lördag 6 juli 2019

Få momentum i ekonomin

Om det är något jag har insett när det gäller min privatekonomi så är det att när saker går bra så går det bra och när det går dåligt så går det dåligt. Precis som med det mesta i livet. De flesta känner nog igen sig att när man är på botten så känns det som allt är emot en medan när man är på topp så går allt precis som man vill. Positiva och negativa spiraler helt enkelt.
Momentum i ekonomin - Den goda spiralen


Jag har själv alltid varit hyfsad sparsam men i mina yngre dagar när man hela tiden utmanades av olika jobbiga saker i livet så fick jag aldrig till något positivt momentum i min ekonomi. Jag sparade ofta ihop lite pengar för att sedan drabbas av en motgång som gjorde att jag sökte tillfällig lycka genom att bland annat köpa saker. Pengarna tog slut och jag fick börja om på noll, mitt ekonomiska momentum dog gång på gång.


Egentligen ångrar jag inte det jag brände pengarna på. man lär sig av erfarenheter och jag hade inte varit där jag var om det inte var för misstagen jag gjorde. Att jag brände mina pengar på resor och upplevelser är jag glad för, även om jag hade kunnat skippa en del annat. Hade jag gjort små förändringar i mina ekonomiska beslut då så hade det påverkat min ekonomi idag. Så fort man får flyt i sin ekonomi så blir allting så mycket lättare. Det handlar inte om att tjäna mycket pengar eller inte, det handlar om att hålla sig så högt över ytan så att man slipper simma motströms genom livet.
Hur får man momentum i sin ekonomi?


Att få ett momentum i sin ekonomi handlar egentligen om att ge sin egen ekonomi förutsättningar för att jobba självständigt i rätt riktning. På vilket sätt man gör det har mindre betydelse faktiskt. I mitt fall kommer jag ihåg exakt då det vände från ett negativt eller stillastående momentum till ett positivt momentum. Jag hade precis för första gången fått ett jobb som gav en stabil och för mig i jämförelse med tidigare jobb, bra lön.


Jag hade möjligheten att jobba över och jag gjorde det så mycket jag kunde. Jag köpte och renoverade en lägenhet som jag sedan sålde efter 1,5 år med vinst. Helt plötsligt hade jag gått från att leva från lön till lön till att ha flera hundratusen på kontot och överskott från varje månadslön. Jag började investera in fonder och aktier och såg för första gången i livet mina egna pengar i full momentum och fattade hela grejen med att pengar ger pengar.

Läs mer! Sätt dina pengar i positivt momentum, läs om hur du kommer igång med aktier och fonder!
Positivt och negativt momentum


Det är viktigt att inse att flytet i vår ekonomi går åt båda hållen. Det innebär att hamnar man i en negativ ekonomisk spiral så kommer man att behöva jobba hårdare för att klara av varje ekonomisk motgång. Det positiva är att detsamma gäller åt andra hållet. Där för är det viktigt att så fort som möjligt i livet hamna i ett positivt ekonomiskt momentum, att glida i den positiva spiralen.

Om man har en tillräcklig buffert på kontot så kommer du aldrig att behöva ta ett dåligt lån för att lösa ekonomiska situationer. Den som saknar buffert och behöver ta ett snabbt lån hamnar direkt i den negativa spiralen. Pengarna som du sparar genom att betala räntor och avgifter kan du t.ex. lägga in i ett boende. Personen som betalar räntor har inte råd eller måste dyra krediter för att lösa boendesituationen. En person kommer att bo billigt medan den andra kommer att bo dyrt, troligtvis resten av livet.


Pengar ger pengar


När du byggt en grund med positivt momentum där du undviker dyra krediter, dyra hyror och kortvarig konsumtion kommer det varje månad att fyllas på med pengar på kontot. Man kan säga att i det här läget rullar snöbollen och det är nu du som bestämmer helt över ditt ekonomiska öde. Sannolikheten är att din ekonomi kommer att växa varje dag från den här punkten.

Läs mer: Låna pengar till aktier och investeringar

Det viktiga nu som jag verkligen kan se så här i efterhand är att se till så pengarna ger pengar. Alltså, investera dina pengar i fonder, aktier, fastigheter.. vad som helst! När man har pengar så har man möjligheten att få pengar utan att göra något. Rika blir rika, fattiga blir fattiga. Det är tråkigt men sant, men faktum är att bara man tar sig till ett positivt ekonomiskt momentum så är man i praktiken redan rik!

När hamnade du själv i ett positivt ekonomiskt momentum?


Läs liknande blogginlägg:
Lifehacks för ekonomisk frihet
Hur blir man ekonomiskt fri?
Fire - Ta makten över din pension!

6 kommentarer:

 1. Hej!
  Så motiverande inlägg.

  Sedan jag började läsa din och andras bloggar, och att jag själv började blogga och tänka högt kring pengar och sparande.
  Då har det definitivt hänt något.
  Från att knappt spara något till att ha en sparkvot på över 15% idag.
  Mamma betalar? har sagt upp sig från jobbet och får 2 månaders ledighet utan betalt innan nya jobbet. Det är lyx och inte något vi "haft råd med" för några år sedan.

  Det blir troligtvis ett lågt sparande under denna sommaren men samtidigt är det också detta vi sparar för.
  Att ha möjligheten att umgås med varandra, speciellt nu när barnen fortfarande är relativt små och vill hänga med oss :)

  Pappa betalar?, bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja PB,

   Kul att du gillade inlägget! :) Riktigt kul att höra utveckling och resan ni gjort och är på!

   Jag tycker ni gör helt rätt som prioriterar livet, vi sparar ju inte för att bli rika på pengar, utan för att bli rika på livet! :)

   Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

   Radera
 2. Jag gjorde också ett par riktigt bra fastighetsaffärer. Tillsammans med hyfsad lön och ett sparsamt leverne (nåja) så är det svårt att inte hamna i ett positivt momentum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja zeroStrategy,

   Snyggt, precis det gäller att sätta bollen i rullning och låta den fortsätta att rulla! :)

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

   Radera
 3. Jag fick det momentum du skriver om efter att jag fick min första fasta anställning då jag också fick möjligheten att jobba extra kvällar och helger då det var riktigt bra betalt.
  Jag hade då gått från att flytta hemifrån vid 16års åldern för att gå gymnasiet på annan ort och sen vid 18 flytta utomlands för lite studier som sedan blev till att överleva på småjobb, när jag kom tillbaka till sverige vid 24 års ålder hade jag vänt och vridit så mycket på mina pengar så att få ett heltidsjobb med möjlighet till extrajobb gjorde att jag drunknade i pengar.
  I Spanien hade jag levt på 3-4 tusen i månaden i flera år och när jag kom hem och började jobba på riktigt fick jag ca 25 efter skatt med extrajobbet. Jag bestämde mig att 10k i månaden fick användas och resten skulle sparas och så lever jag än idag nästan 10år senare.

  Mvh Freeby 40

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja freeby 40,

   Riktigt inspirerande att höra, det måste ha blivit en bra klump med pengar nu! :) Hur ser läget ut idag, vad är målen osv? :)

   Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

   Radera