måndag 15 juli 2019

Sälja lägenheten och resa mer - Jag kollar fördelar och nackdelarJag har ju skrivit om det här tidigare på bloggen och jag vet att jag inte är ensam om att ha funderat på att sälja lägenheten och få mer tid över till att bland annat resa. Det som lockar är ju att spendera mer tid i värme och billigare länder, samtidigt gillar vi vintern och skidåkning. Det här gör det ju svårt att veta vad vi egentligen vill, kanske bor vi bäst där vi bor nu? Vad tjänar vi på sälja vår lägenhet och vad kan vi förlora på det? Skulle vi få större frihet om vi sålde lägenheten vi bor i nu? Skulle det göra oss friare så att vi kan resa mer?

Ok, den första uppenbara vinsten med att sälja lägenheten är ju att vi får loss ett ganska stort kapital som ligger bundet där. Det här skulle ju göra att vi har möjlighet att köpa mer aktier och på så sätt öka den passiva inkomsten rejält. Vi skulle tjäna mer pengar på aktier än vad vi gör nu, bara genom att sälja lägenheten.


Sälja lägenheten och resa mer - Fördelar vs nackdelar


När vi kollar närmare på det så ser man ju först det man vill se, alla fördelar. Tänk dig att bara sälja lägenheten, vara helt fi att göra vad man vill, dra spontant någonstans ner till solen och livet man får med det. När vi kollar igen så inser man ju att det även kommer lite nackdelar med det.


Det svåra är ju bara att avgöra vad som väger tyngst. Själv tror jag definitivt att det ger en större frihet om vi skulle sälja lägenheten. Det skulle göra det lättare att resa mer och det skulle göra oss mer ekonomiskt fria. Samtidigt inser jag det faktum att vi måste ha någonstans att bo så de pengar vi får loss från att sälja lägenheten kommer ju att behöva puttas in någon annanstans.

Fördelar med att sälja lägenheten


Jag har redan tagit upp de stora fördelarna med att sälja lägenheten men tänkte gå in mer på djupet vad det skulle innebära för oss. För oss skulle det helt enkelt betyda att vi kunde realisera vinsten som idag är låst i lägenheten. Priserna på bostäder har ju gått ner en del den senaste tiden men om jag räknar hyfsat lågt så borde vi kunna realisera en vinst runt 1,6 miljoner kronor om vi sålde idag. 

Det skulle ge ett riktigt bra tillskott till portföljen, med en direktavkastning på 4% så ger det 64000kr om året eller 5300kr i månaden. Tillsammans med de 6600kr i månaden som portföljen ger idag blir det 11.900kr i månaden. De passiva inkomsterna skulle alltså nästan dubblas bara genom att sälja av lägenheten.

Utöver att jag tjänar pengar på aktierna så tjänar jag också pengar på cashback. Om jag även räknar in de här inkomsterna så landar jag på 12.500kr i månaden om lägenheten såldes. Det är inte jättemycket men ganska bra ändå tycker jag. Jag har även börjat kolla upp möjligheter att skaffa flera inkomstkällor så om jag skulle kunna dra in ytterligare 3000kr i månaden hamnar jag över 15.000kr i månaden. Det är betydligt mer än vad jag gör av med idag.

Nackdelar med att sälja lägenheten


Ok, nu kommer vi till nackdelarna med att sälja lägenheten. Den största och uppenbara nackdelen är ju att vi inte skulle ha någonstans att bo. Det här blir egentligen en riktigt stor nackdel då vi spenderar tiden i Sverige, att hyra tillfälligt boende skulle bli betydligt dyrare än vad vi tjänar på att sälja lägenheten. Eftersom vi inte är beredda att flytta utomlands permanent gör det här att det inte är ett alternativ att vara utan ett fast boende i Sverige. 

Den andra uppenbara nackdelen är att vi skulle drabbas av reavinstskatt på försäljningen av lägenheten. Reavinstskatten skulle bli kring 300.000kr i min beräkning och det är ju pengar som i princip bara försvinner. Extra kännbart skulle det bli om vi köpte ett nytt boende eftersom vi skulle bli av med en stor del av kapitalet bara för att byta boende. Vi har tittat på alternativ att flytta mindre i samma område och vi måste gå ner rätt mycket i storlek för att det ska bli tillräckligt stor ekonomisk skillnad.

Den tredje nackdelen för vår del är lånevillkoren. När jag köpte lägenheten så hade jag varken amorteringskrav eller topplån och i dagsläget ligger belåningsgraden kring 40%. Eftersom jag bara jobbar 25% i dagsläget så känns det inte som läge att gå till banken att förhandla bolån. Enda möjligheten jag ser vid ett köp av ny bostad är alltså att casha hela boendet. Det binder ju faktiskt ännu mer av mitt kapital om jag inte köper ett boende som är billigare än 1,6 miljoner, vilket blir svårt eller faktiskt omöjligt där vi bor nu även om vi köper en etta på 20m2.


Lösningen om vi vill sälja lägenheten och tjäna på det


Efter att ha radat upp för och nackdelar kan jag ju komma fram till att vi tjänar inte på att sälja lägenheten om vi tänker bo kvar i samma område som vi bor nu så vad blir då lösningen? Lösningen skulle kunna vara att kapa kostnaderna ännu mer eller att på något sätt skapa intäkter på lägenheten.


Kapa ännu mer kostnader på befintlig lägenhet


Jag har redan kapat så mycket fasta kostnader jag kan när det gäller mitt boende så det blir svårt att få det ännu billigare. Det finns dock en sak jag skulle kunna göra och det första jag tänker på är att göra mig av med bilen och min parkeringsplats. Det här skulle spara 1400kr i månaden både genom att slippa parkeringskostnaden men även eftersom kostnaden för bilen skulle försvinna. Egentligen handlar det ju om ännu mer pengar när man räknar in värdeminskning mm.

Det är faktiskt den enda sak jag kan komma på som skulle kunna göra mitt boende billigare än vad det är. Det är dock en stor kostnad som uppgår till nästan 20.000kr per år så det tåls att fundera på.


Tjäna pengar på lägenheten


Något som jag själv faktiskt aldrig kollat närmare på är möjligheten att tjäna pengar på lägenheten. Jag vet att många hyr ut sin lägenhet via AirBnb, har inneboende etc. Jag har funderat lite kring det här men bromsas hela tiden då jag själv tycker att det känns omständigt. Att ha en inneboende skulle innebära att vi var tvungna att dela badrum och kök och jag vet inte om det skulle vara värt det. Att hyra ut via AirBnb skulle ju vara smart om man själv var bortrest men det jobbiga är att föreningen vi bor i är starkt emot det samt att det skulle krävas en del jobb kring det om man inte anlitar en firma som tar en del av vinsten.

Jag har som sagt aldrig testa det här själv så tar gärna emot tips och råd från er som hyrt ut via AirBnb eller har inneboende. Om vi hade bott i villa så hade det varit enklare på flera sätt. Bland annat genom att man kunde ha haft en separat uthyrningsdel men framförallt att man inte behöver godkännande av föreningen.

Ett annat alternativ skulle kunna vara att se om man hittar föreningar där de tillåter att man hyr ut via AirBnb utan massa tillstånd och liknande. Det skulle ju göra det betydligt smidigare men jag ser det ändå inte som några passiva inkomster och om man ska leja ut städningen mellan kunder så försvinner som sagt en stor del av vinsten. Det som känns som det bästa objektet spontant är kanske en väldigt liten lägenhet, väldigt centralt. jag tror att det skulle vara lätt att hyra ut, samtidigt som det kräver lite underhåll och skötsel. Problemet är ju att det binder kapital, men helt klart ett alternativ att kolla mer på.Alternativa boendelösningar


Vanlife - Utöver de alternativ jag tagit upp innan så finns det ju olika varianter man skulle kunna titta på. Ett alternativ är att bo i husbil/van. Tyvärr tror jag inte att det skulle fungera för oss av flera anledningar. Visst, det låter fritt och lockande och vi gillar att sova ute och campinglivet men att göra det jämt skulle nog vara tufft. Alla som campat ner det regnar 4 dagar i sträck vet vad jag menar, man blir väldigt låst.

Sen skulle man ju antagligen inte bo i Sverige om man levde vanlife och då drabbas man ju inte av vädret på samma sätt. men lite utrymme och egen "space" skulle nog bli tufft i längden som sagt. En sak till som skulle framkalla frustration är att jag är kass på att mecka bilar. Den dagen något strular skulle jag bli väldigt frustrerad. Jag tror vanlife-livet är riktigt kul under en begränsad tid, men om man inte är bra på att mecka är risken stor att det blir allt annat än billigt.


Flytta till mindre stad - Ett annat alternativ som jag skrivit om på bloggen tidigare är att flytta till en mindre stad. Det här skulle på riktigt kunna frigöra bra med pengar trots att en del går bort i skatt vid försäljning. Troligtvis skulle vi kunna casha ett boende med pengarna som frigöra och vara obelånade. Visst, i dessa lågräntetider ger det inte jättemycket men på sikt skulle vi nog halvera boendekostnaden.

För min del har det här känts mer aktuellt tidigare men jag är mer osäker på det nu. Ett boende på en mindre ort har inte samma potential att hyras ut och säljas snabbt så det gäller nog att tänka långsiktigt där. Sen är det rätt bekvämt att bo i en storstad, speciellt om man har som plan att resa mycket.

Hyresrätt - Ett alternativ är ju alltid att flytta till en hyresrätt. I staden jag bor är det extremt svårt att få en hyresrätt men jag har köat sedan jag var 18 så jag harv ändå möjlighet att få en lägenhet. Tyvärr är det väl antingen där jag inte helst vill bo eller lägenheter med väldigt hög hyra. Det kan ju vara ett alternativ men när jag räknar på det så känns det som att det blir dyrt. Jag vet heller inte hur lätt vi skulle ha att få hyresrätt då jag jobbar 25% och sambon kring 75%.


Slutsats

Vi trivs bra där vi bor men samtidigt binder det upp en stor del av kapitalet. Om vi sålde lägenheten så skulle det öppnas upp stora möjligheter men också vissa problem som skulle vara tvungna att lösas, bland annat nytt boende. De alternativ som känns närmast till hands skulle nog vara att bo billigare i samma stad som vi bor nu, gärna med bättre uthyrningsmöjligheter.


Vad säger ni? Hur går era tankar kring att sälja det boende ni har nu för att frigöra kapitalet till något annat?

4 kommentarer:

 1. Jag följer din blogg med stort intresse. Vi lever ungefär lika med samma intressen nämligen att göra saker man gillar utan att jobba alltför mycket. Angående att sälja din lägenhet: Ja, du sitter ju på en liten guldgruva. Men samtidigt, att inte ha en fast punkt att komma hem till där man har sitt hem skulle inte kännas bra för oss. Vi bor i Norrland i en underbart fin stad nära Ångermanälven. Har kan man köpa en fin tvårummare mitt i staden för 100k. Vi har 2800 i hyra. Det är det värt tycker jag. Vi funderar oxå på att resa mera speciellt under den mörka kalla årstiden. Spanien är ett land vi gillar. Finns så mycket att se och uppleva där. Men det gör det ju på andra platser oxå. Vi har bott i Ecuador i åtta år så det kan ju bero på språket oxå. Jag jobbar som frilansande Uska på natten och en natt ger mej ung 17-1800 kronor efter skatt. Nu skall jag dra ner på arbetet och max jobba 6 nätter i snitt, ledig över sommaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja,

   Kul att du följer bloggen! :)

   Ja det är svårt det där, som du säger är det en låst guldgruva på ett sätt ;). Riktigt billigt där ni bor, får man fråga vilken stad det är?

   Som du är inne på så finns det många fina ställen så att hyra är nog bäst utomlands så kan man dra vidare när man tröttnar. Det svåra är ju den fasta punkten, är ni från Norrland ursprungligen? För oss som bor i storstan skulle det kännas svårt att flytta till för liten ort tror jag men det kanske bara är vad jag får för mig.

   Spännande att ni bott i Equador, var det pga av jobb ni flyttade dit? Berätta gärna mer!

   Att lösa välbetalda jobb där man inte behöver jobba mycket är grymt ju, grattis!

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
  2. Vi bor i Sollefteå. Ja, ibland blir man lite sugen att äga en liten lägenhet i något mysigt ställe nära havet. Men slår ofta bort tanken, det tillkommer ofta en massa utgifter. Nej bättre att hyra och vara fri. Nu i februari åkte vi med en ryggsäck från Benidorm till La Linea (Gibraltar) hyrde mysiga lägenheter längs vägen. Fungerade toppen. Ecuador är ett billigt land. Vi åkte dit som familj som ett äventyr och stannade ett år. Sedan skulle min son avsluta nian. Men alla längtade tillbaka. Så det blev 7 år till i omgångar. Vi åkte hem emellanåt och jobbade hårt några månader. Jag träffade en amerikan där och fick följa med honom hem (till USA) och vi målade hus i två månader. Det var lärorikt. Som du är inne på. Livet går snabbt. Jag tycker som du att man ska satsa på det man tycker är roligt. Tänker ofta på uttrycket: "Hemskt att komma på på sin dödsdag...att man aldrig levat". Lycka till med dina planer och din fina spännande blogg.

   Radera
 2. Vi kör villa i svensk mellanstad (sommarstad), så tack vare AirBnb bor vi gratis (lite plus). De veckor vi har uthyrt passar vi på att spendera utomlands eller på annat håll. Då får man sitt resebehov uppfyllt samtidigt som man har kvar en fast punkt utan att det kostar något.

  Visst det binder endel kapital i huset, men då vi har barn och bör ha en fast punkt är detta optimalt. Hälsningar från Rovinj!

  SvaraRadera