lördag 13 juli 2019

Börsen går upp - Portföljen upp 364000kr i år!

Vi kan väl säga att börsen har gått upp rätt bra i år, den är i princip upp det dubbla mot vad vi borde kunna räkna med. Min portfölj hänger som vanligt ganska jämna steg med index och det är jag glad för i dessa tider då det blivit en rejäl avkastning.
Börsen har gått upp rejält i år


Börsåret har verkligen startat starkt och min egna portfölj är upp 364.571kr i år. I procent räknat är det 21,42% vilket är drygt procentenheter bättre än index men som vanligt kan allting hända och nästa vecka kanske index presterat bättre.


Det gäller att vara ödmjuk när det går så här bra, själv räknar jag på 10% avkastning i snitt per år, även om det kanske blivit lite bättre än så hittills. Jag tror att det är bra att räkna med ett snitt även om vi får enskilda år som presterar betydligt bättre. Snittet är ju över tid och om vi nu skulle sluta på 20% eller bättre i år så har jag redan räknat in en nedgång eller dipp i det. Kanske får vi -5% nästa år och +5% året efter det?
Som tillägg lägger jag till ett-årsgrafen från portföljen som även visar nedgången i december. Det efter att ha läst igenom och svarat på kommentarerna. Mitt mål är att alltid vara så transparent som möjligt i bloggen och jag kommer alltid att visa både upp- och nedgångar.
Mina bolag som presterat bäst i år - Fastighetsbolagen har gått starkt


Oavsett om dt inte säger så mycket så är det alltid kul att se vilka bolag som det gått bäst för så jag listar de tre i min portfölj som gått upp mest i år.

Länkarna är adlinks och går till Avanzas infohemsida om aktierna.Portföljen är upp tre årslöner


Det är ändå lite flummig känsla att portföljen är upp lika mycket som tre årslöner för mig. Ja, jag sa rätt, min årslön ligger kring 120.000kr netto. Det kan låta fattigt men jag jobbar också bara 10 timmar i veckan. Det är ett val jag gjort själv så det är lugnt för mig, jag har bytt pengar mot tid helt enkelt. Men om vi struntar i det och tittar på hur portföljens uppgång korrelerar med min årslön, då blir det intressant.


Att portföljen gått upp tre årslöner på bara drygt 6 månader visar hur säker man måste vara på sina investeringar och hur fel det kan bli om det bli fel. Säg att portföljen skulle gå ner 364.000kr, det motsvarar också tre årslöner. Kan jag sitta länge i båten även när den gungar så spelar det nog ingen roll, lika lite roll som att portföljen nu är upp 364.000kr. Skulle jag däremot börja sälja av och försöka tajma marknaden, jag tror att det är då det blir farligt. Det räcker med ett misstag för att det ena felet leder till det andra.

Faktum är att ingen vet vad som kommer hända men det är troligt att börsen kommer gå upp över tid, det är därför jag väljer att vara investerad. Det skulle ju kunna kännas frestande att sälja nu men ingen vet ju hur länge uppgången fortsätter? Många sålde förra året och det kan ju vara bra om man vill säkra sitt kapital men det jobbiga är att avgöra när man ska in igen. Jag ligger investerad i uppgång och nedgång, visst svider det när man backar några 100.000 kronor men valen blir lättare.

Försöker du att tajma marknaden?

12 kommentarer:

 1. Hej, nej det gör jag inte, väldigt svårt tajma minst sagt
  Så jag kör månadssparande, samt använder utdelningen på bolag jag vill äga och köper nästan oavsett hur marknaden agerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Nyttboende,

   Låter grymt enkelt och bra ju! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Allt detta snack om börsuppgång från årsskiftet! Foliehattar av tycker jag! Det viktiga är hur det ser ut i ett längre perspektiv, från nedgången i september? Ligger någon av alla bloggare på plus ännu eller är plus-hysterin från årsskiftet bara ett sätt att dölja ångesten efter fjolårets kraftiga nedgång...

  Har själv sålt av större delen av mitt Svolderinnehav nyligen då den presterar rätt uselt senaste åren (gick in på 130-140 för två år sedan). För de som gick in på botten runt 100 kr för ett år sedan är det däremot en fin affär. Allt handlar om timing!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Bilmek,

   Självklart är det så! :) Vet inte vilka du syftar på men kan gärna skriva ett inlägg om december sen när jag är hemma från semestern igen om du vill se det. Jag har skrivit om nedgångar i portföljen tidigare också så har inget problem med det.

   Förresten lägger upp en bild på portföljutvecklingen 1 år tillbaka så ser du nedgången i december också. Mitt syfte är bara att vara transparent och löpande visa innehav och utveckling.

   Jag antar att du då köpte Svolder A? Svolder B stod lägre och har inte kört samma jojo men visst har den dippat hårt också men med bra diversifiering i portföljen spelar en enskild aktie inte så stor roll.

   Tack för kommentaren och säg till om jag missat något, är lite trött just nu! ;) Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Du tar upp lite av det som jag skrivit i min blog. Om man har som du en utdelningsportfölj och tanken är att du ska leva av utdelningarna så varför jämför du portföljen mot index och hur många % vissa aktier stigit om man inte någonsin väljer att sälja av vinster? Är det bara för att skryta, locka läsare.. eller vad. Beskriv gärna. Jag säger inte att du ska sälja utan jag vill bara förstå varför utdelningsjägare redovisar ATH portföljer titt som tätt.

  /Kör hårt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Leva drömmen,

   Förstår inte riktigt vad du menar med att skryta? Du menar att jag inte ska redovisa min portfölj på bloggen? :) Jag har sedan jag startade bloggen försökt vara så transparent som möjligt, helt enkelt för att jag själv tycker det är roligare att följa transparenta bloggar.

   Självklart spelar det roll hur portföljen presterar i jämförelse med index, annars kunde jag kört enbart indexfonder. Om portföljen skulle prestera 3% per år långsiktigt så skulle jag inte vara nöjd även om jag fick mina utdelningar, troligtvis skulle något vara fel.

   Jag bryr mig lika mke om totalavkastning, tillväxt som utdelningar helt enkelt :).

   Sen att det skulle vara för att skryta förstår jag inte riktigt. Portföljen har presterat i princip som index och skrev att jag mke väl kan vara slagen av index nästa halvår så finns inget att skryta med? :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Nu missförstår du mig. Det var inte så jag menade. Det är bra att många är transparenta och som du säger så är det roligare att följa dessa. Jag menar att det spelar ju ingen roll hur index går för dig eftersom dina aktier ger utdelning vare sig index går upp eller ner mot tex omxs30. Du får ju inte mera utdelning från aktier om index stiger över din portfölj eller tvärtom. Förstå mig rätt. Du får inte fler eller mera utdelning från tillväxt eller totalavkastning i bolaget om inte bolaget väljer att dela ut mera. Du ska inte behöva jämföra dig mot index.. Hoppas du förstår vad jag menar.

   Radera
  3. Tja Leva drömmen,

   Jag förstår hur du menar :). Jag bryr mig lite dock om värderingen på det sättet att om jag på sikt skulle underprestera index så borde jag köra indexfonder istället. Det finns ju en viss korrelation med hur bolagen presterar och värderingen, är lite så jag tänker sen är det en kul grej också när det går bra ;). Hoppas du förstår hur jag tänker.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Fin utveckling där Frihetsmaskinen :-) Vi får hoppas våra bolag fortsätter prestera framöver.

  Ha en trevlig vecka.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Slimis,

   Tack och detsamma till dig, ha en bra sommar nu! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. En imponerande portföljutveckling må jag säga!

  Ang tajming. Definitivt intresserad av att minska i mina innehav som gått väldigt starkt och handlas till historisk premium eller P/E 50+. Avstår sälja pga att innehaven är för små. Tycker inte jag skulle kunna använda likviden till något vettigt. Årets uppgång är brutal. Fastighetsbolagen skenar verkligen uppåt. Svårt att tro att alla dessa bolag verkligen är värda ATH.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Arne,

   Tack, ja men jag följer index så vi får se vad som händer framöver :).

   Jag håller med och sålde ju själv av en del Diös som jag skrev om tidigare, lite för tidigt men man missar som sagt alltid. Anledningen var för att de vuxit sig för stora i portföljen mot vad jag var bekväm med just nu.

   Jag känner som dig att en del aktier är högt värderade men vet inte vad jag ska köpa istället. För Diös-pengarna köpte jag Xact Högutdelande så det var mest en ren diversifieringsfråga.

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera