tisdag 6 februari 2018

Axfood höjer utdelningen med 17% - 2018

Axfood föreslog idag att höja utdelningen med 17%, från 6 kr till 7 kr per aktie. Förra året höjde Axfood utdelningen med 20% så man kan ju såga att den har varit en utdelningsvänlig aktie att äga. På nuvarande kurs innan börsens öppning ger det här en direktavkastning på 4,5% med den nya utdelningen. Här kan ni se bokslutskommunikén.
För min del innebär det att mina 568 stycken aktier i Axfood kommer att dela ut 568kr mer i utdelningar till mig varje år, det är sånt jag vill ha. Grejen är att endast den här höjningen höjer min a totala årliga utdelningar med nästan 1 procent (0,8) det är rätt grymt! Förr a året höjde ju Axfood utdelningen från 5 till 6 kronor så sedan jag gick in i bolaget har utdelningen ökat med 40%, riktigt fint.

Nu ska man ju inte kolla bara på utdelningen även om det i de flesta fall avspeglar hur bolaget går. Vi vill ju veta att bolaget fortsätter göra vinst och ökar den i en takt som ger förutsättningar för nya utdelningshöjningar. Jag vill ha utdelningar, men det viktigaste är att jag fortsätter få höjda utdelningar över tid.

Om man kollar snabbt i rapporten så kom Axfood in under förväntan. Rörelseresultatet drabbades av kostnader inom e-handel, butiksexpansion och strukturkostnader. Har vi lite H&M vibbar här? Jag tror inte det men det är svårt att säga, möjligheten finns ju alltid. Något jag gillar är att de inför digitala kvitton och de har börjat bygga ett automatiserat färskvarulager med robotar.

Kortfattat för fjärde kvartalet kan man säga att Omsättningen ökade, rörelsemarginalen minskade, resultat per aktie var oförändrat. På helår ser det i princip likadant ut. Under året har man förvärvat Sabas varulagerverksamhet för frukt och grönt. Middagsfrid, mat.se och Eurocash.

Utdelningen känns ju sådär när man kollar rapporten eftersom resultatet per aktie är 6,98kr per år. Man delar alltså ut mer än resultatet vilket aldrig känns bra, däremot har man ett väldigt starkt kassaflöde och en del investeringar under året som påverkar. Man investerade för knappt 2 miljarder och drygt 1,1 miljarder var kopplat till förvärv som mat.se, Eurocash, Saba och Middagsfrid.

Man kan säga att kärnverksamheten går bra medan e-handeln drar ner resultatet, lite som marknaden i övrigt. Jag gillar Axfood och deras kärnverksamhet, redan när jag hörde om mat.se kändes det inte riktigt bra. Jag är däremot helt fel person att avgöra om det var nödvändigt eller inte, jag vet inte grunden till köpet. Spontant kändes det som de kunde satsat på sin egen e-handel men troligtvis är det något jag missat. Jag håller istället koll på utvecklingen, får de inte lönsamhet och fart på det så får jag utvärdera investeringen i Axfood. Utdelningen är trots allt bara resultatet av ett bra resultat. Jag har en viss oro att e-handeln kan komma att "förstöra" marknaden lite så som inom retail. Det skulle kunna innebära väldig hård prispress och ökade kostnader, vilket i långa loppet sänker marginalerna.


Ovanstående är en affiliatelänk, läs mer här.Vad tycker ni om Axfoods rapport? Tror ni de står för samma utmaningar som t.ex H&M?


Jag skrev ett till inlägg i morse, läs det här:

Gårdagens inlägg läser du här:

8 kommentarer:

 1. Gillar Axfood och känns som ett solitt val av basaktie i en utdelningsportfölj. Blir ju inte sämre av att den backade i morse -7% antagligen pga allmän börsoro och av en svag rapport.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Snålgrisen,

   Ja vi får hoppas på det, jag hoppas de fokuserar på att växa där de är nu och inte köper fler bolag. Yes! Jag lyckades fylla på lite när den var -10% tom :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Jag har för dig, jag gjorde allt för dig, jag gjorde allt Jag bad honom med allt, jag gjorde löften men han vägrade. Jag stavade till slutet av mitt liv och jag spionerade det tillbaka till slutet av mitt liv. han såg det, det var inte detsamma, det var inte detsamma, det var inte detsamma, det var inte detsamma, det var ungefär 4 pm. Jag blev så förvånad, jag sa att jag var så förvånad att jag var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom. Jag var så glad och gick för att vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag vet att du har ett förhållande med, skulle jag kunna hjälpa dig med den här personen. email: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan maila honom om du behöver hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.

   1) kärleksspell
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässa Spells
   4) Äktenskapsstavar
   5) bindande stavning
   6) Breakup Spells
   7) Förvisa en tidigare älskare
   8.) Du vill bli befordrad till ditt kontor / lotteri stavning
   9) vill tillfredsställa din älskare
   Kontakta den här stora mannen om du har något problem för en bestående lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Av svenska bolag är Axfood en av de mer intressanta för oss utdelningsinvesterare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Bombmattan,

   Axfood har en bra da nu, helt klart! Jag kommer dock ha koll på utvecklingen då jag är orolig för konkurrensen som kan komma nu iom e-handel mm.

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Varför är det bara fula tjejer på tinder? Hur kan man dejta snygga tjejer gratis?

  SvaraRadera
 4. Jag gråter ju inte över en utdelningshöjning :-) Tror nog Axfood är bättre skött än H&M även om det är en helt annan bransch. Käns som ett väldigt fint företag att äga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Procentpanik,

   Ja hittills har Axfood levererat bra och jag hoppas att de fortsätter så :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera