måndag 6 april 2020

Nordnet superfonden Sverige - Innehav & utdelning 2020

Nordnet Superfonden Sverige är en av anledningarna till att jag har ett aktiekonto hos Nordnet och jag tänkte gå igenom fonden i det här blogginlägget.

Nordnet Superfonden Sverige är en gratis indexfond vilket betyder att den inte har några avgifter. Fonden speglar de 70 mest omsatta bolagen på stockholmsbörsen och är därmed en ganska bred gratisfond med sverigeexponering.
Innehåller affiliatelänkar


Vad är Nordnet Superfonden Sverige?


Nordnet Superfonden Sverige är en gratis indexfond som består av stora bolag på Stockholmsbörsen. Fonden har som mål att följa indexet NASDAQ OMXSBGI och man kan därför räkna med en avkastning som följer det.

Nordnet har totalt 4 gratis indexfonder och de fungerar lite som reklamfonder precis som Avanza Zero gör för Avanza. Eftersom de är gratis blir det naturligt att folk pratar om dom vilket ger de fler kunder, därför kan de erbjuda dom gratis.

På Nordnets egna sida står det att fonden speglar de 70 mest handelsomsatta bolagen på Stockholmsbörsen medan det på fondbolaget Öhmans hemsida står att fonden består av 91 aktier.Innehav i Nordnet Superfonden


Nordnet Indexfond Sverige består av de 70 mest handlingsomsatta bolagen på Stockholmsbörsen. Det gör att innehav kan variera över tid men här nedanför är det 10 största innehav i Nordnet Superfonden just nu när det här skrivs.

För att se en uppdaterad lista på innehaven kan du kolla infosidan på Nordnet genom den här länken.

 • Ericsson 6%
 • Atlas Copco 5,4%
 • Investor 4,7%
 • ASSA ABLOY 4,5%
 • Volvo 4,5%
 • Sandvik 3,5%
 • Handelsbanken 3,1%
 • Hexagon 2,9%
 • AstraZeneca 2,7%

Största branscher


När vi tittar vilka som representerar de största branscherna för fonden ser vi att det är Industri och finans som står för 50% av fondens kapital. Efter det kommer konsument, teknik och sjukvård vilka står för 25% av det investerade kapitalet.Har Nordnet Superfonden Sverige någon utdelning?


Nej, precis som andra vanliga fonder har de inte någon utdelning utan de utdelningar som tas emot av portföljbolagen återinvesteras automatiskt i fonden.

Om du är en utdelningsinvesterare som vill få utdelning från aktierna kanske det känns trist men det är egentligen på en administrativ grej eftersom du får utdelningarna men inte "i handen". På så sätt är det perfekt för passivt sparande.

Månadsspara i Nordnet Superfonden Sverige


Den här fonden passar perfekt för ett månadssparande och det är enkelt att komma igång med det. Det enda du behöver göra är att ha ett konto hos Nordnet och starta ett månadssparande i fonden.

Fonden har 0% årlig avgift och 0% förvaltningsavgift. Oavsett om du månadssparar eller inte så gäller 100kr som minsta köp. Det betyder att minsta summan att spara varje månad är 100kr.Vad jag tycker om fonden?


Jag tycker den är ett bra! Jag gillar den hyfsade bredden i fonden och spridningen det ger mellan antal aktier och branscher även om den är tung i industri/finans.

Jag kan själv vara dålig på att sprida tillräckligt mellan mina innehav och "få för mig" att jag inte gillar vissa innehav. Då är det perfekt att köpa en fond där man får lite av varje och även sånt man själv kanske inte skulle köpa i första hand.

Anledningen till att jag gillar det är för att det ger mig en liten hedge mot egna misstag. Ofta har jag dissat vissa bolag som ända har visat sig gå bra. genom att investera i Nordnet Superfonden Sverige kommer jag att få en del i bolag som jag annars inte hade haft.

Äger jag Nordnet Superfonden Sverige?


Yes, jag har fonden! Dock så är innehavet på tok för litet i dagsläget och jag vill öka mer i det framöver. Jag har ju sålt av Swedbank som jag skrev i gårdagens inlägg och planen är att bland annat de pengarna ska åka in i Superfonden.

Anledningen till att jag väljer att göra så här är väldigt enkel. Det är egentligen bara för att sprida risken och för att göra sparandet ännu mer passivt. Planen är ju att frigöra tid till roliga saker i livet och även om aktier är kul så vill jag inte känna ett tvång att bevaka börsen.

Andra gratis indexfonder


Det finns fler alternativ av gratis indexfonder och en som jag har i Portföljen är Avanza Zero. Zero är en smalare fond och ger därför inte lika bra spridning som Superfonden.

Jag har inget emot det eftersom jag ändå har så många olika aktier och fonder i min portfölj, men jag har heller inget emot att det är en större spridning.

Har ni Nordnet Superfonden Sverige eller några andra billiga indexfonder?

3 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Den har väl numera bytt namn till Nordnet Indexfond Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym, yes det stämmer men tror de flesta ser den som Nordnet Superfonden Sverige fortfarande så därför jag benämnde den så. Tror de flesta fattar vilken fond vi pratar om oavsett vilket namn vi använder :).

   Men bra påpekat, kanske skulle nämnt det! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera