onsdag 12 juni 2019

Tågluffa i Europa - Kostnader?

Om det är något sätt att resa på som både är smidigt och hyfsat billigt så är det att tågluffa i Europa. Jag och sambon har gjort det här några gånger och vi kommer definitivt att göra det flera gånger igen.

Att tågluffa ger en otrolig frihet i resandet och det gör även att själva resan blir en resa och inte bara en transportsträcka dit man ska. Det här är något som jag kan tänka mig att göra mer av när jag är helt ekonomiskt fri om något år.

Det här är ett riktigt långt inlägg så jag vill varna trötta läsare och påminna om att ladda med en kopp kaffe så ni inte somnar ;). Jag hoppas dock att det kan vara till hjälp för någon och om ni undrar över något så finns jag och svarar i kommentarsfältet!


Innehåller affiliatelänkar

Vad kostar det att tågluffa i Europa?


Nu kommer vi till det intressanta för de flesta, nämligen vad det kostar att tågluffa. Jag kan ju självklart inte svara på vad det kommer att kosta för dig att åka tåg genom Europa men jag kan ge generella svar baserat på våra egna resor.

Vad det kostar att tågluffa är i stort sätt beroende på vilka länder du åker till, vilka tågsträckor du väljer, vilka tider du åker tåg, hur du väljer att äta och vilka boenden du väljer. Själva brukar vi använda Hotels.com, kolla in de bästa priserna och erbjudanden på hotell här.



Man kan generellt säga att det är billigare att tågluffa i Östeuropa. Både boenden, mat och tågresor är billigare där än i Västeuropa. Det är också främst i Östeuropa som vi rest med tåg så mina kostnader kommer att basera sig på dessa priser.

Här nedanför radar jag upp lite kostnader som är kopplade till en tågluff (Priserna är under högsäsong på sommaren).

  • Interrailkort (ger rabatterade resor) - Från 2300-12 900kr, beroende på antal resdagar och giltighetstid. Vi har bland annat rest med ett kort som ger 10 resdagar under en 30-dagarsperiod för 4494kr (Nupris, var billigare förut). Här kan du se alla priser för Interrailkort.
  • Platsreservationer/båtresor - Förutom Interrailkortet rekommenderas det att göra platsreservation på de tåg man tänker åka med under högsäsong. Vad det kostar beror på tåget/land och vilken typ av plats det är. En sittplats kan kosta från 20-30kr och en sovplats från en dryg hundralapp. Vi har bland annat åkt båt mellan Sverige-Tyskland, Sverige-Danmark, Sverige-Polen och Italien-Kroatien. Priserna varier men har legat kring 2-800kr.
  • Boende - Från 250-300kr och uppåt per natt för dubbelrum, det kan bli billigare om man sover på tåget i sovkupé eller delat rum på hostel.
  • Mat - Självklart är det helt olika från person till person, vårat matschema såg oftast ut så här: Frukost köpte vi oftast på supermarket/bageri (50-100kr för två personer) och ibland café (80-100kr för två personer). Lunch köpte vi antingen på supermarket (100-150kr för två personer) eller ute (100-200kr för två personer). Middag åt vi alltid ute, brukade vanligtvis hamna kring 300-350kr för båda oss med husets vin.
  • Övrigt - Övriga kostnader när man tågluffar är främst fika/kaffe, någon öl och eventuella sevärdheter eller muséer. För vår del är den här kostnaden väldigt låg och kan nog slås ut på 50kr per dag.

Totalkostnad när man tågluffar i Europa


Eftersom priserna på Interrailkort ändras lite varje år så kan det vara lite dyrare om vi skulle göra samma resa idag. Om vi går på vår senaste resa som var 22 dagar lång så gjorde vi av med ungefär 28 000kr för oss båda. Då stod resor och boende för drygt hälften av våra kostnader.

Något som drog upp kostnaderna var bland annat besök i Venedig och lite andra ställen i Italien och Österrike. Tidigare resor i enbart Östeuropeiska länder har landat kring 25 000kr totalt.

Jag tror att beroende på hur man är som person och vilka kostnadsvanor man har så kan det kosta allt mellan 20-50 000kr för två personer.

Tips för billigare boende!


Jag brukar boka mitt boende via Booking, Hotels.com eller AirBnb där jag hittar bäst priser. Om man har Refunder så får man vanligtvis 4-5% i bonus på Booking och Hotels.com. Med Refunder kan man alltså spara en del pengar då boendet är en stor del av kostnaden.

Ett bra tips är alltså att skaffa ett konto på refunder med min länk nedanför. Då får du 50kr och gå sen in och kolla de rabbaterade priserna på Hotels.com. Genom att använda refunder får du ytterligare 4-5% rabatt på priserna.




Resa med interrail-kortet, varför?


När vi har tågluffat har vi valt att köpa Interrailkort. Anledningen är för att när vi har räknat på det så har det blivit mest ekonomiskt, det har alltså varit billigare. Med Interrailkortet så åker man fritt på nästan alla tåg och gör man många tågresor under sin resa så sparar man mycket pengar på det.

Skulle man däremot bara göra enstaka resor så är det möjligt att det är mer ekonomisk att bara köpa en tågbiljett utan Interrail. Man får även rabatt på vissa färjor etc. med Interrailkortet.




Bilden är från Interrail.se

Göra platsreservation Interrail


Det lättaste sättet för att reservera platser på tåget inför resan tycker jag är gå till en biljettkassa där de säljer Interrail-kort och reservera platserna inför tågluffen.

Fördelen mot att göra det själv på nätet är att du får riktigt bra hjälp med alla frågetecken och eftersom de är vana med dessa bokningar så kan de ofta snabbt och enkelt hitta billigare priser och bättre avgångar. Vi har fått väldigt bra hjälp när vi köpt våra Interrailkort i biljettkassan på tågstationen.

Du kan även ringa Europarunt eller Interrail för att göra dina platsbokningar. Det kan vara ett bättre alternativ i dagsläget när möjligheterna att få hjälp i en biljettkassa är mindre.

  • Att tänka på! - Något som kan vara bra att tänka på innan du gör dina platsreservationer är att ta fram den rutt du vill åka innan. Kolla även upp potentiella boenden så att det finns tillgängligt och till rätt pris till de städerna du vill stanna i. Här kan du kolla upp resrutter. Kolla även här. När du kollat ut en rutt, vilka Europeiska städer du vill besöka och att det finns boende tillgängligt så är det bara att göra dina platsreservationer.
  • Ytterligare ett tips! - Om du vill besöka platser på vägen men du tycker att boendealternativen är för dyra så kan du tajma tågresorna så att du får en heldag på det stället utan att behöva betala för boende. Ta ett nattåg med sovplats från staden innan med ankomst på morgonen. Du är då utvilad när du kommer fram och kan planera avgången sent på kvällen på ett nattåg till nästa land/stad med sovplats och behöver då inte betala för hotell. I de stora städerna finns låsbara bagegeskåp på stationerna där man kan förvara sin väska medan man utforskar staden, det brukar kosta 5-10 euro beroende på vart man är.



Sov medan du reser och spara pengar


Personligen gillar jag att se de länder jag besöker eller åker igenom och det är även en av de magiska sakerna med att tågluffa. Att stå med en öl i handen och ansiktet ut genom fönstret, med solen i ögonen och blicka ner över adriatiska havet medan man glider fram över bergen i Kroatien är.. magisk!

Inget flyg i världen kan ge den upplevelsen, inget lyxhotell kan ens komma nära den upplevelsen. Det är enligt mig en av de största anledningarna till att man ska tågluffa!



Även fast jag gillar att se länderna jag åker igenom så väljer vi ibland att ta nattåg med sovkupé när vi tågluffar. Vissa länder har vi sett förut och vissa sträckor är inte lika intressanta. Vissa sträckor åker tåget på färjor och där finns ofta inte lika mycket att se så då kan man lika gärna sova på tåget och komma fram utvilad på morgonen.

En plats i sovkupé kan kosta så lite som 150kr i Östeuropa så det blir ett ganska billigt boende i jämförelse med många hotell. Att boka tågen efter tider som passar är ganska enkelt när man lärt sig systemen och vi har flera gånger besökt länder under bara en eller två dagar och då maxat vistelsen genom att planera tågresorna.

Man kan välja att komma fram klockan 7 på morgonen utvilad och åka samma dag eller dagen efter klockan 23 på kvällen i sovkupé och komma till nästa land morgonen efter.


Billigare hotell! 💰 - Använd min inbjudningslänk så får du 50kr när du handlat för 100kr via Refunder.




Undvik växlingsavgifter när du tågluffar - Ett grymt tips!


Nu tänkte jag bara berätta om ett riktigt bra tips som du inte får missa om du inte har tänkt på det. När du reser i Europa så kommer du att bli tvungen att ta ut pengar om du inte vill åka runt med alldeles för mycket pengar på fickan.

Tyvärr blir det ofta ganska dyrt att ta ut pengar om du använder ditt vanliga bankkort eftersom du då får betala uttagsavgifter i automaterna.

Vi har löst det här genom att skaffa ett gratis kort utan växlingsavgift och det bästa kortet vi hittat är Komplett Banks kort som är helt gratis och utan avgift. Det gör att vi sparar en del pengar som annars skulle gått till onödiga uttagsavgifter.


Fördelarna med att tågluffa istället för att flyga



Det finns många fördelar med att resa med tåg istället för flyg inom Europa, men enligt mig är den absolut största fördelen frihetskänslan. När man reser någonstans med flyg så går själva flygresan snabbt men du måste ta dig till flygplatsen, vara där ett par timmar innan planet går för att sen vänta vid utcheckningen och din transfer som sen ska köra dig till ditt boende.

Så även om själva flygresan tar 3 timmar är det inte orimligt att du totalt får lägga den dubbla tiden eller mer innan du är framme vid din destination.

Är det smidigare med tåg då? Ja, enligt mig är det många saker som flyter på smidigare. Visst, resan tar ju betydligt längre tid men allt runt omkring går mycket snabbare. Man behöver bara se till att vara på tåget när det går, man kan alltså vara på plats 15 minuter innan avgång utan problem om man vill.

När man sen anländer till något Europeiskt land man valt att besöka så gör man det direkt inne i stan, man hamnar alltså inte ute på Václav Havels flygplats för att sen invänta sitt bagage och en taxiresa på 25 minuter, eller i Skavsta för att sen sitta och köa en knapp timme.

När man tågluffar är det bara att gå ur tåget och har man planerat boendevalet bra så promenerar man hela vägen.




Nackdelarna med att tåg istället för flyg


Jag är lite färgad i den här frågan såklart eftersom jag tycker att det är grymt att ta tåget, men jag ska försöka få fram de nackdelar jag har upplevt med att tågluffa. Eftersom vi alltid reser på en viss budget kommer jag utgå från att man gör det hyfsat ekonomiskt och inte svävar iväg deluxe när det gäller det resandet.



En nackdel som vissa kan uppleva är ju självklart de långa restiderna. Något som vi upplevt som jobbigt är de få gånger vi snålat in- eller inte hittat sovkupé-platser på vissa sträckor. Att sova på en sovstol-/fällbar stol i tåget kan vara riktigt obekvämt om man inte är van vid det. Det fungerar enstaka nätter men är kanske inte det bekvämaste och vissa skulle nog inte gilla det alls.

Människor på tågen - En av fördelarna med att tågluffa är ju alla de härliga människor man träffar men man stöter ju ibland på vissa man kanske inte orkar med för stunden. Vi har faktiskt bara störts av andra människor två gånger när vi tågluffat. En gång var det ett gäng medelålders tyskar som festade loss lite i hytten bredvid och den andra gången var det faktiskt ett svenskt ungdomsgäng som hamnade i samma hytt och uppenbarligen inte var ute efter att sova tidigt.

Med lite sociala smidigheter lyckades vi dock göra ett byte och hamnade istället med en trevlig brasilianskt familj, så allt går att lösa. För att vara ärlig hade det inte varit katastrof att sova med de svenska ungdomarna då de var jättetrevliga men just då var vi väl lite trötta.



Tågluffa i Europa, för vem passar det?



Jag kommer att gå igenom kostnaderna lite längre ner i inlägget men först tänkte jag bara berätta mina upplevelser och för vem jag tror det här sättet att resa på passar.

Att tågluffa i Europa är enkelt, riktigt enkelt faktiskt, men det finns även svårigheter eller saker som kan vara jobbigt beroende på hur man är som person. För att verkligen njuta och gilla upplevelsen av att tågluffa så underlättar det rejält om man är en avslappnad och lättsam person som inte stressar upp sig allt för lätt.

Det blir även mycket enklare om man är öppen och gillar att prata med alla människor som man kommer att träffa på de olika tågen runt om i Europa. Vill man se många länder under en kortare period är det ett perfekt sätt att resa på!



Att resa med tåg ger en enorm upplevelse och man får se så mycket mer än när man flyger men om man i vanliga fall föredrar all inklusive och att få allt ordnat på sina resor så bör man förbereda sig på en annorlunda upplevelse.

Det är möjligt att det finns lyxigare tåg i Västeuropa och det finns alltid möjligheten att boka hela sovkupén för sig själv men då känns det som att lite av grejen med att tågluffa försvinner. Att åka tåg i Europa är grymt smidigt och vi har faktiskt bara stött på förseningar och problem inom Sverige när vi tågluffat.



Se hela Europa och träffa nya människor när du tågluffar


Jag rekommenderar som ni kanske förstår verkligen alla som har möjlighet att tågluffa. Man träffar otroligt mycket intressanta människor och får se så mycket mer av Europa än vad man gör från ett flygplansfönster

Jag kommer aldrig att glömma alla små byar man åkt igenom i Slovakien, Italien och Slovenien. Jag har sett ställen jag med största sannolikhet aldrig skulle sett om det inte var för att jag reste med tåg.

Alla möten med människorna du träffar blir betydligt djupare än de du sitter bredvid på flyget. För det första så är sannolikheten att de är från samma land och bakgrund som dig själv ganska liten så fort du kommer utanför Sveriges gränser.

För det andra så kommer du oftast att spendera ganska lång tid med dom i samma hytt och ibland sova med dom. Vi har rest tillsammans med folk från Italien, Brasilien, Tyskland, Japan, Kroatien, Slovenien och Ungern för att nämna några.

Gemensamt har varit att vi pratat och lyssnat på intressanta historier från alla. Det har verkligen varit en upplevelse att få träffa så många intressanta människor. Det är en stor anledning till att jag älskar att tågluffa.

Har du tågluffat någon gång? Skulle du kunna tänka dig att göra det?


Läs inlägget - 5 tips på budgetresor i Europa!



21 kommentarer:

  1. Åkte själv på en 15-dagars runt Europa förra året. Var ett av de bästa upplevelserna i mitt liv. Lyckades även pricka in en rutt som var riktigt bra! Stockholm-Köpenhamn-Hamburg-Frankfurt-Köln-Amsterdam-Paris-Lyon-Milano-Venedig-Wien-Prag-Berlin-Hamburg-Köpenhamn-Stockholm. Nästa gång tar jag nog dock längre tid på mig och skippar höghastighetstågen, så hinner man se lite mer av landet (passerade en stad i Frankrike som heter Chambery och det var riktigt vackert).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Bombmattan,

      Vad grymt! Det låter som du haft en fin resa och jag håller med om att det är en av de bästa upplevelserna i livet! :)

      Jag har mest kört i Östeuropa och där är tågen ofta långsamma vilket jag gillar. Som du säger får man verkligen se länderna. En sträcka jag kan rekommendera är om man åker genom Slovenien ner genom Zagreb till Split. Från Zagreb till split gick det iaf. de gånger jag åkt diesellok och sträckan är upp på höjden/bergen med utsikt mot havet när man kommer ner mot Split! :) Magiskt att stå med en öl i det öppna fönstret i solen när tåget kämpar sig uppför, sakta sakta :).

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  2. Ett mycket intressant inlägg. Har själv inte rest så mycket med tåg inom Europa utan främst i Asien och inom Sverige. Sverige har alltid känts som ett u-land med obekväma tåg, dåliga toaletter och lite allmänt rörigt med en hel del problem. I Asien (Kina/Japan) har allt fungerat perfekt bortsett från lite krångel vid köp av biljetter.

    Kan tänka mig att man får se mycket när man åker med tåg, att flyga är ju lite som att teleportera sig från en plats till en annan. Det viktigaste för mig om jag skulle tågluffa är att det är bekvämt att sitta, ligga. Bokar alltid första klass, men tyvärr är det stor skillnad på första klass på ett snabbtåg i asien (väldigt bekvämt) och svenska tåg...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Snålgrisen,

      Tack, kul att du gillade det! :) Ja, tågen i Sverige ligger lite efter även om det inte är så hög standard i vissa delar av östeuropa. Vi har bara haft problem med förseningar och inställda tåg i Sverige.

      Ja flyg är mer transport. Om det är viktigt med snabbtåg och första klass så har nog Västeuropa mer att erbjuda med där är också betydligt dyrare. Själv gillar jag det enkla ;).

      Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  3. Gött inlägg! Vi kom hem från vår Kroatienresa för en månad sedan cirkus. Är fortfarande pirrig i kroppen när jag tänker på hur gött vi hade det och hur gött tågandet var. Nattåget över alperna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja IGMR,

      Tack! Ja vad kul att det blev bra, förstår dig! Längtar själv efter en tågluff nu, får se om vi kommer iväg i sommar på en eller om dt blir något annat! :)

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  4. Tack för ett fint inlägg. Skall tågluffa ner till Italien i september. Tågluffade i tidernas begynnelse och ser framemot nya äventyr. Dock första klass numera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja Aktiegubben,

      Tack, kul att det uppskattas! :) Vad kul! Har tågluffat genom en del av norra Italien när vi besökte bla Venedig och Ancona, riktigt mysigt! :) Kan förstå att man vill ha mer bekvämlighet! :)

      Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
    2. Kring Gardasjön är det riktigt fint! :)

      Radera
  5. Bra inlägg. Det lustiga är att vi i familjen pratade bara för någon dag sedan om att det vore en rolig grej att sticka iväg och tågluffa runt i Europa innan barnen blir för stora och inte vill följa med mera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just do it - magiskt :) Sonen som börjar skolan till hösten tyckte det var ett äventyr.

      Radera
    2. Tja leva drömmen,

      Rolig tajming med inlägget då! :) Jag håller med IGMR, att tågluffa är en grym upplevelse, vänta inte! :)

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  6. Det är inget för alla oss introverta med andra ord?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej anonym! Jag är själv introvert men förstår inte riktigt hur du tänker nu. Skulle vara intressant om du kunde utveckla det?

      Radera
    2. Tja Anonym,

      Förstår inte riktigt heller frågan? :)

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera
  7. Bra inlägg och kul att du skriver om Östeuropa. Vi tänkte åka med våra fyra barn varav tre är tonåringar. Har du tips på en resa som varar ca två veckor? Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja,

      Tack! :) Tänkte ni tågluffa eller ta flyg ner?

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
    2. Lutar åt tåg åt båda hållen. Har faktiskt funderat på flyg också, det löser ju en del av logistiken och ger oss kanske någon dag extra på kontinenten.

      Radera
    3. Alltså det beror ju på vart ni vill spendera flest dagar. Vill ni ner snabbt med tåg skulle ni kunna ta tåget över med färjan till Tyskland. Köra nån dag i Berlin, Prag/Bratislava, Insbruck sen via Zagreb ner till Split. Väl där kan ni tå båtarna direkt ut till lite kroatiska öar och kanske flyg hem om ni inte vill åka tåg? :)

      Mvh / Frihetsmaskinen

      Radera
  8. Hej! Jag och min kompis ska tågluffa i sommar och funderar hur spontant vi verkligen ska ha det. Bokade du boenden i förväg hemifrån eller gjorde du det efterhand på vägen? Eller bokade du inte alls och tog det som det kom? Vad rekommenderar du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tja! Det beror lite på vart ni ska åka och hur ni ska bo, men jag skulle nog boka i förväg om ni ska åka under sommaren eftersom mycket är fullbokat då.

      Jag har tågluffat flera gånger och för det mesta har vi bokat innan, bara en gång bokade vi längs vägen. Det är helt klart roligare att boka längs vägen men tänk på att även tågbiljetter etc. ska tajma boendet så det går åt lite tid om man inte lyckas hitta något direkt.

      Skulle jag åka på lågsäsong hade jag nog bokat längs vägen. Om ni ska tågluffa i t.ex. Polen/Slovenien som blivit mer populärt så kan det bli fullbokat på vissa tågsträckor så då måste ni vara flexibla.

      Jag skulle nog som sagt bokat innan om ni ska resa under sommaren. Hur länge ska ni vara borta förresten? Om ni inte är borta så länge skulle jag inte vilja slösa för mycket tid på att leta boenden och resor längs vägen.

      Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

      Radera