett att värdet av den fria tiden troligtvis är värd mer nu än om 10 år. Alltså, jag är hellre ledig på halvtid redan nu än att jobba heltid ett tag till för att nå friheten snabbare. Det gör ju tyvärr att sparandet blir lidande och har nästan varit helt obefintligt den senaste tiden. Depåvärdet har trots det ökat och det gör att det ändå känns helt ok. Även utdelningarna ökar eftersom företagens vinster ökar med tiden som går.

Frågan är då, ska man bara fortsätta så här och låta det flyta på? Det är rätt skönt att bara glida med och låta portföljen göra jobbet. Jag har ju tagit mig en bit på vägen och de återinvesterade utdelningarna motsvarar ju drygt 5000kr i månaden. Pengar som jag för flera år sedan tog från min heltidslön och lade i mitt sparande.

Bör man börja skörda frukten långt innan man nått målet? Vad tycker ni?

15 kommentarer:

 1. Bra fråga. Jobba deltid och skörda frukten medans. Så hade då jag gjort. Går det att jobba 1-2 dagar i veckan?

  MVH
  myntaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja myntaren,

   Ja, jag lutar att samma håll som dig. Ja, 1-2 dagar i veckan borde ju vara möjligt. Själv jobbar jag 3 dagar i veckan fast totalt kanske 15h, så det blir ju i princip 2 heldagar i veckan.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Jag skördar också lite i förväg kan man säga, så tycker du verkar göra rätt utifrån det du beskrivit! Själv har även jag gått ner i arbetstid av olika skäl, men portföljen byggs upp ändå med utdelningar, swingtrades och lite sparande. Målet är nära. När portföljen blir stor så märker man ränta på ränta effekten, den är grym! Fortsätt såhär du så når du målet, men mår bra och kan njuta på vägen dit! Hade du inte kommit så långt med din portfölj hade det varit bättre att jobba mer, men nu behöver du inte det. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Kul att höra att du börjar skörda lite. Ränta på ränta är grym! Hur långt har du kvar, är målet att sluta jobba helt?

   Tack och detsamma! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Hej! Målet är att kunna sluta jobba. Jag har funderat på olika tider för att sluta, jag har ändrat mig några gånger i tidsplanen och då dragit ner tiden. Nu funderar jag på om två år. Såg nu att ditt senaste inlägg tog upp din tidshorisont, så vi verkar ha ganska lika mål. Tidigare var min tidsplan om 5-10år. Tycker det är svårt veta exakt när tiden är mogen. Tror lite trivseln och stress kring arbete kommer avgöra samt hälsa och familjen när det exakt sker. Tänker ibland på vad omgivningen ska tro om mig när jag väl säger upp mig, och inte visar intresse av att hitta nytt jobb, är det något du funderar över? Fortsätt kämpa på!

   Radera
  3. Tja igen,

   Jag känner igen ditt tänk att man ändrar sig och oftast flyttar det närmre i tiden, jag hade en mycket längre plan tidigare i livet än vad jag har nu.

   Att folk ska undra har inte stört mig så mycket då jag i dagsläget bara jobbar runt 15h/v så jag skulle i princip kunna "låtsas" att jag fortfarande jobbar lite i företaget. Sen är jag ända ganska öppen inom familjen med möjligheterna att sluta jobba bara man tar vissa val även om ingen vet min plan fullt ut.

   Jag kanske skriver ett mer ingående inlägg då jag tycker det du tog upp är intressant! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  4. Tjena igen! Tack för bra svar! Ja skriv gärna ett inlägg skulle vara intressant att läsa mer kring ämnet! /C

   Radera
 3. Svår balans, skördar man för tidigt gör det stor skillnad över tiden, men annars kanske man bara skjuter det på framtiden för att få en högre utdelning.

  Man får försöka fundera på vilken utdelningsnivå där en högre mängd pengar inte längre leder till mer lycka. Jag tror dock arbeta deltid+leva på utdelningar är en bra mix för då kan man både arbeta och utvecklas samtidigt som man har tid att vara fri och göra annat.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Investmentbolagsinvesteraren,

   Ja, en rätt svår balansgång som du säger och man ändrar sig ju genom livets gång. Jag tror som du också på att en nedtrappning i arbetstid kan vara en bra väg att gå av flera anledningar.

   Tack för kommentaren!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Absolut,passa på att njut medan du är ung och frisk,ingen vet vad som väntar runt hörnet,har sett allt för många gnetpellar som bara tycker allt är för dyrt och inte unnar sig något,samt därefter dragit på sig sjukdomar.Jag själv njöt av livet hela resan fram till 59,då jag slutade arbeta,men hade jädrans kul på resan,köpte båtar,sportbilar,reste samt åt god mat ,dock sparsamt krogliv där pengar snabbt försvinner.Med andra ord jag har gjort allt det jag drömt om och nu som pensionär har jag inte så stora önskningar som när jag var ung

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Riktigt kul att höra från någon som redan gjort resan. Kul att du njutit på vägen och ändå kunnat sluta tidigare. Jag har fått samma uppfattning som du beskriver och är också rädd att jobba på för länge om någon skulle hända. Har en vän i 60 års åldern som sagt liknande att man inte bör jobba för mycket utan leva här och nu. Som du säger så gäller det ju att göra de saker man vill medan möjligheten och viljan finns.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Hej Frihetsmaskinen!
  Du vet vad jag tycker!
  Självklart ska du äta kakan och ha den kvar ;)

  Du gör rätt som du gör och när jag läser dina inlägg så känns det också som att det är såhär du trivs bäst. Lite pengar in med hjälp av lite arbete. Och frihet många dagar i veckan :)

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Pappa betalar,

   Yes, vi är nog rätt lika där! :)

   Ja, jag tror också att det är såhär jag trivs bäst även o. Det självklart kan ändras, men just nu känns det bra.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Tycker du verkar ligga helt rätt. Kör på såhär. Jag tänker själv att många kommer få problemet att ta steget då man blir som Gollum, bara ett år till så blir det x mer i månaden. Och året efter det tänker man likadant. Kör på såhär, verkar ju fungera utmärkt utifrån vad man läser!

  Mvh
  P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja P,

   Tack för peppen! :) Ja det är nog lite med "ett år till syndromet". Jag kör nog vidare såhär, det känns bra :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera