måndag 5 februari 2018

Sälja allt och flytta till Spanien? - Är jag på väg att ge upp?

Igår Hamnade jag och sambon i ett långt samtal. Jag har alltid mer eller mindre haft siktet mot ekonomisk frihet även om det gått upp och ner i perioder. Hon fick upp ögonen för det först för 2 år sedan egentligen och började då att spara. Igår var vi nåda allmänt rätt trötta på Sverige och vardagen. Även fast vi gör saker och åker på semester osv. så känns det som man bara längtar efter att få göra något nytt, bryta allt och testa något nytt. Inte om 5 år, utan nu.
Det vi kom fram till var, varför släpper vi inte bara allt och flyttar utomlands ett år? egentligen känns det så självklart, samtidigt som det skulle kasta omkull planen med ekonomisk frihet om 5 år helt. Pengarna skulle ju ta slut och man får komma hem till kalla Sverige ett år senare, pank och utan jobb. Men på något sätt lockar den tanken, det känns lite på samma sätt som jag tänkte innan jag sa upp mig på jobbet för 5 år sedan. Jag var skitskraj och visste inte vad som skulle hända men allt blev så bra. Utan den känslan, utan rädslan skulle inte upplevelsen vara lika stor. 100% trygghet har aldrig lockat mig, jag vill ha den där känslan som är svår att beskriva. Därför kanske det skulle vara en bra idé att släppa allt, kasta sig ut i ovissheten och få känna på nuets käftsmäll?

För att gå tillbaka till diskussionen så kändes det så rätt. Det var min sambo som tog upp det, timingen känns perfekt. Kanske sätta ett datum, spara något år eller två och sen bara dra. Man får hyra ut lägenheten eller sälja, jag tror det är nyttigt att slitas bort från sin comfortzone. Kanske borde man inte ens fundera, i mina tankar har jag redan bestämt mig men jag vet att det kommer att bli ett tufft beslut så jag vet inte egentligen, vad gör man? Vill tacka för alla tips jag fick igår på Twitter!

Länk till Twittertråden här.

Vart ska man dra då? Vi pratade Asien först, sen började man tänka praktiskt
 och då kändes typ södra Spanien lite lättare. Södra Spanien har alltid lockat, fin natur och klimatet verkar ok även på vintern. Priserna känns ok och det kan nog bli lätt att komma in i en skön vardag, med lite vandring, cykling och strandhäng. Vi får se, jag antar att vi kommer prata mer om det här ikväll.

Vad tycker ni? Börjar jag ge upp, är det en dum tanke att flytta utomlands ett år för att komma hem till kalla Sverige igen?


Läs mina inlägg om hur du enkelt sparar pengar på:
Billigare hemförsäkring
Billigare elräkning

13 kommentarer:

 1. Det är nog lätt att hamna i den tankesnurran nu när mörkret är som jävligast, och börsen blinkar blodrött och jobbtröttheten är påtaglig. Jag är en sån person som gillar trygghet och när allt följer en viss rytm, spontan är nog inte ett ord som kan beskriva mig, snarare tvärtom. Jag ska vara lite tråkig och ge rådet "håll ut"... ni har ju satt upp ett mål om ekonomisk frihet om 5 år, är det då inte bättre att löpa linan ut? Målet är i sig inte fy skam, även om det är en pina att ge sig upp varje morgon i mörker, kyla och slask (och det blir inte bättre av när man tänker på alla de som får pengar i brevlådan utan att behöva göra ett handtag). Det är ju aldrig fel att ta en avstickare till solen under året för att ladda batterierna, det gör vi minst en gång om året, men man ska nog va försiktig med att tappa fokus allt för mycket, bara för att det känns lite tråkigt och att man "vill att nåt ska hända". Livet är inte alltid roligt, inte ens i södra Spanien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Snålgrisen,

   Jag förstår hur du menar och visst.. när det är mörkt och grått så är det lättare att längta till något annat men det här är något som kan komma på sommaren också. Det är nog inte just värmen i sig utan äventyret. Som du säger blir ju inte livet bättre för att man flyttar men det känns inte som vi flyttar från något, där är något som drar. det känns som vi vill upptäcka mer.

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Hej,
  2014 släppte jag allt här i Sverige och flyttade till ön Coronado som ligger i San Diego i Södra Kalifornien. Jag och mina två döttrar (då 14 och 16) hyrde en gullig beach cottage med en liten trädgård några hundra meter från Stilla Havet och 4 minuters gångavstånd från flickornas High School. Vädret var alltid fint, typ 30 grader varmt i november och på julaftonen satt jag i bikini på stranden i gassande solsken. Om man går in på min blogg och tittar i högerspalten och läser min gamla blogg som heter As we walk in Fields of Gold och tittar från mitten av juni 2014 så bloggade jag från livet i Kalifornien där. En sak som jag lärde mig är att det är så underbart att vara fri och att man behöver absolut ingen arbetsplats att gå till för att livet skall vara underbart. Allt fanns på ön och vi använde sällan bilen då vi kunde gå till allt. Gym och mataffär på andra sidan gatan, mysiga kaffen barer och restauranger runt hörnet. Helt underbart. Men jag lärde mig också en till sak...man gör ungefär samma saker oberoende på var man är. Man har sina vanor och de sitter. Asien intresserar mig absolut inte på grund av hur smutsigt och korrupt det är där. Synen på djur är horribel och alla snusk gubbar som åket dit för sexhandeln och det politiska läget. Nej tack. Då kan jag hellre rekommendera Spanien där vi bodde i 4 år i slutet av 90-talet. Yes! Åk! Vad väntar ni på. Lycka till.
  Mvh, Anneli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är väl inte USA precis kända för att ta väl hand om djur. Du kanske tänkte på husdjur specifikt, varför det skulle vara mindre ok? Dessutom är det vanligt att låsa in hunden på bakgården hela dagen i USA.

   Radera
  2. Hej Anneli,

   Grymt inspirerande att höra! Det lät som en riktig dröm. Så du tycker Spanien är ett bra val alltså, vart i Spanien bodde ni?

   Jag ska gå in och läsa din blogg nu, ska bli riktigt kul! Tack för peppen och tipsen! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  3. Hej,
   Vi bodde i El Puerto de Santa Maria, nära Cadiz, i ett område som heter Vista Hermosa. Gängavstånd till stranden och nära till affärer och mysiga barer och restauranger. Inget turistställe men det är där många Madridbor och Sevillabor har sina sommarhus.

   Mvh, Anneli

   Radera
  4. Tack för svaret! :) Ska kolla upp det och läsa lite på din blogg.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Börja kanske med att dra iväg ett kvartal till att börja med. Köp en bättre begagnad husbil och dra iväg säg från Dec-Mar dvs under den mörkaste tiden. Hyr ut lgh i Sverige till bekanta under tiden. Sen när ni kommer hem kan ni utvärdera om ni ska fortsätta eller vänta 5 år tills helt fri. Mera frihet med husbil så kan ni åka mellan Frankrike, Spanien och Portugal för att se var ni skulle kunna landa den dan ni flyttar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Leva Drömmen,

   det skulle kunna vara ett alternativ, problemet blir väl att det är svårt att ta ledigt ett kvartal och ska vi ändå lämna jobben så kan man lika gärna stanna längre tänker vi :).

   En husbil låter dyrt, vad kostar en bättre begagnad husbil? Då vill man stå på camping också vilket lär kosta lite? Kan säkert vara ett alternativ men jag har ingen koll på kostnaderna, vi är kass på att mecka och sånt ;).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Vi sålde huset och är sedan 1 månad i Thailand. Vi tänkte prova livet här i 3 månader och än så länge är det fantastiskt! Till våren åker vi nog till Sverige en sväng och sedan är planen att spendera en del tid i Spanien. Eventuellt köper vi husbil och kör ner i lugnt tempo. Följ vårt äventyr på www.ettfriareliv.nu om du/ni vill

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Rickard,

   Riktigt inspirerande att höra och jag har även läst er blogg. Det ska bli kul att följa er resa och se vad ni gör framöver!

   Vart i Spanien är planen att vara, eller ni kanske ska åka runt i landet?

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Tjenare!
  Intressant, jag bor själv just i Spanien på heltid sedan många år och älskar det. Sverige är ett fantastiskt land, ingen tvekan, det är bara den där lilla detaljen med vädret...

  Jag sade upp rubbet hemma och köpte en enkel biljett till solen, har inte återvänt. Säger inte att det är en enkel sak att genomföra men för mig har det helt klart varit ett mycket bra beslut. Solen är inte bara solen, att leva i ett varmt klimat förändrar så otroligt mycket i vardagen, bland annat det sociala livet.

  Jag är en äventyrare och min erfarenhet är att livet bara blir bättre när man kliver utanför rutan och vågar ta chanser. Detta kan göras på många sätt. Jag satte allt på ett kort, sade upp mig från jobbet och lägenheten innan jag drog, det behöver man inte göra. Det går bra att hyra ut lägenheten, ta tjänstledigt och prova på en period.

  Som rekommendation kan jag säga av egen erfarenhet att Kanarieöarna, solkusten och Mallorca har ett fantastiskt klimat ( i den ordningen) som passar oss Svenskar perfekt. Skulle jag behöva välja en vinnare skulle jag nog säga solkusten då klimatet, folket och maten är speciellt bra i kombo med närhet till Sverige.

  Go for it!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Koll på kontot,

   Shit vad härligt! Var i Spanien bor du? Jobbar du där nu? Som du säger så är det viktigt att sätta sig utanför bekvämlighetsboxen då och då för att känna att man lever.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera