fredag 20 juli 2018

Likviditeten hade kostat mig 3000kr i månaden

Många säger att det alltid är bra att ha lite "torrt krut" tillgängligt. Självklart är det tryggt och så men jag kör ändå inte på det själv. Om jag skulle haft 20% likviditet så skulle det kosta mig 3000kr i månaden, skattat och klart. Det är hela min matbudget varje månad, rätt dyrt alltså. Förresten det inkluderar även kostnaden för min bil, mobiltelefon och elräkning.

Försäkringar kostar alltid pengar, de ger trygghet men kostar pengar. Om de inte gav någon trygghet skulle ingen köpa dom. De flesta gillar trygghet och är därför beredda att betala för den. Det känns lättare att betala 200.000kr för en bilförsäkring under en livstid för att slippa engångskostnaden på 40.000kr som uppstår vid en eventuell "krasch" etc. Det känns lättare att ha 200.000kr tillgängligt i "torrt krut" och inte vara fullinvesterad vid en ev. krasch. Att kunna peta in 200.000kr vid en dipp känns bättre än vetskapen att dessa 200.000kr kostat lika mycket som de är värda bara de senaste 7-8 åren.

Hur gör ni? Är ni all in eller sitter ni på likvider? Hur mycket likvider ha ni?

18 kommentarer:

  1. Jag betraktar likviditet som en position i portföljen. Jag är inte likvid i väntan på en krasch men säljer ett innehav om det presterar sämre än cash, dvs. sämre än noll procent. Om det inte finns något att investera i för tillfället enligt mina strategier ja då ligger jag likvid. Om strategierna säger: du ska ha bolag x, y och z ja då ligger jag också med en ganska stor likvid eftersom det känns dumt att fördela hela portföljens värde på enbart tre innehav (de kanske får en tiondel av portföljvärdet var eller så).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Henrik,

      Intressant! Men hur avgör du om de presterar sämre än cash? Just nu tex finns ju massa bolag som presterar bättre men det är ju omöjligt att avgöra börskurser om ett halvår eller så. Hur du några regler si går efter?

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
    2. Genom momentum. Först väljer jag ut aktier på fundamental basis och därefter sorterar jag urvalet efter momentum. Sammanväger prisförändringen i ett antal månadsintervall (1, 3, 6 månader osv.) och köper de som gått bäst enligt detta sammanvägda index. Är talet negativt blir det inget köp (cash är då bättre). Det är sant att det är omöjligt att avgöra hur det går i framtiden men i det korta perspektivet brukar momentum (både upp och ned) hålla i sig ett tag. Detta är lite förenklat - i verkligheten tar jag även hänsyn till OMXS30 och lite annat. Låter dock datorn räkna ut detta - det blir för bökigt annars... :)

      Radera
    3. Tack för förklaringen! :) Hur har det presterat mot index hittills? Har själv börjat investera en pyttepost enligt momentum, tänkte följa upp det om något år och se.

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
    4. Jag började med just denna momentumstrategi i slutet av maj i år så det är egentligen på tok för kort tid för att dra några slutsatser. Den ligger 28% över index sedan i maj, men det är en portfölj med tillväxtbolag i så det blir orättvist att jämföra med OMXS30. Det som är uppmuntrande är att utvecklingen är rätt så jämn över tiden och inte ett resultat av ett par skutt i ett eller två bolags aktiekurs.

      Det är så klart för tidigt att dra några slutsatser utan vi får väl se om ett par år eller så om det håller i sig. Speciellt om det blir turbulent på marknaderna. Det står på min att-göra-lista att backtesta för att se hur robust den är. Sedan vore det spännande att prova på lite större bolag, utdelningsbolag osv.

      Radera
  2. Jag håller min portfölj obelånad för tillfället och tänker att jag ska utnyttja den stegvis vid en eventuell krasch.

    //Frilans

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Frilansportföljen,

      Det låter som en bra plan! :)

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  3. 0% likvider, 100% aktier :)

    MVH
    myntaren.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Myntaren,

      Keep it simple stupid! ;) Bra jobbat!

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  4. Har inget torrt krut tänkt för investeringar och tänker inte ha heller. Köper smått varje månad i ur och skur, det är min säkerhet mot börsfall.

    Däremot håller jag på att bygga upp en lite större sparbuffert (100KSEK?) för större kostnader (planerade och oplanerade).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Utdelningsmålänningen ä,

      Det låter som en bra långsiktig plan. Så länge man fortsätter investera har mina ju dessutom en psykologisk edge att luta på vid ev nedgång.

      100k är bra buffert, vad är den tänkt att kunna täcka?

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
    2. Bor i BR idag men kommer att ha hus som pensionär och då är det alltid något dyrt som behöver bytas. Då förslår egentligen inte 100 KSEK långt: värmesystem, tak, fönster, kök, badrum...

      Det enda som idag känns aktuellt är renovering av badrum i min BR. Men grejen är att ju att bufferten ska användas till även oplanerade utgifter, som ju är okända till sin natur.

      Radera
  5. Jag har inte mycket likvider, men jag har tänkt börja bygga upp lite, en buffert som räcker för något halvår iaf vore bra att ha.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Minimalistspararen,

      Ja ibland kna det kännas skönt. Hur stor behöver den bufferten vara?

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
    2. Typ pengar som räcker för några månadsutgifter, mitt jobb har tre månaders uppsägningstid också, så jag är ju alltid garanterad tre månadslöner om det skulle börja gå dåligt för företaget.

      Radera
    3. Ok, ja det låter vettigt. Jag hade buffert för att täcka 1-2 år tidigare men har övergått till noll buffert då portföljen finns modet skulle skita sig helt. Tack för svar! :)

      Radera
  6. Just nu har jag faktiskt 2-3 procent likvider. Det har helt enkelt att göra med att jag inte kan öka så mycket mer i de aktier jag skulle vilja öka i just nu. Har också haft en buffert senaste två månaderna pga olika utlägg. Är oftast mer eller mindre fullinvesterad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Utlandsutdelaren,

      Hur menar du med att du inte kan öka i de aktier du vill köpa?

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera