lördag 26 januari 2019

När är utdelningen?

Jag har fått en del frågor om när utdelningarna är och hur jag håller koll på det. Jag tänkte i det här inlägget gå igenom hur jag gör men även ge lite tips som är enklare att använda om man inte orkar lägga så mycket tid på det.Det här inlägget innehåller affialiatelänkar från Avanza.

När är utdelningen och hur får jag reda på det?


Bolagen delar normalt ut året efter de dragit in pengarna. Det betyder att i år kommer de flesta bolag att dela ut en del av den vinst de gjorde under 2018. Nu i början av året så presenterar de flesta bolagen sin årsbokslut och då presenterar de även sina förslag till utdelningen som sedan ska godkännas på stämman. De godkänns i 99,999999% av fallen, men ändå.

Jag gillar utdelning av flera anledningar. För det första så gör det allting väldigt enkelt den dagen man har tänkt att leva på kapitalet. Om man investerar i bra bolag som delar ut så kommer de sköta distribueringen av pengar till dig. De delar ut en hållbar utdelning, vanligt att 50% av vinsten delas ut. Du får då pengar varje år samtidigt som det sker en tillväxt.


För att veta vad dina bolag kommer att dela ut så hittar du alltså det i årsrapporten. Jag vet att det här kan kännas jobbigt att behöva läsa och hålla koll på så det finns enklare alternativ om man bara vill veta utdelningen för sina egna eller bolag som man funderar att köpa. Här nedanför är lite snabblänkar till olika sidor på Avanza:


Voila! Där har du en ganska bra lista på både kommande årsrapporter och utdelningar.
Hur gör jag för att hålla koll på utdelningen?


Jag brukar oftast kolla rapporterna för mina stora innehav direkt när de släpps. Vissa läser jag noggrant och vissa skummar jag bara igenom. Min plan är att äga stabila bolag som inte kräver så mycket bevakning, det är skönt om man även har annat för sig än börsen. 

Mitt långsiktiga mål är att utdelningarna för bolagen i min portfölj ska höjas med minst 6% per år. Det innebär att jag får 10% totalt då jag återinvesterat utdelningen som ligger på ett snitt på 4%. Självklart tar jag gärna större höjningar så länge vinsttillväxten tillåter det och i år ser det återigen ut att kunna bli ett bra år. Mina två första bolag som hunnit rapportera i år höjde utdelningen bra. Castellum höjde med 15% och Investor höjde med 8,3%. Jag är dock beredd på att det kan förändras framöver och att avkastningskraven kan minska de kommande åren.

Vad tror ni om utdelningstillväxten i allmänhet de kommande åren? Kan den minska något?


Läs inlägget: Så här kan alla skapa ekonomisk frihet på en månad

13 kommentarer:

 1. Det riktigt vattnas i munnen inför utdelningssäsongen, riktigt sugen är man :).

  Du får gärna göra så att du lägger till min blogg i din lista förresten, så kan vi följa varandras resor i jakt på utdelningarna.

  https://10arsplanen.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja 10årsplanen,

   Ja, det här är en rolig period! Riktigt nice att investera och inkassera utdelningar! :)

   Självklart, har lagt till dig i listan! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Själv har jag ett Excel-ark där jag håller koll på alla bolag, månad för månad. När en utdelning dimper in blir den grönmarkerad i arket. Lite nördigt men gillar att ha koll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Snålgrisen,

   Härligt, utdelningar är kul! :) Har faktiskt också ett excel ark med mina utdelningar ;).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Det är enbart nordiska bolag i Placeras kalender, för Amerikanska rekommenderar jag Yahoo Finance

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Utdelningsbagaren,

   Yes, det stämmer! Bra tips! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Min chef som jag ibl pratar aktier med sa att kan det vara så nu i kommande lågkonjukturtider att bolagen delar ut extra höjningar för att få folk att köpa mer och maskera allt är bra?
  Måste bolla den frågan med min aktiekompis.. är själv in inte såå insatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Mrs Doubtfire,

   Det låter skumt, förstår inte varför de stora bolagen som t.ex Castellum skulle göra så eller vad de har att vinna på det?

   Gör gärna det och återkom :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Själv har jag ett excelark där jag varje månad vet vilka utdelningar som kommer och hur mycket. På så sätt vet jag månad för månad hur mycket jag får.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Stojko,

   Härligt, det är nice att ha koll på när utdelningarna trillar in! :) Jag har också ett ark med mina utdelningar :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Jag är alldeles för ny i denna världen för att spekulera om sådant🤣. Men jag hoppas ju självklart att de fortsätter uppåt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Danne,

   Yes, det gör vi alla! ;) Utdelningarna brukar gå uppåt så länge vi pratar bra bolag!

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera