lördag 3 februari 2018

Castellums avkastning de senaste 3 åren - Det riktiga svaret!

Jag har både fått frågan direkt och läst flera som undrar varför man investerar i Castellum med tanke på att de haft så dålig kursutveckling de senaste 3 åren. De senaste tre åren har kursutvecklingen i Castellum om man kollar på Avanza varit riktigt klen, närmare bestämt -0,79% på hela perioden. Detta medan SIX30 Return Index gett +12,48% på samma period.


Castellum är mitt största innehav och jag är väldigt nöjd med utvecklingen jag haft där. Det låter säkert konstigt med tanke på grafen ovanför, men jag ska försöka förklara varför Castellum har varit en bra investering. Avkastningen är i själva verket mycket högre än vad som syns i grafen ovanför. Här nedanför punktar jag upp 2 viktiga orsakar till att grafen blir felaktig.

 • Nyemission - I samband med att Castellum köpte Norrporten utförde de en nyemission med företrädesrätt för aktieägarna. Det innebar att aktieägarna hade rätt att teckna en ny aktie per två befintliga aktier till kursen 77kr. Om du köpte 2st aktier för exakt 3 år sedan fick du alltså betala 265,20kr (132,60x2=265,20kr). Du fick sedan företrädesrätt att teckna ytterligare en aktie för 77kr, totalt har du då betalat 342,20kr för dina 3st aktier. • Utdelningar - För varje Castellumaktie du har köpt för 3 år sedan har du mottagit 4 stycken utdelningar på 4,60kr, 4,90kr samt 2 stycken på 2,50kr (2017). Totalt har du mottagit utdelningar på 14,50kronor under perioden.


När vi nu räknar på det så får vi fram att vi betalat 265,20kr för vårat ursprungliga köp av 2st aktier. Vi har sedan haft möjligheten att delta i nyemission eller att sälja vår teckningsrätt. För att göra det enkelt så räknar jag med att vi deltar, men hypotetiskt borde det inte ändra utfallet då teckningsrättens värde borde motsvara rabatten vi får i vår tredje aktie. Vi har alltså betalat 342,20kr för våra 3 aktier.

Om vi vill köpa 3st aktier idag så får vi betala 131,55kr/st, alltså 394,65kr för 3st aktier. När vi plussar på de 14,50kr vi fått i utdelningar så slutar totalen på 438,15kr (394,65x14,50(x3)=438,15).

Resultatet av det här blir att vår initiala investering har avkastat 28% (438,20/342,20=1,28) och alltså inte de -0,79% som man kan tro om man bara kollar historiken på kursen. 28% måste ju ändå anses som helt ok med i jämförelse med SIX30 Return Index som avkastat 12,48%?

21 kommentarer:

 1. Tack för inlägget. Det intressanta när man studerar en aktie är ju totalavkastningen. Det är tråkigt att Avanza eller Nordnet för den delen enbart i sina grafer visar hur aktiekursen gått. I den bästa av världar så borde de även visa historik på totalavkastning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Tony,

   Tack själv för kommentaren! Ja precis, totalavkastningen är det viktiga. Det skulle vara grymt om man kunde välja att se totalavkastning. Sen hur de ska få till det med nyemissioner mm kanske är knepigare men borde ju gå.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Jag har haft Castellum tillräckligt länge för att vara med på nyemissionen och njutit av utdelningarna. Klart jag tar med nyemission mm i uppföljningen av aktierna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Nolvbos,

   Härligt! Ja man måste ju göra det för att det ska bli rätt.

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Jag har haft Castellum snart ett år och planerar att återinvestera kommande utdelningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Investeringstankar,

   Grymt! Det lär bli bra på sikt det där! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Tack för jättebra inlägg! Har varit aktieägare några år nu och fortsätter öka allteftersom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Tack! :) Samma häR!

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Jag själv har bolaget som ett av mina kärnbolag i portföljen och fyller på flertalet gånger om året.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Utdelningssoftaren,

   Det låter bra! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Bra inlägg. Jag hade inte Castellum vid nyemissionen så fäster ingen vikt vid den. Hoppas de rullar på som de gjort, jag är nöjd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Aktieoutsidern,

   Jag förstår det, ja det hoppas jag med. Ökade lite idag! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. kanhända många köper Castellum för att de har bra direktavkastning, rent värdemässigt finns det väldigt många aktier som gått bättre,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Jag håller med dig där, anledningen till att jag har Castellum är flera. Bla så har den historiskt presterat stabilt vilket är viktigt för mig, men självklart finns det bättre aktier.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Castellum har stabil historik och avkastning på 28% är väl OK kan man tycka, men branschen har gått otroligt bra och många konkurrenter bättre. Ska man verkligen vara nöjd med 28% avkastning på 3 år. Jämför med Balder, Fabege, Sagax, eller ännu bättre avkastning har Victoria Park och D.Carnegie haft. Välskötta fastighetsbolag som inte delar ut så mycket pengar har högre avkastning än högutdelande fastighetsbolag i regel. Pengarna jobbar bättre i företaget. Nu kanske det visserligen kommer sämre tider när fastigheter underpresterar, men om fastighetsbolagen får det tuffare ekonomiskt blir jag ännu mer tveksam till att ta emot utdelning även om det bara är 50% av vinsten. Nu är jag kanske orättvis när jag jämför flertalet av bolag som är yngre med Castellum, men ska man plocka ut ett bolag att jämföra med så är Fabege (+44% exkl utdelningar) bättre och här finns en stark huvudägare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Marcus,

   Bra synpunkter och du har rätt där. Jag vill ha stabilitet i mina stora innehav och så länge jag kan få en totalavkastning runt 120% på sikt från Castellum så är jag nöjd. alla gör vi olika val och att välja någon av de aktier du nämner kan mke väl vara bättre.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Jag äger också Castellum. Absolut ett jättefint bolag och som du säger så vet man vad man får när man köper Castellum. Aktien har varit enormt trevlig att ha i portföljen sen de börsnoterades. Dina 120% är riktigt bra.

   Radera
  3. Tja. Haha det blev fel, slank in en 2:a. Skulle stå 10% i totalavkastning, per år alltså :)

   Radera
 10. Jag äger inte Castellum än, men börjar se det som ett eventuellt köp. Stabilt bolag som har höjt utdelningen i 20 år och dessutom är hyfsat billig nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja minimalistspararen,

   Ja, jag gillar bolaget och nu känns som ett ok läge att gå in :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera