lördag 27 juli 2019

Tjäna pengar på semestern - Så här gör jag!Hur många skulle inte vilja tjäna pengar på semestern? Resa runt i olika länder-, bada-, knalla på kullerstensgator och samtidigt se pengarna ramla in på kontot? Jag är själv på semester i Östeuropa just nu och har tittat närmare på möjligheterna att tjäna pengar på semestern.

Det finns flera sätt att tjäna pengar samtidigt som man reser och jag kommer att lista alla sätt som jag tycker är intressanta i det det här blogginlägget. För egen del gillar jag verkligen- och prioriterar passiva inkomstkällor eftersom de ger en större frihet, bland annat till att resa. Men även semi-passiva inkomster och rena jobb kan vara intressanta så länge de går att göra på nätet.Hur tjänar man pengar på semestern?


För att kunna tjäna pengar när man är ledig så krävs det ju egentligen bara att själva arbetet antingen är helt passivt eller att det kan göras online och att man har tillgång till en dator och internet.
Sen kan det också spela in hur aktiv man själv behöver vara i sin arbetsroll. Jag skulle t.ex känna att det blev begränsande om jag var tvungen att vara väldigt tillgänglig för en arbetsgivare eller kund om jag samtidigt var ute och reste. 

Sammanfattningsvis vill vi väl alltså ha antingen en helt passiv inkomstkälla eller ett jobb som kan utföras på nätet och ganska fritt när det gäller tider och ens egna tillgänglighet.

På vilka sätt kan man tjäna pengar när man är ledig?


Nu kommer vi till det intressanta, hur tjänar vi våra pengar när vi är på semester? Det här skiljer ju från person till person, vilka möjligheter till jobba vi har och det har ofta med kunskaper, kontakter och utbildning och göra. Jag tänkte därför ta upp några sätt att tjäna pengar på som i princip alla kan göra oavsett utbildning och tidigare kunskaper.Aktier - Passiva inkomster


För min egen del så står min aktieportfölj för min enskilt största inkomst när jag är ute och reser. Just nu tågluffar jag i Europa i 4 veckor och med en beräknad avkastning på 10% så kommer jag att ha tjänat 15.884kr under min semester från aktierna. Om jag räknar bort inflation så blir det fortfarande 12.707kr vilket är riktigt bra. Om jag enbart räknar utdelningarna så ger den 6.600kr i månaden men då räknas varken tillväxt- eller ytterligare avkastning in.

Det som är ännu bättre med pengarna från mina aktier är att de är 100% passiva! Jag behöver alltså inte göra något alls för det här pengarna. Aktier är troligtvis den mest passiva inkomstkällan vi kan hitta, däremot krävs det tid och att vi bygger upp vårat kapital men belöningen kan bli riktigt stor. Du kan läsa mer i mitt blogginlägg om hur du enkelt startar en egen aktieportfölj!

Semi-passiva sidoinkomster


Cashback - Min andra inkomst som jag fått in lite pengar för här under semestern är från cashback. Hittills i år har Cashbacken gett  3463kr och nu under de tuden jag tågluffat har jag fått in drygt 400kr i cashback. Du kan läsa mitt senaste blogginlägg om hur jag tjänar pengar på cashback här. 

Paneler - Jag har kört lite paneler och det drar in lite pengar även om det är ganska segt. Jag har skrivit om hur jag tjänar pengar på paneler här. Den här resan har jag dock inte kört några paneler och inte dragit in några pengar där.

Digitala jobb när man reser


Förutom de passiva och semi-passiva sätten jag använder för att tjäna pengar när jag reser så kan man ju självklart ha andra jobb när man reser och då främst jobb man gör online. De här jobben kan vara både passiva och semi-passiva såsom hemsidor, dropshipping etc. men även aktiva jobb som webbutvecklare och contentwriter. Jag har skrivit mer ingående om online-jobb i blogginlägget hur man blir digital nomad. Där finns mycket fler tips på hur du kan tjäna pengar och resa samtidigt!Säsongsjobb eller perioder av jobb innan semestern


Jag har egentligen inte tänkt att ta med den här typen av jobb i inlägget eftersom det varken är digitalt- eller passivt men eftersom jag vet att många jobbar på det här sättet så tänker jag ändå nämna det.

Att jobba i ett yrke där du jobbar intensivt under en kortare period kan ge stora möjligheter till ledighet. Du kommer inte att kunna vara fri på samma sätt som med digitalt jobb eller med helt passiva inkomster men friheten är ändå riktigt stor i jämförelse med ett vanligt jobb.Göra jobbet till en semester


Egentligen handlar det bara om att hitta inkomster, bävar man gör är ointressant. Om du har något du tycker är roligt så kolla om du kan tjäna pengar på det. Jag har själv varit extremt dålig på det här men har börjat titta mer på det nu när jag har mer tid över. Det mesta går att tjäna pengar på det gäller bara att vara bra på det och om man tycker något är så roligt blir man ofta bra på det man gör.

Det enda begränsande faktorn för att kunna tjäna pengar på semestern är ju faktiskt att jobbet går att utföra på nätet. Sen om det är att sälja kokosnötter online eller driva språkkurser spelar ingen roll.
Den andra faktorn är att det måste ge en inkomst som man kan leva på. Hur stor den inkomsten behöver vara styrs av våra kostnader, det kan vi påverka ganska enkelt genom att justera ner dom. Läs mer i mitt blogginlägg om hur du snabbt sänker dina kostnader.

Kombinera flera inkomstkällor


Något som kan begränsa oss är om vi hakar upp oss på att ett jobb måste ge en viss inkomst. Tänk istället en minimisumma du måste ha så blir allting mycket lättare. Alltså, om du behöver 10.000kr i månaden så kan du lika gärna ha fyra jobb som ger 2500kr i månaden som ett jobb som ger 10.000kr i månaden. 

Som en bonus blir dina inkomster mer diversifierade. Försök att hela tiden se lösningar i saker som spontant kan se ut som ett problem. Du kan läsa mer i ett blogginlägg jag skrivit om att skaffa flera inkomstkällor.

Mina inkomstkällor


Som jag skrev tidigare i inlägget så har jag själv inkomster från aktier/fonder, cashback och paneler när jag reser. Utöver det har jag eget företag men det är inget jag tjänar pengar på när jag reser eftersom företaget är bundet till en fysiskt plats hemma i Sverige. Däremot är det en trygghet i vardagen att ha flera inkomstkällor.

När jag inom 2 år kommer att sluta att jobba helt så kommer jag definitivt att se till att ha flera inkomstkällor och inte bara en. Att ha en inkomstkälla gör att vi blir väldigt sårbara. Att ha flera inkomstkällor leder inte bara till mer trygghet utan också en större frihet. Då kan vi väldigt enkelt justera hur mycket vi vill jobba genom att bara ta bort en inkomst för att få mindre arbetstid. 

Att jag slutar jobba helt betyder inte att jag definitivt kommer att sluta göra saker som leder till inkomster. Med att jag vill ha flera inkomster menar jag främst en diversifiera d aktieportfölj. Jag är däremot öppen för flera passiva inkomster så länge jag tycker det är kul. Fördelen är som sagt att jag i det läget kan välja både vad jag vill göra och när jag inte längre tycker det är roligt.Att tjäna pengar passivt gör det lättare att ha roliga jobb


Jag tror helt klart att jobben man har blir roligare om man gör dom helt frivilligt. Jag tror också att det är lättare att vara kreativ när man har en större ekonomisk frihet. Ekonomisk frihet får vi enligt mig genom passiva inkomster så om vi kan täcka våra nödvändiga kostnader genom passiva inkomster blir det lättare att ha roliga jobb.
Med roliga jobba menar jag egentligen inte jobba ordagrant. Jag tänker mig mer som små projekt, saker vi gör för att det är kul men som samtidigt kan dra in pengar. Självklart kan en sak som varit rolig bli tråkig men det gör ju inget om inkomsterna från den är passiv. Säg att jag tröttnar på aktier t.ex. Så länge jag bara plockar utdelningen eller avkastningen efter inflation så kommer ju kapitalet att bibehållas eller öka, även om jag lämnar intresset helt och går vidare till något nytt projekt.

Sammanfattning av att tjäna pengar på semestern

För att sammanfatta hela det här blogginlägget då. Passiva inkomster är alltid bra, om man tröttnar kan man alltid låta inkomsten leva sitt egna liv och gå vidare till något roligare. Vi kommer att fortsätta få pengar från den passiva inkomsten utan att behöva jobba, göra något eller engagera oss. 

Flera inkomstströmmar är bra. Ju fler inkomster vi har ju tryggare men framförallt friare blir vi i de flesta fall. Om vi har som mål att resa mer eller att tjäna pengar på semestern så underlättar det om inkomsterna även är passiva eller semi-passiva eftersom det kräver mindre engagemang, underhåll och inlåsning.

Se möjligheter. Många skulle vilja kunna tjäna pengar och resa mer så se möjligheter där andra ser svårigheter. Kan du hitta en inkomst som bara ger 1000kr i månaden, bra! Hitta 10 till så blir det 10.000kr, allt handlar om inställning. 

Hur tjänar ni pengar på semestern? :)

4 kommentarer:

 1. Mycket intressant.

  Jag har blivit inspirerad av ditt sätt att tänka kring just inkomster.

  Du nämner ofta att hitta roliga saker att tjäna några kronor på.

  Jag älskar att pyssla i trädgården och tänkte att jag skulle testa om det gick att få in några kronor på detta.

  Det har det gjort.
  Inga stor summor men juni har jag lyckats sälja lite växter och plantor för 390kr. Jobbet det inneburit hade jag ändå gjort med mina egna odlingar och jag tycker det är ett nöje att pyssla med det.

  Tror inte det blir så mycket mer pengar än så men dessa hade jag inte fått in om jag inte ändrat mitt mindset. Det går att dra in pengar på det mesta. Kul!

  Dessa pengar ska investeras på börsen och kommer fortsätta att jobba för mig i framtiden :)

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja PB,

   Vad kul sidehustle du styrt upp! Hur sålde du plantorna, via Tradera eller på annat sätt? :)

   Jag håller med om det där med mindset. Det viktigaste är inte pengarna i alla små inkomster utan att man ändrar mindset, jag tror vi har nytta av det framöver.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Detta gjordes med hjälp av Facebook. Gratis och smidigt.

   Tror också det går att ha nytta av det :)

   Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

   Radera