måndag 10 juni 2019

4 timmars arbetsvecka, någon som testat?

Nu sitter jag här och funderar igen. Det är måndag, sol, kaffekoppen är påfylld och det är snart dag för en mtb tur. Jag skrev för ett halvår sedan om 4 timmars arbetsvecka vilket då var ett ganska nytt begrepp för mig. Det känns som någon form av dröm för många och kanske speciellt de som aldrig skulle kunna tänka sig att sluta jobba helt. När jag skrev det här inlägget så jobbade jag 12 timmars i veckan och har sedan dess gått ner till 10 timmar i veckan.
4 timmars arbetsvecka -  Drömmen för de som inte vill sluta att jobba?


Det här med 4 timmars arbetsvecka var som sagt ett ganska nytt begrepp för mig innan jag skrev mitt förra inlägg om det. Det verkar i grunden handla om att vara så effektiv i sitt arbeta så att man klarar att fixa en ok inkomst på att lägga ner så lite som 4 timmars arbetstid varje vecka. För ganska många är det här nog en dröm!


Jag vet inte om jag själv skulle klara av det här utan att samtidigt kunna leva på någon form av avkastning men jag tror definitivt att man kan styra upp sitt liv i den riktningen utan några större problem. I min värld hänger arbete och privatliv ihop när det gäller det ekonomiska planet, troligtvis mest för att kör eget företag. Låga kostnader i företaget kräver en lägre omsättning men även låga privata kostnader gör att man inte behöver plocka så stor lön från firman. Med en låg inkomst blir det också lägre skatt både privat och i företaget. Jag kör enskild firma.
Det som lockar med att jobba 4 timmar i veckan


Ok, min plan är ju att sluta att jobba helt men samtidigt har jag ju trappat ner min arbetstid succesivt från 20 timmar i veckan till dagens 10 timmar i veckan sedan jag sa upp mig från jobbet. Om jag fortsätter så här så hamnar jag väldigt snart på 4 timmar i veckan och jag ser egentligen ingen anledning att inte testa på det. Det skulle ju vara kul att någon gång i livet ha kört den ökända 4 timmars arbetsveckan! :)

Det som lockar mig främst är ju att det är mindre timmar i jämförelse med hur jag jobbar idag men om jag ser det långsiktigt så skulle kravet vara att timmarna var fria. Jag har hyffsat fria timmar idag då jag själv kan styra tider, men jag är ju ändå låst till dagar, så skulle jag inte vilja ha det.


Drömscenariot skulle vara att man kanske jobbade 15 timmar i månaden och kunder styra det arbetet fritt. Att man kan göra de timmarna lite som man själv vill, typ jobba 10h en dag och 1 timme 5 andra dagar etc. Jag vill absolut inte vara låst, det värsta jag vet är om man har planerat in jobb och missar något som dyker upp som man hellre hade velat göra. Det känns som frihet och flexibiliteten är det viktigaste här!

Läs lite andra blogginlägg på ämnet:

Vad gör man med all ledig tid man får?


Det här är nog den vanligaste frågan både när det gäller att gå ner i arbetstid och att vilja uppnå ekonomisk frihet, därför förutsätter jag att den även gäller 4 timmars arbetsveckor. Ja, det är ju olika från person till person men fatta vad grymt att bara behöva jobba 4 timmar i veckan. Sen om man kan sprida ut dessa timmar fritt på månaden, ja.. vad finns det att inte gilla med det? 

Själv vet jag massor av saker jag skulle göra men den största grejen med att kunna lägga 4 timmar helt fritt utspritt över månaden, obundet geografiskt skulle vara lugnet. Lugnet att veta att jag alltid, exakt när jag vill kan resa iväg, ta ledig eller göra det jag nu vill. Helt oberoende av att ha några tider eller geografiska platser att anpassa mig till. Det skulle vara grymt!


Vad skulle du göra om du bara behövde jobba 4 timmar i veckan? Hur skulle upplägget se ut? Vad skulle vara det bästa med det?

10 kommentarer:

 1. Bästa med det upplägget är att man hade hunnit varit väldigt produktiv med att lägga in träning och andra intressen under dagen och kunna ha hela kvällen med sin respektive.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Dennis,

   Exakt, det är något jag märker av nu redan med att gå ner i tid bara. man hinner umgås mycket mer eftersom man hinner göra mer saker.

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Är det så viktigt att göra en hel massa hela tiden, verkar ofta som att det måste gå i hundra hela tiden för att visa andra hur duktig o företagsam man är,lite tabu att softa omkring lite lagom bara o gå och småflina om dagarna om man nu tycker om det

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Precis! Håller med till 100%! Att chilla och ta det lugnt är underskattat, tror många år för stressade för att inse det 🙂🙏.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Jag har i stort sett alltid jobbat 4 timmar per dag (i eget företag).

  Hade aldrig hunnit med det riktiga livet annars. :-)

  Skämt åsido.

  Jag har trivts kanon med upplägget. Fyra timmars jobb utan paus i ett så pass högt tempo att de fyra timmarna motsvarar en heldag som anställd (som ju även innefattar med fikapauser, ständiga personalmöten, slöprat vid kaffemaskinen etc).

  Som egenföretagare är antalet timmar ointressant, det intressanta snarare är hur mycket fakturerbart arbete man hinner göra när man väl jobbar.

  Tänk om det fanns sådana jobb som anställd. Du får helt enkelt gå hem när du är klar med dagens arbetsuppgifter, så är det upp till dig att avgöra hur du vill lösa dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Härligt att du styrt upp det så bra med bara 4 timmars arbetsdagar! 🙂

   Ja, jag kör också eget så förstår vad du menar även om mitt upplägg är lite olika ut beroende på kund så är det lite som du säger att man mer får betalt för prestation än tid.

   Hade du gjort något annorlunda om du bara jobbade 4 timmar i veckan?

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Vilket inspirerande inlägg! Din morgon idag är typ ett drömscenario (om än att jag inte dricker kaffe och skulle nog ha tagit på mig löpskorna istället för MTB :)). Jag tror definitivt det skulle finnas mycket spännande att göra. Några saker jag skulle prioritera skulle vara:
  - Träna mer
  - Meditera/yoga en stund (näst intill) varje
  - Spendera mer tid att utveckla min blogg
  - Resa
  - Träffa vänner och familj mer
  - Någon form av välgörenhet
  - Bättre ta vara på stunden :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja The Dividend Story,

   Kul att du gillar det! :) Vad man gör är mindre viktigt, bara man har kul. Löparrunda låter grymt det med! Ska ut på en kvällspromenad nu! :)

   Det låter som att du har fina mål. Det gäller att pusha sig lite för att få saker gjorda, själv kan jag bli lite bekväm ibland men ser egentligen inget fel med det. Det mesta är så kul så kroppen säger ifrån ibland, nu har det t.ex. blivit 4 dagar i rad med rätt hård mtb och långa dagar ;).

   Tack för kommentaren! Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Intressant inlägg och jag tror att man blir mer effektiv om man vet att man bara ska jobba 4 timmar. Med all tid skulle jag läsa, blogga, träna, vara med familjen, osv. Men den stora utmaningen är att vara lite disciplinerad med all tid så att man inte fastnar vid frukostbordet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Stojko,

   Jag tror som dig, med bara 4 timmars arbetsvecka så är det lätt att motiveras till att jobba effektivt.

   Låter som bra saker! :) Ja det är lätt att fastna men själv ser jag inte det som negativt, kan vara lika farligt att känna pressen att göra saker hela tiden. När jag gick ner i arbetstid så jobbade jag mycket på att varva ner vilket var riktigt svårt i början.

   Tack för kommentaren! Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera