torsdag 27 juni 2019

Avanza Emerging Markets - En billig tillväxtmarknadsfond

Jag skrev förra veckan om att jag sålde av lite Diös då innehavet vuxit sig lite för stort i portföljen. Jag valde att öka i Xact Högutdelande men köpte nu i veckan även en startposition i fonden Avanza Emerging Markets.
Avanza Emerging Markets - En billig tillväxtmarknadsfond


Fonden är en matarfond och placerar sina medel i mottagarfondföretaget Amundi Index MSCI Emerging Markets. Man kan enkelt säga att det är en indexfond mot tillväxtmarknader. Fonden har mer än 900 värdepapper och investerar i tillväxtmarknader runt om i världen såsom exempelvis Kina, Brasilien, Sydkorea, Kazakstan och Indonesien. Avgiften ligger på 0,29% och minsta belopp man kan investera är 1 krona.

Jag gillar att diversifiera portföljen och känner väl att jag saknar tillväxtmarknader i min mix och den här fonden blir ett perfekt komplemet. Låg avgift, grym spridning med många innehav och följer ett index jag saknar i dagsläget. En bra mix som kompletterar min annars rätt tråkiga och stabila utdelningsportfölj.
Mitt första köp i fonden


Det här var mitt första köp i fonden och det blev på en ganska blygsam summa av 4700kr men tanken är att öka rejält från det. Jag har ju börjat minska ner i fastighetsbolagen och tanken är att fortsätta minska då andelen fastighetsbolag är lite för stor del av portföljen.

Pengarna som jag får loss när jag viktar ner mot fastigheter kommer tillsammans med utdelningar och små nyinvesteringar troligtvis att placeras i bland annat Avanza Emerging Markets, Avanza Global och Xact Högutdelande.Ovanstående länk är en affiliatelänk, läs mer här.

8 kommentarer:

 1. Hej!
  Det låter vettigt. Sägs ju att stor del av tillväxten ligger i dessa länder. Så på längre sikt borde det vara en bra investering.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja PB,

   Yes, jag tänker lika och tanken är att öka i fonden! :)

   Har du den själv i portföljen?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Frun och barnen har en lite skvätt av fonden i sina portföljer.
   Jag har noll fonder just nu.

   Mvh PB?

   Radera
  3. Tja PB,

   Ok, bra grund tror jag för ett långsiktigt spar! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Vi kör också denna fond till vår dotters barnsparportfölj. En billig fond helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Snålgrisen,

   Det låter som en riktigt bra grej som lär uppskattas i framtiden! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Vad roligt att du skriver om just denna fond! Jag har nämligen själv tänkt att börja månadsinvestera i denna fond from snart framöver, då jag vill spara i en fond inriktad mot tillväxt-marknader och denna fond är billig. Hälsn.//Anna B...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anna,

   Ja vad kul! :) Härligt att komma igång med ett månadssparande, ett av de bra grejerna med fonder att det är så enkelt!

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera