söndag 5 april 2020

Hur mycket har börsen gått ner 2020?

Jag är nog inte ensam om att ha fått se mina aktier tappat värde i år men hur mycket har börsen gått ner 2020? Hur mycket det rasat beror ju såklart på vilket index vi tittar på och hur ens egen portfölj ser ut.

Om vi bara kollar på OMSX30 så har den backat kring 20% och om vi räknar in utdelningar så är det lite mindre. Om vi kollar de amerikanska indexen så har vi tappat lite mindre men där gör valutan skillnad för oss svenskar också eftersom dollarn har stärkts mot den svenska kronan.Innehåller affiliatelänkar


Hur mycket har börsen gått ner 2020?


Som sagt, Stockholmsbörsen har gått ner ungefär 20% hittills 2020 och egentligen finns det inget som säger att den inte kan sjunka 20% till. Om vi investerat i de amerikanska indexen så kan vi ligga några procent bättre till, mycket tack vare valutan.


Gå in på börsen 2020?


När börsen faller så är det ganska naturligt att många tappar intresse för aktier. Att se sitt sparkapital minska i värde är för de flesta ingen rolig upplevelse. Trots det måste jag säga att min erfarenhet är att många nya fått upp intresset och bestämt sig för att börja med aktier nu.

Jag tycker att det är kul att flera verkar intressera sig för aktier och att de gör det mitt under en kris. Det finns flera fördelar med att börja sitt aktiesparande när börsen faller. Här är två fördelar jag kan komma på:

 • Bra inköpspriser - På sikt har börsen alltid återhämtat sig. Att börja med aktier när index sjunkit 20% gör ju att chansen ökar att man får köpa in sig billigare. Jag tycker dock att det är viktigt att köra på ett regelbundet månadssparande och inte skicka in allt på en gång.
 • En psykologisk fördel - Att börja med aktier i uppgång är enkelt, att börja i nedgång är tufft. Även om det kan kännas tufft att se sina aktier minska i värde direkt från start så kan det vara en grym fördel. För det första så bygger du upp ett starkt psyke för att klara börsen framtida svängningar, det tycker jag är det absolut viktigaste för att lyckas. För det andra så kommer det att vända förr eller senare, du har alltså tid att snitta ner dina inköp om börsen fortsätter att falla under 2020 eller till och med nästa år.

Vad ska man göra när börsen rasar?


Jag kan inte säga hur man ska agera i såna här nedgångar. Det är lätt att säga att man ska sitta still i båten och bara köra på efter sin egen strategi, men då gäller det att man har en färdig plan innan raset kommer. Vi är trots allt inne i en av historiens snabbaste börskrascher.

Oavsett hur du väljer att göra så är det viktigt att vara medveten om riskerna och hur du kan göra för att sprida riskerna i aktier. Du bör väga den risk du tar i dina investeringar mot din övriga ekonomi och hur du skulle må psykologiskt om börsen fortsatte att rasa 20- eller 30% till.

Har sålt av småinnehav då jag slutat att jobba


Jag har alltid valt att vara fullinvesterad eftersom jag tror att det är det bästa på lång sikt. Att få avkastning på alla mina pengar. Under Coronakrisen har jag sålt av lite småinnehav som jag tidigare funderat på att göra mig av med, bland annat Swedbank och SEB.

Anledningen är egentligen två. För det första så har jag redan innan funderat på att göra mig av med dessa innehav. Den andra anledningen är att jag för några veckor sen har valt att sluta jobba helt, jag har valt att bli frivilligt arbetslös.

Jag har alltså känt att lite småpengar på kontot skadar inte för att ta mig igenom 2020 tills allt vänder igen. Jag ser fortsatt väldigt positivt på börsen på sikt och kommer att fortsätta investera enligt plan.
Den stora möjligheten att börja investera under 2020 och Coronakrisen


Ok, varför ser jag den här perioden som en möjlighet? Jo, för att om jag hade börjat att investera i aktier nu, haft en lön som trillade in varje månad och kanske lite sparkapital vida sidan om, då hade jag haft bra möjligheter att köpa aktier under en lång tid framöver.

Säg att du börjar spara nu och köper fonder eller aktier i ett automatisk månadssparande för 5000kr i månaden. Även om börsen skulle rasa 20% till så skulle du snitta ner dig och teoretiskt bara vara back 10% eftersom du köpt regelbundet varje månad.

Tänk långsiktigt med dina aktieköp


Det viktiga i det här är att tänka långsiktigt. Så länge du kan fortsätta att köpa så kommer du att kunna köpa billigare om det fortsätter rasa. Om dina likvider tar slut eller om du inte får någon lön längre så kan du inte köpa trots att det blir billigare.

Se därför till att göra en långsiktig plan så att du har möjlighet att klara dig genom hela krisen. Ta med hela din privatekonomi i beräkningen. Du måste veta att du klara dig, att du inte blir tvungen att sälja av orsaker utanför marknaden.

Hur har raset i år påverkat mina planer?


Som jag redan skrivit så har jag tagit steget fullt ut i ekonomisk frihet. Jag valde att se den här oron som en möjlighet till förändring i mitt liv, en positiv förändring.

Så, egentligen har dippen påverkat mina planer på ett bra sätt. Jag ser det på ett sätt som att den svalkar av marknaden lite och att man blir bättre rustad inför framtiden. Nu har vi i alla fall fått en kraftig dipp, det kan minska risken på sikt.

Vill du veta mer om hur jag tänker kan du läsa mitt blogginlägg om risker med aktier!


Hur mycket har min portfölj gått ner i år?


Jag har ju drabbats på samma sätt som de flesta andra och portföljen är ner kring 20% i år. Det känns ändå helt ok att hålla jämna steg med index eller om det skulle bli lite sämre i år med tanke på att jag presterade bättre förra året. På sikt är jag nöjd att få en avkastning på 8-10% per år i snitt.

Med tanke på förra årets utveckling är det naturligt med en nedgång, även om den här är väldigt oförutsägbar och grundar sig i ett virus. Kan jag få 8-10% på sikt så är det grymt, det blir enorma pengar på sikt.Hur har er portfölj gått i år? Hur tacklar ni nedgången?

11 kommentarer:

 1. Jag ligger väl ca 17-18% ner i min allmänna portfölj hittills och har många bolag som valt att skjuta på eller sänka utd fram tills idag.

  Det jobbigaste hittills har varit att man känner sig stressad när man inte har cash att investera när det har dykt upp fina lägen i några innehav.

  Men att börsen dyker är inte lika jobbigt. Kan tycka att det borde kännas mer men hanterar än så länge den psykologiska biten bra.

  Känns mer jobbigt för de man känner som är runt pensionsåldern/ pensionärer då de är mitt uppe i att använda sitt kapital.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja danne,

   Snyggt, klart bättre än index! :) Håller med dig att man självklart hade velat haft mer likvider nu men samtidigt omöjligt att veta sånt här i förväg.

   För de som behöver pengarna nu är det helt klart tufft om de inte kan vänta tills det går upp igen.

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Hej.
  Själv gör jag som inget har hänt. Allt är som vanligt. 100% LF Global indexnära och stadig automatisk månadssparande. Köper varken mer eller myndre. Allt sköts automatisk. Det vad jag funderar vikta en del till Nordnet indexfond Sverige! Det räcker för mig med max 2 indexfonder. En billig global index och Sverige gratis indexfond. Riktigt billigt och bra riskspridning. Långsiktigt på 20 årssikt kan det bara bli bra och om man har lite tur tom riktigt bra. Lycka till.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Jacke,

   Det har ju visat sig vara en väldigt bra taktik om vi kollar tillbaka historiskt och även om börsen går ner 2020 så köper du in dig billigt tills det vänder.

   Att köra på Nordnets Sverigefond känns som en idé, jag har pyttelite i den men ska öka är det tänkt. Håller på att skriva ett blogginlägg om den faktiskt! :)

   Tack
   för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Jag kör avanza global och spiltan investmentbolag på automatiskt månadssparande. Bryr mig inte heller om jorden går under eller inte. Om 30 år kommer detta bli en rejäl slant. Lycka till. Mvh.jacke78

  SvaraRadera
 4. Jag kör alltid indexfonder, 0% avgift, smart eller hur?
  Mvh.jacke79

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har jag frågat dig något snorunge! Om du behöver pengar för nappflaskan kan jag skicka lite åt dig? Jag har några miljoner i Isk,skuldfri,ej belönad. Om det stör dig då kan jag inte hjälpa dig. Önskar dig allt väl i Corona tider och god hälsa till dig. Jag är lite mindre elak än du. Lycka till och stör dig lite mindre på mina indexfonder. Sedan får du spara i vad du vill själv. Det är fritt land och ordet är fritt. Glad Påsk på dig jacke79!
   Jacke77

   Radera
  2. Nu ska jag inte störa Er mer aktiespararare med mina kommentarer. Lycka till och allt väl i från mig.
   Mvh.jacke77

   Radera
  3. Tja, jag förstår inte riktigt vad det här handlar om men kan vi inte hålla oss till aktier, sparande och fonder här? :) Hoppas vi kan vara trevliga mot varann framöver, onödigt att lägga tid på att tjafsa, speciellt i dessa tider! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Svar
  1. Tja Investeralitemera,

   Men då ligger du kring index, 20% är inte så farligt 🙂.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera