måndag 23 juli 2018

Vad kommer omgivningen säga när jag slutar att jobba?

Jag fick en väldigt bra fundering och fråga från en anonym läsare av bloggen. Han/hon befinner sig i en liknande situation som jag själv och funderade över vad omgivningen kommer tro när det är dags för tidig pension och hur jag såg på det. Det är en bra fråga, så jag ska göra mitt bästa att svara på hur jag ser på saken.

I mitt huvud känns det inte konstigt alls att sluta jobba men jag kan självklart förstå att andra säkert skulle reagera på det. Man kan säkert få utstå avundsjuka om man skulle gå ut med det öppet och en del spekulation om man höll det hemligt. Jag jobbar ju i dagsläget bara halvtid vilket jag tror gör övergången enklare än om jag jobbat heltid. Jag skulle i teorin bara kunna "låtsas" som att jag jobbar vidare, vilket borde kunna fungera utan misstankar.

Den största utmaningen blir nog att bestämma hur man ska hantera situationen, alltså hur ärlig man ska vara. Jag tror faktiskt inte att jag har något att vinna på att vara helt öppen med att säga att jag är ekonomiskt fri då den dagen kommer. Vissa blir nog glada för min skull, vissa kan säkert bli avundsjuka, vissa kanske tycker man är lat och vissa kanske börjar spekulera i att man vunnit på lotto eller fått ett arv. Det är ju ingen som vet min resa, hur jag sparat och tänkt under dessa åroch ingen vet hur mycket pengar jag har. Det bästa kanske bara är att låtsas som att man jobbar vidare i den egna firman, eventuellt att man dragit ner på tiden lite och ändrat inriktning eller så som frigjort tid på plats. Man får klura ut något bra helt enkelt.

Jag tror att jag har ett bra utgångsläge med tanke på egna firman, men finns det andra sätt att sluta jobba på ett lite mer diskret sätt?

Vad skulle din omgivning säga om du slutade jobba?

25 kommentarer:

 1. Min chef kommer bli rejält besviken, men min familj och närmaste kompisar blir nog glada

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Nyttboende,

   Ja men familj och vänner låter då prio ett va? :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att i förhållande till Anderson i flera år, han gjorde slut med mig, jag gjorde allt för två genererande himlen tillbaka men allt var förgäves, jag ville sky tillbaka så mycket Fordi av den kärlek du har för honom, Jag frågade honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. I forklarte mitt problem med min vän och föreslog hon ATT jag inte bör hellre kontakta spell caster ATT Kan hjälpa mig kasta en spell två generera sky tillbaka men jag är den typ som aldrig mente stavnings, hade jag inget annat val än två prova det, jag postas passet caster och han tullen mig det var inga problem aTT allt kommer att bli bra innan tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig innan tre dagar, kastade han förtrollningen och överraskande i den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag Svarte samtalet och allt han sa var ATT han var så ledsen för allt ATT hände på han ville att jag skulle återvända till himlen, Att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom som var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har man gjort löftet ATT någon jag känner thathave en relation problem, skulle jag vara till hjälp två sådana personer stad hänvisning himlen eller här två den enda verkliga och kraftfull spell caster SOM hjälpte mig med min egen problem. Hans e-post: {} drogunduspellcaster@gmail.com Kan e himlen är det om du behöver hjälp i hans eller din relation något annat fall.
   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) Bindande stavar
   6) Breakup Spells
   7) Förvisa en tidigare älskare.
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) för att tillfredsställa din älskare
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Kul att du gjorde ett inlägg av min fråga! Det där med att du har egen firma förenklar, det blir svårare för omgivningen att ha koll på om du jobbar eller inte! Har funderat på om man kan säga att man bedriver trading om man inte kan hänvisa till en fast anställning och inte har egen firma, för att slippa vara för öppen, samtidigt känns det också lite som om folk får veta för mycket och det kan bli för mycket frågor eller snack. Intressant att läsa dina reflektioner i frågan, tack!/C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja igen C,

   Ja det var en bra fråga du ställde så det kändes som det passade i ett eget inlägg :).

   Ja många verkar säga att man kör trading. Själv tror jag att jag Skulle få extremt mycket frågor, speciellt om man är lite yngre när man slutar jobba. På något sätt antas man ju ha ett visst kapital för att leva på trading?

   Mvh /

   Radera
 3. Det blir nog lite samma här. För det första kommer nog inte så många ens fråga tänker jag. Och när man driver eget så bara låtsas man jobbar där fortfarande, ingen som ser hur mycket eller lite man gör nytta. Och företaget finns säkert kvar ett tag till även om jag jobbar mindre och mindre. Tror jag skrivit om detta även i min blogg. Lite klurig fråga. Inte självklar för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Ekononitankar,

   Du jobbade med redovisning va? Misstänker att du jobbar mest hemifrån så det är ju perfekt för att sluta jobba på ett diskret sätt :). Ja och att företaget finns kvar är ju ännu en bra grej :). Mycket att fundera på såklart, tack för kommentaren!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Jag tror att du har rätt i att man ska passa sig för att vara alltför öppen kring detta. Att köra ”egen firma” är nog ingen dum ide. Meddela om/när/hur du gör, så vet jag. :-) Jag har ganska lång tid kvar att fundera på hur jag själv ska hantera detta. :-)

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Egon,

   Ja, det är ofta rätt beslut att ligga lågt oavsett vad det gäller om man leva enkelt. Ja, du lär se det på bloggen när det är dags! :)

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Ett tips från verkligheten och där man slipper ljuga är att säga att man lever på att förvalta/trada aktier. Även om folk troligen ser värsta daytradern framför sig så är det ju i någon mening sant :]

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Billiga aktier,

   Ja det är ett alternativ många verkar tycka är det vettigaste. Problemet med det är att man ändå avslöjar att man lever på kapital på ett sätt? Man lär inte ekunna leva på mindre summor?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Precis som Nyttboende skulle min chef antagligen också bli besviken, redan haft det samtalet i kontext att andra rycker i mig. :)

  Sedan tror jag att flera skulle ha svårt att förstå att man frivilligt avstår från prestige och status. Somliga skulle nog tro att man klantat till det på något sett.

  Om det skulle vara aktuellt för egen del, vilket det inte är i nuläget, skulle jag nog också inte sluta jobba helt utan snarare hitta ett deltids/periodjobb där lönen inte är så viktig men där jag kan bidra med något meningsfullt utan att ha hela livet inrutat. Om jag väl tagit beslutet skulle jag nog inte bry mig utan hellre säga som det är än att smyga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Utlandsutdelaren,

   Ja det är nog smart att trappa ner, inte minst för ens egen skull så man vänjer sig. Det finns massa sätt att bidra meningsfullt, ett jobba är inte enda sättet enlig mig. Något jag känt sedan jag slutade jobba heltid är tex att jag har mer tid att umgås med min mamma tex vilket betyder mycket både för mig och henne.

   Skönt att du känner så, där är vi nog olika, jag tror det ska mycket till att jag är öppen med det.

   Tack för grym kommentar! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Jag kommer vara ganska gammal när jag kliver av (ca 55 år), vilket kanske gör att man inte får så många frågor?

  Frågan är om man ändå inte skulle ha "egen firma" även om jag aldrig haft det. Lite jobbigt om folk tror man är förtidspensionär kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Utdelningsmålänningen,

   Ja att sluta vid 55 är nog betydligt lättare eftersom du troligtvis kan plocka tjänstepension vilket blir mer logiskt. Jag skulle nog inte starta firma bara för det om jag slutade vid 55, då skulle jag nog kunna vara ärlig tror jag fast det är svårt att säga när man inte är där.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Blir nog ingen firma...Mest snack från min sida.

   55 år är valt just p g a att tjänste- och privatpension kan tas ut då (om inte reglerna hinner ändras). En annan orsak är jag tror jag fått ihop tillräckligt med pengar (utdelningar) själv då också, så att totalen blir OK att leva på.

   Radera
  3. Det låter som att du har en riktigt nice tidig pension att se fram emot! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Du gör det för ditt eget väl, folk med negativa synpunkter är inte relevanta. I slutet av dagen för man saker för sig själv, många har tillräckligt med bekymmer själva för att märka.

  Men visst man kanske inte behöver säga man lever på utdelningar, för det är ändå ens privatekonomi och den angår inte andra än familjen.

  Var stolt över att du har lyckats spara i hop ett kaptial där du snart inte behöver arbeta längre!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Investmentbolagsinvesteraren,

   Ja du har helt rätt, vill bara inte riskera att man blir granskad och att det blir spekulation bara för att vara rak, då lever jag hellre med det i hemlighet. Men du har en bra poäng! Tack, ja Jag är stolt över det.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 9. Jag förstår inte. Om någon frågar, varför inte berätta att man jobbar hemifrån med att "köpa" och sälja aktier? Att inte våga berätta sanningen är väl inte mycket till frihet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej nu har jag ändrat mig. Ju äldre jag har blivit, desto mindre bryr jag mig om vad andra tycker. Jag säger nog att jag tradar också.

   Radera
  2. Tja Anonym, jag förstår hur du tänker men tror tyvärr inte att det är så lätt. Jag bryr mig igentligen inte vad andra tycker men vill för den skull inte göra det svårare än vad det behöver vara. Jag är ofta med om att folk redan nu ställer väldigt mycket frågor då jag jobbar så lite så kan bara tänka mig om jag skulle säga att jag inte jobbade alls. Jag trivs med att ha det för mig själv, vissa kanske trivs i offentligheten. Att säga att man lever på kapital tror jag leder till många frågor och spekulationer?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  3. Tja Utdelningsmålänningen,

   Bästa är att köra det som känns bäst :).

   Radera
 10. Jag har egen firma som läggs ned när jag pensionerar mig om 2 är vid 50. Men jag har kvar kontoret (1000 kr i månaden) som ett ställe att åka till. Ska trejda lite är det tänkt i den mindre skalan. Lever redan nu på utdelningar... ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Men kommer du inte att ha kvar företaget alls? Antar att du fortfarande kan göra en del avdrag, bla för kontor, mobil, dator etc? Kul att höra från som redan lever på utdelningar! Hur länge har du gjort det?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera