tisdag 24 juli 2018

Resurs höjer utdelningen med 10% - Det här med att utdelningarna höjs varje år

Återigen meddelades det om en utdelningshöjning för ett av mina portföljbolag. Den här gången var det Resurs som höjer sin halvårsutdelning från 1,50kr till 1,65kr, dvs 10%.

Resurs är inget jätteinnehav för mig, portföljandelen är endast 1,5%, men mina 411st aktier kommer ändå att dela ut 123kr mer varje år tack vare den här höjningen. Det är det som är det viktiga, utdelningarna höjs ständigt år efter år. När jag väl inte jobbar längre och kan återinvestera utdelningarna så blir det här avgörande för att inte tappa köpkraft.

Portföljens genomsnittliga utdelningstillväxt ligger runt 8% och jag har som mål att långsiktigt hålla den över 6%. Att utdelningarna höjs varje år är den viktigaste biten i att jag ska klara mitt mål att ha möjligheten att sluta jobba om drygt 2 år om jag vill.

Hur stor betydelse har det att utdelningarna höjs varje år för er?

20 kommentarer:

 1. Det är viktigt men det gäller att se upp med bolagen som "bluffar" höjningen fast de inte går så bra. Ett exempel är HM som har bibehållen utdelning i år fast det över huvud taget inte är motiverat (de borde sänka). Alla bolag tycks idag sträva efter att bli utdelnings aristokrater vilket i grunden är bra. Men jag tror att VD:arna börjat med en osund hets kring höjningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja konsultinsikter,

   Ja helt rätt, H&M äger jag inte av flera anledningar vilket går att läsa om i bloggen. Vinsten och tillväxten är prio ett, sen får de gärna höja år efter år :).

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att i förhållande till Anderson i flera år, han gjorde slut med mig, jag gjorde allt för två genererande himlen tillbaka men allt var förgäves, jag ville sky tillbaka så mycket Fordi av den kärlek du har för honom, Jag frågade honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. I forklarte mitt problem med min vän och föreslog hon ATT jag inte bör hellre kontakta spell caster ATT Kan hjälpa mig kasta en spell två generera sky tillbaka men jag är den typ som aldrig mente stavnings, hade jag inget annat val än två prova det, jag postas passet caster och han tullen mig det var inga problem aTT allt kommer att bli bra innan tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig innan tre dagar, kastade han förtrollningen och överraskande i den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag Svarte samtalet och allt han sa var ATT han var så ledsen för allt ATT hände på han ville att jag skulle återvända till himlen, Att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har man gjort löftet ATT någon jag känner thathave en relation problem, skulle jag vara till hjälp två sådana personer stad hänvisning himlen eller här två den enda verkliga och kraftfull spell caster SOM hjälpte mig med min egen problem. Hans e-post: {} drogunduspellcaster@gmail.com Kan e himlen är det om du behöver hjälp i hans eller din relation något annat fall.
   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) Bindande stavar
   6) Breakup Spells
   7) Förvisa en tidigare älskare.
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) för att tillfredsställa din älskare
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Sålde av min lilla slatt av Resurs till förmån för Hemfosa i förra veckan. Känns som rätt beslut. Utdelningshöjningar känns centralt och att föredra så länge bolaget inte delar ut större mängd än de har råd med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Annelie,

   Intressant, jag gillar och har båda bolagen :). Precis!

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Year-over year vill jag ha minst 7% av de utdelande bolagen i portföljen. Dock räknar jag inte med mina investeringar i preffar i den höjningen, utan bara övriga utdelande bolag. Så för att svara på din fråga, är det viktigt och av betydelse att bolagen höjer sin utdelning årligen. Det visar att de växer och går bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Stojko,

   Det låter som vi har ganska liknande krav på höjningar, dock räknar jag in samtliga innehav även preferensaktier som drar ner snittet så hittills har det levererats bra med tanke på det.

   Ja precis så ser jag det också! :)

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Jag håller nog med några av de ovanstående att det absolut är viktigt och roligt med höjningar. Men bara om de görs tack vare att bolaget går bra.
  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Pappa betalar,

   Självklart, där måste man vara hård och inte luras av direktavkastningen! Tack för kommentaren!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Jag tycker absolut att den roligaste perioden på året är när årets utdelningar annonseras. Därför är det viktigt med höjningar, åtminstone nu i uppbyggnadsfasen.

  Jag tror dock att jag har mer behov av pengar som yngre pensionär (hobbies, resor) än när jag blir äldre. Därför blir det bakvänt med som minst pengar som yngre pensionär och allt mer när man blir äldre p g a utdelningstillväxten.

  Då finns det ett utrymme att årligen avyttra ett par procent av aktierna, vilket ger jämnare livsinkomst. Alternativet är att byta aktier i uttagsfasen så att man kanske "bara" har utdelningshöjning med inflationsskydd, om ens det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Utdelningsmålänningen,

   Ja det tycker jag med, att få en utdelningshöjning slår alla löneförhöjning i världen! :)

   Ja logiskt sätt borde det vara så att utdelningarna i teorin blir "för stora" om 20 år om man redan nu klarar sig på dom. Svår avvägning det där. Det är en anledning att jag själv inte kommer att jobba upp några direkta marginaler innan jag slutar att jobba.

   Tack för en intressant kommentar! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Härligt med lite löneförhöjning såhär en tisdag, även om det i det här fallet var ganska väntat - resurs fortsätter prestera grymt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja SparGurun,

   Ja alltid härligt och roligt på alla sätt! :) Tack för din kommentar!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. 2 funderingar.
  Är man verkligen fri om man har skulder csn, bolån mm? Ska inte dom bort först sen bygger man på sin portfölj? Känns som stort bedrägeri annars bara. Sen om du nolltaxerar kommer du få skatteverket på dig? Dom kommer inte gå på att du lever på portföljen kommer bli ett jävla tjafs om att du arbetar svart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Jag håller inte med där. Jag har 40% belåning på min bostad, dvs bra mycket mindre än de flesta. Jag har amorterat av mycket under tiden jag haft bostaden så enligt reglerna behöver jag inte amortera mer, alla kan välja att göra så, det är helt upp till en själv.

   Jag betalar det jag ska till CSN, nästan 10k per år, allt enligt reglerna, alla kan göra så. Jag tycker inte det här är något fel. Att jag kan bygga en portfölj samtidigt beror på att jag sparar och sparat mycket pengar, vilket är ett al alla kan göra också. Däremot är det många som bränner pengarna istället på annat, man gör olika val helt enkelt.

   I dagsläget är jag långt ifrån att nolla era då jag kör eget men antar att du menar när man slutat att jobba. Jag ser absolut inget problem i att leva på utdelningarna, skulle skatteverket ha något emot det så får de gärna kolla det den dagen. Det är ju väldigt enkelt att redovisa sin ekonomi då. Sen kommer man ju inte helt ut att nolla era eftersom man har inkomst från kapital.

   Tack för en bra kommentar! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Sorry, skriver från mobilen så många stavfel men jag hoppas att du förstår vad jag skriver ändå ;)

   Radera
 8. Jag blir mycket glad av utdelningshöjningarna! Det krävs mycket pengar in i portföljen för att höja utdelningarna med flera tusen, så det är inte dumt när utdelningar höjs utan tillförsel av kapital! Grattis till en bra utdelningstillväxt! /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja C,

   Ja precis! Det krävs ofta rätt mycket pengar/nyköp för att skapa motsvarande utdelningshöjning. Det är lätt att glömma betydelsen av höjningarna ibland och bara stirra på direktavkastningen. Tack! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Synd man inte hann köpa på sig fler innan höjningen. Nåväl är bara fortsätta handla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Kupongjaegarn,

   Ja, så är det ibland. Jag känner ofta samma sak även om jag inte ens haft möjligheten :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera