lördag 7 april 2018

Hur gör jag med sponsrade inlägg och reklam på bloggen?

Det kommer ofta upp diskussioner om sponsrade inlägg och reklam på bloggar så jag tänkte berätta lite om min syn och hur jag gör på min blogg. Jag har skrivit två stycken sponsrade inlägg under tiden som bloggen funnits och avböjt betydligt fler av olika orsaker. Jag kan nog med säkerhet säga att min blogg drar in betydligt mindre pengar än många andra liknande ekonomibloggar. I dagsläget har bloggen knappt 60.000 sidvisningar i månaden och med större fokus på reklam skulle det säkert gå att dra in mer än de hundralappar det handlar om idag.
Varför driver jag bloggen? Först tänkte jag berätta om min drivkraft bakom bloggen och hur det började. Jag började faktiskt att blogga redan 2009 på bloggen Min första miljon. Bloggkarriären blev kortvarig främst på grund av att communityn bland ekonomibloggar var väldigt liten då och det rann ut lite i sanden. Jag tappade dock aldrig intresset för att bygga upp min ekonomi och en bit innan min 30-års dag nådde jag den där miljonen som bloggen egentligen skulle handla om.

Efter att varit bortkopplad från nätet men med en passion som fortfarande fanns kvar märkte jag vid 2015 att bloggarna nu ploppat upp som potatis på en åker och att det nu fanns ett riktigt Community för det jag brann för, det var då jag skapade Frihetsmaskinen.

Mitt mål med bloggen var från början att kunna blicka tillbaka på min resa men när jag märkte att folk faktiskt var intresserade av det jag skrev och att jag kunde inspirera så kände jag att jag ville göra mer. Jag vill inspirera folk och visa på att det är möjligt att ändra sina liv och nå sina drömmar bara man kämpar för det. Enligt mig kan alla bli ekonomiskt fria och det vill jag visa så mycket det bara går genom bloggen. Jag brinner för att sätta livskvalitet och tid framför allt och jag vet att jag är en minoritet när det gäller det i det riktiga livet. Samtidigt vet jag att många känner likadant som mig och det är otroligt kul att kunna ha diskussioner kring det på bloggen. Innan kände man sig ensam i sina tankar, nu känner man sig som en del av något stort. Tack till alla som läser och kommenterar, det är det som driver mig att skriva, det betyder allt!
Men reklam på bloggen då? Ja med reklam kan man få in en liten slant, men det är absolut inget som driver mig i mitt skrivande. Självklart hade jag gärna tjänat massa pengar på bloggen men jag vill inte att det ska kännas som ett jobb och jag vill inte göra reklam som jag inte kan stå för till 100% eller för saker som jag inte skulle kunna tänka mig att använda själv eller använder själv. På bloggen använder jag mig av Google Adsense vilket jag personligen tycker är ett grymt verktyg då den anpassar reklamen efter vad läsaren är intresserad av. Jag klickar mig själv in på produkter regelbundet via andras bloggar eftersom det är så lättillgängligt. Jag gillar Adsense och kan stå för det till 100%.

Affiliates? Affilates kan vara känsligare men jag tycker vissa är väldigt bra och jag markerar alltid ut tydligt vilka länkar som är affiliates på följande sätt. Några jag använder flitigt är Avanza* (affiliatelänk) och Compricer* (Affiliatelänk) . Avanza använder jag själv och jag tycker att det är överlägset bästa stället att börja handla aktier på pga användarvänligheten och gratis courtage upp till 50.000kr. Compricer är en grym jämförelsesite som är gratis att använda för att få fram billigaste priset på el, hemförsäkring mm. Jag använder båda och är bara glad om jag kan hjälpa fler att spara pengar eller komma igång med sina investeringar. När jag ändå rekommenderar de så ser jag inget fel i att jag kan få några kronor för besväret. Vill du själv använda samma affiliateprogram som jag använder på min blogg så är det Adtraction* (affiliatelänk) och Adrecord* (affiliatelänk) jag använder mig av.

* Dessa länkar är affialitelänkar, läs mer om affiliates här >>


Sponsrade inlägg då? Sponsrade inlägg tycker jag är extremt känsligt eftersom det riskerar att handla om reklamen framför budskapet. Jag har som jag sagt tidigare endast skrivit två sponsrade inlägg och det var följande:

 • Cykelkraft - Läs inlägget här. Cykelkraft kontaktade mig om ett samarbete och frågade om jag ville skriva om en produkt i utbyte mot att jag fick den gratis. De hade inga problem med att jag sa att villkoren var att jag ville skriva exakt vad jag själv ville och att inlägget var i samarbete med dom och att jag fått produkten gratis. Eftersom de var lugna med allt, väldigt förstående om att jag hade kontrollen och eftersom jag ändå hade tänkt att köpa en liknande produkt så såg jag inget problem i att skriva inlägget. Här handlade det faktiskt om att det var kul och inte pengarna då värdet rörde sig om hundralappar. Jag gillade företaget och deras attityd och skulle inte ha problem att samarbeta med de igen.
 • Bredbandsval.se - Läs inlägget här. Jag blev kontaktad av en av killarna bakom bolaget med en förfrågan om jag ville skriva ett inlägg om tjänsten då de precis startat upp den. Då Bredbandsval är precis en sån typ av tjänst som jag gillar och att den också kan hjälpa läsarna av bloggen att spara pengar så ville jag gärna nämna den under förutsättning att jag fick fria händer att skriva exakt vad jag ville. Det var inga problem och jag skrev ett inlägg om mina upplevelser och en presentation av tjänsten. Återigen så handlade ersättningen om småpengar och det var inte anledningen till att jag skrev inlägget även om jag inte skrivet det gratis.

Jag får ingen ersättning för att nämna bolagen ovanför igen utan gör det bara för att ni läsare ska kunna se vilka sponsrade inlägg jag skrivit och varför. Jag har som sagt tackat nej till många förslag då jag skulle ha svårt att stå för de inläggen eftersom jag själv inte skulle använt mig av tjänsterna i dagsläget eller för att de känts fel helt enkelt. Jag vet att andra bloggare skrivit om vissa tjänster som jag själv valt att avstå från och jag säger absolut inget om det utan för mig handlar det om mina egna åsikter.


Vilken typ av reklam är bäst? Det är ingen tvekan om att en viss typ av reklam ger högre ersättning än andra men för egen del gillar jag den reklam som känns rätt och relevant, samt den som kräver minst jobb, även om den ger sämre ersättning. Om man tar Google Adsense som exempel så ger den ofta bara några ören vid klick och vi pratar kronor då någon går vidare till köp så det krävs mycket trafik för att generera pengar där. Trots det så är det den reklam jag gillar bäst eftersom den inte kräver något jobb utan man kan fokusera helt på att skriva.

Affiliates ger för min del inte så mycket pengar heller utan där använder jag de just för att jag vill rekommendera sidorna jag länkar till och då är några kronor bättre än ingenting när jag ändå länkar till sidan.

Den typ av inlägg som kräver mest jobb är såklart sponsrade inlägg eftersom du måste testa och veta produkten du gör reklam för men även avgöra om det passar på sidan och är seriöst, man promotar ju ändå en produkt för sina läsare. Då vill man ju självklart inte att det ska vara oseriöst. Vissa bolag vill att man ska posta färdigskrivna inlägg och det har jag själv inte ens funderat på, men självklart kan det säkert finnas såna som passar men det vet man ju först när man ser dom.

Tjänar man mycket pengar på att blogga? Jag tror att det är väldigt olika faktiskt, själv tjänar jag väldigt lite för den tid jag lägger ner och det har nog mycket med att jag undviker att använda ganska mycket reklam och samarbeten som skulle kunna ge mer betalt. Det betyder absolut inte att jag inte kommer att göra det i framtiden eller att jag tycker att det är fel att andra gör det utan helt enkelt att jag valt att göra så nu. Jag är oavsett väldigt glad för de kronor som bloggen drar in och ser det ändå som en liten uppskattning för det jobb man lägger ner. Jag tar gärna emot synpunkter på vad ni tycker, så kommentera gärna! :) I det här inlägget har jag lagt in några reklambanners och använt affiliatelänkar för att ni ska se hur det ser ut.

Vad tycker ni om reklam på bloggar? Vilken reklam tycker ni är ok och vilken är mindre bra?

18 kommentarer:

 1. Bra inlägg och vettigt tänk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Tack, det uppskattas! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Hur skattar man för intäkterna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Anonym,

   Jag har ju eget företag (enskild firma) så jag skriver bara in det som försäljning i bokföringen och skattar för det på så sätt.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 3. Så länge det är relevant reklam och ingen blir lurad så tycker jag att det mesta fungerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Jim,

   Tack för feedback, jag håller med helt! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Jag tycker det är helt okej med reklam så länge det inte stör alltför mycket samt det blir en drivkraft i sig (t ex genom s k "clickbaitinlägg").

  Jag har själv Google Adsense på min egen lilla blogg, men har aldrig fått någon betalning, eftersom jag inte lyckats komma upp till den tröskeln, vilket is sig är pga för lite trafik etc. Jag kanske borde satsa på lite "clickbaitinlägg"... :-)

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Egon,

   Tack för kommentaren! Jag håller med. Det skulle vara intressant att höra vad du anser är clickbait och om du tycker du att jag kört med det? Är mest intresserad :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Bra skrivet. Jag har själv startat en blogg för att jag alltid närt en önskan att en gång skriva en bok och bloggen är en början på att få igång skrivandet. Funderade på om jag skulle ha reklam eller ej, men bestämde mig för att ha det och endast saker/tjänster som jag själv använder. På så sätt känns det äkta och precis som du vill jag vill gärna dela med mig till andra om hur de kan spara pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Stojko Invest,

   Ja att blocka utvecklar definitivt skrivandet. Reklam kan tillföra om det är rätt, helt klart sen skadar det inte om det kaninbringa ett par kronor.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Jag tycker det är självklar att bloggare ska kunna tjäna några kronor på det. Men håller med om att sponsrade inlägg eller reklam ska klinga med budskapet. Jag har blivit kontaktad av ett bolag som jämförde sms lån, privatlån. Det tackade jag nej till. De hade även bolån men känslan på hemsidan var att smslån var prio ett. Känndes inte rätt för min blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Pappa betalar?,

   Bra att du skippade det när det kändes fel. Känns det rätt dock är det u skitkul att skriva om det :).

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 7. Behöver du ett lån till något syfte. Jag heter Tiffany Perio. Jag är en statlig auktoriserad långivare. Jag ger ut lån till företag, företag och industrier till en billig kurs. Jag ger också ut individuellt lån och personligt lån till en billig kurs på 2%. Om intresserad kontakta oss på: tiffanyperioloancompany@gmail.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså man blir ju ändå sugen på att skicka iväg ett mail och fråga hur avtalet och villkoren ser ut.

   Radera
  2. Haha så fort ordet lån nämns så kommer botarna ;)

   Radera
 8. Tack för input! Jag har startat en tråd på forumet om just detta (https://svenskafire.se/index.php?topic=45.0) men har inte fått in några tips ännu. Länkar till inlägget i tråden!

  Hälsningar,
  mrFIRE svenskafire.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja mrFIRE,

   Kul, jag får kolla in det! :)

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera