lördag 21 juli 2018

46 dagar kvar - Håller sluta-jobba-planen?

Den 5:e september varje år är dagen då jag stämmer av hur jag ligger till i min stora "sluta-jobba-plan". Förra året hade jag det riktigt tufft att klara målet och lyckades med bara en kronas marginal, du kan läsa det inlägget här.

Der här årliga målet är mitt absolut viktigaste mål eftersom det helt avgör när jag kommer att sluta jobba. Om jag bara håller det här målet så kommer jag att täcka mina fasta kostnader och klarar mig utan att arbeta om drygt 2 år. Om planen håller dvs. Sen kommer jag enligt plan att jobba 3 år till för att bygga upp ett "nöjeskapital". Dock har jag fått ett stort sug att sluta tidigare än så.

Jag gjorde denna mer konkreta plan för 2 år sedan, du kan läsa om det här. Anledningen var helt enkelt att jag ville sätta en tydlig plan och hålla den. Nu vet jag när jag kommer sluta jobba och det känns grymt bra!

Det är alltså 46 dagar kvar till avstämning och om jag håller planen eller inte. Jag är ju på semester och har därför inte tillgång till min dator och excelarket med min utdelningssammanställning så jag vet inte exakt hur jag ligger till. Med tanke på bra utdelningshöjningar under året så borde jag ligga bra till. Dock har jag viktat ner lite högutdelare vilket såklart kommer att påverka totalen. Den 5:e får vi svaret! :)

Hur ligger du till med årets mål? Följer du upp dina utdelningar?

14 kommentarer:

  1. Spännande!
    Ser framemot att läsa det det inlägg :)
    /PB?

    SvaraRadera
  2. Kul, ser fram emot att skriva det! :)

    Mvh / Frihetsmaskinen

    SvaraRadera
  3. Har du funderat över att låta en del av utdelningarna typ 2-5% återinvesteras varje år när du blir fri? Det kan vara ett sätt att öka tryggheten då du fortfarande får ränta-på-ränta. Och kan fortfarande öka dina utgifter lite varje år fast dina utdelningar höjs snabbare än inflationen!

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Investmentbolagsinvesteraren,

      Har faktiskt inte tänkt det då jag vill sluta jobba så tidigt som möjligt och samtidigt inte snåla in för att investera när jag väl är fri. Men om det blir nån tusenlapp över är det ju inte omöjligt men vill nog helst undvika det. Tanken är ju att utdelningarna ökar runt 5% per år, just nu ligger ökningen kring 7-8%.

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  4. Tjena Frihetsmaskinen! Svarade nyss lite kring detta angående tidsaspekten i ett svar till dig i en tidigare kommentar i ditt inlägg om att skörda frukten i förtid. Jag följer upp mina utdelningar genom att för varje år ha olika tabeller som visar utdelningsbelopp per bolag samt summering (ett nytt görs varje år och de tidigare sparas)linjediagram för ackumulerande utdelningar, stapeldiagram för året och jämfört med andra år, cirkeldiagram för vilka bolag jag äger och dess storlek i portföljen. Samt några fler diagram. Detta för att jämföra mellan åren och försöka dra slutsatser. Lite överkurs kanske! Men tycker det är kul, så jag fortsätter med vissa tabeller och diagram. Men ska nog minska lite! ”Målet” sätts utifrån vad jag beräknar att jag får i utdelning ungefär nästa år samt hur mycket jag tror jag kan köpa nya aktier för och vad de ungefär ger i utdelning, samt inräknat en lägre uppskattning kring utdelningshöjningar. Det blir spännande och säkert inspirerande att läsa ditt inlägg om uppföljning 5 september!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Anonym,

      Roligt, alltid kul med bra kommentarer! :)

      Jag kör också med tabeller i Excel, det är kul att räkna lite ibland. Kan tänka mig att många är likadana där när det gäller oss som investerar i utdelningar :). Yes, då får vi se hur det gått!

      Tack igen för en grym kommentar! Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  5. Har bara sparkvotsmål som ekonomiskt mål i år och där ligger jag bra till.

    Även jag har en frihetskvot som jag följer upp månadsvis: jag ställer erhållna utdelningar mot faktiska utgifter (båda rullande snitt senaste 12 mån). Har inte lyckats prognosticera när jag bör nå 100%, men ligger nu på 49%. Till dessa 100% behövs lite extra i säkerhetsmarginal + nöjesmarginal.

    Dessutom kommer jag vara minst 55 år med tjänstepension och ha en annan kostnadsmix när jag slutar arbeta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Utdelningsmålänningen,

      Haha roligt, själv är sparkvot typ det enda jag inte kör med. Det är bra att det finns mål som passar alla! :)

      Grymt att du ligger på 50% frihetskvot! Hur menar du med en annan kostnadsmix när du slutar att jobba?

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera
    3. Når nog faktiskt 50% i frihetskvot denna månad (om än tillfälligt då den troligen faller i slutet av året), men det kommer i ett blogginlägg om några dagar?

      Kostnadsmixen blir en annan när jag slutar jobba då jag:
      - byter boende (BR till hus)
      - köper bil (ingen bil nu)
      - äter mindre ute
      - reser mer etc
      Kostnadsmixen blir alltså annorlunda som pensionär.

      Idag lever jag på ca 12.000 kr/mån vilket inte räcker till för ett aktivt pensionärsliv, så jag räknar med att åtminstone 20.000 kr/mån netto behövs (kapitalavkastning + pension ihop), så även kostnadshöjden blir annorlunda som pensionär.

      Radera
    4. Tja Utdelningsmålänningen,

      Såg att du skrivit ett blogginlägg nu, ska läsa det! :)

      Ok tack för förklaringen. Intressant upplägg! :)

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  6. Så himla kul att du är tillbaka och skriver igen, du är min favoritbloggare bland de som skriver kring ekonomisk frihet. Saknat dina inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Annelie,

      Oj, det var fina ord! Tack, det gjorde mig väldigt glad! :) Tack igen! :)

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera