onsdag 25 juli 2018

Portföljen upp 2 månadslöner på en dag!

Ibland går det fort åt båda hållen och ju mer portföljen växer, ju mer svänger det. Gårdagen var en dag då portföljen steg riktigt kraftigt och med nuvarande portföljvärde steg den nästan motsvarande 2 månadslöner. Det är mycket pengar, men det är bara siffror.

Det är så man måste tänka och det är så jag tänker nu faktiskt. Jag kom ihåg när jag investerade mina första 500kr. Pulsen steg, det kändes oroligt, spännande och nytt. Det var lite pengar i sammanhanget men ändå var jag livrädd för att förlora dom. Nu kan portföljen diffa 50 gånger så mycket på en dag utan att jag reagerar ens i närheten på samma sätt. Det är dels för att jag varit med om det flera gånger tidigare, att jag byggd upp portföljen under lång tid men även för att "jag vet" att börsen borde stiga över tid. En dipp idag är en rusning imorgon, men om 10 år bör det ha gått upp en del.

Hur reagerar ni på stora variationer från dag till dag?

14 kommentarer:

 1. Jag har också blivit bättre och bättre på att inte bry mig om kortsiktiga fluktuationer.

  I stället försöker jag luta mig mot den långsiktiga stigande trend som finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Utdelningsmålänningen,

   Ja det är ju så man alltid borde göra, oftast går det ju upp på sikt och det logiska är att inte oroa sig för det! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Det är psykologiskt enklare om du har en buffert på 3-5 månadslöner. "En årslön på banken" kanske inte är så dåligt.

  Att vinna en årslön ena dagen, för att förlora den nästa tär på psyket. Det är en del av livet. Men att inte tappa greppet den dag då marknaden dyker 90% kan vara svårt. Men kriser varar sällan flera år, ofta är de över på 1-3 år. Du går vidare, det blir sommar igen, gräset känns som förut och vattnet är alltjämt svalkande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Redaktionen,

   Ja en buffert gör det självklart enklare men det kostar väldigt mycket pengar, som vilken försäkring som helst.

   Jag kan ju inte säga hur jag reagerar på en nedgång, i finanskrisen hade jag ungefär bara 300.000kr investerat och en stor del var ner 60-70% då jag hade mke rysslandfonder men de kom tillbaka rätt snabbt. Den största enskilda summa jag "förlorat" var i en bostad jag sålde under finanskrisen, fick 600k mindre än om jag sålt 2 månader innan, backade dock bara 50k mot inköp.

   90% nedgång låter väldigt osannolikt eller?

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Portföljen har stått på minus ett par gånger. Men tänker att långsiktigt borde den öka i värde. Så inget att få panik över! 🙂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Investeralitemera,

   Ja precis, logiskt ska den upp! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Ni måste inse att vi är döda allihopa redan, planeten är förstörd för gott det finns ingen återvändo. Dom sitter ju för fan i t-shirt uppe på svalbard. Trump bara matar på öppnar nya kolgruvor 77år skiter i allt its a party död ändå snart. Gör av med era pengar lev livet nu det är ändå redan över för alla.

  SvaraRadera
 5. Jag har inte varit med om en riktig nedgång än. Bara i vissa bolag men totalt har jag nog knappt legat minus sedan jag började intressera mig för ca 2 år sedan.
  /PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Pappa betalar,

   Haha, ja då kom du in bra tajmat! Jag tror att det kan vara fördel att slippa en stor nedgång direkt i många fall. Jag vet att man kna tappa intresset och det motsatta om man får se sina pengar växa.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Önskar att jag kunde ligga mer likvid då en kraftig dipp inträffar. Ser kursfall som möjliga köplägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Myntaren,

   Ja fast att inte ligga likvid borde löna sig i längden eller? Tack för kommentaren!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Härligt att höra! Själv har jag inte haft lika stor tur med portföljvärdet då flertalet av mina innehav har backat denna månaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Snålgrisen,

   Segt, fast det brukar ju gå i vågor så när vi får nedgång sen så drar väl dinoortfölj uppåt! :)

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Då jag inte investerat så lång tid så har jag inte varit med om några större svängningar. Dock i början på året när det dippade lite så blev det svettigt, även om portföljen inte var värd så mycket så kändes det obehagligt. Kan bara föreställa mig hur det kommer kännas om det kommer en större sättning.

  SvaraRadera