måndag 1 juli 2019

Bo billigare på semestern - Några tips!

Nu är sommaren verkligen här på allvar och vi har redan gått in i juni månad. Vi kom precis hem från en knapp veckas ledighet i fjällen men det är bara 2 arbetsdagar att avklara nu i veckan och sen är det all in semester! I år har vi för ovanlighetens skull inte hunnit boka in några resor än men det är lite kul att det blir spontant i sommar. Jag tänkte gå igenom hur jag brukar göra för att få en billigare semester.
Bo billigare på semestern - Några tips!


Ok, vi är rätt sent ute i år och det brukar i normala fall inte vara det bästa utgångsläget. Min erfarenhet är att det är mycket lättare att hitta billarge resor och boenden om man är tidigt ute, men det behöver absolut inte vara så. Man får vara kreativ och spara in pengar där det går. Sen kan det se olika ut beroende på om du flyger, tågluffar i Europa etc.

Ett tips! 💰 Själv bokar jag nästan alltid mitt boende via Hotels.com, Booking.com eller AirBnb då det brukar bli billigast. Om man använder Refunder när man bokar boende på Hotels.com och Booking.com så får man ofta 4-6% återbäring på sitt köp. Både Hotels.com och Booking.com kör kring 40% rabatt på många hotell nu.
Refunder - Använd min inbjudningslänk så får du 50kr när du handlat för 100kr via Refunder.1. Kolla datum - Priset kan skilja stort mellan olika datum även om det ligger nära varandra, det beror helt enkelt på tillgång och efterfrågan. Sök runt lite så kommer du se att du kan spara pengar om du bara kan anpassa datum då du vill boka din resa.

2. Kolla på flera sajter efter bästa pris - Jag brukar som sagt använda Booking.com, Hotels.com och AirBnb för boenden. Det är där jag oftast hittar bästa priset, men det beror ju på hur man reser också så kolla runt!

3. Lås dig inte -  Det här kan vara svårt men om du är öppen för flera alternativ på resmål och boenden så ökar chanserna betydligt att hitta ett billigare boende för din semester. Vem vet, kanske hittar du ett smultronställe som blir den nya favoriten. Själva har vi ofta blivit positivt överraskade av ställen vi besökt första gången!

4. Stanna längre och få rabatt - Det här gäller på de flesta ställena där man bokar sitt boende har jag märkt. Om du bokar fler dagar så brukar man tillslut komma över en gräns där man får billigare boende per dag. På vissa boenden kan det handla om så lite som att stanna 5 dagar istället för 4 dagar så får du ändå den femte dagen på köpet. Testa att skriva in dina datum och kolla vad som händer med priset.

5. Bo hos bekanta - Om du har möjlighet så är det ju självklart ett alternativ att bo hos vänner, familj eller bekanta. Jag tycker inte man ska snylta på folk men de flesta tycker ju bara att det är kul att man kommer på besök och sen återgäldar man det med att erbjuda boende tillbaka eller liknande. Jag vet även folk som kört couch surfing, tyvärr har jag inte testat på det själv.

6. Tälta -  Att tälta är definitivt ett bra alternativ som är billigt. Det funkar riktigt bra i Sverige, Danmark och Norge. Själv har jag ingen större erfarenhet av att tälta i andra länder men vet att det ska fungera, den största negativa saken är väl värmen om man tältar i södra Europa under sommaren. detsamma gäller för våra breddgrader på vintern.Prisgaranti på boendet! 🏠 Efter tips här i kommentarsfältet ville jag bara lägga till att Hotels.com har prisgaranti. Det betyder att om du skulle hitta ditt boende billigare på något annat ställe så är det bara att ta en screenshot och skicka in så får du mellansklillnaden tillbaka! 👍


Hur jag bor billigare på min semester?


Själv gör jag i princip som jag har listat i det här inlägget för att kunna bo billigare på semestern. Nu är vi ju ganska sent ute men jag vet att det kommer att gå att hitta ganska bra boenden ändå eftersom vi gjort det i sista sekund förut. Det viktigaste i det läget vi är nu är att vi inte kan vara så kräsna på exakt vart vi hamnar eller på vilket ställe vi vill bo, men att hitta boenden på de ställen vi vill åka till känns lugnt.

Läs mer! Budgetresor i Europa - 5 tips!

Så, jag kommer att göra som jag punktar upp i listan typ. Vi bestämmer ungefärliga datum, sätter oss vid datorn och kollar runt. När vi hittat något om känns bra så bokar vi, oftast blir det inte exakt det vi tänkte från början men det brukar alltid bli magiskt bra i slutändan ändå! :) Varken jag eller min sambo är speciellt kräsna vilket underlättar det hela, så vi ska nog kunna fylla upp våra 6 veckor! :)

Vad ska du göra i sommar? Har ni några bra tips för att bo billigare?

8 kommentarer:

 1. Hej!
  Vi har prioriterar en lång ledighet istället för pengar denna sommar. Så det blir mycket häng i stugan och badande på hemmaplan.

  Men på söndag drar vi iaf till Öland. Inte så billigt men ska bli riktigt kul.

  Tycker det är lite svårare att resa billigt med barn. Det går men jag tycker inte det känns lika kul.

  När jag och MB? åker kan jag snåla ordentligt på boende och standard.
  Med barnen vill jag ha det lite bättre, både för min och deras skull.

  Ser framemot att höra vad ni hittar på!

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja PB,

   Helt rätt, det låter underbart! Ni har sommarstuga alltså? 🙂

   Öland och Sverige i allmänhet är riktigt nice att semestra i tycker jag.

   Jag kan förstå att det är svårare att resa billigt med barn och sen krävs ju större boende. Vad är det som gör störst skillnad att det blir dyrare? Är det läge, storlek på boende, eller helt enkelt att man vill bo lite bättre?

   Mvh / Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Hej!
   Näe vi hyr en stuga en vecka bara, på en camping.

   Ja Sverige är det inget fel på alls. Jag gillar att vara på "hemmaplan".

   Eftersom vi behöver 4 bäddar så blir det såklart lite dyrare än en stuga som bara har 2 bäddar.
   Men för oss är det nog mer att vi inte vill dra in helt på komforten när vi har barnen med oss.
   Det blir oftast enklare med egen dusch och toa. Eget kök osv.
   Och det kostar såklart lite mer.

   Dock har vi redan planerat med mat osv för att det ska bli billigare.

   Mvh PB?

   Radera
  3. Tja,

   Ok, uppfattade "stugan" som sommarstuga men det är hemma du menade? :) Kan vara riktigt skönt att bara vara hemma också, det är underskattat. Inga förväntningar eller krav är skönt och blir ofta mer avslappnat.

   Ja då är jag med och det förstår jag, har man bara sig själva att tänka på så kan man gå ner rätt hårt i komfort. Det där är något jag tror blir riktigt tydligt om man är ute och reser lite mer intensivt, där kan nog kostnaden dra iväg med barn. Lite som i mitt inlägg om att tågluffa, vi hade nog tågluffat på ett helt annat sätt om vi haft barn än så som vi gör nu.

   Brukar ni laga mat i förväg eller ta med er och laga på plats? Vi har kört lasagne, grytor etc. i förväg de sista gångerna vi varit i fjällen och hyrt stuga. Man gör det i engångs-folieformar och fryser in så håller de för 6-10h bilresa så har man färdig mat för hela veckan :). Sen brukar vi grilla utöver det.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  4. Hej!
   Haha, näe alltså jag är ju lite trög.

   Ja frugan´s släkt har en sommarstuga som vi får använda en hel del.
   Jag var så insnöad på Öland så trodde du undrade om vi hade stuga på Öland.

   Men absolut skönt att vara hemma och i nämna stuga :)

   Ja vi har redan gjort lasagne som nu ligger i frysen.
   Det ska också lagas korvstroganoff, chili con carne.
   Så det bara är att värma på plats.

   Vi tänker rätt lika där verkar det som :)

   Mvh PB?

   Radera
  5. Ok, då är jag med! :)

   Ja där verkar vi tänka väldigt lika, kul! ;)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Ett tips på hotels är att de har prisgaranti så om man hittar boendet billigare är det bara ta en screenshot och skicka in så får man tillbaka mellanskillnaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Vilket bra tips, tack! Det har jag inte ens tänkt på men kommer att göra det framöver. Jag lägger till det i inlägget! Tack igen för ett riktigt bra tips! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera