torsdag 1 februari 2018

När ska man gå i pension?

Det är rätt intressant att fråga människor när de tänkt att gå i pension. Det skiljer ju ganska mycket från person till person men gemensamt för oss som är ekonomiintresserade verkar vara att majoriteten har tänkt att man ska gå i pension innan 65-års ålder.Jag gjorde för ett tag sen en liten omröstning på Twitter och resultatet efter 623 röster visade att majoriteten (70%) har planerat att gå i pension innan sin 60-års dag och hela 31% innan de fyller 50 år. 6% planerar att pensionera sig innan sin 40-års dag.  Det som jag funderat på är vad det är som styr valet. Är det ekonomiskt eller helt enkelt för att man känner att det är en bra ålder? Många säger ju att de inte skulle vilja sluta jobba även om de kunde, samtidigt visar i alla fall min lilla undersökning att majoriteten planerar att ta en "tidig" pension.

När ska ni gå i pension? Är det ekonomin eller "viljan" som styr?Dagens tidigare inlägg:
Billigare hemförsäkring

Läs även:
Sluta jobba innan 40
Men pensionen då?
Backup plan vid tidig pension
Portföljen över 1,6 miljoner kronor - Nu händer det grejer!
Filar på en ny affärsidé - Alternativ till tidig pension?

14 kommentarer:

 1. Bra fråga, jag tror nog det är både hur depån går och hur jag trivs. Men jag siktar på att sluta om 9-10 år dvs 60-61 år.
  Men långt dit och hinner hända mkt, så man vet aldrig...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Nyttboende,

   Ja mycket hinner ändras på vägen såklart, men det är nog ändå bra med någon form av övergripande plan så man inte fastnar i bekvämlighet?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. När jag var ung drömde jag om att kunna avsluta tidigt och göra spännande saker. Men nu är jag 70 och arbetar fortfarande. Varför? Ja dels är det roligare idag när det inte är ett tvång men det beror också på att jag absolut inte vill leva på svensk pensionsnivå. Den där det roligaste du kan göra och ha råd med är att mata duvorna i parken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Härligt att du känner som du gör, det är möjligt att jag känner likadant sen det vet man aldrig. Budgeten jag har gjort täcker dock mer än att mata duvorna. Det handlar nog lite om vad man gör det till också? Jag gillar att leva sparsamt och då får man in en del på lite pengar, fast det är såklart lätt att säga nu att mina krav inte kommer att ändras.

   Tack för kommentaren!

   Radera
 3. Har inga planer på att gå i tidig pension just nu eftersom jag har ett jättespännande jobb. Däremot gillar jag att ha en passiv inkomst och friheten att i framtiden själv kunna bestämma det. Med tanke på min höga sparkvot bör jag utan problem klara att gå i pension lagom till att jag fyller 50.

  Om jag skulle gå i "pension" skulle jag antagligen syssla mig med annat såsom inkomstbringande hobbies: odling, musik, skriva mer. Skulle antagligen också engagera mig mer ideellt eller lokalpolitiskt när man har tid att göra det på ett ordentligt sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja utlandsutdelaren,

   Grymt att du har ett så roligt jobb, det är skitbra ju! 50 är ju ändå gaska tidigt om man jämför med snittet. Det är precis så jag känner också att man kan välja exakt vad man vill göra. Jag tror det är viktigt att låta sig själv testa olika saker i livet för att prova på. Kanske har man missat de roligaste sakerna?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Kommer nog aldrig sluta arbeta heller. Däremot kommer jag vilja kunna välja vad jag vill göra om dagarna i större utsträckning. Men stannar nog iaf 10-15år inom mitt yrke. /Aktieflickvännen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Aktieflickvännen,

   Grymt att du känner så, där är vi olika :). Vad jobbar du med?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Jag gillar mitt jobb och när jag tröttnar så tänker jag byta till nåt nytt. Kommer nog jobba fram till normala pensionsåldern. När jag väl sparat ihop tillräckligt för att gå ned i tid har barnen lämnat boet och då känns det rätt meningslöst att jobba mindre. Det är nu när jag har små barn som jag skulle behöva jobba deltid för mer tid med familjen och allt annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Aktieoutsidern,

   Härligt att du gillar ditt jobb så mycket! Du har inte funderat på att köra deltid nu när barnen är små?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Vill nog sluta innan jag blir för skröplig så man orkar ta sig runt i världen lite. Vid 50 känns lagom. Men egen far blev mycket tröttare efter 50, det märktes tydligt, ändå joggade han flera gånger i veckan, men det var då krämporna efter ett helt arbetsliv började komma. Och nu vid 75 börjar han bli glömsk och vimsig också, samt att hälsan börjar vackla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Snålgrisen,

   Vi tänker nog lika där, jag tror man behöver en del erfarenheter för att tänka så. Jag får se om jag framöver går in på lite mer personliga saker som stärker min motivation mot frihet. jag har tyvärr upplevt tråkiga saker som gör mig mer övertygad om att jag är på rätt spår.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Att vara anställd skulle jag mycket väl kunna tänka mig att pensionera mig från typ nu på en gång. Men att inte jobba är för mig otänkbart. Jag jobbar gärna mycket och länge om det är med sånt som jag själv brinner för:) Att slita ont och göra saker bara för att nån annan pekar med handen har jag tröttnat på för länge sedan.

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Pengaregn,

   Ja det kan ta på krafterna att hållas på en plats när man vill göra något annat. Du har inte funderat på att starta eget då? Själv vill jag verkligen blir fri, fär även om det är betydligt roligare att driva eget företag vill jag inte känna mig beroende av den inkomsten. Jag kan även känna mig låst vissa dagar om jag verkligen vill vara ledig den dagen etc.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera