fredag 8 november 2019

Utdelningar i oktober - Har fått 5657kr

Det är en ny månad och det är alltså dags att sammanställa alla utdelningar i oktober. Jag måste ändå säga att oktober slutade helt ok utdelningsmässigt och det kom in lite härliga tusenlappar på kontot.

Tillsammans med pengar från cashback och Extrainkomsten så slutade månaden på 5657kr. Om du vill veta vilka bolag som har utdelning i augusti ska du kolla in mitt inlägg När är utdelningarna.Utdelningar i oktober från mina aktier


Totalt landade aktieutdelningarna på 4305kr i oktober. Det är lite lägre än snittet men jag tycker att det är grymt bra för att vara oktober. Den här månadens utdelningar var en blandning från preferensaktier och vanliga aktier.

Bland bolagen som delade ut i oktober har jag egentligen bara ökat i Resurs den senaste tiden. I övrigt är det aktier som legat ganska länge i portföljen som delade ut. Om du vill se min portfölj kan du kolla in portföljsidan som jag nyligen uppdaterade.

De här utdelningarna fick jag i oktober

 • Corem Property Group Pref - 745kr
 • Alm Equity pref - 336kr
 • Klövern pref - 30kr
 • Resurs Holding - 2262kr
 • Hemfosa Fastigheter - 338kr
 • Nordic Entertainment Group - 3,25kr
 • Realty Income (O) - 222kr
 • Saltängen property Invest - 98kr
 • Atlas Copco - 271kr
Totalt: 4305kr

Det känns härligt med över 4000kr enbart i utdelningar från aktier och om jag bara jobbar upp utdelningarna lite grann så täcker de mina kostnader för oktober.
Utdelningar från Projekt Extrainkomsten under oktober


Jag har ju samlat alla mina extra inkomstkällor under projektet Extrainkomsten. Tanken är att jag ska skapa inkomster från nätet som gör att man kan tjäna pengar utan att vara låst på ett fast jobb.

Målet är egentligen också att visa att det går att bygga upp en aktieportfölj trots att man inte har några pengar till det i dagsläget. Att med kreativa lösningar skapa hundralappar eller tusenlappar varje månad som man kan investera i aktier och tjäna ännu mer pengar på.

Hur mycket har Extrainkomsten gett i oktober?


Så, hur mycket har Extrainkomsten genererat i oktober? Under oktober gav Extrainkomsten 1351kr vilket är riktigt bra för ett litet extrajobb på nätet. Om du vill läsa mer om vart pengarna kom ifrån och hur jag gjort kan du läsa mitt senaste inlägg om projektet.

Kort sammanfattat kan man säga att den största delen kom från cashbackbonus och sen lite från paneler och casinobonus. 

Jag startade även en hemsida som tanken är att den i framtiden ska kunna generera lite pengar. I dagsläget kostar den dock 12kr i månaden vilket drar ner resultatet. Förhoppningsvis kan den gå plus inom ett år så då borde den bidra till projektet.

Extrainkomsten bidrar med lite extrautdelningar varje månad


Något som jag märkt av nu sedan jag startade Extrainkomsten i början av året är att den bidrar med utdelningar varje månad. De är ju inte helt passiva som aktieutdelningarna men de är ändå fria på det sättet att jag väljer när jag vill jobba för att få dom.

Det sköna är att i teorin kan jag vara vart som helst och ändå fortsätta dra in de här "bonusutdelningarna". Jag tycker det är ett skönt komplement även om jag definitivt värdesätter aktieutdelningarna högst. Jag lär ju ändå uppskatta den här "bonusen" till mitt pensionskapital när det är dags.

Utdelningar från aktier är så grymt! Det är helt magiskt att man kan köpa lite aktier och sen se kontot fyllas på med pengar år efter år. Det är verkligen som att plantera ett pengaträd! 

Jag är riktigt glad att jag vågat satsa all in på aktier och tog beslutet att börja med aktier för flera år sedan. Det är köpen jag gjorde då som ger mig tusenlappar varje månad idag.
Vad har jag köpt för utdelningarna som jag fått i oktober?


Självklart har jag återinvesterat utdelningarna så fort de har kommit in på kontot, allt för att få ännu mer pengar. Jag har valt att återinvestera nästan allt i fonderna Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Avanza Global, Avanza Emerging Markets och även lite Xact Högutdelande.

Jag har helt enkelt gjort det löjligt lätt för mig och köpt fonder. Även om jag älskar utdelningar så älskar jag också passiva inkomster. 

Utdelningar är löjligt enkla pengar på det sättet att du köper en aktier och inkasserar utdelningar. Fonder är ännu enklare pengar eftersom man köper ett gäng aktier skulle man kunna säga och förvaltningen sköte helt automatiskt.

Den här månaden gjorde jag det alltså enkelt för mig och nästa månad kanske jag köper lite aktier igen, vi får se! Egentligen är det ju samma sak i lite olika förpackningar. Det viktigaste är att pengarna ges möjlighet att generera avkastning.

Hur ligger jag till med utdelningarna för helåret 2019?


Året börjar ju närma sig sitt slut och då blir det ju lite intressant att se vad de totala utdelningarna för 2019 kommer att hamna på. I dagsläget har jag ganska precis passerat förra årets totala utdelningar och jag kommer faktiskt inte att hamna jättemycket högre än förra året.

Anledningen till det är för att jag har sålt av lite högutdelare och investerat i bland annat fonder och aktier med lägre utdelning. I genomsnitt har mina aktier höjt utdelningen med 7-8% så det är ju där jag borde ha hamnat.

Jag kommer att köra 4% - regeln på fonderna


En sak jag kommer att börja med i är att räkna på 4%-regeln på fonderna. När jag sammanställer utdelningarna kommer jag alltså även att summera värdet på fonderna och lägga till 4% av dom som utdelning på helåret.

Det här gör ju att jag inte vet vad resultat blir förrän i slutet på året. Jag vet ju dock i vilket spann på ett ungefär vad fonderna kommer att bidra med. Eftersom värdet är omkring 270.000kr idag så blir det +/- 10.800kr.

Sammanfattning av månaden och nuläget


För att sammanfatta utdelningsmånaden oktober så är jag nöjd. Utdelningarna ökar, extrainkomsterna ökar och allt pekar åt rätt håll. När jag satte mitt riktiga mål mot ekonomisk frihet så var beräkningen att någonstans mellan 2,5-2,8 miljoner skulle jag bli helt ekonomiskt fri.

I dagsläget snuddar portföljen vid 2,2 miljoner så det är riktigt nära nu. I mitt huvud är jag redan fri och det finns inte en chans att jag någonsin kommer att ta ett vanligt jobb igen, någonsin.

Att driva eget företag gillar jag men jag känner att det är dags att ta steget vidare. Att ha gått ner i arbetstid är något av det bästa jag gjort men framöver vill jag inte vara platsbunden om jag ska jobba. Jobba vill också kunna bestämma spontant vilka dagar jag jobbar, vara någon form av digital nomad.

Det är helt enkelt friheten som lockar. Att kunna leva livet helt spontant, dag för dag. Det är svårt när man har en "jobb" så därför känns det skönt att man har hittat en lösning som visats sig fungera och som väldigt snart är i hamn.

Pengarna är bara en spelpjäs


Hur vi än vrider och vänder på det så måste vi ha pengar vi för att bli ekonomiskt fria. Att bli miljonär snabbt är en väldigt enkel väg för att nå friheten eftersom det kommer att ge så mycket gratis, under så lång tid efter vi nått det målet.

Däremot är det långt ifrån slutmålet ekonomisk frihet. Ekonomisk frihet handlar inte om pengarna utan om tillståndet där vi inte behöver bry oss om pengarna. 

Det blir lite komiskt eftersom vi är tvungna att fokusera så hårt på pengar i början av vår resa för att få möjligheten att bli ekonomiskt fria och slippa fokusera på dom framöver.

Hur gick det för era utdelningar i oktober?

12 kommentarer:

 1. Lite ironiskt nästan det där sista med att fokusera på pengar. För någonstans blir ju sparandet nästan ett intresse, som man sen måste släppa och lära sig leva av pengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Frihetsgud,

   Haha, ja precis. För egen del märker jag dock att "besattheten" eller om man kan kalla det så försvinner ju närmare målet jag kommer :).

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 2. Inte bara " nästan " ett intresse. Det är ju så himla kul ! Beroendeframkallande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja Unknown,

   Jag håller helt med! :)

   Med vänlig hälsning / frihetsmaskinen

   Radera
 3. Grymt bra jobbat med utdelningarna och Extrainkomsten!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja The Dividend story,

   Stort tack! :)

   Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

   Radera
 4. Hej!

  Jag har så många frågor som bubblar i mig..

  Först wow vad imponerad jag är av dig. Du bara plöjer allt i din väg så jävla imponerande.

  Jag har tänkt gå in med en klumpsumma på 25K i fonder. Hur ska jag då tänka ska jag ha 5st med 20% på varje eller hur tänker man. Har sedan tänkt månadsspara 2.5K iaf första året kan därefter bli något mindre men fortfarande månadsspara.

  Jag undrar också mycket vad gäller utdelning. Om en utdelning är säg 5kr för en aktie och man har 4st och värdet på själva aktien är 100kr. Då kan man väl inte återinvestera utdelningen i aktien igen eller är jag helt lost?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja! Tack för de fina orden, kul att höra! :) Vi måste köra på det vi tror på :).

   5 fonder med 20% i varje tycker jag låter perfekt beroende på vad det är för fonder. men med en globalfond och en sverigefond i grunden tycker jag det låter bra.

   I mitt projekt "Extrainkomsten" kör jag 4 fonder med ok spridning. Det mesta ligger i Avanza Global och Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

   Nej precis, antingen måste du skjuta till lite pengar eller så investerar du i fonder tills du har råd att köpa aktier och kan då sälja fonderna och köpa aktier istället.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 5. Sedan vad gäller aktier. Ska man då bara köra aktier med en direktavkastning och utdelning eller hur ska man tänka där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är upp till dig. Jag gillar att aktierna har en utdelning då det ger en viss trygghet men det finns många bra bolag utan utdelning. Det bästa tycker jag är att hålla sig till fonder och investmentbolag i grunden tills man lärt sig lite mer och läst på. Sen investera i aktier när man har en bra och riskspridd grund.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
 6. Tack för svar! Jag fortsätter med några frågor ja undrar över tänker jag.

  Om jag då kör 4 fonder, Avanza Global, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, Avanza Zero & Xact Högutdelande. Är dessa 4 en bra fondportölj att köra på skulle du säga?

  7.5 K in på varje av dessa fonder och sedan fördela 2.5K i månaden så 625kr in på varje fond i månaden. Är detta en bra start att köra på skulle du säga och vad skulle avkastningen bli på ett ungefär med dessa 4 i sin fondportölj?

  Vad gäller utdelningar på aktier. Du skriver att du får det varje månad hur kommer det sig, ja menar alla aktier har ju så väldigt olika datum o månader när dom har sin utdelning.

  Min sista fråga är det känns som att det kommer börja rasa på börsen men ska man gå in nu oavsett eller ska man vänta?

  SvaraRadera
 7. Om jag ska försöka bidra lite, jag tycker det viktigaste är att man inte har alla sina pengar i aktier. Om man t ex räknar med att behöva köpa en ny bil för 30000kr inom fem år så behöver man ha tillgång till 30000 på bankkonto eller räntefond. Anledningen är helt enkelt att aktiemarknaden svänger så mycket och dina fonder kan ha gått ner jättemycket just som du vill sälja av dem.
  Jag tycker det är roligare köpa utdelningsaktier än fonder. Det känns mer liksom. Det är bara psykologiskt. Men eg vet jag det är bättre rent statistiskt att bara köra t ex Avanza global och Avanza zero hälften var månad efter månad utan att bry sig om allt "brus".

  SvaraRadera