måndag 3 september 2018

Latour utdelningshistorik

Nu är det dags att gå igenom ett av, om inte det mäktigaste bolaget på stockholmsbörsen när det gäller utdelningshistorik. Bolaget jag pratar om är Latour. Latour har bjudit på en makalös resa med både tillväxt och en magisk utdelningshistorik sedan starten.

Latour startades 1985 och är ett blandat investmentbolag och noterat på Large Cap på Stockholmsbörsen. Bolaget består av dels en helägd industrirörelse, dels en börsportfölj. Latours helägda industrisrörelse består av ett 100-tal bolag organiserade i fyra affärsområden: Hultafors Group, Latour Industries, Nord-Lock Group och Swegon. Börsportföljen består av tio börsnoterade innehav där Latour är huvudägare eller en av huvudägarna. Om du investerade i Latour vid starten 1985 så har du fått en totalavkastning på över 103.000%. Det är svårt att föreställa sig men några fantastiska efterföljande år satte en riktigt bra fart på kapitalet och sedan har ränta på ränta i kombination med bra investeringar gjort sitt fantastiska jobb.
" Om man investerade 100.000kr i Latour år 1985, återinvesterat utdelningarna och behållit aktierna så är de idag värda över 100 miljoner kronor.

Latours utdelningspolicy - "Styrelsen i Investment AB Latour har för avsikt att dela ut erhållna utdelningar från portföljbolagen samt en andel av de helägda dotterbolagens resultat som bedöms rimlig med avseende på bolagens finansiella ställning, investeringsbehov, skattesituation och eventuella förvärv".

Latours utdelningshistorik - Utdelningarna är som vanligt viktiga för totalavkastningen och här har Latour presterat riktigt bra. Latour har haft en grym långsiktig utdelningstrend och sedan straten har man bara sänkt utdelningen i samband med 90-talskrisen och finanskrisen 2008. År 1985 var utdelningen 0,01kr per aktie för att idag 33 år senare vara uppe på 2,25kr per aktie. Det är en ökning på över 22.000%.

Här nedanför kan du se Latours utdelningshistorik från 1985 t.o.m. 2018.


Här nedanför är Latours utdelningshistorik 1985-2018 i tabell.


Latours utdelningstillväxt - För att få en bra långsiktig utdelningstillväxt så måste verksamheten fungera och vinsterna öka, något som Latour har lyckats med historiskt. Om man kollar på Latours utdelningshistorik så ser utdelningstillväxten över tid väldigt bra ut med bara två sänkningar, en i början på 90-talet och en i samband med finanskrisen. På diagrammet nedanför kan man tydligt se att den stora tillväxten låg i början även om man fortsatt hållit en bra tillväxt även de 5 senaste åren.


Genomsnittlig årlig utdelningstillväxt:
 • De senaste 30 åren 13,61% 
 • De senaste 10 åren 15,60% 
 • De senaste 5 åren 12,48% 

Totalavkastning medräknat återinvesterad utdelning:
 • De senaste 30 åren 26.454% 
 • De senaste 10 åren 589% 
 • De senaste 5 åren 217% 

Genomsnittlig årlig totalavkastning (CAGR):
 • De senaste 30 åren 20,4% 
 • De senaste 10 åren 21,3% 
 • De senaste 5 åren 26%Latour är mitt 5:e största innehav och utgör 6,4% av portföljen. Självklart tror jag på bolaget på lång sikt och att de framöver kommer att fortsätta att öka vinsterna och utdelningen för att även i framtiden bjuda på en fin utdelningshistorik, även om den lär bli lite mindre kaxig. Utdelningstrenden de senaste 5 åren ser otroligt bra ut och även om jag inte tror på så stora höjningar framöver så räknar jag med tvåsiffriga utdelningshöjningar de kommande åren.
 • En aktie i Latour delade år 1985 ut 7,8kr. Om man tagit utdelningen varje år från den aktien och återinvesterat i nya aktier så kan man idag inkassera 5475kr i utdelning varje år. 
 • Om du hade köpt Latour för 100.000kr år 1985 och återinvesterat utdelningarna så hade du idag fått utdelningar på 2.174.015kr per år!


Slutsats - Latour med sin fina utdelningshistorik och fortsatt fina tillväxt är som det ser ut nu ett givet innehav i portföljen. Med bara två utdelningssänkningar på 33 år känns det som att vi kan förvänta oss fortsatta höjningar framöver. Storlek på drygt 6% känns bra, men kan nog tänka mig att öka upp till 8% av portföljen framöver. Direktavkastningen är låg i den här aktien men det kompenseras av den hittills starka tillväxten.

Läs mer om Latour på Avanza *affiliatelänk
Ovanstående länk är en affiliatelänk, läs mer här.


Hur ser ni på Latours utdelningshistorik? Tror ni att den kommer se lika bra ut om 20 år?


15 kommentarer:

 1. Hej,

  Trevlig sammanställning! Men har några frågor:

  Vad menar du med följande? "En aktie i Latour delade år 1985 ut 7,8kr". Var inte utdelningen 0,01 kr per aktie 1985?

  Och det sista diagrammet, vad visar blå respektive orange linje?

  SvaraRadera
 2. Tja Frilosofen,

  Sorry om det var otydligt. Om vi börjar med fråga 1: Det är vad de delade ut i kronor per aktie då. 0,01kr är om räknat med hänsyn till splittar etc. så 0,01kr är vad du får räkna om du köper en aktie idag. Hoppas du förstår?

  Fråga 2: den blå visar aktiekursen utveckling medan den orangea visar totalavkastningen inkl. återinvesterade utdelningar.

  Hoppas du förstår och fråga annars :)

  Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 3. Äger själv en del latour och har dem inte för den blygsamma utdelningen utan för utdelningstillväxten. Kommer att öka innehavet varje månad ett tag framöver då jag känner mig "mätt" på högutdelare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Snålgrisen,

   Ja vi fprhoooas på fortsatt på utdelningshistorik för Latour! :)

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Riktigt fint bolag som jag gärna alltid köper mer av. Utgör inte ett stort innehav i min portfölj just nu, men detta kommer justeras på sikt.


  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Investmentbolagsinvesteraren,

   Yes, samma här! :) Hur stort är planen att det ska viktas?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Helt fantastiskt. Dessa inlägg får en att motiveras. På 30 år är avkastningen helt otrolig. Köp och behåll, återinvestera utdelningen. Är inte så mycket svårare än så egentligen.
  Tack!
  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja PB,

   Ja helt sjukt bra utdelningstillväxt på Latour, vi får hoppas på bra framöver också :).

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Man undrar om det finns någon som sitter på en stor post Latour inköpta 1985, eller om de flesta som gick in hunnit ta ut sina vinster genom åren. Kul att leka med siffror. Det visar verkligen den långsiktiga effekten. Man blir inspirerad att fortsätta vara långsiktig! /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja C,

   Ja, Shit det skulle vara kul att veta. Nån måste det ju finnas? :)

   Ja, alltid bra att hitta motivation. Även om det i te blir så mycket som Latour historiskt så borde det bli bra iaf!

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Min mor ärvde latouraktier för en ansenlig summa 1987 , idag är det värt cirka 4-5 miljoner men hade hon gjort som ni skrivit ovan och återinvesterar utdelningarna hade det ju varit avsevärt högre....

   Radera
  3. Ja de finns...
   Inte så stor post dock. Levde på 3.500 kr i månaden på den tiden...
   Har även ett par andra innehav från den tiden. Har helt enkelt svårt att sälja aktier.

   Radera
 7. Tjena!
  Latour utgör nu 9% av min portfölj, en siffra som jag hoppas öka med tiden. Om bolaget fortsätter att leverera i samma takt som de gjort sedan 1985 i exemplet ovan så kommer mina aktier i Latour att vara värda 40 miljoner om 33 år.
  Helt okej avkastning :)

  Mvh / K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Koll på kontot,

   Härligt! Ja vi får hoppas på det så blir du mångmiljonär då! :)

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera