lördag 28 juli 2018

Skulderna ska betalas innan man bygger portföljen

Jag fick en kommentar häromdagen på bloggen och jag tycker faktiskt att den är riktigt bra. Det är inte första gången jag får liknande kommentarer och tyckte att det förtjänade ett eget blogginlägg på hur jag ser på hela saken. Grunden är alltså att man ifrågasätter själva idén med att bygga upp en aktieportfölj med målet om ekonomisk frihet samtidigt som man har skulder.

Det är flera som ifrågasätter det här och ibland lägger fram det som ohederligt och att man först borde betala sina skulder och sen börja bygga portföljen. Jag kan förstå tänket men samtidigt håller jag inte helt med och tänkte förklara varför.

Jag har både bostadslån och csn lån kvar. Csn lånet är så löjligt lågt nu och det kommer att betalas av helt vid nyår eller under nästa år. Bostadslånet är betydligt högre men samtidigt har jag "bara" 40% belåning. Jag har alltså redan betalat av väldigt mycket på lånet.

Jag tycker faktiskt att jag gjort ganska rätt för mig med andra ord. Jag har mer än väl hållit avtalet med banken och CSN. Jag behöver enligt alla regler inte amortera mer an vad jag gör och ser inte någon anledning till att jag skulle känna mig ohederlig för det. Alla har valmöjligheter i livet, bara för att man "kan" amortera mer än vad man gör så borde man inte tvingas till det. Jag har en väldigt låg lön men kan tack vare mitt tidigare sparande spara trots min låga lön. Det är inget man borde straffas för.

Om alla skulle betala av samtliga sina skulder innan de satsade på att öka sitt kapital skulle mycket i samhället stanna upp och tillväxten skulle avta. Jag tror att det är bra med trygghet och amortering, fast till en viss gräns. Jag tror absolut inte på särskilda regler bara för att vissa jobbat hårt för en bra ekonomi.

Hur ser ni på det här? Ska man först amortera och sen köpa aktier?

57 kommentarer:

  1. Jag tycker att det där beror helt på hur höga skulder man har och hur dyra de är relativt förtjänst från kapitalinkomster. Vad alternativkostnaden blir helt enkelt.

    Jag betalar bara av minimalt på CSN eftersom alternativkostnaden är bättre för aktiesparande.

    Skulle jag köpa en fastighet som var belånad med över 75 procent skulle jag naturligtvis prioritera att amortera ned den ganska snabbt. Skulle jag däremot köpa en fastighet med en belåningsgrad under 60 procent där räntekostnaden utgör mindre än 10 procent av min disponibla inkomst finns det ju inget skäl att snabbamortera, då vore det bättre att lägga en större andel på aktier och nöja sig med att amortera en procent per år.

    Generellt avskyr jag också lån och belånar endast portföljen i kortare perioder för likviditet men skulle ändå inte amortera så snabbt som möjligt utan bara tills jag nått en mer hållbar nivå på lånet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Utlandsutdelaren,

      Det har du rätt i, alternativet bör ju täcka räntekostnaden med råge om det ska vara värt det. Speciellt med tanke på risken man tar.

      Ja precis, jag skulle nog också amorterat en del om jag hade 70-80% belåning speciellt om räntekostnaden var en stor del. Helst skulle jag ju vara utan lån men då skulle friheten få vänta ett bra tag. Genom att behålla lånet kan man nå friheten förhållandevis snabbt ändå.

      Tack för en bra kommentar! Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  2. Ser ingen anledning att amortera alla sina skulder innan man investerar i värdepapper. Skitskulder som billån eller ännu värre blancolån, SMS-lån, kreditskulder tycker jag dock man ska betala av först.

    Har också bolån och studielån och dessutom aktiebelåning.

    Vet att många inte gillar aktiebelåning, men den är "billig" (0,99% Nordnet Knockout) i förhållande till den direktavkastning (och förhoppningsvis totalavkastning) min portfölj har.

    Då jag har måttlig belåning på lägenheten (ca 40%) tycker jag att min ekonomi tål aktiebelåning. Hade jag haft 85% belåning på lägenheten så kanske inte. Man bör därför titta på belåningsgraden för HELA sin ekonomi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Utdelningsmålänningen,

      Ja skitskulder borde man inte ens ha i första hand. De ska bort isfl.

      Vi ser ut att ha liknande situation, jag har också 40% belåning, lite csn fast ingen belåning på portföljen.

      Håller med att man bör kolla hela sin ekonomi. Att låna är billigt och dessutom kan man göra ränteavdrag.

      Tack för kommentaren! Mvh /Frihetsmaskinen

      Radera
  3. Det är bara dumheter att betala av alla skulder innan man sparar. Det är bara att jämföra med medelsvensson som har skyhöga bostadslån och ändå reser utomlands. Om man istället sparar de pengarna har man möjlighet att bygga upp något bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här håller jag absolut med om. Bra skrivet!

      Radera
    2. Tja Mårten,

      Jag kan inte hålla med mer i det du säger. Trots det får man ofta höra att man borde amortera att man kan, det finns ju ofta en anledning att man kan.

      Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  4. Alla har olika förutsättningar. Jag tycker man får göra som man vill!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Bombmattan,

      Absolut, så är det!

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  5. Så länge intäkterna från investerat kapital är större än räntekostnader på lånen tycker jag inte att det finns anledning att prioritera amortering. Vet många som köper aktier för CSN-lånet. Helt OK att göra som man vill

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Myntaren,

      Ja, vi tänker lika där. Viktigaste är ju att man inte sitter i skiten om börsen faller samtidigt som räntorna går upp. Ofta finns det dock en god marginal.

      Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  6. Personligen tycker jag att man ska eller åtminstone försöka hålla känslor borta från investeringar. Den kan kännas väldigt tryggt att inte ha några lån men det behöver inte betyda att det är rätt/bra ut ett investergsperspektive.

    Mvh/XO

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja XO,

      Ja, bra att påminna sig om det. Som du säger så borde känslorna hållas borta. För egen del har just det varit en viktig del att klara av att vara långsiktig och fullinvesterad.

      Tack för bra kommentar! Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  7. Exempel: Jag har 1 miljon i skulder (bolån) till banken sen har jag 1 miljon i min aktieportfölj, vad har jag då egentligen i sparande? NOLL. Vidhåller att det är lurendrejeri mot sig själv att ha en portfölj när man har skulder. Det är ju bankens pengar. Sen också vad är man för personlighetstyp? En del bygger upp sparkonto/portfölj men sen använder pengarna i alla fall, de flesta gynnas mest av att amortera då är pengarna borta och kan inte användas till konsumtion. Frihetsmaskinen har lån på 1,4? Ta det minus portföljen då har han 300.000 kr i portföljen egentligen. Vi måste vara kritiska och inte låtsas att vi har pengar vi inte har.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du inte glömt tillgången som bolån har som säkerhet dvs en bostad? Den får du ju ta med i beräkningen också för att komma fram till någon nettoförmögenhet.

      Radera
    2. Stopp och belägg finns inget värde egentligen det är ju det som är det sjuka i alla era beräkningar ni förutsätter ett värde som kanske inte finns raset i Spanien var 50% och många hem var osåld bara bankerna skänkte bort skiten. Då sitter ni där med en skuld istället.

      Radera
    3. Absolut, visst kan bostäder gå ner i värde. Liksom aktier, guld, kontanter (inflation) och andra fastigheter än bostäder. Allt kan rasa i värde. Du kan inte ha någonting på tillgångssidan om allt som evt. kan tappa värde ska exkluderas.

      Radera
    4. Märkligt tänk anonym 19.33. Vad är bostaden värd och var ligger den? Mitt eget bostadslån är större än min aktieportfölj än så länge, men bostaden är värd många gånger mer än lånet. Självklart satsar jag då pengarna i aktier istället för att amortera i detta lågränteläge som vi haft i flera år. Anledningen är enkel: Med en pengamaskin kan jag skaffa mig en passiv inkomst som kommer ge mig mer inkomster per månad än kommande pensionsutbetalningar. Att amortera bort bostadslånet ger inte på långa vägar någon vinst om jag inte säljer huset, vilket inte kommer att ske. Det är snarare så att man lurar sig själv genom att amortera för mycket!

      Radera
    5. Tror du missar en väsentlig sak och det är att aktieportföljen över tid ökar i värde mer än bostaden. Den ger också utdelningar. Att direkt ta bostadens lån vs portföljen är inte korrekt, du missar även bostadens värde.

      Enkelt tänkt så ger portföljen i snitt plus 8% per år. Bostadslånet ger däremot ca -2%. Vilket är mest lönsamt över tid?

      /Andreas

      Radera
    6. Tja Anonym i första posten,

      Tack för en grym kommentar! Jag respekterar det du skriver men håller som jag skrivit tidigare inte med om allt. Enligt mig har jag och banken en uppgörelse där jag håller min del av avtalet. De får ränta på pengarna de lånar ut till mig. Senast jag var hos banken runt 2012 så ville de inte ens att jag skulle amortera, de tjänar ju pengar på att jag inte amorterar.

      Jag kommer förklara hur det ligger till med bolån et och lägenheten i ett kommande inlägg. Det finns ju självklart ett värde i lägenheten förutom det jag kansälja den för.

      Tack igen för en bra kommentar! Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
    7. Tja Kalle,

      Bra synpunkt som man verkar missa ibland. Jag håller med dig i det du skriver.

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
    8. Tja Ekonomie De Sade,

      Ja precis, att låna är billigt och då känns det fel att nolla portföljen av flera anledningar. En stor anledning är bland annat att utdelningarna betalar både bostadslånet, avgiften till föreningen, elen, parkeringen och även maten varje månad. Om jag hade betalat avlpnet hade jag inte fått dessa utdelningar.

      Tack för en bra kommentar! Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
    9. Tja Andreas,

      Helt rätt, bra synpunkter och förklaring! Det finns många fördelar om man bara tittar strikt matematiskt på det.

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  8. Firihetsmaskinen om du sålde din bostadsrätt och tog en hyresrätt hur mycket skulle du idagsläget kunna sätta in i din portfölj efter vinstskatt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Anonym,

      Det här har jag funderat på massa gånger faktiskt och det är ju intressant med tanke på ovanstående kommentar om värdet etc. Jag kommer skriva ett inlägg om det! :)

      Tack för bra fråga! Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
    2. Tja Kalle,

      Bra synpunkt som man verkar missa ibland.

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
    3. Ovanstående kommentar till Kalle hamnade fel ;) ^^

      Radera
  9. Jag har 60% belåning idag just flyttat och får amortera 1 %. Jag har som mål att bli skuldfri men det är långsiktigt.
    Jag bygger på en utdelningsportfölj dessutom som kommer hjälpa till med amorteringen från och med nästa år. Den utdelning jag får kommer jag ta 10-15% av och amortera med. Blir inte så mycket i starten men med att portföljen växer och utdelningarna med så minskar lånet. Sedan kommer ju förmodligen inflationen äta upp lånet med på sikt när kronan blir mindre värd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Lars,

      Det låter som en smart plan som kan snabba på takten en del. Bra att du nämner inflation. Jag själv har märkt att inflationen bygger bort en del av lånet ju mer tid som rullar på. Man har historiskt fått mycket gratis genom lånen.

      Tack för en bra kommentar! Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
    2. Det var så lite så. Tack för en bra blogg!

      Radera
  10. Finns många parametrar och prioriteringar här att ta hänsyn till. Prioriterar man total trygghet och är OK med att tugga på i en maklig spartakt, ja då kanske man sover bättre om natten om man betalar av det där lånet först.

    Om man däremot ser aktieköpen som en investering istället för ett sparande (det kan vara samma sak men det är lite av en attitydskillnad) ja då inser man snart att det rent av kan vara önskvärt med en viss skuldsättning. De allra flesta företag har någon form av skuldsättningsgrad och det är inte utan anledning. Till och med AP7 använder hävstång (=lånade pengar)... Om man investerar som om man vore ett företag så inser man poängen.

    Risken måste alltid tas med i kalkylen dock.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Henrik,

      Bra poänger du tar upp, speciellt liknelsen med företag. Som du säger kan belåning vara önskvärt ibland, om ekonomin logiskt sett ska växa, varför borde vi egentligen inte vilja ha lite hävstång på det? Viktigt med risken dock Som du nämner, man gör ett val. Med risk kommer ofta avkastning.

      Tack för en grym kommentar! / Frihetsmaskinen

      Radera
  11. Har iofs inte mycket lån kvar på huset men inte amorterar jag speciellt mycket när räntan är 1.15%. Som jag ser det är det en dålig affär. Då köps det aktier med god direktavkastning istället. Skulle räntan däremot stiga kanske det finns anledning att förändra proportionerna amortering/räntor kontra investeringar. Så länge man har lite buffert och följer ränteutvecklingen är det hyfsat enkel matematik (tas sen hänsyn till ränteavdrag blir det hela ännu förmånligare). Nettoförmögenheten är ju kul men än mer intressant att få 3-4 ggr mer in än ut så länge det varar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Toscananext,

      Ja precis. Så länge vi har den här låga räntan och dessutomränteavdrag är det grymt förmånligt. Då väljer man om man vill spela spelet eller stå utanför, ofta lönsamt att vara med/dyrt att vara utanför.

      Tack för kommentaren! / Frihetsmaskinen

      Radera
  12. Du är inte verkligt fri om du står i skuld. Bibeln säger i Ordspråksboken 22:7 Den rike är den fattiges herre, den som lånar blir långivarens slav.

    SvaraRadera
    Svar
    1. I min ordspråksbok står det ”En tjock plånbok är bästa huvudkudden”.....

      Radera
    2. The best things in life are free

      Radera
    3. Frihet är bra - Det vill jag ha! ;)

      Radera
  13. Så länge du förräntar ditt kapital högre med hjälp av börsen än räntan är på bostadslånet så är det väl helt ok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Man With No Name,

      Ja, det borde vara ok :).

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  14. Hej Frihetsmaskinen!

    Jag började spekulera, leka och investera först i år (är just fylld 26). Hade ett väldigt försiktigt startkapital på 10 000;- i maj och har fyllt på med 7 000;- till efter att ha läst på mig lite. Från och med nu är planen att lägga in 1 500;- i månaden i diverse utdelningsaktier - det kan låta lite, men det är vad jag kan avvara då jag har en stor del likvida medel som ska in i bostadsköp om ett år. Har en ganska hög levnadskostnad generellt också då jag bor i egen bostad i Norge (högre ränta här och ammorteringskrav) och har en svaghet för öl och snus (en dålig kombo i detta landet!).

    Nu till min fråga. Jag gillar att meka i Excel då detta är något jag vill lära mig att bli kompetent i. Jag startade med noll kunskap ungefär samtidigt som jag började köpa aktier, dvs för ett par månader sedan. Jag har gjort ett dokument nu för att följa mina inköp. Men jag ser inte riktigt hur jag ska dokumentera återinvesteringar - ska jag uppdatera bolagets rad med snittkursen för alla köp, eller ska jag lägga till en rad för varje köp? Har du eller någon läsare nån idé vad jag kan göra hade det varit sjukt givande!
    Här är filen: https://minfil.com/Fd5b7cf7b9/Aktier_public.xlsx

    Hälsningar En nybörjare!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att du ska ta en titt på Google spreedsheet istället för Excel. Men smaken är som baken;)

      Radera
    2. Hmm.. okej. Vadär skillnaden på att ha en excelfil som synkroniserar med t.ex. dropbox eller ett Spreadsheet?
      OP

      Radera
    3. Tja Anonym,

      Kul att du kommit igång med dina investeringar och 1500kr i månaden kommer att växa till ett bra kapital i framtiden!

      Jag är helt ärligt ganska kass på såna grejer och jag har själv ett ecxelark jag byggt som summerar utdelningar etc. Det kan du se längst ner på min portföljesida. Annars tycker jag avanza grejer fungerar bra, jag har allt mitt sparande där så då blir det enkelt att hålla koll.

      Hoppas att någon annan kanske kan ge dig ett bättre svar! :)

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  15. Du är snart av med hela CSN lånet, vilket kommer innebära mer pengar att betala av bostaden eller köpa mer aktier, en psykologisk lättnad också säkert. Ser inget fel i att spara i aktier och ha bostadlån, då du betalat ner en stor del och troligen med detta ränteläge tjänar på att investera en del. Sen är det såklart skönt att inte ha några lån alls, men med dessa bostadspriser i vissa städer skulle de flesta inte kunna investera om man var tvungen att vara av med lånen först. Man ska göra som det känns rätt för en själv utifån sin livssituation! Du har kommit långt på vägen till frihet på din metod, så känn dig nöjd med ditt upplägg!/C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja C,

      Ja det kommer bli riktigt skönt att bli av med CSN faktiskt, främst för att slippa en till räkning att ha kolla på :).

      Ja, det är svårt att betala av flera miljoner om mina samtidigt vill bygga kapitalet och har en rätt låg lön. Då får man kompromissa ;). Tack, jag är nöjd och tack för din kommentar!

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  16. Hello MAskinen. Jag vet att vi haft lite olika synpunkter på det här och jag anser ju tex att man generellt ska amortera på sina bolån även om det kan ses som en sämre affär än att investera de pengarna med bättre avkastning än räntan på lånet. Och för oss som är ekonomiskt intresserade och disciplinerade funkar det ju men jag vidhåller ändå att amortering är ett mycket bra sparande (och helt riskfritt) för merparten av alla bostadsägare där ute.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker det handlar om balans. Amortering ger låg men säker avkastning och minskar risk nivån i din ekonomi. Men iom den dåliga avkastningen så är det också dyr säkerhet. Om man inte har pengar så man kan ha båda delar, skulle jag hellre ha aktieportfölj och bolån än inget bolån men inte heller aktieportfölj.

      Radera
    2. Tja Aktiepappa,

      Yes, vi har haft och lär fortsätta att ha olika synpunkter om detta även framöver, mne vi lär även förstå varandra :).

      Jag förstår Som sagt hur du tänker även om jag tyvärr har svårt att se det som ett "bra" sparande i dagens läge med tanke på alternativen. Men det är Som du säger ett bra riskfritt sparande vilket inte får att komma ifrån.

      Tack för en bra kommentar! Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
    3. Tja igen Kalle,

      Yes, samma här. Amortering är ett riskfritt sparande men väldigt dyrt i dagens läge. Jag tar också hellre både lån och portfölj än skuldfri och ingen portfölj.

      Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
    4. Ni har såklart rätt både Maskinen och Kalle. Men låt oss leka lite med tanken att man istället för att amortera väljer att skaffa en portfölj. Sen tappar börsen rejält, låt säga 50 % och därefter höjs räntorna och det blir helt plötsligt dyrt att låna pengar. Samtidigt får staten för sig att spara och drar in ränteavdraget. I det läget tror jag att de allra flesta hellre skulle amorterat. Och ja det här kan tyckas långsökt men liknande saker har hänt.

      Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

      Radera
  17. Det ligger mer än lite mental bokföring bakom detta.
    Jag själv är en absolut nybörjare vad det gäller investering, så jag investerar enbart i indexfonder medan jag läser på och försöker förstå "regler och teorier" kring investering.

    Jag skulle ALDRIG ta lån för att köpa fondandelar som det är just nu. Inser att jag inte alls vet vad jag sysslar med (även om jag vet att det heter hävstång ;) )

    MEN jag har huslån på 700 000kr. Dessa lån har en ränta på 0,479% innan ränteavdrag. Dock är ju räntan så absurt låg att banken ringer mig och vill "modernisera" låneavtalet (dvs höja räntan).

    Men egentligen är det ju ingen skillnad om jag tar ett lån på X kr och köper fonder, eller om jag låter bli att amortera x kr en månad och köper fonder.

    I nuläget så har jag och hustrun valt att inte amortera mer på dessa lån då de inte kostar något.

    Anledningen jag använder i mitt huvud för att rättfärdiga detta är en låg ränta + en belåningsgrad på ca 20-25% uppskattat efter grannarnas försäljning.

    Förlåt för ett kanske osammanhängande inlägg, men egentligen är det lite av en "mental lögn" att säga att man har en obelånad portfölj när man har lån på annan plats.

    (PS oviktigt, men om du har lite kvar av CSN lånet , se till att betala av allt detta år annars motsvarar deras 150kr i årsavgift en osedvanligt hög ränta). Tror jag hade ~1000kr kvar att betala efter näst sista året. Valde dock att göra en extrainsättning istället för att betala ~15% ränta. DS)

    Med vänlig hälsning
    THZ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja THZ,

      Grym kommentar, tack! Ja egentligen blir det jag samma sak om man skippar att amortera 10k som att låna 10k, typ. Men det skiljer ofta stort i villkor. Belånar du portföljen så kan det blir jobbigt om den sjunker kraftigt i värde tex.

      Jag tycker det du säger stämmer men samtidigt inte. Jag har en belånad bostad men inte en belånad portfölj. Min portfölj kan rasa 100% i värde meningen kommer kräva återbetalning av något lån, de pengarna är kopplade till bostaden.

      Sen är det väl bättre att bygga portfölj än att bränna pengarna tänker jag. Jag skulle kunna gå till banken nästa vecka och bli skuldfri om jag ville, det är svårt om man inte har någon portfölj att sälja av samtidigt som man har bostadslån.

      Yes, har koll på csn, jag kommer betala av all vid nyår eller nästa år, har ca: 18k kvar där.

      Tack för en bra kommentar! :) Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  18. Vad gäller konsumtionslån och liknande tycker jag att man ska betala av dem så fort som möjligt då räntan är är hög. Själv har jag bara bostadslån och där kommer jag amortera ned till ca 56% belåning. Då det är lån tagna innan 2016 är dessa amorteringsfri redan idag, så där blir det ingen skillnad.

    Givetvis kunde vi fortsätta att amortera ned dem, men vår plan är att flytta 1-1,5h från Stockholm om ca 7-10 år och då köp något mindre där vi sedan inte har något bostadslån alls. Då gör pemgarna mer nytta på börsen och i en utdelningsportfölj än att fortsätta amortera ned lånet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Stojko Invest,

      Ja konsumtionslån ska man helst inte ha från början, ofta för dyrt.

      Det låter som vi har samma plan ungefär. Jag kommer amortera i 4 år till, totalt ca 40k sen kommer jag inte amortera mer, då har jag 40% belåning. Om vi flyttar så betalar jag cash.

      Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  19. Hej Frihetsmaskinen. Själv sparade jag först i diverse aktier plus fonder. När det sedan blev lägenhetsköp valde jag att sälja av i portföljen och placerade dessa pengar i bostaden. För mig kändes det bättre att vara skuldfri. Men nu är mitt boende inte värt flera miljoner eftersom jag bor på en mindre ort. En granne längre ner på gatan lyckades få 900 000 kr för sin trea på 85m2. Vår 3a visade sig nyligen vara större än jag trodde dvs 89m2. Skulle jag bott i tex Stockholm vet jag inte hur jag skulle gjort eftersom bostadspriserna är så pass mycket högre. Fördelen med att inte ha lån är att vi betalar 3785 kr per månad för vårt boende och det tycker jag är billigt i förhållande hur stor lägenheten är. En liknande hyresrätt kostar iallafall 7-8000 kr månaden här. Hade vi haft lån och amortering hade det kostat lite mer. Tycker det är upp till var och en hur man vill ha det. Tex har det ju vart bättre att jag betalade av boendet 2014 än om jag gjort någon misslyckad investering och förlorat pengar. Tycker iallafall att du har bra koll på din ekonomi och det är det viktigaste :) Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Slimis,

      Jag tycker nog du gjort rätt med tanke på att du hade möjligheten. Som du nämner så handlar det om så mycket pengar här vilket gör det svårt, jag har byggt portföljen under väldigt lång tid och det skulle bli att börja på noll. Troligtvis skulle det fördröja min plan med 10 år och jag skulle vara tvungen att jobba mer igen.

      Det måste vara grymt skönt att vara skuldfri och billigt boende har ni! :)

      Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera